Sa evropskom elitom

Vaša sećanja na utakmice, bivše igrače, legende...
Post Reply
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9678
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Sa evropskom elitom

Post by Voja »

Posle beogradskih klubova "crvene zvezde" i "partizana" i zagrebackog "dinama","VOJVODINA" je cetvrti klub iz Jugoslavije koji se,kao sampion svoje zemlje,plasirao u kup Evropskih prvaka.
Godine 1965 "partizan" je igrao u finalu ovog velikog evropskog takmicenja sa madridskim "Realom",pa je pred Novosadjanima bila velika obaveza da dostojno reprezentuju jugoslovenski fudbal na medjunarodnoj sceni.

Dvanaesti Kup evropskih sampiona 1966/67. godine "Vojvodina" je spremno docekala i pored toga sto su neki igraci (Nikolic,Pavlic) odmah po zavrsetku prvenstva i osvajanja titule prvaka Jugoslavije presli u inostrane klubove.Sampionski tim su pojacali Dobrivoj Trivic (dosao iz Sremske Mitrovice),Zoran Dakic (iz OFK "beograd"),Vladimir Rakic (iz "Novog Sada"),Milan Stanic (iz Titograda),Josip Zemko (iz Subotice) i Svemir Djordjic (iz Osijeka).

Crveno-beli su u najvecem evropskom takmicenju uspesno startovali 7. septembra 1966. godine.Protivnik im je bio prvak Austrije becka "Admira".Na prepunom stadionu tradicionalno neugodnih domacina u Becu "Vojvodina" se pojavila sa ovim timom:
Pantelic - Radovic,Vucinic - Sekeres,Brzic,Dakic - Takac,Savic,Trivic,Djordjic,Pusibrk
Posto su izdrzali sve silovite napade domacina,crveno-beli su uspeli do kraja poluvremena da sacuvaju svoju mrezu,a u nastavku su osetili da mogu postici i vise od neresenog rezultata.Brzi Takac iskoristio je neopreznost odbrane "Admire" i u jednom kontranapadu postigao dragoceni,pobedonosni gol.
Stecena prednost u Becu malo je uljuljkala Novosadjane koji su smatrali da ce revans na njihovom terenu u Novom Sadu biti samo puka formalnost.Medjutim,20. septembra se na stadionu kod stare zeleznicke stanice vodila zestoka borba."Vojvodina" je bila bolja,ali nije uspela nijednom da zatrese mrezu gostiju.Srecom,ni gostima nije poslo za rukom da pogode Pantelicev gol.Taj rezultat vodio je "Vojvodinu" u sledece kolo gde ju je ocekivao sampion Spanije "Atletiko" iz Madrida.

"Vojvodina" je uspesno startovala u prvenstvu Jugoslavije pobedama nad "Vardarom" (3:1 u Novom Sadu),"dinamom" (2:0 u Zagrebu) i "partizanom" (1:0 u beogradu),sto je dalo novi podstrek da se istraje i u napornim borbama Kupa evropskih prvaka.
"Atletika" je docekao krcati stadion i nesto izmenjeni sastav "Vojvodine" u odnosu na tim koji je savladao "Admiru":
Pantelic - Aleksic,Radovic - Nesticki,Brzic,Dakic - Takac,Savic,Radosav,Trivic,Pusibrk.
Pre utakmice je centarfor gostiju Mendoza najavljivao sigurnu pobedu "Atletika".Medjutim,razigrani Novosadjani vec u prvom poluvremenu su poveli sa 1:0,a do kraja su postigli jos dva gola (Takac,Pantelic,Brzic),pa je ovaj susret zavrsen rezultatom 3:1,sto je bila lepa prednost pred revans u Madridu,14.decembra 1966.godine.
"Vojvodina" je za svoje simpatizere organizovala speciijalni let avionom u Madrid.Verovalo se da je prednost ostvarena u Novom Sadu dovoljna i da ce crveno-beli uspeti na madridskom "Manzanaresu" da izbore plasman u cetvrtfinale Kupa evropskih prvaka.
Te decembarske veceri ceo fudbalski Madrid preselio se na "Manzanares".Tandem Boskov - Stankovic odlucio je da igra isti tim koji je pobedio u Novom Sadu.Jedino je radi pojacanja odbrane umesto Radosava u tim usao Sekeres.
Od prvog minuta igre "Atletiko" je,potpomognut freneticnim navijanjem,krenuo na sve ili nista."Vojvodina" je grcevito branila stecenu prednost,ali se ona vec u prvom poluvremenu istopila.Domaci su poveli sa 2:0.Medjutim,gosti su u nastavku igre bolje parirali svojim protivnicima i do kraja uspeli da sacuvaju rezultat koji im je davao sansu da u trecoj utakmici postignu nesto vise.
Na veliko iznenadjenje naisla je odluka rukovodstva "Vojvodine" kojom je prihvacena ponuda "Atletika" da i trecu,odlucujucu utakmicu odigraju u Madridu!Ranije je vec bilo predvidjeno da se eventualna treca utakmica igra u Roterdamu.

