Vesti / Mlađe kategorije / Neki novi klinci

Neki novi klinci28.11.2011. 22:12

Autor: Grba_NS(10)
U

naslovu Đole (Balašević), na terenu Bane (Krstić).

Apsurdno zvuči, ali tako deluju ovi “novi klinci”. Kao što rekoh, dole na terenu, peva se “ćiribu-ćiriba”, igraju se deca, a pored terena, nama ne preostaje ništa drugo nego da posmatramo, uživamo i na kraju zaključimo, kako u “avliji” sportskog centra “Vujadin Boškov” rastu neka nova deca. I to kakva deca. Strašna!

Reče Đole da kroz maglu treperi, ni sam ne znam koliko sveća na torti, jer ne pamtim kad je poslednji put neka generacija donela titulu u naš voljeni grad. Beše 94-ta? Svakako, davno beše.

Posmatrah ovu dečicu vise puta, pa ću sa Vama podeliti i neke utiske. Prava pesma je igra ovih momaka, melem za oči, i neretko su odlasci do “Vujadina Boškova” ove jeseni bili istinska terapija za sav onaj bol izazvan igrama i rezultatima prvog tima. Hvala Vam za to!

Po notama trenera Kosanovića, mladi tim Vojvodine je prosto eksplodirao, i time jasno stavio do znanja Klubu i navijačima da moraju ozbiljno da računaju na njih, koliko od sutra.

Gledajući ih, neki od prvih zaključaka bejaše da prkose svim stereotipima “modernog” srpskog fudbala. Reč je o jako agresivnoj ekipa, koja “traži loptu” i igra fudbal (onako kako to poima svaki zaljubljenik u ovu igru), i reklo bi se da je to glavna osobina koja ih karakteriše. Kad je imaju u posedu, odišu sjajnom kontrolom i idejom, što navodi na to da su sjajno fudbalski obučeni. Kada je izgube, atakuju na protivnika izuzetno agresivno, što neretko rezultira oduzimanjem lopte još na protivnikovoj polovini, i to prosto uništava elan suparničkih ekipa, pa mečevi često proteknu u totalnoj dominaciji naših momaka. Ono što donekle iznenađuje, jeste da mogu bez problema da rade presing u prvom i poslednjem minutu, jednakim intenzitetom i željom.

Ako neko ima rezervu ka ostvarenom rezultatu heroja ove priče, tačnije jesenjoj tituli u Omladinskoj ligi Srbije, onda bi sam broj klinaca koje ćemo navesti ovde, a koji ozbiljno ističu kandidaturu za prvi tim, trebao da otkloni tu i svaku drugu sumnju (bar po subjektivnom mišljenju autora ovog teksta).

Ukratko ćemo se osvrnuti na njih pojedinačno i pogledati ih kroz prizmu prvog tima (jer tu i želimo da ih vidimo i to što pre), što je svakako glavno merilo kvaliteta jedne generacije.

Meleg - glavna violina ove ekipe. Stiče se utisak da nema pozicije koju ovaj deran ne može da odigra, od sredine do napada. Lucidnost, tehnika, pas, osećaj za gol. Često u toku jedne utakmice izmenja više pozicija i gotovo iz svake dolazi u gol šanse. To govori o kvalitetu, zrelosti, ili još preciznije - momak je spreman za seniorski fudbal, jer ovaj omladinski staž, čini se da je prevazišao.

Kapiten Petrić. Reč je odličnom štoperu. Čvrst, tehnički obučen i jako siguran, čime uliva celoj ekipi veliku sigurnost. Ne bi škodilo da poraste koji centimetar, a onda bi mogli da pričamo o potencijalno vrhunskom odbrambenom igraču.

Nastić, levi bek. Izuzetno zreo fudbaler, na terenu ostavlja utisak mnogo starijeg igrača nego što to zapravo jeste, bar nas na takav utisak navodi svojim ponašanjem i potezima. Takođe tehnički dobro obučen igrač, u nekim momentima i lucidan, što je prava retkost kod naših bekova, a ono što iznenađuje i govori u korist te zrelosti, opet, zna da dozira sve to i ne poigrava se. Često otvara prostor igraču ispred sebe, a kada dobije loptu u blizini šesnaesterca, ume vrlo uspešno i precizno da centrira.

Kosović, ofanzivni vezni. Na terenu se ponaša kao kapiten. Stalno priča sa članovima tima, izuzetno jak na lopti, što ne zloupotrebljava da je “davi”, već igra za ekipu, vrlo jednostavno, a u isto vreme i vrlo korisno. Zna da udari odličnu “dugačku”, da okrene, izdribla igrača, odigra iz prve. Fascinantan igrač.

