Vesti / Utakmice / Na vrh brda - Voša! (izveštaj grofa Žekule)

Na vrh brda - Voša! (izveštaj grofa Žekule)29.08.2009. 18:37

Autor: grof žekula(3)
Trojka koja je rešila meč - Tadić, Đurovski i Mrđa
Trojka koja je rešila meč - Tadić, Đurovski i Mrđa
F

K Čukarički – FK Vojvodina 1:3 (0:1)

U trećem kolu Jelen Superlige, fudbaleri Vojvodine popeli su se na vrh Banovog brda i sa njega, mogu komotno, da gledaju u visine. Koliko će na vrhu tabele ostati, zavisiće od njih i njihovih partija u mečevima koji ih očekuju, a prevashodno od dva duela sa glavnim takmacima koji slede u narednih mesec dana.

Sa tri vezane pobede idemo na dvonedeljnu pauzu. Dva gostovanja "odradismo" sa po tri postignuta gola, a posle 258 minuta igre i naša se mreža zatresla. Kada se tako odigra, tu nema mnogo mesta kritikama, već samo želje da se tako nastavi, pa i kad se ne bude lopta po terenu kotrljala onako kako se meni (nama) čini da treba.

Ovi momci su to juče izborili :
Kesić, Vulićević, Peković, Pleč, Lovrić, Ađuru, Stojka (od 76. Hucišvili), Đurovski (od 73. Tumbasević), Stjepanović (od 87. Smiljanić), Tadić, Mrđa (kapiten).

Strelci: Mrđa (15.) - 0:1, Tadić (70.) - 0:2, Đurovski (72.) - 0:3, Tintor (78.) - 1:3.

Glavni sudija: Dimitrijević.
Žuti kartoni (od naših): Tadić, Mrđa.

Prvo poluvreme meča bio je samo mali korak napred u odnosu na meč sa Metalcem. Kretanje dosta loše (mada mi se čini da je na terenu bilo i više nego 40 stepeni, a sunce je direktno udaralo na teren, pa smo uložili ukupno 30% mogućnosti), ali i to je bilo dovoljno da se povede u tom periodu igre. Kako je sunce zalazilo, naši igrači su dobijali na elanu i rutinski odradili nastavak meča, a naročito poslednjih 20-ak minuta. Ono što je za radovanje je lucidnost koju ispoljismo u poslednjem pasu, tako da postignusmo dva gola iz akcija koje se retko viđaju, a još teže zaboravljaju. Odbrana opet na visokom nivou. Sve u svemu – i više nego dovoljno za tri boda, na kontu ukupno devet, za mirnu dvonedeljnu pauzu i još jači rad u toku iste. Jer samo tako se i stiže do rezultata i igre koje svi očekujemo!

Pojedinačno, to je izgledalo ovako, pa iako je očajni domaćin to sve dozvolio :

Kesić – Dostojno zamenio povređenog Brkića, izuzetno siguran kod istrčavanja, a fantastično je odbranio najbolju šansu domaćina na početku drugogo poluvremena.
Vulićević – Fantastično. Bez izgubljenog duela, kretanje najbolje u timu, gracioznost u pokretima sa i bez lopte, koliko je jak pokazao u duelima sa Sepujom.
Peković – Čovek je opet odradio svoje, a za skidanje kape dole je potez iz drugog poluvremena (detaljno u izveštaju) kada jedini sa Lovrićem hita da pripomogne Mrđi kada je ovaj napadnut od strane domaćih igrača.
Lovrić + Pleč – Ja ih više ne odvajam. Odlično obavljen posao, od Sepuje ni traga, komandanti odbrane, Pleč opet delio sjajne lopte ka vrhu i za Vulićevića u trku, počeo i da pretrčava protivničke igrače. Obojici aplauz.
Ađuru – Za njega mi nemamo zamenu, borbenosti i zalaganje odlični, pored Vuleta najviše trči. Značajno se više i priključivao napadu pa je učestvovao u akciji kod prvog gola. Sedi Naemeka, pet (što bi rekli profesori u školi).
Stojka – Nema snage, ali ima znanja. Čekamo da konačno upari oba. Kad izgubi loptu ne može da potrči nazad, ali kad je drži na 30 metara od gola protivnika, već je opasno. Aline, na trčanje ove dve nedelje.
Đurovski – Asistencija + gol, u hokeju dva boda. Najlucidniji naš igrač na terenu.
Stjepanović – Još mi nije posve jasan. Može mnogo, a to ne koristi, od tri rešenja bira najlošije, može da pretrči ceo tim protivnika, ali ne igra kolektivno i to MORA da popravi pod hitno. Često u duelima sa saigračima (sve u izveštaju) i to mu najviše zameram. Mnogo je sedeo na klupi (i kod nas i u timu pre našeg) i to evidentno ima ogromnog traga na njegovu igru! Na svoja leđa (tačnije noge) izneo je najveće batine od strane Čukaričana.
Tadić – Često sam njegov najveći kritičar (kad i očekujem puno), ali ovo juče je za aplauz sa sve ustajanjem. Tako se igra, moj Dušane. Rasturio je bok domaćih, driblao, ubacivao, šutirao, trčao... Pogrešio samo jednom, ali je Kesić to ispravio. Sad glavno pitanje – kako on da veže bar tri ovakve partije? Po meč sa Austrijom od najlošijeg do najboljeg, u Kuli i više nego dobar, sa Metalcima očajan, juče perfektan... KONSTANTNOST je ono što mu je potrebno!
Mrđa – Tek je njegova igra za aplauz sa sve ponavljanjem za bis. Kao neko iz trećeg razreda srednje škole da je igrao protiv nekog iz trećeg osnovne, na terenu ispred zgrade. Kako je promenio način kretanja u špicu, kako natrčava sve u 10 metara, kako sam gradi šanse, kako komanduje na terenu (pomagali mu Pleč, Lovrić i Kesić). Bravo Dragane!
Izmene su malo provele u igri za neku posebnu ocenu.

