Transferi

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Re: Transferi

Post by Dejan »

Doskorašnji fudbaler subotičkog Spartaka Aleksandar Nosković je postao novi član grčkog Ergotelisa sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.
http://www.mozzartsport.com/vesti/trans ... trik/82096" onclick="window.open(this.href);return false;


Vladimir Buač trenira sa prvim timom Vojvodine.
User avatar
Tony Starks
Posts: 821
Joined: Fri May 13, 2011 2:17 am

Re: Transferi

Post by Tony Starks »

Mare wrote:Sposobnost je obezbediti novac i na drugi način
Kao npr?
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8869
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Re: Transferi

Post by Radoye »

Tony Starks wrote:
Mare wrote:Sposobnost je obezbediti novac i na drugi način
Kao npr?
Ubrati ga s obliznjeg drveta.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
srkins
Posts: 1440
Joined: Tue Apr 23, 2013 8:24 pm

Re: Transferi

Post by srkins »

Problem ne samo nas nego celog fudbala u Srbiji sto su 4 od 5 izvora zarade na jako niskom nivou 1. Evropa LE minimum 3 miliona LS 15 miliona 2. Sponzori 3. Tv prava i 4 Ulaznice ,plus dresovi i ostale sitnice s obelezjima kluba. Ta 4 izvora su na jako niskom nivou i onda sve prelazi na 5. Transferi. E sad mi bi cak i od transfera mogli da zivimo ali ocigledno da sve lova od istih nije ulazila u klub. I da Mojsilovic potpisao na dve godine http://www.novosti.rs/vesti/sport.295.h ... u-povratka" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8869
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Re: Transferi

Post by Radoye »

Upravo tako - citajuci ovde sta se ponekad pise ispada kao da na klub navaljuju razni sponzori i da novac lezi razbacan po sokaku, a problem je sto ovi koji vode klub nisu sposobni da se po njega sagnu i pokupe ga.

Nema na vidiku sponzora koji bi se otimali da sa vise miliona evra na godisnjem nivou sponzorisu "tamo neku" FK Vojvodinu iz Srbije. Prihod od ulaznica u JSL je smesan i verovatno jedva pokrije i troskove organizovanja utakmica (prosek 200 gledalaca sa cenama karata od 200 kinti na JSL livadama - ne bude ni 400 evra po utakmici), novac od TV prava prakticno i da ne postoji to je tek misaona imenica. Prodaja navijackih rekvizita takodje ne moze da donese potreban novac da bi klubovi (ne samo nas) mogli da funkcionisu - imajte u vidu da na godisnjem nivou treba oko 1,5 - 2 miliona evra, ono ako se bas stegne kais moze se i sa 1 miljom.

Ideja da ljudi iz rukovodstva kluba u njega donose svoj privatan novac je tek apsurd nad apsurdima - toga nigde na svetu nema da neko ko je fakticki zaposlen u nekoj firmi ima obavezu da njoj donira svoj novac (on se eventualno moze odreci svog dohotka i da ima status volontera ali sve preko toga je glupost). Kada bi se rascistili vlasnicki odnosi (recimo - transformacija u AD, pa da kupovinom akcija buduci vlasnici dofinansiraju klub) to bi bilo nesto drugo ali mi smo u ovom trenutku jos uvek daleko od toga.

Prodaja igraca je NEMINOVNOST za sve klubove u svim ligama nalik nasoj, jedini izvor finansija koji je dovoljno stabilan da garantuje finansiranje kluba iz sezone u sezonu. To naravno ne znaci da se treba odustati od svih ostalih vidova finansiranja i ni ne pokusavati naci sponzora, organizovati prodaju suvenira, animirati publiku da dodje na stadion... Naprotiv, svaki dinar je vise nego dobro dosao i odgovorni moraju da se potrude da priliv novca iz svih ovih izvora bude sto veci. Ako to nece / ne mogu / ne umeju da urade, neka ustupe mesto onom ko hoce i moze.

