Intervju / Vuk Mitošević

Vuk dlaku menja, ali dres nikada27.02.2011. 20:27

Vuk Mitošević(14)
Od malena u omiljenom dresu
Od malena u omiljenom dresu
U

redništvo sajta www.fkvojvodina.com napravilo je jednu dužu pauzu kada su u pitanju intervjui sa prvotimcima, a naročito onima koji su od samog starta pronašli svoje mesto u srcima navijača i simpatizera crveno-belih iz “srpske Atine”. Ali, vredelo je čekati! Na raspolaganju nam je ovaj put bio vredni veznjak i dete FK Vojvodina, neumorni borac za boje našeg kluba – Vuk Mitošević. Pitanja su mogli da postave svi posetioci našeg foruma, a mi smo ovde izdvojili nekoliko najzanimljivijih. Veliki broj forumaša je iskoristio priliku da postavi pitanja i pozdravio mladog reprezentativca i ljubimca “Karađorđa”, uz želje da osvoji trofej sa Vojvodinom, napravi dobru i bogatu karijeru i jednog dana zaigra u dresu A reprezentacije.


VM: Veliki pozdrav svima i hvala što ste mi učinili ogromnu čast!

FKV.COM: Šta te je navelo da počneš da se baviš fudbalom i sa koliko godina si prvi put obuo kopačke?
VM: Fudbal sam počeo da treniram sa pet i po godina, a i pre toga sam pokazivao interesovanje. Sve je to počelo kad je mama počela da sa posla dolazi bez autića koje sam obožavao. Hvala joj zbog toga.

FKV.COM: Koji trener je najviše doprineo da postaneš ovo što jesi?
VM: Odgovor će biti dugačak, ali jednostavno svima dugujem veliku zahvalnost. Počeću od Zorana Grujića, prvog čoveka iz sveta fudbala kojeg sam upoznao. Proveo sam sedam godina u Školi fudbala “Radivoj Mika Radosav”, gde su me osnovnim stvarima u fudbalu naučili sam profesor, Miroslav Smajić, Slavko Molnar... U Voši to su Rajko Aleksić, Laza Grubor, Zlatomir Zagorčić i, naravno, Branko Babić, Milan Đuričić i Zoran Milinković. Svi treneri koje sam nabrojao imaju izuzetne ljudske kvalitete što je, po mom mišljenju, vrlo važno u ovom poslu.

FKV.COM: Od Đačkog igrališta (teren FK Indeks, prim. aut.) do terena “Karađorđa” – kratka vazdušna linija, a koliko težak put?
VM: Baš tako... Teče šesnaesta godina mog bavljenja fudbalom. Za sve ovo vreme nije bilo dana kad fudbal nije bila tema makar na 5 minuta. Jako brzo mi je prošlo sve ovo vreme, ali koliko je to dug i trnovit put shvatim tek kad odem na Đačko i vidim dečicu sa loptom do kolena. Ponekad mi nedostaju ti dani...

FKV.COM: Fudbal – igra, život ili zanimanje?
VM: Počelo je kao igra, a sad je fudbal moj život, ali i zanimanje. Profesionalac sam, i u poslu koji radim nema mesta za 'igrati se fudbala'. Gleda se samo rezultat, i to nas održava u ovome. Naravno, Vojvodina je uvek igrala lep fudbal i tako će, siguran sam, biti uvek.

FKV.COM: Ko te je naučio da navijaš za Vojvodinu, “pradeda-deda-otac i sin” kao iz one čuvene pesme, ili...
VM: U Školi fudbala “RMR” igrali smo u dresevima sa Vošinim grbom, a uporedo sa tim su bili redovni odlasci moje porodice na utakmice Vošinih rukometaša i odbojkaša, i naravno na “Karađorđe”.

FKV.COM: Na koji način se motivišeš pred utakmicu?
VM: Najviše volim da se osamim i bez mnogo razgovora pripremam za utakmicu. Fokusiram se na dobro razgibavanje i zagrevanje, jer je to usko povezano sa kvalitetom igre.

FKV.COM: Koja pozicija u timu ti najviše odgovara? Zadnji vezni, centralni vezni ili možda još ofanzivnije - kreativni vezista ("desetka")?
VM: Uglavnom igram zadnjeg veznog i na tu poziciju sam se navikao. Smatram da mogu da igram i ofanzivnije, i nadam se da ćete me i u takvom izdanju gledati ubuduće.