Sekulić, zadnji vezni. Momak je deo svoje karijere proveo u Zvezdi. Kako smo ga doveli, ne znam i ne interersuje me. Za njega se može reći da igra kao sat, bez greške. Izuzetno agresivan, uvek blizu dešavanja, bar u onoj fazi kada smo bez lopte. Deluje kao da može jos više, jer sa lakoćom igra klasičnog zadnjeg veznog, gde se vraćamo na prethodni zaključak, da igra kao sat. I na njega treba ozbiljno računati.

Ivanić, vezni. Krhke građe, ali razornog udarca i pasa. Zna da udari “dugačku” kakvu većina prvoligaških igrača može samo da sanja. Dobro vidi situaciju na terenu, ima sjajan rezon.

Milan Spremo - ono sto manjka našem fudbalu u globalu, ovaj momak poseduje, već sa svojih 16 godina. Fenomenalne fizičke karakteristike, koje poseduje već sada, većina naših fudbalera neće imati nikad. Ovaj dečak je budućnost Vojvodine, i sa ovakvim karakteristikama može u prvi tim jos danas.

Ferati - brz i agresivan napadač. Često sa boka ulazi u dubinu i dolazi u završnicu. Ume da odigra dobar presing na proitvničku odbranu. Takođe, poseduje dobar “njuh” za gol.

Šaleta Kordić - špic koji odudara od ostale dece svojom visinom, pa i snagom. Poseduje odličan osećaj za pogodak, dobar skok, a nekom fudbalskom terminologijom nazvao bih ga “razbijačem”. Apsolutno spreman za prvi tim, već sada.

Ima tu još momaka koji zavređuju posebnu pažnju - desni bek Nikolić, polu-špic Baškalo, štoper Glumčević…Sve su to momci koji su zablistali bar na jednoj utakmici ove jeseni i svakako sve ih treba pratiti. Svi oni su deo jedne moćne selekcije, a nadamo se i buduće FK Vojvodine.

Negde gore, u samom startu priče, prvi zaključak beše da prkose svim stereotipima srpskog fudbala.

Drugi zaključak, logično, bilo bi pitanje ili bolje rečeno nedoumica - Kako to da nijedan od ovih dečaka jos uvek nema, ne bitnu, nego ikakvu ulogu u prvom timu? Kako je to moguće, gledano iz ove perspektive? Ovo je generacija koja daleko prevazilazi i onu ‘90/’91, a pri tom već sad možemo da kažemo i da je mnogo bolje vođena. Svima nam je poznato koliko je igrača proizvela ta ekipa, preko Medojevića, Aleksića, Mitoševića, Kataia, Smiljanića, Stevanovića, pa do “odbeglog” Deaka. Jedna brljantna generacija koja je rasuta i donekle upropašćena, gledano iz ugla njihove perspektive. Ako kažemo da ova nova generacija prevazilazi i tu, to vec ima određenu težinu i ostaje nam da se nadamo da ćemo neke od gore nabrojanih momaka videti već na zimskim pripremama starijih kolega, koje nisu tako daleko.

Dozvoliću sebi da kažem da jedino šta može koliko-toliko da ispravi ovu lošu sezonu nije ni finale kupa, ni eventualni trofej u istom, ponajmanje to treće mesto kojem težimo, već pre svega bljesak nekog od ovih momaka (ili više njih - još bolje) u prvom timu.

Budemo li suviše čekali, plašim se da će trenutno upražnjena mesta u najboljoj selekciji, opet da zauzmu neki “polovni” (čitaj: odbačeni) igrači, koji gotovo uvek i po pravilu uhljebljenje nađu u našem Klubu, i to, ispostavi se na kraju, uvek na račun nekog od ovih, naših sjajnih momaka I još boljih fudbalera. Fudbalski klub Vojvodina mora konačno prestati sa maćehinskim odnosom prema svojoj deci. MORA!!!

Za kraj imena svih ovih momaka:
Marko Kordić, Miloš Čavić, Nikola Ćurko, Milovan Petrić, Aleksandar Glumčević, Bojan Dangubić, Mitar Kanostrevac, Stefan Cvijić, Milan Vojvodić, Bojan Nastić, Slobodan Savić, Strahinja Marković, Darko Aleksoski, Dejan Meleg, Filip Omčikus, Nebojsa Simikić, Nebojša Kosović, Milan Makarić, Mirko Ivanić, Damjan Marčeta, Milan Basrak, Edin Ferati, Milan Spremo, Petar Banjac, Slaven Baškalo, Šaleta Kordić.

Naš ponos!

Deco, ispisali ste svoje prve stranice u knjizi prebogate istorije FK Vojvodine - nemojte tu i stati.
Naša Deca, naš Klub, naš Grad - Vojvodina Novi Sad!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...