Vojvođanska fudbalska scena

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
Marcello

Post by Marcello »

Tužno je ovo...Jes' da taj RFK Novi Sad nikad nisam nešto voleo (mnogo sam privrženiji Slaviji od "malih" novosadskih klubova), ali, od gašenja FK Proleter Zrenjanin, naježim se na pomisao da se tako olako gase klubovi po Srbiji. Ipak taj RFK ima lepu istoriju i tradiciju...

Navijam da reše svoje probleme, iako ih ni onda neću voleti. Žao mi je da se bilo koji klub, tek tako, ugasi...

P.S. A, šta tek reći za tzv. Koridu, ionako je njihovo postojanje dovoljno besmisleno i sa RFK... :wink:
grobari su avangarda, tačno onoliko koliko smo mi mejnstrim...
budababa

Post by budababa »

Građanski wrote:Situacija u FK “Novi Sad” blizu ključanja

Situacija u Fudbalskom klubu Novi Sad dostigla je tačku ključanja. Igrači su u subotu stupili u štrajk, kako kažu, sa željom da na neki način utiču na klupsko rukovodstvo da ubrza rešavanje mnogobrojnih problema i da spasu klub od gašenja, koje mu realno preti. A da je kod “kanarinaca” stanje zaista alarmantno, svedoče i stvari koje se na prvi pogled, pri poseti stadionu na Detelinari, mogu zapaziti – prvi tim radi sa svega osam lopti, igrači donose ličnu opremu i dovijaju se na sve načine kako bi izgledali uniformisano, a zato što im nedostaje, primorani su da, verovatno kao jedini klub u prva tri-četiri ranga takmičenja, tokom priprema treniraju samo jednom dnevno. Igrači nam rekoše da su pre nekoliko dana sami između sebe sakupljali novac da bi kupili deterdžent za pranje veša kako bi im trenerke i dresovi mogli biti oprani, da ih ne bi prali deterdžentom za suđe, što je pre toga bio slučaj.

– Od svih nedaća s kojima smo se susreli najviše nas pogađa nipodaštavajući odnos. Kao da je nama igračima i trenerima jedino stalo do opstanka kluba. Trpeli smo dok smo mogli, e sada zaista više ne možemo. U subotu smo zatražili da nam se po završetku treninga obrati neko iz uprave i da nas obavesti o dešavanjima u klubu jer se sednice skupštine održavaju, a ništa se ne menja. Međutim, kako nam se niko od onih koji se nešto pitaju u klubu nije obratio, mi smo jednoglasno odlučili da prekinemo s treninzima i odigravanjem utakmica. Ovo nismo učinili s namerom da nanesemo štetu klubu, a nadam se da nismo naneli štetu ni Hajduku iz Kule s kojim je juče trebalo da odigramo prijateljsku utakmicu koja je njima bila generalna proba za nastavak prvenstva u Jelen Superligi. Kuljanima želimo sve najbolje i nadamo se da će uspeti da izbore opstanak – kazao je za NG jedan od najiskusnijih igrača u FK Novi Sad, Dragan Kavčić.

On je istakao da igračima nije ni na kraj pameti da se mešaju u politiku kluba, ali i da je nepodeljeno mišljenje da je za opstanak kluba jedino pravo rešenje poslovno-tehnička saradnja s Vojvodinom.

Kavčićevo mišljenje da je povezivanje s Vojvodinom najbolje rešenje za FK Novi Sad i jedina realna opcija kojom bi klub i najbrže i najsigurnije izašao iz krize, dele i članovi uprave i Skupštine kluba s kojima smo kontaktirali.

Maksimović: Pod hitno inicirati nove razgovore s Vojvodinom

Aleksandar Maksimović, predsednik sada već bivše radne grupe koja je trebalo da definiše sve detalje o potpisivanju ugovora sa FK Vojvodina i da ga sprovede u delo, kaže da mu je žao što je došlo do nesporazuma na relaciji FK Novi Sad – FK Vojvodina, te da misli da je nepotrebno prenaglašena priča o drugoj ponude zbog koje je superligaš odlučio da prekine pregovore.

– Razgovori o drugoj ponudi usledili su tek pošto je Vojvodina javno objavila da izlazi iz te priče. Tokom tih razgovora utvrdili smo da je ta druga ponuda neprihvatljiva za klub. Lično smatram, što je stav i svih članova skupštine s kojima sam razgovarao, da bi članovi uprave, bez obzira na to da li su aktivni ili u ostavci, morali ponovo da se angažuju i da iniciraju nastavak razgovora s rukovodstvom Vojvodine jer to je jedino dobro rešenje za klub. Zaista ne vidim ni jedan jedini problem u tome da FK Novi Sad bude Vojvodinina filijala, jer niko nije kazao da bi takav status bio doveka. Možda Vojvodini nekada bude u interesu da Novi Sad bude član elitnog ranga takmičenja. Najbitnije je da klub spasemo od gašenja, a zaista boljeg rešenja nema od onog koje nudi rukovodstvo Vojvodine – kazao je Maksimović.