FKV.COM: Šta Milinkovića razlikuje od ostalih trenera sa kojima si radio, a šta Brkića u odnosu na druge kapitene?
VM: Milinković ima rezultate iza sebe i sigurno je da je kvalitetan trener. Izuzetno je posvećen svom poslu i to je preneo i na nas igrače. Dobro smo se upoznali i nadam se da će saradnja između stručnog štaba i igrača doprineti još boljim rezultatima nego što su bili jesenas. Što se tiče Brke, on je dete kluba, apsolutno zasluženo je dogurao do kapitenske trake i A reprezentacije. Izuzetno dobar i pošten i kao čovek i kao sportista. Zaslužio je da podigne barem jedan trofej.

FKV.COM: Zašto broj 13 na leđima? Tvoj izbor, ili je to "preostalo"?
VM: To je broj koji sam nosio u Školi fudbala “RMR”, posebno sam ga zavoleo i iskoristio sam to što ga prošle zime Dani Mojsov nije hteo, jer je “baksuzan”.

FKV.COM: Evidentno je da imaš veliki dar (vic) u glavi za fudbal. Kako komentarišeš svoj dalji igrački razvoj? U kojim segmentima si jako dobar, a u kojim imaš prostora za napredak i usavršavanje ne bi li stasao u kompletnog fudbalera? Na kojim elementima posebno radiš u poslednje vreme?
VM: Smatram da u svakom segmentu imam prostora za napredak. U defanzivi, radim na jačanju duel igre. Svestan sam da nedostatak nekoliko centimetara moram da nadoknadim snagom. Što se tiče ofanzivnog dela, smatram da trebam da ubrzam svoju igru sa loptom i razmišljanje i da, kada to situacija dozvoljava, budem bliže protivničkom golu. Izuzetno sam samokritičan i to me tera da svaki put budem bolji od prethodnog.

FKV.COM: Hoće li biti tvojih izravnih udaraca na gol iz slobodnjaka, ili je to kaparisano za Merebašvilija?
VM: Dogovaramo se. Ko se najbolje oseća, taj šutira. Nadam se da će ih biti.

FKV.COM: Naizgled si “mirne” prirode. Pitanje je, ako bi kojim slučajem izbila neka frka na terenu i protivnički igrači nasrnuli na tvog saigrača, kako bi ti reagovao u toj situaciji? Da li bi bez razmišljanja “uleteo” u kavgu, po cenu crvenog kartona u odbranu svog drugara ili bi suzrdžan sa strane posmatrao šta se dešava
VM: Naravno da bi stao u zaštitu svog saigrača, ali sam mišljenja da u tim trenucima treba sačuvati smirenost. Smatram da dobijanjem crvenog kartona ne mogu da pomognem svom timu u tom trenutku, i da to i nije najbolja opcija. Postoje načini da se računi izravnaju, a da to ne bude tako evidentno.

FKV.COM: Ovo je više zamerka, a manje pitanje, za situacije na Marakani. Zbog čega ste tako mlaki kada su u pitanju kavge na terenu? Koroman lupio šamar Vuletu, a nijedan od naših igrača nije pritrčao bar da interveniše? Ninkov je nešto slično uradio sa Abubakarom, pa opet ništa.
VM: Ubuduće neće biti tako. Videćete na proleće.

FKV.COM: Najlepši i najružniji momenti vezani za Vojvodinu?
VM: Najlepši momenti su mi debitantska utakmica i gol prvenac. To su stvari koje sam želeo otkad igram fudbal i neopisiv je osećaj ostvariti to u ovom dresu. Sa druge strane, trudim se da zaboravim ružne trenutke, ali oni koji su ostavili trag na mom srcu su povreda koju sam imao pre godinu i po, kao i prošlogodišnje finale Kupa.

FKV.COM: Tvoj najomiljeniji igrač Voše u skoro 100 godina dugoj istoriji (ili pak otkad ti pratiš Vošu i fudbal; ovakva pitanja se postavljaju samo nekom za koga se provereno zna da je “slaninar”)?
VM: Uh... Obožavao sam Miloša Krasića, otprilike u mojim godinama je bio kapiten. Kao da je juče bilo se sećam prvenstvene utakmice koju sam pratio sa Istoka, saigrači su ga zvali “mali”, a on sa trakom na ruci. I naravno Gojko Kačar, dovoljno je da kažem da sam dve sezone skupljao lopte pored naše klupe, a da je on jedini igrač kojeg sam zamolio za dres. Nisam ga dobio, ali mi je “bacio kosku”. Bio sam stvarno presrećan.

