Intervju / Ranko Despotović

"Sanjajte velike snove, čak i kada se oni ne ostvare"30.04.2007. 00:00

Ranko Despotović(0)
R

ED FIRM: Stariji članovi (po stažu) ovog foruma se sigurno sećaju da su u par navrata webmaster fudbalskog sajta i Đumi dovodili igrače na čet i forum kako bi ih približili navijačima. Pokušaćemo za početak Stara garda i ja da oživimo tako nešto na ovom forumu. Za sada sam se dogovorio sa Rankom Despotovićem, a Stara garda će već ispisati koga će on dovesti na forum.


NBOYA: Za početak izvinjenje mom doskorašnjem sugrađaninu.
Kada sam se pojavio na ovom forumu, u vreme kad je Despot igrao u Mačvi, na pisanja zašto mu se ne da šansa u Voši odgovarao sam da možda nije dovoljno dobar za prvu ligu. Sećam se da sam jednom napisao da je on možda ok ali da to nije igrač od koga će da se tresu gaće Zvezdinim i Partizanovim golmanima. Toliko o mojim procenama...
Malo je reći da mi je drago što me je na ovakav način demantovao. A još mi je draže zato što se radi o skromnom i vrednom čoveku. Od koleginice sam čuo sve najbolje o njemu, svakog ponedeljka, posle nekog njegovog gola, umesto "zdravo"-"zdravo" pozdravljamo se sa "opet..."-"je l' vidiš"...
Imam samo jedno pitanje: Sledeća sezona? Inostranstvo ili napad na titulu najboljeg strelca lige?
Pozdrav i sve najbolje

RD: Blizu sam da budem prvi strelac lige čemu i težim, tako da mi ostaje samo ovo prvo. Veliki pozdrav i ispravka, ja sam iz Loznice.

TURIJA: Ne znam kada Ti ističe ugovor sa Vojvodinom, ali znam da su te odlične partije i golovi, uveliko preporučile evropskim timovima i da će Ti ovo leto postaviti, do sada najteži zadatak u karijeri. Otići ili ostati (bar do zime)? Znam da je pitanje preuranjeno i u nezgodnom trenutku, ali o tome navijači, verovatno, najviše razmišljaju i brinu. Kada ste Ti i Davidov učvrstili pozicije u timu, nekako u isto vreme počeo je rezultatski preporod Vojvodine, tako da će i njemu uslediti isto pitanje.
Velik pozdrav, dobro zdravlje, puno sreće u sportskoj karijeri, kao i u životu, uopšte. Verujem da će to tako i biti, kao što sam verovao, još pre tri godine, da smo dobili golgetera kada si obukao dres Vojvodine i obeležio pripremni period serijom golova i dobrih igara, ali smo tada bili dosta usamljeni u mišljenju. Sećam se i danas jednog tadašnjeg Vojinog topika na otvorene teme igre i izbora igrača: Vuki, kukavice! (da, da, uvek aktuelno)

RD: Otići ili ostati, pitanje je sad? Rado bih ostao jer sigurno očekujemo od sledeće sezone napad na titulu u nadi da ćemo igrati ligu šampiona, ali finansijska i zdravstvena situacija je jako loša

ANONIMUS: Prvo da kažem da mi je izuzetno drago da jedan takav čovek nosi dres svima nama omiljenog kluba. Svaka čast!
Koliko ti znači to što si član i jedan od najboljih igrača FK Vojvodine?

RD: Odkad sam došao u Vojvodinu za mene ne postoje ni Partizan ni C. Zvezda. Jedini klub koji volim je ovaj u kojem igram, a to da li sam najbolji ne bih voleo da ocenjujem, to ostaje vama, naravno. Drago mi je u svakom slučaju da imate takvo mišljenje.

ANONIMUS: Svi smo videli način na koji si proslavio ulazak u finale kupa, da li si spreman da sledeće sezone predvodiš Vojvodinu u nekom od Evro kupova? Pozdrav,majstore!

RD: To mi je trenutno i najveća želja.
Pozdrav legendo!

MIHAILOV: Sve pohvale za ovu inicijativu. Sasvim dobra ideja da se neke stvari ne saznaju iz medija već direktno od naših igrača. Ranko, čestitke za sve golove postignute ove sezone, velika je stvar od rezerve za samo par utakmica postati nezamenjivi igrac u napadu. Tvoji planovi za sledeću sezonu? Vojvodina ide u Evropu sledeće godine, san svakog domaćeg igrača je da zaigra u Evropi, pa da li ce izlaz u Evropu biti u crveno-belom dresu ili u nekom inostranom klubu?

RD: Nadam se da će biti crveno-beli dres.