Milošević: Spontano pomenut drugi ponuđač

Mnogi za prekid pregovora s Vojvodinom okrivljuju pomenutu radnu grupu jer je navodno iz nje i potekla informacija da pored Vojvodinine postoji i druga ponuda, što je u superligašu protumačeno da neko nije iskren u pregovorima.

– Tvrdim da je na sastanku radne grupe potpuno spontano krenula ta priča. Ja sam na mesec i po dana pre bilo kakve priče s Vojvodinom bio u razgovorima s jednim čovekom iz Beograda koji je izrazio želju da preuzme finansiranje kluba. Međutim, posle dan-dva dobio sam informaciju da je u političkim krugovima pronađeno rešenje za finansiranje kluba, pa su svi razgovori s tim čovekom završeni. Međutim, kako se ništa od političke priče nije realizovalo, sazvana je skupština na kojoj je doneta odluka o tehničkoj saradnji s Vojvodinom koju sam i ja i svi članovi i Upravnog odbora i Skupštine maksimalno podržali. Zaista niko ni tada nije bio, a, koliko znam, nije ni sada protiv saradnje s Vojvodinom. Ponavljam, sasvim spontano je krenula priča o drugoj opciji koja, uzgred budi rečeno, nije ni bila zvanična. Mene je neko iz radne grupe pitao kako se zove čovek s kojim sam pre mesec i po razgovarao i tako se u tom smeru nastavio razgovor koji je u Vojvodini protumačen kao licitiranje. Verujem da stvar nije potpuno propala i rešenje vidim u tome da se mi iz uprave pokupimo i da odemo na razgovor s ljudima iz Vojvodine gde će nesporazum biti razjašnjen. Nadam se da će sporazum o saradnji biti potpisan jer još uvek smatram, kao što sam i ranije smatrao, da je to odlično rešenje za Novi Sad – kaže član Upravnog odbora FK Novi Sad, Branko Milošević.

Butorović: Vojvodina nikada neće odbiti razgovore

Sve što su ljudi iz rukovodstva i igrači FK Novi Sad kazali ukazuje na zaključak da je poslovno-tehnička saradnja s Vojvodinom jedino pravo rešenje za klub i da je neophodno što hitnije inicirati razgovore s rukovodstvom superligaša. Naravno, pre tih, eventualnih, novih razgovora potrebno je doneti validnu skupštinsku odluku, ali sednica najvišeg organa kluba mora biti održana koliko danas, jer ako se bude čekao 25. februar, za kada je zakazana, može biti isuviše kasno s obzirom na to da je prvenstvo na pragu, a igrači su u štrajku.

Mada nije želeo da se decidirano izjasni o mogućnosti promene odluke o prekidu pregovora s Novim Sadom, predsednik FK Vojvodina Ratko Bato Butorović je, čini se, voljan da nastavi razgovore.

– Dok sam ja na čelu FK Vojvodina, ona nikada neće odbiti bilo kakve razgovore ni s jednim novosadskim klubom, pa ni s Novim Sadom – rekao je Butorović za NG, dodajući da bi svi koji mogu trebalo da učine sve da se spreči gašenje kluba tako velike tradicije kao što je Novi Sad.
Ko navija za Vošu, ni pakao mu neće teško pasti...
budababa

Post by budababa »