Sedam dana bilo je sasvim dovoljno da se igraci "Vojvodine" aklimatizuju u Madridu i psihicki pripreme da sto mirniji docekaju odlucujucu utakmicu sa velikim protivnikom.Madridjani su vec slavili svoju konacnu pobedu i ne pomisljajuci da se "Vojvodina" sprema za ljuti boj.
U timu "Vojvodine" ponovo je izvrsena samo jedna zamena.Umesto Dakica u igru je usao Stanic,sto je znacilo pojacanje napada i zelju da se pobedi.
"Atletiko" je u prvom poluvremenu vodio sa 2:1,ali je "Vojvodina" izjednacila rezultat,pa su se posle tri odigrane utakmice igrali produzeci! Takac je bio strelac odlucujuceg gola i "Vojvodina" se ozarena lica vratila u Novi Sad.Pobedom od 3:2 nad "Atletikom" (strelci - Takac dva i Radovic ) Novosadjani su se plasirali u cetvrtfinale Kupa evropskih prvaka.Sledeci protivnik bio je prvak Skotske "Seltik" iz Glazgova.

Posle neopisivog slavlja na surcinskom aedromu i novosadskim ulicama,po povratku "Vojvodine" iz Spanije,predstojala je zimska pauza u kojoj se trebalo sto bolje pripremiti za utakmicu sa "Seltikom" 1.marta 1967.godine u Novom Sadu.
Za ovu priliku prvi put su na stadionu "Vojvodine",koji je bio ispunjen do poslednjeg mesta,upaljeni novi reflektori.U medjuvremenu Takac,glavna udarna snaga crveno-belog napada,nastavio je fudbalsku karijeru u Francuskoj.Njegovo mesto u timu zauzeo je mladi,neiskusni Vladimir Rakic.
Igrao je dobro,ali se ispromasivao,pa je "Vojvodina",koja je nadigrala goste,uspela da stekne samo minimalnu prednost od 1:0 golom Milana Stanica

Na revans u Glazgov otputovalo se sa opravdanom zebnjom iako je tim "Vojvodine" bio jaci nego u Novom Sadu.Ponovo su zaigrali Trivic i Pusibrk,koji su bili kaznjeni zbog incidenta na utakmici u Madridu.

Posto u prvom poluvremenu "Seltik" nije uspeo da postigne izjednacenje izgledalo je da je "Vojvodina" jednom nogom u polufinalu.Medjutim,domacini su u nastavku igre iskoristili jednu nesmotrenost gostiju i postigli gol.Da zlo bude vece,sudija je za jedan minut produzio utakmicu sto je bilo dovoljno centarhalfu "Seltika" da u 91.minutu savlada Pantelica.Rezultat - 2:0 za "Seltik".

Bio je to oprostaj "Vojvodine" od Kupa sampiona u kome je dostojno reprezentovala jugoslovenski fudbal.Izgubila je u zavrsnim borbama od odlicne ekipe "Seltika",koji je te godine osvojio naziv najbolje klupske ekipe na Starom kontinentu."Seltik" je u pohodu ka tituli prvaka Evrope izgubio samo od "Vojvoidine"

Text prepisan iz knjige "JUBILEJ SAMPIONA - 75godina FC Vojvodina"
Autor knjige: Bora Mirosavljević
User avatar
Stoik
Starosedelac
Posts: 743
Joined: Thu Jan 13, 2005 1:06 pm
Location: Novi Sad - Srbija
Contact:

Post by Stoik »

Svaka cast Vojo !
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9678
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Post by Voja »

Iz knjige "Osamdeset crveno-belih godina" (V.Todorovic i M.Gavrilovic) prenosim vam text vezan za trecu utakmicu drugog kola Kupa evropskih prvaka (Atletiko-Vojvodina 2:3 (2:2,2:1)) odigranu u Madridu 21.decembra 1966 godine:

