Vesti / Aktuelno / "Bački odred" u napadu na srce Banata

"Bački odred" u napadu na srce Banata17.02.2011. 22:29

Autor: Grof Žekula(9)
Mesto subotnjeg okršaja...
Mesto subotnjeg okršaja...
U

subotu 19. februara, od 14h po lokalnom, što je jedan sat manje po našem vremenu, fudbaleri novosadske “Stare dame“ imaće poslednju ovozimsku pripremnu i prijateljsku utakmicu, u najvećem gradu Banata, Temišvaru, protiv domaće FC Politehnica Timişoara. Time će biti i okončane duel-partije u toku istih, jer sledi još samo sedam dana priprema u SC “Vujadin Boškov”, te dugo očekivani start prolećnog dela šampionata, u kojem momci u crveno-belom, znaju šta im valja činiti.

Elem, zima kako i dolikuje prođe mirno i u nekoj vrsti našeg “sna”. Bez euforije, obećanja, silnih transfera, kojekakvih najava...Zna se dobro, da jedino što istinski sanjamo je trofej domaćeg Kupa, te prikaz što boljih partija u samom šampionatu, što sve treba da nas “odvede” u Evro-takmičenje, koje ovog leta želimo gledati na našem “Karađorđu”. Zato i nema razloga da, pošto se to sve zna, ne pružimo poverenje Zoranu Milinkoviću, njegovom radu i idejama, te da čvrsto verujemo da ćemo se, kada sunce dobrano ogreje, radovati osvajanju pehara i dočeku evropskih takmaca na našem bunjištu.

Uvod u sve to, neka bude ovaj naš meč u Temišvaru, i ubedljivo najjača provera koju ćemo ove zime imati. U toku dosadašnjih priprema pobeđeni su Radnik iz Bijeljine sa 3:0 (Mitošević, Bilbija 2 puta), Petrovac (Ilić, Stevanović) i Novi Pazar (Ilić 2 puta) sa po 2:0, odigrasmo dva meča 1:1 – protiv Mogrena (Jao) i kragujevačkog Radničkog (Tumbasević), te izgubismo od Grblja 1:0. Neko bi rekao da je bilans “mršav”, da rivali nisu bili renomirani, da je moglo značajno više...Kada se od 26. februara ponovo zakotrlja “bubamara” po srpskim terenima, ovo sve pada u vodu – tu će se videti i koliko je urađeno na pripremama i da li je moglo bolje. Prošle godine bismo u Antaliji, čak i duže od planiranog, pa ne može se reći da je bilo “sjajno”. Šta više...

U subotu nas dočekuje drugoplasirani tim rumunskog prvenstva, koji je u dosadašnjih 18 utakmica istog ove sezone, zabeležio osam pobeda i deset nerešenih (od toga osam na gostujućim terenima) ishoda, i jedini je klub u zemlji naših suseda koji nema poraz. Ipak, zaostaju za vodećim Ocelulom pet bodova, a istog vikenda kada i mi startujemo u šampionatu, oni će u derbiju kola dočekati Gaz Metan, petoplasirani tim lige, kome Temišvar “beži” samo četiri boda. Prošlu sezonu okončaše na petom mestu tabele, baš kao i mi.

Istorija ovog kluba je vrlo zanimljiva i kontroverzna. Zvanično postoji tek od 2002. godine, a sadašnje ime nosi od 2008. godine. Fudbal se u Temišvaru počeo razvijati nastankom FK Politehnike još davne 1921. godine – baš na Tehničkom (Politehničkom) univerzitetu u ovom mestu, na predlog budućeg rektora univerziteta, a tada profesora matematike na istom, Trajana Laleskua. Klub je uspeo da “izdrži“ sve nalete vremena i komunističke diktature (iako nikada nije bio prvak države), ali ne i nalete modernog doba. Nakon rušenja komunističkog režima i svrgavanja bračnog para Čaušesku sa vlasti, Rumunija se otvorila, a sa njom i fudbalski klubovi, prema zapadu i novim investicijama. Vlasnik kluba postaje Italijan Klaudio Zambron, koji je toliko “uspešno“ vodio klub, da je on 1995. godine ispao u niži rang takmičenja. Tada je sve počelo da “puca po šavovima“ – klub se 2000.- te čak “preselio“ u Bukurešt. U sezoni 2001/02, klub iz prestonice, AEK Bucharest, na čijem je čelu bio Anton Dobos, izborio je ulazak u najjače rumunsko takmičenje. Sada on “seli” čitav svoj klub u Temišvar, uzima ime FC Politehnica AEK Timisoara, ali i grb i boje prave Politehnike (originalni klub, sada u Bukureštu, završava u četvrtoj ligi). Tako je rođen sadašnji klub.