Ovako to beše na terenu!

PRVO POLUVREME:

2. minut – Faul nad Mariom u krugu na centru terena, nakon akcije Vuleta i Slavena po boku. Izgledalo je i više nego brutalno, kartona nema, Maria iznose na nosilima.
5. minut – Probijaju nam levi bok, a svaka lopta, to se vidi, ići će ka Sepuji. Kesić je brži od našeg bivšeg člana.
7. minut – Pleč maestralno zaustavlja jednu dubinsku loptu, ka vrhu napada domaćih, pa je nonšalatno iznosi u napred. Majstor – nema šta.
9. minut – Peković greši u predaji lopte, pa Sepuja hita sa njom sa desnog boka u naših 16. "Nema dalje, Judžine", veli Lovrić.
11. minut – Prvi verbalni obračun Vuleta i Slavena, čini se akutnim pa nije za moje uznemirenje.
12. minut – Opet dubinska lopta ka Sepuji, sada ga Lovrić i Pleč ostavljaju u ofsajdu.
15. minut – VODIMO! Kakva akcija za udžbenike. Ide vez po levom boku u kojem učestvuju Peković, Tadić i Stojka, a lopta završava kod Ađurua koji je onako lagano podbada i ona preleće odbranu gostiju i ide ka Đurovskomu u levo. Sam je i očekujem egzekuciju. Još bolje – Mario nesebično nalazi kapitena na drugoj strani, koji i nema kud nego da je šalje u mrežu. Radovanje Draganove supruge na tribini je opravdano, muž joj radi odlično posao za koji je plaćen.
17 .minut – Evo Dragana opet u šansi, nakon što ga je pasom od 40 metara pronašao Pleč. Kapiten prima loptu, izvlači se u desno i šalje je u spoljni deo mreže.
20. minut – Vule dubinski odigrava za Slavena po boku, sledi njegov dribling i prvi ozbiljniji start domaćina nad njim. Iz dobre pozicije, iskosa, Stojka šalje loptu u živi zid.
23. minut – Brđani opet forsiraju levi bok i centaršut ka Sepuji. Sad je ispred njega Peković, pa Sepujinog šuta ka Kesiću ni nema. Bravo Mitre.
24. minut – Slaven je u dobroj šansi. Sada sa levog boka probio (on i Dušan se rotirali) i ušao u 16. Namešta loptu na desnu nogu i loše šutira.
25. minut – Dupli pas Ađurua i Đurovskog, pa Naemeka pokušava da šutira, a nakon što je blokiran jasno pokazuje sudiji da smatra da je lopta udarila u ruku jednog od domaćih igrača u kaznenom prostoru. Dimitrijević odmahuje rukom.
26. minut – Drugi verbalni duel Slavena i Vuleta...Sad već postaje ozbiljno.
32. minut – Korner za Čukarički, a Kesić nakon istog boksuje loptu van 16. Domaćini stižu da je hitro vrate ka Sepuji. Opasno je... ma jok, jer stiže gosn Pleč.
36. minut – Tadić probio levi bok i traži loptom Mrđu. Lopta je išla nisko, pa je kapiten pokušao da je zahvati i u mrežu pošalje petom. Promašuje celu loptu, a mogao je i morao bolje.
38. minut – Tadić sa 30 metara iz slobodnjaka gađa prečku. Lep šut, prebacio je živi zid, a da je išlo pet santima niže, lopta bi se našla tamo gde treba. Pre izvođenja prekida, Mrđa i Lovrić u prepirci oko toga ko će da ga izvede.
39. minut – Pleč muški "čisti" Sepuju na aut liniji, na polovini terena. Ispratio ga je baš kako to treba da radi half. Sepuja skače i traži obračun. Lično, to bi baš i voleo da vidim, ali mi Dimitrijević ne dozvoljava, jer se umešao i popričao sa obojicom.
Od ovoga trenutka domaćin počinje sa izuzetno oštrom igrom – na udaru su Stjepanović i Mrđa. Muški izdržavaju, nema šta!
42. minut –Maestralna lopta Đurovskog ka Stojki u dubinu. Alin ulazi sa desnog boka u 16, ali i loše šutira. Lak plen za golmana domaćih.
44. minut – Stojka vuče akciju i rezantno sa ivice 16 – erca šutira. Golman domaćih stiže da u padu samo odbije loptu, a na u punom trku naleće Mrđa. Half Čukaričkog stiže da je blokira i čak izbori gol – aut.