Sok za sokom.Prvi,mozda,nije bio najveci.Takacu,saopsteno je u Madridu ,bice odlucujuca utakmica drugog kola,poslednja u dresu Vojvodine.Vec dugo je bio na meti menadzera i price koje su se ispredale danima,da ce karijeru nastaviti u Francuskoj,dobile su potvrdu: Takac odlazi u Ren.Transfer iznosi 50 000 dolara.Polovina pripada njemu,polovina klubu.
Drugi sok je svojim igracima priredio Boskov (a ko bi drugi? prim.voja).Otisao je dan po zavrsetku drugog meca na pregovore s predstavnicima domacina o tome gde ce se igrati treca utakmica i vratio se noseci vest da ce ostati u Madridu.
-Atletiko Madrid je imao dobru ekipu,ali je nasa bila mnogo bolja.Od toga sam i posao kada sam izneo Madridjanima predlog da Vojvodina odigra jos jedan susret na njihovom stadionu,ali pod odredjenim uslovima.Secam se,rekao sam Lazaru Vasicu,koji je tada bio samnom: e,sada cu ih prevariti!Bicemo u trecem kolu i uzecemo im pare! Tada je,naime,bio propis da se od trece utakmice prihod deli na jednake trecine,za UEFA i za dva kluba.Racunao sam da u Holandiji ili Francuskoj nas mec nece privuci narocitu paznju i da mnogo ne mozemo zaraditi,a prizeljkivao sam odavno da na nasem stadionu postavimo reflektore.Bolju priliku za to od ove nismo mogli imati i od rukovodstva Atletiko Madrida sam trazio polovinu od trecine koja njihovom klubu pripada.Pristali su - govori Vujadin Boskov

Sve fudbalere informacija sa pregovora nije obradovala,i pored uveravanja koje su im pruzili i Stankovic i Boskov da nema razloga za strah,pod uslovom da igraju odlucnije i srcano,kao u Novom Sadu.
U istom pravcu igracima je govorio i Ferenc Puskas,proslavljena zvezda madjarskog,spanskog,svetskog fudbala,dugogodisnji rival na terenu,a van njega prijatelj Boskova,Stankovica i rajkova.
-Puskas kaze da moramo igrati u trecem kolu.Siguran je da imamo bolji tim - pise za "Sport" Boskov iz Madrida.
Kod kuce,medjutim,nije uz odobravanje primljena ova odluka i mahom se u novinama komentarisalo da se velika sansa "nije smela propustiti za 50 000 dolara".
-Ne znam sta su drugi mislili,ali znam da sam verovao Boskovu.Bio je potuno u pravu.Rekao nam je i da smo jaci i da smo se u Madridu,na neki nacin,vec odomacili,da poznajemo teren,da znamo kakva nas publika ocekuje i da nam je ovo prilika da se proslavimo - pamti Trivic

Izbor novog sudije nije bio po volji Novosadjana.Nadali su se da nece biti s Ostrva,posto su imali gorkih iskustava s Kalaganom,ali stigla je odluka da ce pravdu deliti O'Nil iz Severne Irske,koji je vec u 4.minutu utakmice pokazao da je naklonjen domacinu.
Mendoza je tada startovao "djonom" na Sekeresa i half Vojvodine je ostao da se previja,a O'Nil je pokazao Spancima da nastave napad i Koljar je postigao prvi gol.
Na drugi se cekalo svega dva minuta.Koljar je izveo slobodan udarac,lopta je udarila Radovica i kao i pre sedam dana prevarila Pantelica.U gledalistu je istog casa pocelo da vri,teren je bio prekriven crvenim jastucicima.Slavlje je otpocelo.

-Za nas kao da je tek tada pocela utakmica.Krenuli smo svoju igru,kao da se nista do tog trenutka nije dogodilo,kao da smo u Novom Sadu.Ni danas ne mogu da objasnim odkud taj mir i tolika stalozenost - objasnjava Aleksic.

Na 2:1 je smanjio Takac,koji je toliko snazno izveo slobodan udarac sa 25 metara da se Rodri nije ni pomakao,a onda su i Trivic,Savic i Pusibrk pripretili golmanu Spanaca.U 50.minutu je moglo biti 2:2,kada je Savic imao priliku,kao i u 57. kada je Takac pogodio stativu.Stanic,koji je zaigrao u ovom susretu umesto Dakica,bio je oboren u sesnaestercu Atletiko Madrida u 65.minutu i u gledalistu je nastao tajac.O'Nil ipak nije pokazao na penal,a ubrzo potom je zaustavio napad Takaca,kada se opet ukazala velika sansa,zbog nepostojeceg ofsajda.A onda,u 67. je pravdi udovoljeno.Tim koji se od 6.minuta branio je konacno primio i drugi gol.
-Neko od Spanaca je izbio loptu u polje,a posto mi je bilo nalozeno da sto vise budem u napadu,prihvatio sam je jos na otprilike 25 metara od Rodrija.Udario sam je,dobila je "fels" i ... - opisao je Radovic pogodak.