šumar wrote:Sa tugom gledam šta se dešava sa "kanarincima".Mada nisam često bio na Detelinari , uvek sam i njih doživljavao kao svoj klub, klub iz mog grada.Gledao sam ih u kupu protiv Hajduka, Primorac izjednačio u devedesetom i posle se "bili"provukli na penale.Onda one utakmice za ulazak u Prvu ligu sa Osijekom,pa finale kupa za omladince na zvezdinom stadionu kada su Lanac,Džimika i ostali dobili Dinamo sa Mlinarićem i ekipom.
Voleo bi da su i oni bili kao i mi češće u Prvoj ligi, da smo nešto kao Liverpul i Everton.Verujem da većina vas razmišlja o FK Novom Sadu kao i ja.I da naravno volite i sve ostale novosadske klubove/eto, čitam da je i naša Slavija u katastrofalnoj situaciji/.
Nekako mislim, kako bi to bilo lepo kada bi mi Vojvodinaši ispali veliki džekovi i organizovali prijateljsku utakmicu na našem stadionu sa Novim Sadom,sve sa predigrom dece . Da se odredi neka cena ulaznica/recimo 400 dinara,za decu 200/ i da sav prihod od ulaznica ide žutima.Ulaznice bi trebalo da kupe npr.svi novosadski političari,privrednici itd.Veliku ulogu bi trebalo da odigraju lokalni mediji koji bi tu utakmicu besplatno najavljivali.Učešće bi mogli da uzmu i neki novosadski estradni umetnici koji bi odsvirali po par pesama.
Ovo bi bio po meni veliki plus za sve.Novi Sad bi sa dobrom posetom na ovoj utakmici došao do nekih finansijskih sredstava, mi bi ispali veliki džentlmeni a i u gradu bi se stvorila neka mnogo zdravija navijačka klima.
Post prebačen iz topika "Humanitarne i dobrotvorne akcije", koji je posvećen već organizovanim akcijama.
budababa

Post by budababa »

Dnevnik wrote:Kanarinci u beznađu

Iako najavljenja kao sudbonosna, i po mnogo čemu odlučujuća, sinoćnja Skuština Radničkog fudbalskog kluba Novi Sad nije donela ništa novo oko rešenja vezanih za opstanak i sanaciju gorućih problema u klubu bogate tradicije.

Maratonska Skupština, koja je održana u prostorijama "Voda Vojvodine", počela je sa pola sata zakašnjenja, u 17 časova, a jedina tačka dnevnog reda glasila je: "Trenutna situacija i iznalaženje najboljeg rešenja za prevazilaženje trenutne situacije u RFK Novi Sad". Za razliku od neuspelog pokušaja održavanja Skuštine pre nedelju dana, koja je propala i pretvorila se u neformalan radni sastanak, zbog nedostatka kvoruma, ovoga puta sednici kluba prisustvovalo je 16 članova Skupštine sa pravom glasa (od 35), dok je predsednik Popović dobio saglasnosti četvorice delegata (Grmuša, Drašković, Borovica i Bjelobaba) koji su bili sprečeni da prisustvuju, a svoje pravo glasa preneli su na skupštinsku većinu.

Prisutnim delegatima najpre se obratio, sada već bivši, predsednik kluba Toma Jošanov koji je u kratkim crtama rezimirao situaciju u klubu od njegovog dolaska na mesto direktora 31. januara 2009 godine. Jošanov je istakao da je protekle dve godine Upravni odbor učinio koliko je mogao, da je klub sezonu završio na 11. mestu, da bi prethodnu godinu Novi Sad izborio sjajno peto mesto na kraju sezone i da je je u ovoj polusezoni ostvaren zacrtani cilj. Jošanov je podvukao da je uprava zatekla dug od 23 miliona dinara, koji na današnji dan iznosi 16 miliona.

Nakon izlaganja bivšeg direktora Jošanova rasplamsala se diskusija, u kojoj je svoje viđenje situacije, korake i inicijative koje su u proteklom periodu započete i zašto su propale, obrzlagao predsednik skuštine Dragan Popović. Nakon njegovog izlaganja prisutnima se obratio i predstavnik navijača Uroš Veljović koji je izneo stav "tvrde" struje, a to je da Novi Sad ne može biti filijala starijeg brata FK Vojvodina. Polemika oko toga šta je najbolje za RFK Novi Sad i u kom pravcu krenuti po pomoć se rasplamsala. Delegati su se podelili u dva tabora. Nakon inicijative da se glasa za predlog koji se odnosio na formiranje radne grupe koja bi pregovarala sa čelnicima Vojvodine oko saradnje, dok je drugi bio da se rešenje traži na drugoj strani, tj. da klub preuzmu bivši igrači i legende kluba koji bi sa nekolicinom uspešnih privatnika pokuašli da postave klub na zdrave noge. Prvi predlog nije dobio potrebnu većinu, a glasanja za drugi predlog nije ni bilo, jer je nekoliko članova skupštine napustilo salu, a nakon njih i bivši predsednik kanarinaca. Kvorum više nije postojao, pa je Skuština RFK Novi Sad privedena kraju bez konkretnih predloga i rešenja.