Mogli smo da dupliramo vođstvo i da mirno uđemo u nastavak meča. Idemo na odmor i dogovor, koji su urodili plodom. Ovo sve uradismo, a nismo pokazali ni pola od onoga što možemo. Mada se uplaših i da nešto može u nastavku da zaluta i od strane domaćih. Bilo je evidentno da barem još jedan gol moramo postići i "mirna Bačka", pa da se u nju vratimo sa sva tri boda.

DRUGO POLUVREME :

Da li ćemo probati sa nekom izmenom? Stepi još "čuva" igrače sa klupe, a domaćini počinju sa izmenama i to u trenutku dok avion nadleće stadion.

2. minut – Ma evo nas u odličnoj šansi. Na boku Vule požrtvovano izborio loptu i našao Mrđu. Oštro i jako gađa bliži ćošak, ali golman domaćih je na visini zadatka.
3. minut – Tadić odigrava za Đurovskog koji u trku pokušava da lobuje golmana, ali lopta ide preko gola.
5. minut – Faul nad Slavenom i karton za domaćeg igrača. Igraju Slaven i Mario, koji i sada, sa 20 – tak metara prebacuje gol. Stepi skače sa klupe i traži da se ranije šutira i manje komplikuje.
7. minut – Mi ne dupliramo vođstvo, pa evo domaćih u najboljoj šansi. Tadić nije ispratio ulazak igrača ka naših 16. Šut Brđana neverovatno brani Kesić i čuva prednost. Nakon kornera za domaće, traljavo odigravamo kontru, a situacija je bila 4 : 2 u našu korist. Stojka je povukao i pruža Slavenu na desni bok. On je furiozno prošao i kad treba da zavrne u 16 gde su Mrđa i Mario, on loptom pronalazi jednog od retkih igrača Čukaričkog u odbrani. Ima dve solucije i ne rešava kako treba.
10. minut – Opet Slaven zaradio karton za domaće
Stojke od ovog trenutka više nema na terenu. Tačno se to vidi po duelima, znači poluvreme mu je trenutni kapacitet. Srećom, ima ko će zaigrati na vrhunskom nivou do kraja. Jedino mi ne ide u glavu da ga držimo na terenu još 20 minuta.
12. minut - Slaven gubi loptu u izglednoj kontri. Sad ima verbalni duel sa Mrđom. Opaska kapitena je na mestu.
13. minut – Tadić sjajno dribla po levom boku, ulazi u 16 i centaršutem traži Slavena na kontra strani, ali on kasni. To mu ne smeta da uđe i u verbalni duel i sa Dušanom. SLAVENE SAD JE DOSTA. Neće biti da su Vule dva puta, Dragan i Dušan u krivu, a ti u pravu – pre će biti da je obrnuto. Mnogo je četiri svađe sa saigračima, u kojima učestvuješ, za tačno 57 minuta meča.
15. minut - Tadiću karton jer rukama zadržava loptu kod prekida.
16. minut – Trenutak koji gore opisah kod ocene Pekovića. Mrđa je povukao kontru nakon što je jedan igrač domaćih ostao da leži na travi i izašao sa Tadićem pred golmana i jednog igrača Čukaričkog. Kad je već dovde došao, mora to i završiti, ali pokušava da sve prevari dodavanjem ka Tadiću, ali lopta i njega iznanađuje, uz dodatak očajnog terena i odlazi u gol – aut. Apsolutno svi igrači Čukaričkog hitaju ka Mrđi, on ostaje okružen njima i pada. Na stranu da li je trebao da ispoštuje fer plej i izbaci loptu, svi igrači moraju krenuti da mu pomognu u ovoj situaciji. Na žalost, to čine samo Lovrić i Peković. KAPA OBOJICI DO PODA, za ostale nemam šta da dodam. Sve se završava tako što naš kapiten dobija žuti karton.
18. minut – Jasno je da se sve zakuvalo i da sudija mora nešti preduzeti, ali to čini loše u ovom trenutku. Naš ex igrač, ali i omražene nam Cz, Nebojša Joksimović (najprgaviji i u prethodnom duelu) sada šalje čelo u lice Đurovskog. Dimitrijević mu pokazuje žuti karton – da čovek ne poveruje. Sada hita Mrđa da se još jednom obračuna, ali ga Tadić mudro odvlači, jer ovaj već ima karton od pre tri minuta.
