Vesti / Utakmice / Janko pretumbao "hajduke"

Janko pretumbao "hajduke"27.02.2010. 18:06

Autor: Grof Žekula(12)
Rovovska bitka
Rovovska bitka
U

16 -om kolu Jelen super lige,

FK VOJVODINA – FK HAJDUK (Kula) 3:2 (2:2)

Strelci : Mrđa 5’, Tumbasević 29’ i 90’ +2; Marjanović u 4’ i 6’.

FKV (trener Branko Babić) – Brkić, Vulićević, Nestorović (80’ Smiljanić), Karan, Pleč, Ađuru (73’ Stjepanović), Tumbasević, Medojević, Merebašvili (80’ Đurovski), Bilbija, Mrđa (kapiten).

Hajduk (trener Žarko Soldo) – Jovšić, Dukić, Fejsa, Mrđanin, Trajković, Stanić, Bogić (kapiten), Maksimović (39’ Lalević), Kekezović (65’ Komazec), Marjanović (74’ Maraš), Živanović.

Sudije – Vukadinović, Ristić, Miletić.
Kartoni – svi po žuti – Karan 58’; Trajković 21’ i Komazec 69’.

Veoma dobra i zanimljiva utakmica na otvaranju prolećnog dela šampionata – borbena, atraktivna, rezultatski neizvesna, nakon koje možemo biti zadovoljni, pre svega, zbog činjenice da bodovi ostaju u Novom Sadu. Još važnije – nismo posustali nakon dvostrukog vođstva gostiju (iako su do njega došli JAKO rano), već smo se lavovski potrudili, da gosti ne ponesu ni bod put Kule, a trud nam je bio nagrađen u zaustavnom vremenu, tj. preciznije, nagradom je darivan ubedljivo NAJBOLJI igrač na terenu – Janko Tumbasević.

Šta je samo ovaj momak, čiji je uspon u toku sezone započeo onom kup utakmicom protiv vranjskog Dinama, a nastavio se svakom prilikom kad god mu je ukazana šansa, danas sve uradio i pokazao, ostaje za primer svima. Malo je jedan pasus bilo kakvog teksta da se nahvali njegova predstava, koja je obilovala fantastičnim TRUDOM i ZALAGANJEM i neverovatnom REALIZACIJOM (pa ko od nas traži išta više od bilo kog fudbalera našeg kluba?), pa sa pravom nosi epitet igrača partije na uvertiri, kojoj se svi obradovasmo. Ne da je obavio SVOJ, nego i veći deo TUĐEG posla, pa i saigrači treba da mu pruže ruku i pozdrave ga aplauzom.

Naša radost nakon njegovog drugog gola, ne bi ni bila onolika da nam je polovina odbrane obavila svoj posao, jer tada ne bi ni došli u situaciju u koju jesmo. Posložiti i uklopiti zadnji bedem ispred Brkića, biće NAJVEĆI zadatak stručnog štaba. Mnoge stvari oko taktike, rasporeda igrača i kasnih izmena se mogu prebaciti Sosi, ali jedno je danas pogodio – stavio je majstora Pleča pored Nestorovića, inače bi bilo “piši propalo“ da je na istom mestu stajao Karan! Njih dvojica (Dušan i Dejan) nisu ispunili očekivanja, a epitet “najgoreg od sve dece“ nosi novopridošli igrač koji će imati obavezu da brani levu stranu terena, a zadatak će mu biti teži utoliko što ćemo ga stalno porediti sa majstorom Kizitom, pa i vizuelno zamišljati “Šta bi bilo da je Kiza na tom mestu...“. Nestorovićeva igra bila je loša, pa nek mu to bude za nauk i neka proba nešto da popravi – vremena ima, ali malo. Nove identične partije, tim koji pretenduje da “puca na visoko“, ne može da “trpi“ na duže staze.

Igraćemo da postignemo gol više (za svaku pohvalu što smo potpuno okrenuti protivničkom golu), ali to ne daje nekome za pravo da slobodno računa koliko će to biti i da dozvoljava simultanku vrha protivničkog napada. Srećom pa je ispalo da su Vule i Pleč bili dovoljni da poprave što se popraviti može, Merebašvili i Bilbija “da se igraju“ fudbala (od njih očekujem BUM ovog proleća, prema svemu prikazanom danas – TO SE ZOVU POJAČANJA) i Tumbasević da postigne taj gol više. Tadić se vraća sledećeg vikenda i treba videti ko napušta ovu POSTAVU, a sa njim Sosa mora napustiti POSTAVKU koja je dejstvovala na terenu.