Sigurno je da će narednih dana fudbalska čaršija u Srpskoj Atini sa nestrljenjem pratiti dešavanja vezanja za sudbinu tima sa Detelinare, jer do starta prvenstva ostalo je veoma malo vremena. Igrači su u štrajku, a Detelinara u mraku. Sada samo čudo, a neki kažu i Izborna skupština kluba, može pomoći klubu sa tradicijom od devet decenija.
Milan

Post by Milan »

Dnevnik wrote:Sada samo čudo, a neki kažu i Izborna skupština kluba, može pomoći klubu sa tradicijom od devet decenija.
More MAAAAARŠ!
POŠTO OBRAZ ???!!!
šumar

Post by šumar »

Ne vidim šta je Milanu čudno ono za devet decenija, pa ovde sam na forumu pročitao da su oni naslednici žuto plavih boja Jude Makabija.
Pripadnik

Post by Pripadnik »

Nisi dobro pročitao...
Mi smo jedno to je naša snaga...
Passion

Post by Passion »

Ма то је један вештачки клуб који је увек био против Војводине.Они немају традицију дугу 9 деценија и то је лаж!
Где год да играш, прати те твоја Фирма!
uporan

Post by uporan »

šumar wrote:Ne vidim šta je Milanu čudno ono za devet decenija, pa ovde sam na forumu pročitao da su oni naslednici žuto plavih boja Jude Makabija.
I meni se čini da je tako, samo što oni to neće da priznaju...
UH!
Passion

Post by Passion »

uporan wrote:
šumar wrote:Ne vidim šta je Milanu čudno ono za devet decenija, pa ovde sam na forumu pročitao da su oni naslednici žuto plavih boja Jude Makabija.
I meni se čini da je tako, samo što oni to neće da priznaju...
Па као прво ја сам сматрам да нису наследници, а као друго они то вероватно неће да признају јер онда неби могли њихови ''навијачи'' да причају како смо ми мађари и мађарски клуб...
Где год да играш, прати те твоја Фирма!
Pripadnik

Post by Pripadnik »

Kao prvo nije u pitanju Juda Makabi! Kao drugo ne postoji nikakva formalna veza između NAK-a i ovih... Lepo je sada hvatati se za detalje iz istorije i tumačiti ih kako se kome ćefne, kao što radi ofk-a u slučaju bsk-a i tako dalje, ali to nije utemeljeno istorijski. Tako bi sutra mogli da dobijemo serviranu priču kako je zvezda naslednik ovog ili onog bg kluba od pre ratova ili da je lično čiča Draža osnovao, imao ideju i tako dalje... to prosto nije istina.

Kratka istorija RFK Novi Sad:
Iz sindikalnog fudbalskog aktiva preduzeća "Stoteks" 1948. godine nastao je FK "Trgovački", koji 1950. godine postaje član Vojvođanske lige. Sledeće godine osvaja prvo mesto i ulazi u Srpsku ligu. 1954. godine na skupštini kluba menja ime u FK "Novi Sad". Konačno 1956. godine, fuzijom sa FK "Eđšeg" klub je dobio igralište. 1966. godine dolazi do još jedne fuzije. Te godine FK "Novi Sad" je ispao iz Druge lige, a FK "Radnički" iz Srpske lige, pa se formira RFK "Novi Sad" (Radnički fudbalski klub).
U najveće uspehe kluba ubrajaju se takmičenje u Prvoj saveznoj ligi u periodu od 1961. do 1964. godine.
Najbolji tim: Dražić, Belić, Tojagić, Vratnjan, Brzić, Kozlina, Šimek, Lemić, Josip Pirmajer, Ivica Brzić.
Najbolji igrači: Aleksandar Kozlina, Lazar Lemić, Josip Pirmajer, Ivica Brzić.
Najbolji strelci: Dušan Klipa, Miroslav Jovanović, Mladen Krgin, Krsto Vrbica, Branko Alas i Petar Pantelić
Upravo zbog ovakvih stvari sam i ranije hteo da nam podbara malo dataljnije ukaže na neke činjenice iz istorije jer u današnje vreme svi se hvataju za "slamku" tražeći oslonac. Naravno, konekcije se mogu izvući za razne stvari ali prosto istorija je takva kakva je i treba biti realan. Naravno, da ne bude sve tako protiv nekoga ili samo za nas samo da napomenem da i mi malo "krivimo istoriju" odnosno prenaglašavamo neke detalje zato što bi voleli da ih vidimo drugačije.
Čitajući podbarine tekstove malo i između redova odnosno sagledavanjem tadašnjih okolnosti mnogo se može naučiti.

P.S. Voleo bih da se povede malo šira i ozbiljnija diskusija o temi lokalnih klubova, bilo bi jako zanimljivo.
Mi smo jedno to je naša snaga...
Minja
Administrator

Post by Minja »

Devet decenija, samo ako su uzeli istoriju FK Radnicki kao svoju. Taj klub je osnovan 1921. godine.