Ono na cemu se prioritetno mora raditi je da se pozatvaraju rupe kroz koje novci cure iz kluba. Da se to sto se namakne na sve ovde nabrojane nacine ne prelije ko zna gde vec namenski potrosi u klubu. Ako vec moramo da prodajemo da ne bude da moramo svaki put pola tima da prodamo jer su igraci samo delimicno u nasem vlasnistvu i sto se blanko menicama i fantomskim fakturama u transfere ugradjuje i kurta i murta, nego da (uz sav ostali priliv iz drugih izvora) mozemo da preguramo sezonu i sa 1-2 transfera. Da se taj novac ubaci u omladinsku skolu, da se prave novi talenti za popunu prvog tima i buduce transfere. Na toj bazi planski graditi buducnost kluba.

Sa takvom politikom mi bez problema mozemo i moramo biti najozbiljniji faktor u domacim okvirima, i ono makar "neugodni autsajder" u evropskim. Za nesto vise od toga treba ipak da se steknu i neki siri uslovi koji ne zavise samo od nas samih.

Naravno, prvo treba da se iskopamo iz ove rupe u koju su nas zakopale stetocinske prethodne uprave (jedno 20-tak godina unazad minimum). Ostaje da se vidi da li je sadasnje rukovodstvo doraslo tome ili ne - posao koji je pred njima nije ni najmanje lak.

Mada, odoh sad vec podaleko od teme...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Mare
Posts: 1030
Joined: Fri May 08, 2009 11:06 am
Location: Novi Sad

Re: Transferi

Post by Mare »

Radoye zanemariću tvoj ironičan komentar. U prethodna dva posta srkins i ti ste dali neke odgovore. Naravno da je u Srbiji glavni izvor finansiranja prodaja igrača i nažalost neminovnost sa kojom smo svi suočeni. E ali pored te prodaje sposoban menadžment obezbedi i sponzore. Svedoci smo da su neke privatne novosadaske firme sponzori beogradskih klubova a pored tih privatnih ima i drugih kojima je sedište u Novom Sadu. Da se vratim sad na prodaju igrača, Vojvodina skoro neće imati ovakvo blago kao što sad ima/la u svom timu, Vanja, Sergej, Babić, Mijat, Radoja, Mare. Sposoban menadžer bi za Sergeja, Mijata i Babića dobio minimum 7-8 miliona evra, a uz malo više cimanja i svih 10 miliona. Ovako kako smo sad krenuli mislim stvarno da je mogao bilo ko od nas. Rešiću sve dugove tako što ću rasprodati sve što vredi bez adekvatnih zamena i to za pare koje bi svako mogao da ih proda. Znaš šta bismo onim probisvetima uradili da rade ovo što nova uprava radi, ovako rasprodaju ovu decu i ulaze u pregovore sa ciganima iako je za sad ostalo samo na priči, pa razapeli bih, ali sad se to toleriše. Hoću da kažem da još uvek ništa pozitivno nisam video i ništa vredno neke posebne pažnje i hvale. Ponavljam bilo ko od nas je ovako isto mogao, bar što se tiče ovoga što trenutno vidimo. Daj Bože da se varam i da bude bolje.
User avatar
MiSmoFKV!
Posts: 1277
Joined: Fri May 24, 2013 11:39 pm

Re: Transferi

Post by MiSmoFKV! »

Treće pojačanje neka zasada ostane zagonetno, a mogu da kažem da je reč o "špicu", klasičnom centarforu i da bi to pitanje trebalo da se reši do početka prvenstva. :?:
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9763
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Re: Transferi

Post by Voja »

Mare... apsolutno se slazem!!!
Image
User avatar
Matador
Posts: 531
Joined: Fri Jun 07, 2013 2:30 pm

Re: Transferi

Post by Matador »

Odbijeno 600.000e za Radoju od Selte. Onjilo ce verovatno postati slobodan igrac, uz podrsku i manji pritisak moze Abuovim stopama. Ima visinu, skocnost i brzinu, sto je dovoljno za jsl. Nije doveden ni jedan mlad igrac za buducnot, bilo domaci Gobeljic ili onaj Egipcanin. Nesposobni Jovanic je posle Todica krenuo i protiv Vosinih Novakovica starijeg i Kosanovica. Menadzer u pokusaju koji je Deaka odveo iz Vose mu vodi posao i prima deo zarada od plate igraca koje vodi.
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8869
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Re: Transferi

Post by Radoye »

Mare wrote:E ali pored te prodaje sposoban menadžment obezbedi i sponzore. Svedoci smo da su neke privatne novosadaske firme sponzori beogradskih klubova a pored tih privatnih ima i drugih kojima je sedište u Novom Sadu.
Koliko je to sponzorstvo plod interesa tih firmi da budu reklamirane na taj nacin a koliko su one prinudjene na to zbog politickih pritisaka? Jer za blizance uvek mora da ima.

