Vesti / Aktuelno / In Memoriam: Vujadin Boškov (1931-2014)

In Memoriam: Vujadin Boškov (1931-2014)27.04.2014. 20:58

Autor: fkv.com Team(56)
T

užna je vest pogodila danas sve navijače Vojvodine. Najveće ime vezivano za novosadsku „staru damu“, Vujadin Boškov, preminuo je u 83. godini života. Komemoracija povodom njegove smrti biće održana u sportskom centru u Veterniku koji nosi njegovo ime, u sredu u 11 časova, a sahrana će biti obavljena u Begeču u 14 časova istog dana.

Vujadin Boškov rođen je 16. maja 1931. godine u Begeču. Za Vojvodinu je počeo da nastupa već kao petnaestogodišnjak, a crveno-beli dres je nosio punih 14 godina, odigravši 512 utakmica. Bio je, između ostalog, član timova koji su igrali prvo finale kupa u istoriji (1951. godine protiv Dinama), bili vicešampioni Jugoslavije (1957. godine) i igrali finale Srednjeevropskog kupa (1957. godine protiv Vašaša). Zahvaljujući njemu, Veselinoviću, Rajkovu i Krstiću, tadašnja generacija Vojvodine sa pravom je nazvana „zlatnom generacijom“. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 57 puta, osvojivši između ostalog srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju. Posle gotovo jedne i po decenije u dresu Vojvodine, nastupao je godinu dana za italijansku Sampdoriju i dve godine za švajcarski Jang Bojs.

Završetkom njegove bogate igračke karijere počinje još bogatija karijera trenera. Vraća se u svoju Vojvodinu, gde je bio tehnički direktor sedam godina, donevši crveno-belima prvu titulu šampiona u sezoni 1965/66. Naredne sezone ispisivane su najlepše stranice u istoriji kluba učešćem u Kupu Šampiona, gde je Vojvodina u četvrtfinalu izbačena od budućeg osvajača, škotskog Seltika. Nakon sedam godina provedenih u Vojvodini, tri godine je vodio reprezentaciju Jugoslavije. Inostranu trenersku karijeru započinje u Den Hagu, sa kojim osvaja kup Holandije 1975. godine. Nakon toga dve godine sedi na klupi Fejenorda, a zatim se seli u Španiju, gde najpre vodi Saragosu, u kojoj ga dobri rezultati preporučuju za Real iz Madrida. Sa Realom u sezoni 1979/80 uzima „duplu krunu“, a naredne godine stiže do finala Kupa Šampiona, u kojem je poražen od Liverpula sa 1:0. 1982. godine ponovo uzima španski kup sa „kraljevskim klubom“. Ovim trofejem se oprostio od Reala i naredne dve sezone vodi Sporting iz Hihona. Nakon toga dolazi na Apeninsko poluostrvo, gde u Sezoni 1985/86 uvodi Askoli u elitni rang takmičenja, Seriju A. Put ga dalje vodi u klub iz njegovih igračkih dana, Sampdoriju, sa kojom najpre uzima italijanski kup u sezoni 1987/88, a isti uspeh ponavlja i u sezoni 1988/89. Te iste sezone Sampa igra u finalu Kupa pobednika kupova, gde biva poražena od Barselone. Ipak, godinu dana kasnije, tačnije 1990. godine, Vujke vodi Sampdoriju korak dalje i italijanski tim osvaja Kup Pobednika Kupova. Vujke se nije zaustavio na tome, te naredne godine, u sezoni 1990/91, vodi Sampdoriju do njene jedine titule prvaka Italije u istoriji. Da ovaj uspeh nije bio slučajan potvrđuje i istorijski plasman Sampdorije u finale Kupa Evropskih Šampiona u sezoni 1991/92, gde je opet po njih bila kobna Barselona. Put ga dalje vodi u Romu, sa kojom igra finale kupa 1993. godine, ali ne osvaja trofej. Nakon toga, Vujke je još dve godine trenirao Napoli, a zatim je po godinu dana proveo u švajcarskom Servetu, opet u Sampdoriji i konačno u Peruđi. Trenersku karijeru praktično završava kao selektor Jugoslavije, uspevši da odvede reprezentaciju na EURO 2000, poslednje evropsko prvenstvo na koje se naš državni tim plasirao, nakon nezaboravnih mečeva protiv Hrvatske.

Odlaskom Vujketa u legendu otišao je veliki fudbaler, veliki trener, veliki pedagog, veliki intelektualac, ali pre svega – veliki čovek. Nama, navijačima Vojvodine, Vujadin Boškov predstavlja fudbalsku ikonu, a put koji je utabao zvezdu vodilju ka Vojvodini kakvu želimo.

Gospodine Boškov, neka Vam je večna slava i hvala za sve!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...