Vesti / Utakmice / Pobeda u Subotici:

Pobeda u Subotici:24.10.2009. 20:18

Autor: fkvojvodina.com(8)
D

eveto kolo Jelen super lige, 24. oktobar 2009. godine.
Spartak – Vojvodina 0:1 (0:0).

Strelac – Dragan Mrđa u 49. minutu.

Spartak – Jovanić, Puškarić, Šarac, Bratić, Popović, Milanković, Veselinov, Torbica (kapiten), Mirić (57. minut Mijić), Nosković (46. minut Bošković), Ubiparip (88. minut Veselinović).

Vojvodina – Brkić, Vulićević, Kizito, Pleč, Lovrić, Ađuru, Tumbasević, Đurovski (61. minut Medojević), Tadić (88. minut Peković), Aleksić (70. minut Stjepanović), Mrđa (kapiten). Na klupi su još sedeli – Kesić, Gvozdenović, Hucišvili, Lakić.

Sudije – Glođović, Šavija, Potočan.
Zasluženo "požuteli" igrači – Puškarić (66. minut), Veselinov (90.+4 minut), Tumbasević (67. minut), Ađuru (73. minut), Kizito (88. minut).

Sosa je odveo "Lale" na sever Bačke i u Novi Sad se vratio sa sva tri boda. Zasluge pripadaju i njemu lično, jer je ovo bila utakmica u kojoj su njegovi izabranici najbolje "stajali" na terenu (kada se uporede sve utakmice koje odigrasmo do sada), bez ostavljanja prostora za igru suparniku, nakon čega je sam trijumf došao potpuno zasluženo. Od kad je Stepanović napustio klupu Vojvodine, na trećem uzastopnom duelu, mreža gola na kojoj stoji Željko Brkić, ostala je netaknuta, a on sam, još nije primio pogodak u toku čitavog prvenstva.

Odatle, odbrane našeg gola i treba započeti analizu meča. Brkić, četvorka ispred njega i Ađuru odigrali su bez premca, uz poneku malu pogrešku koja nas nije koštala ni malo. Pored Pleča bih i ja mogao da igram u odbrani i čovek je jednostavno pravi komadant ispred gola, na kome kad vidim Brkića, koji ne ispušta priliku da pokupi svaku loptu koja ide u pravcu površine između tri aluminijumske cevi (pa i malo ispred), ne moram da se plašim da će "bubamara" završiti u našoj mreži. Kizito i Lovrić, dobili su svaki duel u najkritičnijem periodu (zadnjih 10-tak minuta meča), pa iako su poneki do tada i izgubili, kada je bilo najpotrebnije nisu dozvolili da Brkić ima previše posla. Vulićević trči za pola tima i treba ga spremati za maraton na OI u Londonu. Ađuru, sa njim, već sada jeste naše najveće pojačanje u letnjem prelaznom roku.

Ispred njih je stajao Janko Tumbasević, koji je odigrao najbolju utakmicu od kad nosi crveno-beli dres i može, sa pravom, da ponese epitet igrača utakmice. Borbenost mu je bila na vrhunskom nivou, stizao je da sa Ađuruom pokrije ogroman prostor na sredini terena i bio je pravi kolovođa na jučerašnjem meču. Sreća da je bilo tako, jer Đurovskom pripada titula "najgoreg od sve dece", te je veliki deo njegovog posla, juče odigrao gorepomenuti dvojac, pa će Mariova jako loša partija brzo pasti u zaborav. Imao je tri vrhunska poteza u prvom poluvremenu (dva šuta van kaznenog prostora i nameštena akcija za Tadića, koja je i bila najbolje od nas u prvom delu igre), ali je njegovo kretanje vrlo problematično, a mora i može bolje. To je mesto gde nam treba, u Sosinoj formaciji, bolje rešenje (ili bolji Mario), jer odbrambeni deo veze uradi svoje, pa ga treba povezati sa Mrđom, a treba i spojiti levi i desni bok našeg napada (od sad je jasno da će tamo stajati Tadić i Aleksić), pa ko ne može da obavi taj posao i nije za startnih jedanaest. Medojević je za 30 minuta dosta uradio na toj poziciji, uz baš kao i protiv BSK-a, veoma veliku i nesebičnu pomoć Tumbasevića, koga opet pokriva Ađuru.