U pauzi su Boskov i Stankovic ulozili mnogo truda da umire igrace pred pravi pakao,koji je Vojvodinu cekao u nastavcima.Navijaci su jos zdusnije poceli da bodre ekipu svog sampiona,cija je prva sansa zabelezena u 91.minutu.Tada je briljirao Pantelic,a u 93. je Adelardo pogodio precku.Ipak,u 103. minutu je 2:3: Trivic i Takac su kombinovali,Takac se posle toga nasao pred Rodrijem i sutirao,ali je on loptu odbio.Takac je,medjutim,uspeo ponovo da je prihvati i smesti je u mrezu,sto ne oznacava i kraj uzbudjenima.
Jer,u 110.minutu stativa spasava Pantelica,a Vojvodina u tom casu,prakticno,ima devetoricu igraca,posto se posle Stanica ozledio i Nesticki,pa obojica statiraju.
Mendoza,kada god je u prilici da se oslobodi po ocenama mnogih najboljeg na terenu Brzica,pokusava Pantelica da prilikom svake intervencije ugura u mrezu,a gol gostiju ugrozavaju Adelardo i Ufarte.
Novosadjani izlaz ne traze samo u odbrani,nego i napadaju,pa sanse ima i Trivic,a posle suta Savica lopta pogadja stativu.

Sest minuta pre kraja O'Nil prestrogo odlucuje: salje Trivica u svlacionicu zbog starta,kakve prasta domacinu.Iskljucuje i Pusibrka u poslednjim sekundama,opet bez posebnog razloga,ali ni to Madridjanima ne pomaze.

Vojvodina je,na iznenadjenje fudbalske Evrope, u cetvrtfinalu!!!

===========================================
Mislim da se iz gore navedenih textova mnogo toga lepog i poucnog moze nauciti!!!
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

Evo kako su novine Fudbal(od petka 18.11.1966 po ceni od 50 para) izvestile o pobedi voljenog kluba nad Atletikom.
OT GLORIA SE OBRUKAO,VOJVODINA IDE DALJE?
Novi Sad-Vojvodina je igrala slabo-dobila je utakmicu sa dva gola razlike protiv Atletika iz Madrida.To je bolje nego da je igrala dobro-a mec izgubila,remizirala ili ipak dobila sa golom razlike.
U svakom slucaju,prednost od dva »tuša» trebala bi da bude dovoljna u revanšu 14. decembra.
Ukoliko ne bude,verovatno će se igrati treća utakmica,nedelju dana kasnije,takođe u Madridu-po veoma povoljnim finansijskim uslovima(ko ne yna Vujketa možda mu ovo ne bi bilo sumnjivo,primedba podbara).Znači najidealnije bi bilo da prvi revanš Novosađani izgube sa dva gola razlike, a da tek u drugom zabeleže pobedu(sad vam je jasno o čemu govorim,primedba podbara).
Atletiko nas je prilično razočarao, gotovo u svakom pogledu- a pogotovo u izjavama famoznog trenera Ota Gloria «a la Kasijus Klej». Predviđanja o pobedi sa dva gola razlike utoliko su se ispunila, što zaista postoji ta diferencija- samo u korist Vojvodine.
Izgleda da Madriđani bez Mednoze ne predstavljaju velik tim, toliki da bi u revanšu napravio tri gola razlike u svoju korist. O Mednozi imam izvanredno mišljenje, pogotovo posle njegove brilijantne igr u Kazablanki, na prošlogodišnjem turniru»Moameda V» kad je crnoputi strelac zavio u crno tim Partizana.
Dakle u revanšu,Vujadin Boškov i Brnako Stanković treba, da naprave takvu taktiku koja će neutralisati Mendozu. Ato je već dovoljno da predstavnik novosadske ekipe bude prisutan prilikom izvlačenja parova za četvrt finale Kupa evropskih šampiona.Jovica Veličković
Šta kažete za izveštaj, novinar samo što se nije rasplakao za Atletikom.Niko nas ne voli.......
DUB
Posts: 775
Joined: Thu Feb 03, 2005 7:49 pm
Location: Kafana

Post by DUB »

Sa škotskim velikanima...

Image

Image
Seti se kako se provuk'o Sisley, seti se kako se provuk'o Werder!
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9678
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Post by Voja »

Svaka cast DUB!!!
Image
Post Reply