FKV.COM: Najbolji igrač lige, po tebi?
VM: Po meni, Vojvodina ima najbolji sastav, a izdvajati nekog od nas ne bi bilo u redu. Mi smo jak kolektiv, i to nam je najjače oružje.

FKV.COM: Fudbalski idol?
VM: Nemam idola, ali postoje igrači koje izuzetno poštujem. Pol Skols i Rajan Gigs iz mog omiljenog stranog kluba. Više od 15 godina igraju na vrhunskom nivou u najjačoj ligi na svetu. Svaka čast.

FKV.COM: Iako je prilično rano za to, u kojoj ligi bi voleo da nastaviš karijeru?
VM: Po mom ukusu su Premijer Liga i Bundesliga.

FKV.COM: Opiši nam svoj stav, kakvo mišljenje imas o korpusu navijača Zvezde i Partizana iz Novog Sada i okoline?
VM: Veliki problem čitavog grada. Za mene je to neshvatljivo. Naježim se kad na “Karađorđu” vidim dečicu od 4-5 godina u njihovim dresevima.

FKV.COM: Da li možeš da nam obećas (kao Brkić, Medojević i Buač) da nikada u svojoj karijeri nećeš igrati za Zvezdu i Partizan?
VM: Nikada, obećavam!!!

FKV.COM: S’ obzirom da si u Vojvodini dosta dugo i da poznaješ stvari vezane za naše prvenstvo (nameštanje utakmica, "3 za 3", dilovanje sa sudijama, Partizan i Zvezda kao jedini mogući šampioni), interesuje me: da nisi fudbaler nego jedan običan navijač Vojvodine, a da si upoznat sa svime gore navedenim, da li bi dolazio na stadion da gledaš klub za koga navijaš?
VM: Stvarno ne volim da se bavim tim stvarima. Vojvodina se voli i to je iznad svega.

FKV.COM: Da li smatraš da smo mi navijači Vojvodine mazohisti? I vezano za to, šta je potrebno da Vojvodina kada je najbitnije u prvenstvu pobedi? Često smo gledali situacije da, taman kada pomislimo da možemo nešto da uradimo, mi se vratimo deset koraka unazad. Psiholog u timu?
VM: Ne, Vošini navijači vole svoj klub na vrlo iskren i čist način, i po tome ste jedinstveni. Smatram da je došlo vreme kada će Voša igrati najbolje kada je najpotrebnije. U pitanju su samopouzdanje i timski duh.

FKV.COM: Omiljena Firmina pesma?
VM: “Samo ti, samo ti...”

FKV.COM: Ako dočekaš Vošinu stogodišnjicu u njenom dresu, protiv koje ekipe bi voleo da se odigra meč na "Karađorđu", tom prilikom?
VM: Slavija Prag!

FKV.COM: Kako ceniš sastav ekipe Slobode, našeg protivnika u polufinalu kupa?
VM: Sloboda je, koliko sam mogao da pročitam u novinama, dovela dosta igrača u ovom prelaznom roku, što može biti mač sa dve oštrice. Ali, Vojvodina je favorit na papiru, i mi to moramo da dokažemo na terenu.

FKV.COM: Kako vidiš budućnost naše mlade reprezentacije, čiji si član? Da li je Aleksandar Janković "čovek na pravom mestu"?
VM: Mlada reprezentacija je sastavljena od mnogo internacionalaca. Rano je za neke procene. Imamo mladog, ambicioznog selektora, povoljan žreb, veliki motiv da uradimo ono što prethodna generacija nije uspela. Nadam se plasmanu na EP.

FKV.COM: Tamburica ili "Grand"?
VM: Sve, samo ne “Grand”!


Uredništvo sajta se ovom prilikom još jednom zahvaljuje Vuku na njegovim odgovorima i iskorištava priliku da mu poželi sve najbolje u dresu Vojvodine i svim budućim dresevima koje bude oblačio u, nadamo se, brilijantnoj karijeri koja mu predstoji, kao i u ličnom životu!

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...