Kapiten Dragan je obavio svoje i to je ono što očekujemo od njega – nije imao puno prilika, ali je jednu iskoristio (kod njega je vazda obrnuto), a koliko mu je laknulo zbog toga, videlo se na kraju meča po načinu na koji je proslavljao pobedu sa saigračima. Kako je samo izdržao borbu sa Bratićem i Popovićem, koji su veći (po gabaritu) od njega. Tadić opet igra u stilu toplo – hladno, po desetak minuta naizmenično. Rastura bok, pa onda ima periode kada ga Dragan Šarac (ljubitelj malog fudbala, ako se neko ne seća), koji po svim biološkim pravilima može i otac da mu bude, prosto natrčava. Imao je najbolju šansu u prvih 45 minuta, ali je izabrao najgore rešenje (u izveštaju), pa i on mora mnogo bolje od ovoga. Aleksić vrlo dobar, više od 50% gola se može i njemu pripisati, zbog fantastičnog poteza i asistencije ka kapitenu. Peković je malo igrao za neku ocenu, a Slaven je imao kolosalnu šansu i mogao je znatno ranije da obezbedi trijumf, kako ne bi strepeli za konačan ishod.

Odavno nismo uputili veći broj udaraca sa distance i znatno smo više nego inače (a to ni ne pokušavamo gotovo nikada) šutirali sa pozicija van kaznenog prostora. To je, po meni, takođe, vrlo važan pomak u napadu, a ne samo klasika od akcije "traži Mrđu". Uz to treba dodati da smo bili dosta agresivni u većem delu meča, pa i za to treba uputiti aplauz. Možda bi nekako trebalo zamoliti i FSS da se bar zvanično vodi da sve utakmice igramo u gostima, jer imamo četiri trijumfa iz pet mečeva van Novog Sada – 80% za statističare. Da tako igramo i kod kuće, pitanje je gde bi nam bio kraj.

Da pohvalim na kraju i fantastično izdanje "FIRME", koje je bilo na vrhunskom nivou. Čitav ambijent na stadionu u Subotici je bio takav – veliki broj gledalaca, više nego dobar meč za naše prilike, aplauz svima nakon poslednjeg sudijskog svižduka. Došli smo, videli smo, pobedili smo... Sledi važan Kup meč (srećom u gostima) i duel na Karađorđu u subotu. Na njemu nismo pobedili još od drugog kola, pa bi valjalo da nakon istog pozdravimo osvajanje nova tri boda i ranije obezbeđeni plasman u treću rundu Kupa. Pošto su sponzori oba takmičenja hmeljske tekućine, iste ćemo ispijati u subotu popodne, kada budemo sve ovo proslavljali.

PRVO POLUVREME:

Potpuno formacijski dve indentične formacije na terenu, jer i Spartak forsira istu igru sa isturenim Ubiparipom i Mirićem i Noskovićem po krilima. Tadić je započeo na desnom boku, jer levi, od sada pa nadalje, pripada Aleksiću. Od 4. minuta "FIRMA" počinje da navija, pa i momci u crveno-belom počinju da igraju onako kako očekujemo.