Kako su odbacili R (Radnicki) iz RFK "Novi Sad", jednostavno su odbacili i taj deo istorije, pa prica o devet decenija NE PIJE VODU.
podbara neka napise svoje misljenje vezano za NAK.

p.s.

Koliko znam, ispravite me ako gresim, na mestu gde sada svoje utakmice igra zvezda, pre rata postojao je i svoje utakmice igrao Kraljevski fudbalski klub Jugoslavija. Taj klub je ugasen i pobednici su napravili novi. Inace, boje dresova su im iste, tako da ne bi trebalo da cudi da uskoro dobijemo jos jednog najstarijeg srpskog prvoligasa.
AntonioKasano

Post by AntonioKasano »

Koliko znam, ispravite me ako gresim, na mestu gde sada svoje utakmice igra zvezda, pre rata postojao je i svoje utakmice igrao Kraljevski fudbalski klub Jugoslavija. Taj klub je ugasen i pobednici su napravili novi. Inace, boje dresova su im iste, tako da ne bi trebalo da cudi da uskoro dobijemo jos jednog najstarijeg srpskog prvoligasa.
Верујем да они циљају још вишље, нека варијанта са Кнезом Лазаром или Немањићима уопште не би изненадила! :)
Владика
Administrator

Post by Владика »

Не бих сада да улазим превише у ово тему. Од 5. маја 1945 године, заванично су укинути сви предратни клубови прогласом Министарства просвете и потписом Митре Митровића и Милована Ђиласа.

Тада је основан тим УСАОС-а (уједињена социјалистицка антифашистичка омладина Србије) – ФК Црвена Звезда и тим 1 Армије који је преименован у Централни Дом Југословенске Армије Партизан, по узору на московски ЦДКА (касније ЦСКА). Црвеној Звезди додељује се стадион СК Југославије (некадашњи СК 1913 и Велика Србија), а Партизану стадион БСК!

Што се тиче уже Србије, тимови су укинути 1944. са званичним разлогом што су играли у време рата, а такође, намера је била да по совјетском моделу сви тимови буду са управама из партије, војске и полиције.

Сви тимови са националним и буржоаским предзнаком су укинути. Војводина је преживела из неколико разлога. Први, јер је клубу забрањен рад приликом уласка фашистичке солдатеске 1941. године. Ослободиоци из 1944. године морали су да учине уступак становништву Новог Сада и дозволе обнову рада Војводине. Континуитет се огледа у имену и бојама клуба, месту где игра, члановима управе и играчима и навијачима.
Други разлог лежи у томе што су бројни прогони српског цивилног становништва током трајања окупације (Рација,логори,стрељања и прогањањ) омогућили да Војводини 1944. године настави свој живот. Војводина је преживела и фашистичку чизму као и комунистички срп и чекић!

Ове квази клупске историје, најбоље илуструју шизофрено стање свести наше нације. Када читам бајке о ОФК Београду и близанцима, чини ми се да су их оснивали Краљ Петар, Св. владика Николај Велимировић, Дража Михаиловић а да су се у тим управама, онако случајно, налазили и Крцун, Ранковић Ђилас , Дедијер и Туђман.

Што се тиче данашег Новог Сада, њихова прича почиње са Еђшегом и ту нема неке приче. По доласку на Детелинару, руководство клуба на сваки начин је гледало да затре славну историју Ф.К. Раднички. Црвено-црни су отишли у заборав као и људи који су градили спортске успехе и стадион на Детелинари.
Сада се Радничког сете, само када треба да се накалеми нека мутна историја клуба. Што је рекао припадник већ то је то.....
Pripadnik wrote:Iz sindikalnog fudbalskog aktiva preduzeća "Stoteks" 1948. godine nastao je FK "Trgovački", koji 1950. godine postaje član Vojvođanske lige. Sledeće godine osvaja prvo mesto i ulazi u Srpsku ligu. 1954. godine na skupštini kluba menja ime u FK "Novi Sad". Konačno 1956. godine, fuzijom sa FK "Eđšeg" klub je dobio igralište. 1966. godine dolazi do još jedne fuzije. Te godine FK "Novi Sad" je ispao iz Druge lige, a FK "Radnički" iz Srpske lige, pa se formira RFK "Novi Sad" (Radnički fudbalski klub)
car jovan

Post by car jovan »

AntonioKasano wrote:
Верујем да они циљају још вишље, нека варијанта са Кнезом Лазаром или Немањићима уопште не би изненадила! :)
Нису исти дресови,Југославија је имала црвене дресове и беле гаће као Бенфика отприлике,а ови крцунови на штрафте. :lol:
Post Reply