Edo Plac - najbolji golman pre II svetskog rata

Vaša sećanja na utakmice, bivše igrače, legende...
Post Reply
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Edo Plac - najbolji golman pre II svetskog rata

Post by Владика »

ЕДВАРД ПЛАЦ(играо за Војводину у периоду 1934-47. година)
Као дечaк волео је да игра центарфора и центархалфа, баш насупрот својим вршњацима којима је сан био место у дресу са бројем
један. Ту своју жељу Едуард Плац почео је и да остварује, када је постао члан подмлатка Војводине, негде 1926. године. Али не задуго. После годину и по дана играња у младој селекцији, ушао је у први тим и играо центарфора. Сасвим случајно стао је једног дана да гол и ту остао ове до 1947. тодине.
— Било је то заиста сасвим случајно —сећа се Плац- На једној утакмици прилико извођења једанаестерца стао сам на гол да
покушам да га одбраним. То је био почетак моје голманске каријере. Већ на следећем тренингу један мађарски тренер, који је тада радио у нашем клубу, почео је да ме обучава на месту голмана.
И сад могу да кажем да се не кајем — прича некада чувени »човек од гуме«, који је касније одиграо преко 300 утакмица за свој тим, 26 пута бранио у репрезентацији Војводине и града, голман југословенске Б репрезентације- »вечити кандидат за прву државну селекцију, коме се никад није пружила шанса да покаже саоје вредности у дресу државне репрезентације а све збот великих и прослављених голмана Глазера, Јакшића ...
Чињеница да је почео као навални играч користила му је касније да не буде »линијски голман«, помогла му је у многим ситуацијама да правилно оцени да ли ће и где ће противник шутирати на гол и у многоме допринелаа његовој великој афирмацији.
Дужношћу капитена почаствован је негде 1938. године и пуне две године ју је обављао . Пред рат доживео је тежу повреду.
У то време сматрало се да је голман најпогоднија личност за капитеиа јер има потпун преглед игре и лакше може да диктира темпо игре. Иначе, ја смаграм да је најпогоднија личност за капитена најсталоженији играч, који има утицај на противничке играче, а такође и на судију.
Имали смо тим какав Војводина још никада није имала. Побеђивали смо, а наш највећи успех је освајање трећег места у Источној групи Прве савезне лиге 1939/40. године. Можда је то и одлучило да фудбал толико заволим-помажем младе, омогућу им да се уздижу. и, могу да кажем, да наилазим и на разумевање.
У својој блиставој каријери Плац је бранио за Нак, Југославију(прешао да би дошао до репрезентације) и Војводину!

Image

Image
User avatar
the Gari
Posts: 1126
Joined: Tue Feb 17, 2009 11:10 am
Location: Jawa Tengah
Contact:

Post by the Gari »

A mi pravimo paralele između Brkića i Todića, pa ovako pa onako, nisu bili kapiteni, nisu dobili pravu šansu u reprezentaciji (za Brku još ima vremena naravno)... A vidite kolko ta priča ide daleko. Prošle su decenije, šest različitih država, ali i dalje selektori ne vide dalje od Batajnice!
Tovari buraniju!

https://telepapatija.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

Погледајте који је шмекер био популарни Еда
Плац у Риму
Image

Тим из 1938
Image
Post Reply