6. minut – Prvi korner za nas, nakon dubinske lopte Tadića ka Mrđi i njegovog pokušaja da, nakon trka po desnom boku, pronađe Aleksića. Ispred njega, domaćini otklanjaju opasnost.
7. minut – Duel dva igrača sa brojem 14 (Tumbasević i Ubiparip), nakon kog Glođović svira faul za domaćina. Iskosa na 25 metara od gola, Bratić namešta loptu (kako je samo dva puta tukao po našem golu u maju kad je igrao za OFK), ali je i preskače, pa po njoj tuče Šarac levicom i šalje je preko gola.
Vulićević i Nosković u čestim oštrim duelima i iako je značajno fizički slabiji (Nosković liči na momka za borilačke veštine), Vule više zna i odnosi pobede u tim mini obračunima.
10. minut – Sjajan pokušaj Tumbasevića sa 18 metara – gađao je rašlje po sredini, ali su tamo ruke Jovanića. Pre toga na dubinsku loptu, skakali su Mrđa i Popović, a lopta se nakon toga našla, kao na tacni, ispred Janka. Šteta.
15. minut – Odličan pokušaj. Lovrić (vidi se da uči od Pleča) šalje sjajnu loptu ka Mrđi, koji dobija skok duel i spušta loptu Tadiću. Ovaj odmah traži Aleksića na drugoj strani, ali Dani kasni za pedalj.
16. minut – Problem na našem levom boku. Probio ga Mirić, Kizito kasni, ali nema problema jer stiže Ađuru da pripomogne. Sve isto se ponavlja i u sledećem napadu Spartaka, pa Kiza može da zahvali Đuri na ovome.
17. minut – Tadić odlično odigrava u prostor za Mrđu, ali kapiten u pokušaju da obiđe sa loptom Popovića gubi duel, pa do nje, pre Dragana, stiže Jovanić (otac mu nekad branio za naš klub).
20. minut – Brutalan start Puškarića nad Aleksićem prolazi bez opomene, a trebao je.
25. minut – Do ovoga trenutka ga nema nigde, a sad namešta odličnu šansu. Mrđa je primio dubinsku loptu i vratio je u nazad ka Ađuruu, koji se nalazi na levom boku. Sjajno traži Maria na kontra strani, a on još lepše i bolje gura loptu ka Tadiću. Dušan prebacuje golmana sa 8 metara, ali loše – niti ka golu, niti ka Aleksiću koji trči ka drugoj stativi. Samo korner za nas, jer je do lopte stigao Bratić. Sve je do zadnjeg kontakta bilo iz prve i za aplauz. Kad je i Mario počeo da igra, više nemamo igrača manje na terenu.
27. minut – Aleksić probija bok i traži Dragana. On gubi duel sa Popovićem, a lopta se opet kotrlja do Tumbasevića. Sledi oštar šut sa distance, koji telom blokira Bratić.
30. minut – Mario pokušava prelepo iz slobodnjaka sa 25 metara. Janko je namestio, ali i u trku preskočio loptu, a Mario natrčava i šalje je tik pored desne stative Jovanića. Ni on, ni iko u živom zidu, nije se ni pomerio, a čuje se uzdah svih igrača i navijača crveno – belih.
33. minut – Lovrić je izgubio skok duel sa Mirićem, pa je Ubiparip primio loptu u 16 – ercu. Tu je čika Pleč, pa od Vojinog šuta nema ništa. Nakon kornera i intervencije Brkića, pa Tumbasevića, šut sa 25 metara oprobava Milanković, ali lopta ide u ruke, isuviše sigurnog, Željka.
37. minut – Lovrić jeste malopre "ispao" u vazduhu, ali je veoma dobar na zemlji. Na kontra strani je stigao da ispravi kiks Vulićevića i da klizećim startom zaustavi Noskovića.
43. minut – Sada Mario proigrao "u punom sam šprintu" Kizita. On, lako, u prodoru prolazi dva igrača Spartaka i loptom traži Janka. Domaći "teraju" loptu pre njegovog novog šuta.
44. minut – Odličan potez Maria što je dokaz da može – dobio je povratnu loptu od Dragana, koga je potražio Ađuru i u solo prodoru "vrti" nekoliko igrača Spartaka i prosto "lomi2 Veselinova. Lopta mu je dospela na desnu nogu, ali i njome sjajno gađa donji desni ćošak Jovanića. Za malo pored gola.

Na poluvremenu gledam sportskog direktora Pantelića, koji pored predsednika Butorovića posmatra duel, za koga nema mnogo sekiracije iako ne vodimo. Karan je nešto zabrinutiji, a želim mu što brži oporavak. Tu je i gosn Brzić, koji izgleda ne propušta ni jedan meč naše i njegove Vojvodine. U loži su i neki stranci, verovatno menadžeri, koji i sami znaju koga i šta su došli da posmatraju.

DRUGO POLUVREME :

