Press / Večernje novosti: Veselinović: Naježim se kad pomislim na pehar Kupa

Veselinović: Naježim se kad pomislim na pehar Kupa21.04.2014. 09:57

Večernje novosti(0)
K

ada kažem kuća, mislim na Kovilj. Lazar Veselinović (27), centarfor Vojvodine, rođeni Novosađanin, potvrđuje da je vezan za selo na desnoj obali Dunava u kojem je odrastao. Tu mu je roditeljska kuća, kraj pravoslavnog hrama u kojem je kršten, rodbina, prijatelji iz detinjstva, tu je u klubu Šajkaš načinio prve fudbalske korake, nedavno je kupio i plac na kojem namerava da po završetku karijere zida kuću...

Veza između Vojvodine i Šajkaša jaka je čitav vek, i veoma značajna, jer su Novosađani odigrali prvu utakmicu početkom juna 1914. godine upravo sa klubom u Kovilju i pobedili 5:0. Ove godine obeležiće jubilej revijalnom utakmicom na stadionu na Adi sa rivalom s kojim su se odmerili pre 100 godina i to na dan seoske slave, Svetog Arhangela Gavrila.

Sa suprugom Majom, studentkinjom završne godine Ekonomskog fakulteta i dvomesečnom ćerkicom Slobodom, Lazar živi u Novom Sadu, a svaki slobodan trenutak koristi da sa njima skokne do Kovilja.

- Tu je, često dolaze, a mi se najviše obradujemo unuci Slobodi - kažu otac Jovan, majka Slobodanka i brat Stevan.

Lazar potvrđuje da su za njega najvažnije tri stvari: porodica, Kovilj i fudbal.

- Jednostavno, ovde sam odrastao, svi me poznaju i najlepše mi je kod kuće - priča Lazar. - Idem često na stadion na Adi sa bratom Stevanom, treniramo zajedno... Redovan sam na čardi kod Trcka, „okrenemo“ kotlić začas, okupe se drugari, vidimo se, razgovaramo... Ribu volim pripremljenu na sve načine, ali slabo pecam. Ipak, znam da odem sa prijateljima „na čamac“. Ne može sve da se stigne. Tu, kraj čuvenog koviljskog manastira podignutog u čast Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, nameravam da pravim kuću. Plac je na obali, ovamo je šuma, savršen mir. Obožavam Slobodu. Istina, budi me noću, ali nema veze. Svaki trenutak s porodicom je dragocen. Supruga Maja i ja želimo dece da bude koliko može, da odrastaju u zdravom okruženju. Novi Sad je blizu, na 15-20 minuta...

Veselinovići će Vaskrs da proslave u Kovilju u porodičnoj kući, u ulici Lale Novoselca.

- To je praznik, jedva čekam. Obeležićemo sve po redu što ide, jer držimo do toga. Vaspitan sam u pravoslavnom duhu.

Za krsnu slavu Đurđevdan, međutim, Lazar će biti u karantinu, sa ekipom, pred utakmicu finala Kupa Srbije 7. maja u kojem je rival, kao i lane, Jagodina.

- Otac Jovan drži slavu i bitno je da porodica proslavi. Ja ću to učiniti sa saigračima na svoj način, a nadam se da ćemo imati dvostruko slavlje. Iskreno, sanjam gol u finalu. Imam veliki predosećaj. Malo sam opterećen golovima. Na sedam utakmica dao sam dva, ali smatram da problema nema i da je pitanje vremena kada ću da proradim. Ne bojim se toga i siguran sam da će me što pre krenuti.

Ovog proleća Lazar obeležava dva jubileja: lični, po kojem slavi deceniju profesionalne igračke karijere i klupski, 100 godina od osnivanja novosadskog superligaša. Osim toga, nosi i fudbalsko prezime, kao legenda Vojvodine, Toza Veselinović, čijeg se umeća s „bubamarom“ sećaju vremešniji ljubitelji fudbala.

- To je istorija i ne krijem, jedan od razloga da se baš u godini jubileja nađem u dresu Vojvodine. Doživljavam to na lep način, a kada pomislim da se na 100. godišnjicu kluba borimo za pehar, odmah se naježim. Jer, naša generacija u tom slučaju ulazi u istoriju. Zar je potrebno pričati kolika je želja da osvojimo pehar koji nedostaje u vitrinama? Prezime Veselinović me ne opterećuje, jer nisam ni rođen kada je čuveni Toza igrao. Sve znam iz priča i drago mi je da imam fudbalsko prezime, jer to prija, a na meni je da ga opravdam - objašnjava Lazar.

Motiv njegovog dolaska zimus u klub sa „Karađorđa“ iz Dinamo Minska, gde je jesenas kao igrač kulskog Hajduka bio na pozajmici, nisu samo jubileji...

- Presudila je moja želja da obučem dres prvog tima Vojvodine, jer sam u mom klubu igrao kao kadet. Počeo sam u Šajkašu, kada sam pošao u školu. U Vojvodini sam bio u kadetima i omladincima pre 11 godina, pa prešao u Čelarevo, zatim sam ponovo igrao za Šajkaš u Srpskoj ligi, pa u Inđiji, Big Bulu, Spartaku, Proleteru, Hajduku i Dinamu u Minsku. Tamo mi je bilo predivno. Vole nas Belorusi i sjajno sam se osećao, iako daleko od kuće u stranoj državi. Sada sam među trojicom-četvoricom iskusnih u mladoj ekipi, pa je teško da uđemo u neki kontinuitet pobeda. Međutim, želja je da ostanemo na okupu, jer su sve sjajni momci, pa da na jesen krenemo u ozbiljnije pohode. Smatram da možemo da napadnemo titulu! Takav je potencijal - poručuje Lazar Veselinović.


PORODIČNO DRUŽENjE

U svakom društvu, Veselinović je rado viđen, ali, kako potvrđuje, nigde ne izlazi.

- Vodim, što se kaže, porodični život. Družim se sa svim igračima Vojvodine, a nekako se potrefi da sam najčešće sa Milkom Novakovićem, Milanom Jovanićem, Ninom Pekarićem, Sergejom Milinković-Savićem... Odemo na piće posle treninga, pa kući. Često se viđamo porodično u kućnoj varijanti. Zaista, u ekipi je sjajna atmosfera i jasno je da su igrači svi za jednog i svi za klub.


NAJDRAŽI ŠAJKAŠ I „LALE”

Kao fudbaler kulskog Hajduka, Lazar Veselinović je u sezoni 2012/13. bio treći strelac lige i izabran u idealan tim srpske fudbalske elite.

- Za 10 godina, igrao sam u isto toliko klubova i iz svakog nosim lepe uspomene. Hajduk ima posebno mesto u mojoj karijeri i nije potrebno da govorim koliko mi je žao šta se sve sa tim klubom desilo. Mom srcu su najbliža dva kluba - Šajkaš i Vojvodina.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...