Evo licno znam coveka privatnika iz Subotice svojevremeno jednog od jacih u celoj drzavi koji je "dobrovoljno" sponzorisao i fudbalsku i kosarkasku reprezentaciju - nikakav racun on nije imao da njegova reklama stoji na tom dresu, ali je morao. Sugerisano mu je "odakle treba" da bi to bilo najbolje po njega. Anonimno mu je preceno i direktno i indirektno, kako da ce mu inspekcijama unistiti firmu i poslati ga na robiju tako i fizicki likvidacijom njega i clanova porodice.

I sta ces, dao covek pare. A j**e mu se zivo za sport.

Firme jednostavno nemaju interesa da sponzorisu domaci sport - jedino ako ih se silom natera. Za beogradjane ima ko ce to da odradi, za nas sve ostale nema. U tome je razlika.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
User avatar
Tony Starks
Posts: 821
Joined: Fri May 13, 2011 2:17 am

Re: Transferi

Post by Tony Starks »

Mare wrote:E ali pored te prodaje sposoban menadžment obezbedi i sponzore.
Druže, ti kao da ne znaš u kakvom je stanju srpska privreda i samim tim koliko se ozbiljno može računati na sponzorstva od strane privrede, ma makar privrednik bio i najokoreliji Slaninar, a ne neko koga fudbal možda i ne zanima. Primera radi, u vreme kada je Kežman bio u klubu, to jest u momentu kada je već odlazio, provukla se informacija da je Kežman navodno bio na pragu da sredi da Karlsberg postane generalni sponzor FKV sa nešto malo više od 100.000 evra godišnje. Naravno, od toga nije bilo ništa, ili je propalo ili je, verovatnije, bilo šarena laža od samog početka. Ej, jedna multinacionalna kompanija koja uspešno posluje u Srbiji nedelako od Novog Sada navodno FKV daje jebenih 100.000 evra godišnje. Sto hiljada evra. A mi ovde pričamo o milionima koji su jednokratno potrebni Vojvodini da se spase iz ambisa, a tek onda i da nastavi da normalno posluje nakon toga. Dakle, ako je za Vojvodinu misaona imenica čak i sponzor koji će da da sto hiljada godišnje, šta onda u realnosti možemo očekivati od sponzora? Ništa. Sponzori su potrebni i dobrodošli, tu i tamo će da zakrpe neku rupicu, ali očekivati da se poslovanje kluba u nekoj značajnijoj meri oslanja na sponzorstva je suludo. Pa čak i dva zločinačka udruženja sa Topčidera uz sav "marketinški potencijal" koji imaju - ne mogu da nađu komercijalne sponzore, već su im sponzori skoro redom javna preduzeća, propale državne banke i ostali subjekti koji su sponzori postali zahvaljujući političkim dilovima, nalozima i pritiscima. I na kraju dana ni njima to nije dovoljno, nego je i njima prodaja igrača najveći izvor finansiranja. Pa šta onda da očekuje Vojvodina?
Mare
Posts: 1030
Joined: Fri May 08, 2009 11:06 am
Location: Novi Sad

Re: Transferi

Post by Mare »

Radoye nije sve baš tako. Najlakše je odma dići ruke, ali npr. za jednu mogu odgovorno i veoma pouzdano da ti kažem da nije plod nikakvih pretnji, ucena itd. već čist plod ličnih kontakata, poznanstava i angažmana ljudi iz uprave tog kluba sa vlasnicima te firme. U tome i jeste razlika, koliko si sposoban da što ličnim kontaktima i uticajem što svojim angažmanom i pregovaračkim sposobnostima ubediš, motivišeš uspešne privrednike makar na lokalnom nivou da pruže podršku klubu na čijem se čelu nalaziš. Da im svoj plan, viziju, ideju prezentiraš tako da ljudi na kraju odluče da te podrže. I za drugu privatnu firmu mogu da ti kažem da nije plod pretnji ali pošto ne znam tačno koji je motiv te druge firme posredi neću da dublje ulazim u priču, ali sigurno nije ništa od toga što si ti naveo. Istina je da se tu najviše priča svodi na lične kontakte, ali to i čini razliku. U ovoj nemaštini nisu to beznačajna sredstva i ipak znače i olakšavaju funkcionisanje.
User avatar
N13
Posts: 2054
Joined: Fri Mar 22, 2013 1:10 am