46. minut – Bošković menja Noskovića. Promena i u formaciji, jer na desni bok ide kapiten Torbica, a Bošković na sredinu terena.
49. minut – Jasno je da smo krenuli više ka napred i odmah ODLUKA. Kizito je izveo aut, a u tome, čak i rukama, pokušava da ga omete Mirić. Kiza pruža ka Daniju, koji majstorski, iz prve, prebacuje Puškarića i zavrće ka srcu 16-erca. Bratić je malo dodirnuo loptu glavom, dovoljno da ona prevari Popovića, pored koga kapiten Dragan ulazi u kolosalnu šansu. Ka njemu kreće Jovanić i samo treba da loptu ćušne pored njega. "Nemoj ovo da promašiš, moj Dragane, a znam da umeš". "Neću, Grofe", veli Mrđa i levicom šalje loptu kraj leve stative. Zasluženo vodimo.
Dragan trči ka južnoj tribini stadiona, odakle "FIRMA" pesmom pozdravlja bratsku grupu iz Banjaluke.
55. minut – Dosta dobar napad, u kome su učestvovali Mario i Aleksić, ali je njegova lopta bila previsoka za Mrđu, a izborili smo korner.
57. minut – Mijić menja Mirića i ide baš na njegovo mesto na terenu.
58. minut – Još jedna sjajna akcija, koju je ovaj put pokvario Tadić. Aleksić i Đurovski su, opet, sjajno povukli napad, a lopta je poslata na bok Dušanu. Ka golu hitaju sva trojica gore – pomenutih, Mrđa koji povlači halfove i Tumbasević koji od pozadi trkom prati čitavu akciju. Tadić ima nekoliko rešenja, ali loptom, ničim izazvan, gađa Popovića, koji, tako, prekida ovaj nalet. Jaoj, Tadiću.
59. minut – Sad je opasno na drugoj strani. Veselinov i Mijić su probili desni bok, a poslednji šalje loptu ka svojoj navali. Na mestu je Lovrić, koji u padu glavom, otklanja opasnost.
61. minut – Medojević menja Maria. Sad imamo tri zadnja vezna na terenu, pa treba videti kako će oni zajedno odigrati do kraja.
64. minut – Pored gola loptu šalje Mijić, nakon što su Medojević i Mrđa pogrešno odigrali u napadu i time omogućili akciju domaćina.
66. minut – Karton za Puškarića, prvi na čitavoj utakmici.
67. minut – Evo i drugog, sad za Tumbasevića.
69. minut – Posle "žutice", Janko ima dobru priliku. Tadić je sjajno istrčao po desnom boku i "pregazio" Šarca. Mrđa je u srcu 16-erca, ali lopta ne ide kao po navici ka njemu, već Dušan vraća u nazad ka Tumbaseviću, čiji je šut blokiran. Da nije, bilo bi opasno.
70. minut – Aleksića menja Stjepanović. Babić pozdravlja Danijevu igru tapšanjem po njegovom ramenu.
U nastavku sjajan šut ka Brkiću sa ivice kaznenog prostora uputio je Bošković, nakon greške Ađurua i akcije Subotičana po desnom boku, ali Brka hvata "živu" loptu, koja leti ka njegovom gornjem desnom ćošku.
71. minut – Domaćini će dati sve da stigni do izjednačenja. Prekid sa desne strane izvodi Šarac, a pravimo neuspelu ofsajd poziciju, pa ka golu neometano kreću Bratić, Ubiparip i Milanković. Srećom pa ih lopta preleće i završava u Brkićevim rukama.
73. minut – Karton i za Ađurua.
74. minut – Slaven pušta po desnom boku zahuktalog Vulićevića (od kad je ušao u igru on je desno, a Tadić levo). Vule centaršutem traži Mrđu, ali ta lopta ide previsoko. Ataci sa obe strane su učestali i valjalo bi da postignemo i drugi gol i tako rešimo pitanje pobednika.
79. minut – Evo idealne prilike za to. Tadić je povukao kontru i pružio loptu ka Medojeviću, koji kreće u odličan trk. U stilu najvećih majstora, Meda šalje loptu spoljnim delom noge na bok ka Slavenu. On je povlači ka sredini, a prostor mu oslobađa Mrđa kretanjem na kontra stranu i odvlačenjem Spartakovie odbrane. Stjepanović vara sve pratioce i levicom gađa kontra stranu Jovanićevog gola. Lopta leti pored njega, ali i pored stative. Svi smo pomislili da će lopta u mrežu.
80. minut – Veselinović menja Ubiparipa.
Sva ubacivanja u naš odbrambeni deo, rešavaju Kizito i Lovrić, bez i jedne greške.
82. minut – Sjajna kontra za nas, a opet ne dupliramo vođstvo. Medojević je sjajno skočio posle kornera za domaće i otvorio akciju Tumbaseviću. On u šprintu prebacuje jednog igrača domaćih, koji je izveo loš klizeći start, pa se otvara kontra "dva na jedan". Janko, u nedostatku snage, bira loše rešenje, jer nakon što je povukao loptu za još dva koraka, traži na boku Slavena koji je u ofsajdu. Morao je da je vuče do kraja jer je prostor bio potpuno otvoren ili da iz prve, nakon dobijenog duela, potraži Slavena, jer on tada ne bi bio u nedozvoljenoj poziciji. Posle ovakve dve prilike, valjda nećemo biti kažnjeni.
88. minut – Kizitu karton, a na teren umesto povređenog Tadića ide Peković. Sada na sredini terena imamo tri zadnja vezna i jednog halfa. Formacija u stilu – "Cilj opravdava sredstva".
Četiri minuta nadoknade u kojima nismo dozvolili domaćinima ama baš ni jednu polupriliku, a još je i u tom poslednjem minutu Veselinov dobio karton, jer je mudro na sredini terena prekinuo još jedan pokušaj naše kontre.

Radost igrača je opravdana, kao i njihova međusobna čestitanja. Svi hitaju ka južnoj tribini i slave sa "FIRMOM". Ovo je, iako smo na gostujućim terenima ove sezone bili i značajno ubedljiviji, najbolja predstava do sad. Treba to sve krunisati sa još dve pobede u toku sledeće nedelje. Prilika da se malo i "prošara" postava i vidi sa čime još raspolažemo. Jedino pristup nipošto ne sme da se menja, a ako svako uradi ono što može, mora i zna, trebalo bi da svi, koji volimo pola belo - pola crveni dres, imamo nedelju za uživanje.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...