MIHAILOV: U intervjuu reče kako za tebe penali nisu golovi i da ih nikad ne izvodiš, a evo ih 2: sa Smederevom i Banatom?

RD: S' obzirom da sam i kao mlađi dosta puta promašio (sve) jako sam se plašio tog momenta dok mi strah nije otklonio moj dragi kolega Miodrag Pantelić. 'Ajde ja tebi da postavim pitanje: "Kako si se ti osećao dok sam ja šutirao penal?" :)

MIHAILOV: Po nekim tvojim izjavama stekli smo utisak da posećujes forum ponekad? Grešimo li ili ne?

RD: Druže, prijatelju, ja ni komp ne znam da upalim. :)

MIHAILOV: Ko ti je fudbalski idol? Svi ti želimo blistavu karijeru i naravno još puno golova u Voši, naročito u finalu kupa! Pozdrav!

RD: Nemam fudbalskog idola, jer bih ja to hteo da postanem nekom.

NOVOSADJANIN: Kolike šanse daješ Vojvodini u finalu kupa? Šta da odigramo u kladionici? Da li očekuješ da ce Zvezda tada biti zastićena od strane sudija?

RD: Šanse su 50-50, to je ipak jedna utakmica koja može mnogo da donese. Ja se ipak nadam našoj pobedi, a što se tiče sudija, ne bih želeo da komentarišem, jer svi znamo kakve Zvezda ima sudije.

RADOYE: Čestitke Ranku na odličnim igrama i golovima ove sezone, želim da mu se one nastave i ubuduće uz veliku nadu da će to biti u dresu našeg kluba dogodine. Kojeg bi trenera izdvojio kao osobu koja je imala najveći uticaj na tvoju karijeru?

RD: Od svakog trenera se nauči po nešto. Kod nekog više, kod nekog manje, ali to je škola koju svaki igrač mora da prođe. Izdvojio bih dvojicu: Mileta Milanovića koji me je takoreći otkrio i naravno Milovana Rajevca koji mi je pružio šansu.

FRIEND: Pozdravljam našega napadača Ranka Despotovića, želim da mu se zahvalim za sve što je dao našem klubu, što je ostao i sačekao pravu šansu i što nije gubio veru i nadu najpre u sebe pa i u klub. Šta je to prelomilo u tebi samom pa da ostaneš u Vojvodini, kada je stanje u klubu bilo katastrofalno po tebe a i sam klub?

RD: Znao sam da će se kad-tad sve promeniti, jer "stara dama" je za mene najveći klub.

FRIEND: Kako si se osećao kada su tvoji golovi odlučivali pobednika u velikom broju utakmica u ovoj sezoni, a kako ti je bilo kada si u 93 minutu utakmice protiv Zvezde promašio najizgledniju šansu na utakmici?

RD: Od sjaja do očaja bih opisao te momente, ali moje stanje posle tog promašaja ne bih poželeo nikome.

FRIEND: Naše želje su da ostaneš i naredne sezone, da li su to i tvoje želje i planovi?

RD: Malo toga zavisi od mene, ja se nadam ostanku.

VOJA: Dolaziš li na forum i pratiš li dešavanja na njemu?

RD: Već sam odgovorio.

VOJA: Jesi li upoznat sa akcijom forumaša, u kojoj se bira najbolji igrač Vojvodine u sezoni, i kakve su tvoje impresije?

RD: Upravo sam se upoznao sa akcijom. Impresije su sjajne i drago mi je da postoji ovako nešto (glasajte za mene, hoću da pobedim, pa da se šalim sa Davidom :))

VOJA: Mislim, da je dosta navijača bilo uz tebe, još i pre tvog ulaska u prvi tim, i da te većina mnooooogo gotivi. Osetiš li taj fluid u vazduhu i koliko ti je taj vid podrške pomogao da istraješ u Voši?

RD: Sigurno da je sjajno kad imaš takvu potporu iza sebe i drago mi je što su uopšte uz sve nas i nadam se da ćemo i dalje obradovati sa našim pobedama i dobrim razultatima.

CIKA TOMA: Svi smo videli kako si proslavio prolazak u finale kupa, a šta planiraš za osvajanje?

RD: Neće biti srećnijeg coveka ako to budem uspeo, a evo obećavam ti da ćeš držati sa mnom trofej, samo da ga osvojimo.

CIKA TOMA: Obećavaš li da će podeliti sa nama, tj. da ćeš nam opisati kakav je osećaj držati trofej u rukama?

RD: Hoćeš da ti kažem unapred kakav je osećaj? :)

LIMANFKV: E, pošto ste ga sve ispitali da ja pitam nesto... Kako ruka, je l' ima plikova? I da mu poželim da maše bakljom još 100 puta u Vošinom dresu!

