Press / Dnevnik: Ilija Pantelić otišao u legendu

Ilija Pantelić otišao u legendu21.11.2014. 08:02

Dnevnik(0)
N

ajbolji golman u stogodišnjoj istoriji Vojvodine, i jedan od najboljih čuvara mreže bivše Jugoslavije, Ilija Pantelić, koji je preminuo u ponedeljak, sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Oko 1.000 prijatelja, poštovalaca, simpatizera Vojvodine, nekadašnjih saigrača i današnjeg pogona novosadskog superligaša, te nekadašnjih vrhunskih sportista i fudbalskih radnika, ispratilo je čuvenog Panta u legendu, u besmrtnike, jer to je za života i te kako zaslužio.

- Vojvodina danas tuguje. Odlaskom Ilije Pantelića, otišao je jedan od najistaknutijih velikana našeg kluba, naš učitelj i čuvar savesti, stožer oko koga smo se svi okupljali. Njegov autoritet i ugled u fudbalskom svetu nije imao granice. Panta je bio vizionar, govorio nam je o onome što nas čeka, pripremao nas za novo vreme i podsticao nas da budemo uspešniji kao sportisti, ali i bolji kao ljudi – rekao je predsednik FK Vojvodina Zoran Šćepanović, na komemoraciji pre poslednjeg ispraćaja čuvenog golmana.

Najveća hala u master centru Novosadskog sajma, gde se komemoracija održala, bila je pretesna da primi sve koji su došli da odaju poštu i prisete se Pantinih bravuroznih odbrana, ali pre svega sjajnih ljudskih osobina zbog kojih su ga svi poštovali. Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je tužan zbog odlaska velikog prijatelja i pouzdanog saradnika.

- Još uvek mi je teško da poverujem da Pante više nema, da više nećemo pričati o fudbalu i o Vojvodini. Ilija je bio džentlmen na golu, ljudina van terena, najbolji golman kog smo ikada imali. Vojvodina mu je bila u srcu, svakog dana je bio ili na stadionu, ili u fudbalskom centru. Za nju je živeo, najviše je o njoj razmišljao, ali nije imao želju za funkcijama – rekao je Karadžić.

Patelićev saigrač iz najslavnijih dana reprezentacije eks Jugoslavije, zvanično najbolji domaći igrač u prošlom veku, Dragan Džajić, oprostio se od velikog prijatelja na čiju je preporuku svojevremeno stigao u francusku Bastiju.

- Ilija Pantelić je, pre svega, bio izuzetan čovek, sportista i veliki Vojvođanin. Kao golman je bio izuzetan. Uvek nam je davao dodatnu sigurnost, jer asmo znali da kada je on na golu, naša mreža sigurna i da ćemo teško primati golove. To je davalo veliko samopouzdanje ekipi za koju je nastupao. Njegova slava otišla je daleko van granica tadašnje Jugoslavije – rekao je Džajić.

Veliko poštovanje Ilija Pantelić je imao i među mlađim naraštajima. Nije slučajnost da Omladinska škola Voše nosi njegovo ime, a mlađarija, u počasnoj straži kraj odra, sigurno zna koliko je legendarni golman zaslužan za njihov, i fudbalski razvoj brojnih generacija stasalih na Veterniku. Zato je Ilija Pantelić na večni počinak ispraćen u kovčegu umotanom u veliku zastavu FK Vojvodine. Njoj je dao život, uz nju je ispraćen u večnu kuću.


Ispratili velikana

Iliju Pantelića je ispratio veliki broj legendarnih fudbalera, sportista i sportskih radnika. Na komemoraciji i(li) sahrani bili su Dragan Džajić, Tomislav Karadžić, Savo Milošević, Ivan Ćurković, Zoran Laković, Zoran Filipović, Vladica Popović, Ilija Petković, Budimir Vujačić, Vasa Pušibrk, Radivoj Radosav, Đorđe Pavlić, Mladen Vučinić, Đorđe Vujkov, Zvonko Ivezić, Čeda Mićović, Vasa Rutonjski, Miroslav Tanjga, Leo Lerinc, kompletno rukovodstvo, osoblje i stručni štab Vojvodine na čelu sa trenerom Zoranom Marićem, Slavko Obadov, Zoran Pančić, Branislav Lončar i mnogi drugi.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...