19. minut – Još jedan u nizu brutalnih startova nad Stjepanovićem.
20. minut – Mrđa pokazuje da ga ovo ne ometa. Sjajno i uz veliku borbenost izborio poziciju i šut, pa lopta ide u korner. Tadić nakon istog traži Pleča na drugoj strani i čini se da će Braizilac postići svoj prvenac. Međutim, dobar šut Marsela je blokiran. Nakon novog kornera, šutira Mario – odlično, ali loptu domaćini još jednom teraju u korner. Ovom okupacijom 16 – erca domaćih najavljujemo gol (ove).
22. minut – Tadić nakon prodora traži Mrđu, koji u letu kasni za pedalj da je zahvati glavom.
24. minut – 0:2! Vule je probio desni bok, a Zavišić ga zaustavlja laktom u glavu. Urlik Vulićevića, a za ovoga žuta karta (opet za ne verovati). Ovaj prekid domaći trener koristi da ubaci Tintora u igru. Tadić se sveti za svog saigrača – iz skraćenog kornera šalje loptu u 16, ona preskače Lovrića i vara celu odbranu domaćih i odseda u kontra ćošku gola. U toku je bio 25. minut nastavka.
27. minut – Nije dosta, idemo do trećeg gola za tri boda i uspešno osvajanje Banovog brda. Akcija po desnom boku, lopta ka Mrđi, a on filigrantski petom nalazi Maria na drugoj strani i vraća mu za asistenciju kod prvog gola.. Sad je Mariu ostalo da loptu samo ubaci u mrežu i da sa kapitenom odigra neki čudni ples na ćošku kaznenog prostora. Bravo za obojicu.
29. minut – Ađuru odigrava za Tadića na bok. Sledi njegov odličan dribling i ulazak u 16. Mrđa mu se otkriva, ali Dušan želi da sve okonča sam. Gađa kontra ćošak, a lopta ide pored stative za koji santimetar.
31. minut – Rumuna menja Gruzijac.
33. minut – Tintor postiže gol za domaćina sa 18 metara, posle duplog pasa i nakon što je rezantno pogodio donji desni ćošak Kesića. Pleč je stigao da otera ovog igrača s kojim je Tintor kombinovao, ali Ađuru nije stigao da blokira šut.
34. minut – Iz igre izlazi i Sepuja, potpuno neprimetan u nastavku, a ništa posebno nije odigrao ni u prvom delu igre.
36. minut – Mrđa odlično šutira po golu sa 25 metara, golman mora loptu da šalje u korner. Nakon istog, Čukaričani u dva navrata pokušavaju da brzo prebace loptu i da odigraju kontru. Prvi pokušaj zaustavlja Lovrić, a drugi Pleč.
38. minut – Evo opet aviona nad stadionom.
40. minut – Ađuru oprobava šut nakon pasa Tadića. Jako i precizno, golman loptu šalje u korner.
42. minut – Slavena menja Smiljanić.
43. minut – Poslednja pretnja naših. Mrđa sjajno, solo akcijom, sa levog boka krenuo ka sredini oslobađajući se pratnje. Sledi još bolji šut kojim gađa donji levi ćošak gola, golman jedva stiže da odbije loptu, a na nju natrčava Miša i šalje je daleko preko gola iz vrlo izgledne šanse.

Tri minuta nadoknade i KRAJ. Sledi slavlje igrača sa FIRMOM koja je i juče fantastično bodrila svoje ljubimce (teško je bilo i sedeti na stadionu na onom paklu, a tek skakati i pevati svih 90 minuta...). Posle su igrači proslavili i ispred svečane lože i svog predsednika. Pobedi se u zube ne gleda, pa im treba uputiti čestitke.

Lakše igramo na gostujućem terenu, a sigurnosti u igri je sve više. Raduje ta činjenica, jer nas tek očekuju mečevi sa direknim konkurentima. Ipak, sledi pauza (ali samo u prvenstvu, za igrače će, nadam se, biti vrlo radno), pa meč na Karađorđu sa Smederevom, povratnikom u ligu najboljih u državi. Sa četiri pobede pred okršaje sa najljućim rivalima, gorepomenute sigurnosti će biti sve više. Nakon toga ćemo uvideti koliki su realni dometi ovog tima. Nadamo se VELIKI!!!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...