Vesti / Fragmenti prošlosti / Svetli likovi iz prošlosti

Svetli likovi iz prošlosti31.08.2009. 23:03

Autor: fkv.com(8)
Pera Simin, Milan Stoja, Milan Simin,Boško Petrović, Živko Brzak i Svetozar Džanić
Pera Simin, Milan Stoja, Milan Simin,Boško Petrović, Živko Brzak i Svetozar Džanić
N

a današnji dan pre 70 godina započeo je drugi svetski rat. Najveća kataklizma koju je čovečanstvo doživelo nije mogla da zaobiđe Novi Sad i Vojvodinu. Nebrojani broj navijača Vojvodine završio je svoj život pred streljačkim odredima i logorima, a gotovo čitav jedan tim je izginuo u borbi protiv fašizma. Jedni su ginuli za kralja, a drugi za sovjetsku Rusiju, a nama je ostao neutešan bol, obaveza za sećanje i ogromno pitanje kako bi danas izgledala Vojvodina da nije došlo do tog kobnog rata.

U sledećim redovima podsetićemo se igrača FK Vojvodina koji su postradali za vreme ratnih dešavanja.

Pera Simin (igrao u Vojvodini u sezoni 1940/41), rođeni brat Milana Simina, koji je takođe igrao u Vojvodini, ubijen je među prvim žrtvama rata. Njegov brat Milan željno je čekao priliku da ga osveti. Sa svojom grupom partizana pošao je 25. jula 1941. godine u čenejski atar s namerom da pale žito, ruše železničke pruge, seku telefonske stubove... Otkriveni su i u neravnopravnoj borbi poginuo je Milan Simin, uhvaćenog Nemeta na licu mesta su likvidirali fašisti, a Živko Radovanović je 2. avgusta iste godine obešen.

Milan Stoja (igrao u Vojvodini u periodu 1938.-1940. godine) i Živko Brzak (igrao u Vojvodini od 1939.-1941. godine), takođe igrači Vojvodine, uhapšeni su, osuđeni na velike vremenske kazne i poslati na prisilan rad na istočni front. Uspeli su da pobegnu kod Rusa, ali su, iznemogli od gladi i bolesti, umrli u logoru Moršansk 1943. godine.

Dušan Šućov (igrao u Vojvodini 1930.-1938. godine) iz Nadalja, bio je komandant štaba partizanskih i diverzantskih grupa u Novom Sadu. Uhapšen je 1941. godine, osuđen na smrt i 25. novembra 1941. godine obešen u Novom Sadu.

Radovan Božin (igrao u Vojvodini 1926.-1936. godine) je 1942. godine streljan s majkom u Novom Sadu.

Ako se ovim žrtvama rata dodaju i imena Boška Petrovića, koji je poginuo u Španiji i Svetozara Cvete Džanića (nosio dres Vojvodine od 1934.-1936.), koga su streljale ustaše u Zagrebu, vidi se da je ceo jedan tim bivših igrača Vojvodine dao svoje živote u borbi protiv fašizma.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...