RD: Nemoj mi samo reći da si mi ti uvalio baklju? Hvala ti legendo, ali nemoj više molim te, tek sam se oporavio od ove. :)

:): Pozdrav za Ranka i iskreno ti želim sve najbolje u sportskom životu i životu uopšte. Sve što me zanima, a tiče se Vojvodine vi ste već pitali. Evo par opuštenih pitanja. Ako želiš da otkriješ: kako proslavljate pobedu, ko su ti najbolji drugovi u timu, kako provodiš slobodno vreme, gde izlaziš/ite ako nije tajna? Još jednom, sve najbolje majstore!

RD: Puno hvala za čestitke, a pobede proslavljamo najčešće u karantinu jer svi znamo gde idemo posle utakmice. Najbolji prijatelji su mi Damir Kahriman i moj cimer Radovan Krivokapić. Slobodno vreme provodim spavajući, a što se tiče izlazaka, jako slabo izlazim, ali kad idem to su 'Dva galeba' (znam konobare pa me puštaju unutra :))

SHECKY: Sve je vec pitano... Samo veliki pozdrav velikom Ranku! Hvala za sve! Ali, ali, samo jedan gol još u finalu biće dovoljan za ludilo!
Ne znam da li je neko ovo pitao još, koju muziku slusaš? hehe

RD: Zdravko Čolić je moj favorit zbog sjajnih pesama, ali u poslednje vreme sve gutam.

RED FIRM: Kao prvo, dobrodošao Ranko i samo da znaš da ću brzo saznati ukoliko prevariš makar i na jedno pitanje. Ko je imao presudan uticaj na tebe da počneš da se baviš fudbalom?

RD: Pošto sam bio mnogo ružan kad sam bio mali jedino me se lopta nije plašila :). Presudan uticaj je izvršio moj brat (4 godine stariji od mene) koji me je naučio pravila i pikanje lopte.

RED FIRM: Za koje si sve klubove redom nastupao u karijeri?

RD: Sloga (Lipnički šor), Loznica, Vojvodina, Mačva, Vojvodina, Mančester junajted... :)

RED FIRM: Za koji klub te vežu najlepše uspomene do dolaska u Novi Sad?

RD: Bilo bi glupo bilo koga izdvojiti jer stvarno sam se svugde jako lepo provodio.

RED FIRM: Da li si imao neke omiljene igrače na koje si se ugledao tokom svih ovih fudbalskih godina?

RD: Kao mlađi sam jako voleo Peđu Mijatovića, ali ja sad imam cilj da postanem nekom idol.

RED FIRM: Najteži trenuci u fudbalskoj karijeri?

RD: Nećemo onda imati mesta za ostale odgovore. Recimo, odlazak iz Vojvodine u Mačvu.

RED FIRM: Da li si okusio fudbalsku nepravdu i koliko ona ume da zaboli?

RD: Čitavog života je ona oko mene, ali što manje mislim o njoj, manje boli.

RED FIRM: U skorašnjem intervjuu u dnevnoj štampi istakao si jedan težak period i motivaciju da nastaviš dalje ugledavši tekst jedne reklame. Da li si tada ili ikada pre bio na takvoj prekretnici da si razmišljao o povlačenju iz fudbala?

RD: To mi se desilo jednom dok sam bio u Šoru jer sam imao utisak da me trener uopšte ne vidi na terenu. Što se tice bilborda, to je reklama za Džoni voker koja glasi: "Sanjajte velike snove, čak i kada se oni ne ostvare".

RED FIRM: Koliko tvoji golovi utiču na rađanje nekih novih pristalica FK Vojvodine iz tvog rodnog mesta i koji pogodak ti je pričinio najveće zadovoljstvo?

RD: Sigurno da sam animirao ljude po mom rodnom kraju i da su oni sada navijači Vojvodine (nadam se da će ih biti još više), a što se tiče gola, svaki mi donosi veliku radost i ne bih mogao da izdvojim ni jednog osim onog kojeg ću postici u finalu.

RED FIRM: Ko ti je najveća podrška izvan terena (mislim na osobu/osobe koja te podržava i koja popriča sa tobom o tvojoj pruženoj partiji i problemima)?

RD: Recimo da je to moja porodica, ali i moja devojka koja je uvek uz mene.

RED FIRM: U ovom trenutku, kome bi bio najzahvalniji za svoju karijeru?

RD: Bogu što me drži na pravom putu.

RED FIRM: Imaš li neki hobi (sem pecanja)? Sve najbolje u daljoj karijeri.

RD: Volim da idem u teretanu, ali najviše volim da spavam.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...