Voja Rogić

Vaša sećanja na utakmice, bivše igrače, legende...
Post Reply
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Voja Rogić

Post by Владика »

Воја Рогић је играо за Војводину у периоду од 1938-1941. године. Био је члан тзв. "Милионерског тима" Војводине.

Тандем Велкер-Рогић задавао је проблеме противничким екипама. Још кад су поред њих двојице у навали заиграли Михајловић и Медарић, била је то екипа за праве фудбалске сладокусце.

Воја Рогић је попут Велкера био далеко од очију селектора државног тима, па је дрес са државним грбом обукао само једном и то против Румуније у Букурешту 1940. године, када је наша "Б" селекција изгубила са 2:1.

Новосадска публика заволела је Воју Рогића још док је играо за шабачку "Мачву". Сусрети "Војводине" и "Мачве", било да се играло у Новом Саду или Шапцу, били су незаборавни дерби мечеви, а Рогић је увек дизао гледалиште на ноге својом атрактивном игром и незаборавним головима.

Рогић је почео своју фудбалску каријеру у Паризу. Играо је као голобради младић у "Расингу" а најбоље партије дао је у "Мачви", пре него што је дошао у "Војводину". Дуго се причало, међу поклоницима фудбала, о опклади Рогића и тада чувеног голмана репрезентације Фрање Глазера. Рогић је зарадио 30 динара, јер је из два шута са 16 метара даљине дао два гола репрезентативном голману.

Новинари, Рогићеви савременици, пре рата су записали:

"Рогић је данас један од најпопуларнијих фудбалера у Новом Саду. Постоји један део публике, који долази на утакмице само да види Рогића. Премда би по својим способностима Рогић већ одавно требао да навуче дрес са државним грбом, пошто се код нас обраћа мало пажње на таленте из провинције, он остаје само најбољи играч у Новом Саду".
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

Родитељи су Воју Рогића, још као дечака, послали код рођака у Париз да учи школу. Желели су да постане лекар, инжењер или правник. Међутим, Воја је више времена проводио на игралишту славног "Расинга" и одушевљавао се игром тадашње фудбалске звезде Бен Барека, више него што га је привлачила књига. То је био разлог за брзи повратак кући.

Воја Рогић није могао без фудбала. Наставио је да игра и постао најбољи играч и голгетер шабачке "Мачве". О њему су песме певали и чувени Цицварићи. Када је иако повређен на утакмици у Београду, постигао гол против "Црвене звезде" ("Мачва" је победила са 2:1), Цицварићи су певали:

"... Иако си Рого ћопав био опет си им гол забио..."

Image

Image
Post Reply