Press / www.sportske.net: Sergej Milinković-Savić za ''Sportske'': ''Genk je pravi izbor!''

Sergej Milinković-Savić za ''Sportske'': ''Genk je pravi izbor!''16.09.2014. 08:21

www.sportske.net(0)
O

d njega se nije očekivalo da promaši. Izraz lica u trenutku kada je uhvatio zalet odslikavao je ogromnu dozu samopuzdanja. Svojstvenu mnogo iskusnijim igračima.

A onda šok. Golman Portugala je odbranio, Srbija se vraća kući, bez prilike da se bori za ono što je bilo u njenom vlasništvu: zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u omladinskoj konkurenciji.

Nije smak sveta. Vreme radi za sve naše momke, pa tako i za Sergeja Milinković-Savića. Ima jak karakter i neće ga sputati promašaj sa penala. Isto kao što ga ni trijumf u Litvaniji godinu dana ranije nije vinuo u nebesa.

Stoji čvrsto sa obe noge na zemlji, savršeno svestan da će tokom karijere biti još 'klizavica':

"Volim da igram po kiši. Lakše mi je tako. Navikao sam u Belgiji na klizave terene i brzo se prilagodio"

Kada je selektor Radovan Ćurčić pre godinu i po dana prvi put sastavljao spisak mladih reprezentativaca, poslao je samo dva poziva u inostranstvo: Urošu Ćosiću u Peskaru i Sada na kraju ciklusa, uoči baraž duela sa Špancima, može da računa na pravu legiju stranaca jer svega 5-6 igrača dolazi iz domaćeg prvenstva.

Još jedna potvrda da su srpski klubovi nemoćni da zadrže svoje najveće talente posle prve konkretne ponude iz inostranstva. Tako je i Vojvodina bila prinuđena da proda jednog od bisera iz svoje fudbalske škole, iako navijači iz Novog Sada nisu stogli ni da zapamte koji broj na dresu nosi njihov ljubimac.

"Mislim da je Genk prava sredina za moje dalje usavršavanje. Belgijska liga pruža mnogo mogućnosti. Debitovao sam na utakmici protiv Serkl Briža, na ostalim utakmicama sam sedeo na klupi. Ne žalim se. Tek sam stigao, polako se navikavam na novi ambijent. Našao sam stan u centru grada i to mi odgovara. Ekipa je sjajna, momci su me dobro prihvatili i to je za sada najvažnije" – nasatavlja priču za Sportske Sergej Milinković-Savić.

Možda bi bodovni saldo Genka bio bolji da je naš internacionalac proveo na terenu više od tih 15-ak minuta u drugom kolu:

"Posle poraza na startu prvenstva od Jankovićevog Mehelena, zaređali smo sa remijima. Serkl Briž, Lokeren, Kortrajk, Ostende pa ovog vikenda i Klub Briž u derbiju, sve sami nerešeni rezultati. Samo smo protiv Genta osvojili čitav plen. Sada je došao novi trener, valjda će sa njim doći i nove pobede. Sve to sa mojom većom minutažom, nadam se"

Ostaje žal za Evropom, ali to je prilika da sve vaše misli usredsredite na domaća takmičenja:

"Genk je navikao da igra Ligu šampiona ili bar Ligu Evrope. Nažalost, loše su ušli u plej-of, odigrali očajno i zauzeli poslednje mesto. To je obaveza više ove sezone da se iskupimo pred navijačima i vratimo Genk tamo gde mu je mesto"

Za iskupljenje su neophodne pobede, a ne samo remiji. Hoće li još jedno pojačanje iz Superlige Srbije doprineti efikasnosti i pohodu ka vrhu tabele?

"Verujem da će biti tako, jer je Čavra zaista sjajan igrač. Zajedno smo bili deo šampionske ekipe u Litvaniji i raduje me što ćemo uskoro i u Genku činiti tandem. Pomažem mu da se što brže uklopi, ali je i meni mnogo lakše kada imam nekog svog pored sebe"

Liga 'B' timova je nešto o čemu se u Srbiji često priča i nikako da se realizuje, a u Belgiji je odavno zaživelo i predstavlja idealan način da svaki igrač u svakom trenutku ima dovoljan broj utakmica u nogama:

"Mnogo dobra stvar. Ako nisi u prvom planu trenera, ne gubiš na kontinuitetu jer ponedeljkom i utorkom imaš obaveze u 'B' timu. Svaki klub iz Prve lige ima svoju ekipu u ovom takmičenju koje je takođe zanimljivo i neizvesno. Doduše, rezultati su u drugom planu jer je prevashodni cilj da se održi forma svih kandidata za prvi tim. To je i šansa za nas koji smo tek došli da se nametnemo i izborimo mesto u startnoj postavi Genka"

Aleks MekLiš je poznato ime evropskog fudbala. Učesnik tri Svetska prvenstva sa Škotskom, '82 u Španiji, '86 u Meksiku i ’90 u Italiji. Kada je Dik Advokat 2001. napuštao Rendžers preporučio je upravo MekLiša za svog naslednika i nije pogrešio jer je mladi strateg u doba najveće finansijske krize doneo dve titule, tri kupa i tri Liga kupa Škotske u vitrine slavnog kluba iz Glazgova.

Još veće iznenađenje priredio je sa Birmingemom 2011 osvojivši Liga kup Engleske. Prava preporuka za rukovodstvo Genka da na početku ove sezone pozove u pomoć Aleksa MekLiša:

"Veliko ime. Ima i znanje i autoritet. Tek je stigao, odradio sam samo nekoliko treninga sa njim ali vidi se da je pun iskustva. Očekujem da razmrda ekipu i da krenemo konačno sa serijom pobeda"

Srpski fudbaler u belgijskom klubu kod škotskog trenera. Ima li potrebe za prevodiocem?

"Engleski sam usavršio, ali znam i nemački i to mi puno znači. Flamanski je čudan i nikako da ga savladam"

Engleski će biti potrebniji bratu Vanji?

"Za njega ne brinem. Snalazi se dobro sa engleskim, a uzeo je i dodatne časove da bi bio još bolji"

Putevi braće Milinković-Savić su se razišli i predstavljaju klasične primere dva osnovna principa po kojima talentovani igrači iz Srbije prave iskorak u svojoj karijeri:

"Ne mogu da procenim koja je varijanta bolja. Sigurno da Vanja ne bi imao mesta u Mančester Junajtedu i mnogo je bolje da još godinu i po dana ostane u Vojvodini. Na kraju krajeva, nije ni punoletan i ne može još uvek u Englesku. Ja sam izabrao drugačiju maršrutu. Smatram da sam na vreme otišao u inostranstvo jer sam za godinu dana u našoj ligi stekao sasvim dovoljno iskustva. Ostaje svakako žal što nisam još koju sezonu nosio dres kluba u kome sam proveo kompletan omladinski staž"

Braća Nevil su istorija Mančester Junajteda. Možda su braća Milinković-Savić budućnost slavnog kluba sa Old Traforda:

"Sve će vreme pokazati"

Vreme je najbolji sudija. Vreme radi za Sergeja.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Radulović18
Vukanović17
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Čumić12
Zady Sery9
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...