Vesti / Fragmenti prošlosti / (Ne)proslavljena slava

(Ne)proslavljena slava04.05.2013. 22:54

Autor: fkv.com Team(6)
P

relistavajući stranice već odavno požutele novosadske dnevne štampe može se doći do zaista dragocenih podataka o istoriji i razvoju F.K. Vojvodina pre Drugog svetskog rata.

Kao što je dobro poznato, Vojvodina je krajem tridesetih godina izrasla u veoma moćan sportski kolektiv sa širokom navijačkom podrškom. Okupljen je tzv. Milionerski tim, pokrenuta je akcija za rekonstrukciju i dogradnju tribina, a rezultat svega toga je bio da su Novom Sadu i najveća sportska imena stare Jugoslavije morala da polože oružje.

U januaru 1941. godine, valjalo je udvostručiti napore kako bi se Vojvodina našla u završnim borbama fudbalskog šampionata. Redovna godišnja Skupština S.K. „Vojvodina“, održana je 12. januara 1941. godine u zdanju „Trgovačkog doma“. Članovi Skupštine tada su doneli odluka da klub dobije svoju Slavu, Svetog Đorđa. Odabir ovog sveca nije bio ni malo iznenađujući. Ime Svetog Đorđa jeste simbol borbe za pravdu i mučeništvo, a praznik Đurđic je zvanična slava grada Novog Sada. Nakon ove Skupštine, fudbaleri Vojvodine su uspeli da naprave podvig i da se plasiraju u samu završnicu nacionalnog šampionata.

Nažalost, navijači se nisu radovali novim pobedama, nije se pevao tropar Svetom Đorđu, niti se vrteo slavski kolač. Izbio je rat, a za njim je usledio novi krug uništavanja i stradanja koji je srpski narod doveo na ivicu biološkog opstanka.

Sloboda je došla u Novi Sad 1944. godine, a sa njom je vaskrsnula i naša Vojvodina. Ipak, u promenjenim društveno političkim okolnostima Slava nije mogla da se slavi, jer komunistički režim nije blagonaklono gledao na javno iskazivanje religioznosti. Decenije su prolazile a sa njima su nestajali i ljudi koji su se sećali ovog važnog amaneta koje su nam ostavili naši prethodnici. Možda se baš ovoj generaciji navijača Vojvodine ukazuje velika čast da posle 72 godine čekanja dostojno obeleže klupsku Slavu?

Zato svi Vi koji ćete u ponedeljak biti svečari, kao i oni koji će u slavlju učestvovati sa Vama, prisetite se činjenice da je Sveti Đorđe Pobedonosac i zaštitnik našeg voljenog kluba.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...