Re: Transferi

Post by N13 »

Otisli smo predaleko od teme, ali sustina je da je takva situacija da od sponzora nema nista. Postavite sebe u ulozi privatnika, i recite da li biste dali nekom sportskom klubu u Srbiji nekoliko stotina hiljada ili miliona evra godisnje? Da li stvarno mislite da je to bacanje para ili da je dobra investicija? Koliko sponzori imaju koristi od toga sto ce Capelja procitati 10 minuta pre tekme ime te firme? Na TV-u se logo nece istaci, jer se jako retko prenose utakmice Vojvodine, od reklame na dresu isto nema koristi jer niko ne kupuje te dresove... znaci jedini marketing je izgovaranje imena firme na razglasu. To ne vredi ni 100 evra, a kamoli milion... Nije ovo premier liga gde ce pola sveta gledati TV prenose i videti sponzore. Zato ne zamajavajmo se glupostima, od dobrog sponzora nista dok ne udjemo u evropu, pa bude malo vise TV prenose sirom zemlje i Evrope. Npr. Viskol veternik vise koristi ima od reklame na onom autobusu sto se jedva krece, nego sto sponzorise Vojvodinu.

Koja je razlika izmedju dobre uprave i lose uprave? Neko rece malopre mozda bi menadzer Pavlovic i za vece pare prodao Sergeja, Mijata, Babica... i da ova uprava nista nije bolje uradila. Slozicu, mozda i bi prodao za vece pare, ali FKV ne bi video ni dinar. Jer taj menadzer Pavlovic pre nego sto dogovori mislionski transfer sa nekim klubom bi prvo dogovorio transfer sa svojom menadzerskom agencijom za sicu, pa tek onda milionski transfer iz njegove agencije u taj klub. E u tome je razlika... ova uprava mozda nema neke veze pa da lako uvaljaju igrace za velike pare, ali za mene je dobro dokle god razmi menadzeri i agencije ne uzimaju procente i slicne gluposti.

Za JSL trenutno imamo sasvim dobar sastav. Prioriteti su da se izmire dugovanja bivsim igracima i onim Austrijancima za Skuletica zbog kojeg i UEFA preti... verujem da ta dugovanja mogu da se izmire od transfera brace Milinkovic. Pored toga obezbediti i plate igracima. A ostala dugovanja (menice bivse uprave) mogu i da cekaju... Ocekujem jos jedan odlazni dobar transfer (Radoja, Mijat, Babic) i to bi resilo veci deo problema. Ostalo moze cekati do zime. Taj napadac koji se spominje da ce doci, nadam se da je sposoban da resava utakmice, jer nam je to i najpotrebnije.
Jole
Posts: 291
Joined: Fri May 13, 2011 7:53 pm

Re: Transferi

Post by Jole »

Kroz dobar marketing se moze zaraditi lep novac, pogotovo sto je nas marketing na nultoj tacki. Ljudi nemojte pricati kako se nista nemoze. Moze se, itekako se moze. Znaju oni i kako i sta, samo se treba mrdnuti, a to je vec problem. Bar 20% godisnjih troskova moze da se pokrije kroz marketing. Ponavljam, bar 20%. Ako vam iko kaze da je to ne moguce, laze vas.
UEFA team ranking:
1967: 37.Vojvodina
1968: 37.Vojvodina
1969: 26.Vojvodina
1970: 29.Vojvodina
1971: 27.Vojvodina
danas: ispod nacionalnog koeficijenta
User avatar
Matador
Posts: 531
Joined: Fri Jun 07, 2013 2:30 pm

Re: Transferi

Post by Matador »

Mojsilovica je doveo Ljube Dundjerski. Jovanic dovodi spica, a trener i strucni stab ne znaju o kome je rec!? Verovatno po preporuci Bebica. Struka trazila Gobeljica po svaku cenu, a Jovanic ga oterao u Krusevac. Posle ce trener biti odgovoran, a Mladja stranim menadzerima bez reci prekida vezu.
Post Reply