Na scenu, ne tako davno, stupa gorepomenutu Italijan i pred Sudom za arbitražu u sportu (april 2008.) dobija spor protiv Politehnike (da samo onaj klub u Bukureštu može da “raspolaže” imenom, grbom i istorijom Politehnike) – tako Temišvarci MORAJU (pod jakim pritiskom FIFA) da u julu 2008. godine, klub preimenuju u TEMIŠVAR (Timisoara) i kao takvi, sada i sa novim grbom, nastave takmičenje. Uprkos svemu ovome, ovaj klub ima ubedljivo najveću posetu na utakmicama domaćeg prvenstva i jedan je od najpopularnijih u Rumuniji. Tome doprinosi izuzetno jak “anti–Bukurešt” stav navijača ovog kluba, koji redovno pune domaći “Dan Paltinisanu”, ali i ostale stadione širom zemlje naših severnih suseda.

Titula nikad, ali Kup dva puta (potpuno obrnuto od nas) – najveći uspesi behu vicešampionska titula u sezoni 2008/2009 (Unirea iz Urzićenija beše prvak sa tri boda više), te osvajanje nacionalnog Kupa 1958. i 1980. godine. Još šest puta su to mogli ponoviti, ali su gubili finala istog takmičenja 1974, 1981, 1983, 1992, 2007. i 2009. godine. Neka ove godine bude ovako – oni prvaci Rumunije, Vojvodina osvajač Kupa Srbije!

Osim Dana Paltinisanua, po kome stadion u Temišvaru (najveći u Rumuniji; preko 32.000 sedećih mesta) nosi ime (zanimljivo je da uprkos mržnji prema Bukureštu, stadion dobio ime po ovom fudbaleru koji je rođen u glavnom gradu Rumunije, jer je punih 10 sezona, od 1973-1983. godine, nosio dres našeg subotnjeg rivala), najpoznatiji igrači ovog kluba behu Ion Timofte (reprezentativac Rumunije, imao uspešnu karijeru u Portugalu), Paul Codrea (reprezentativac, igrač čak šest italijanskih klubova, danas u Bariju), Cosmin Contra (reprezentativac, bivši igrač španskog Alavesa iz njegovih najboljih dana (2001 igrao finale Kupa Uefa, a izabran i u Uefa Tim Godine) i Hetafea, Milana (čuveni je njegov incident sa Edgarom Davidsom, tada igračem Juventusa), Atletika iz Madrida, engleskog WBA, a danas sportski direktor FC Temišvar) i naravno Viorel Moldovan (reprezentativac, učesnik Eura 1996 i dva SP – 1994. i 1998. godine, kada se proslavio golovima datim Englezima i Tunisu, dvostruki “Kralj strelaca” švajcarske lige u dresovima Ksamaksa i Grashopersa, ljubimac navijača francuskog Nanta, danas trener u Rumuniji).

U skorijoj prošlosti dva puta odmerismo snage sa ovim klubom – u septembru 2009, tada četa Dragoslava Stepanovića, gostovala je na istom mestu i remizirala (1:1, strelac beše Slaven Stjepanović), te prošle zime u Antaliji, kada ih pobedismo sa 3:1 (Tadić i dva puta Bilbija, pogađaše u metu).

I sam grad Temišvar, odlikuje nekoliko stvari po kojima je izuzetno zanimljiv, prevashodno za nas – od 2005. godine, Novi Sad je grad-pobratim sa ovom prestonicom Županije Tamiš (iako je upravo po reci Tamiš dobio ime, danas kroz njega protiče jedino Begej!). U “Malom Beču”, kako ga neki zovu, jer arhitekturom dosta podseća na austrijsku prestonicu, je 1790. godine održan čuveni Sabor, koji beše najznačajniji politički skup srpskog naroda održan posle Velike seobe. U Temišvaru se danas nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve (sama Srpska pravoslavna crkva u gradu je podignuta daleke 1748. godine, i krasi je izuzetan ikonostas), kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik “Naša reč“. Grad postaje upravno sedište novoformiranog područja “Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat“ 1849. godine (ukinuto 1860.), kao ishod Revolucije 1848-49. U njega su u novembru 1918. umarširale srpske trupe, koje su ga napustile u julu naredne godine, kada je grad predat Rumuniji.

U Temišvaru je u decembru 1989. godine počeo ustanak protv Čaušeskua, koji se proširio na čitavu zemlju, pa jedan od gradskih trgova, baš kao u Novom Sadu, nosi ime “Trg Slobode“. Inače – to je prvi grad u Evropi koji je imao uličnu rasvetu (od 1884. godine). To neka i utiče na našu prolećnu borbenost, koja će nas, navijače Vojvodine, “obasjati“, jer je to jedino što tražimo – borbu na svakom meču koji sledi.

Srećom, i u Temišvaru, baš kao i u Jagodini, gde započinjemo prolećni deo prvenstva, postoji zoološki vrt, pa i to neka bude uvod u naše “čerupanje Ćurana“, nedelju dana nakon ovog subotnjeg, banatskog, duela. Pa onda redom...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...