Trener sa druge strane (klupe), Žarko Soldo, poslednji put je na “Karađorđu“ primio četiri komada (vodio Banat, pre njihovog ispadanja iz društva najboljih), a sad je postavio jasnu taktiku – daj loptu jednom od trojice gore (Kekezović, Marjanović, Živanović), a oni nek se snalaze kako znaju. To što je povremeno radio ovaj triling čak nije ni delovalo tako loše, a to mu mi dopustismo lošim delovanjem u defanzivi. Ostali neka brane gol (srećom nije im uspelo u tri navrata), ali NIKO u njihovim redovima (to mogu da garantujem) nije ni pomišljao da će postići dva, niti primiti ta tri gola. Ukupan rezultat je bio iznenađenje za sve, koji subotnje popodne (vetrovito, pa ispada da je dobro što se pripremasmo u “vetrovitoj“ Antaliji) provedoše na stadionu u Novom Sadu.

U izveštaju koji sledi nešto opširnije o svemu, posebno za decu koja NISU bila na Fer tribini, nego tamo stajahu tri redara da paze na ko zna šta, ali će se nedolazak “Najboljih koji (ne)prate najbolje“ pripisati zlokobnom virusu H1N1 jer zbog istog, sva deca moraju subotom posećivati školu, kako bi odradili ono što propustiše, a ne utakmice voljenog kluba, kako dolikuje!

PRVO POLUVREME :

Počeli smo postavkom u kojoj su na sredini terena, s desna na levo, igrali Tumbasević, Ađuru i Medojević (njih dvojica MORAJU I MOGU bolje; povremeno su menjali pozicije i zadatke), a po bokovima Bilbija i Merebašvili (naizmenično i kornere izvodili, svaki sa “svoje“ strane, a Nemanjin “prekid“ je nešto što moramo koristiti, jer je neverovatno MOĆAN). Bez nekog naročitog “ispitivačkog“ početka, odjednom neverovatnih tri minuta meča i isto toliko golova.

4’ – Ađuru gubi duel sa kapitenom gostiju Bogićem, koji loptu sa levog boka prebacuje u pravcu svog desnog beka Dukića. To ne bi ni bilo u izveštaju, da Nestorović radi svoj posao. On se, u skladu tekućih zimskih OI, kliže i nudi ovom mogućnost za centaršut. Lopta nakon istog, leti tačno između Pleča i Karana, a na glavu bivšeg igrača Rada i OFK Bg Marjanovića, koji je fantastično prosleđuje u Brkin gornji levi ćošak. Gosti vode.
5’ – Evo izjednačenja. Korner ispod istočne tribine izvodi Bilbija. Karan sada (to malopre nije uradio) dobro skače i zahvata loptu glavom. Ona nastavlja let ka drugoj stativi Jovšića, a tamo je kapiten Dragan koji lopti veli: “Dodirni mi kolena“ – ona ga sluša i nakon udarca istih završava u donjem ćošku Hajdukovog gola.
6’ – Tri za (u) tri. Levi bok sada probija Fejsa i centrira, a loptu iz kaznenog prostora odbija Nestorović. Ona dolazi u posed Kekezovića, koji je vraća na isto mesto, ali Dušana sada tamo nema, jer pokušava neku ofsajd zamku da pravi sasvim sam i ničim izazvan. Tako i kasni za Marjanovićem koji, sada nogom, pogađa sve isto kao pre dva minuta glavom. Pleč se okreće ka svom levom beku i pita: “Was is das, Nestor?“. Ovaj i kad bi znao nemački, ne bi imao pojma šta da mu odgovori.
11’ – Usledio bi “prekid“ od svega pet minuta u postizanju golova, jer smo, da su sudije videle ono što i svi na stadionu, trebali da izjednačimo. Akciju je započeo Ađuru, koji je loptu produžio ka Bilbiji. On u vatru ubacuje zahuktalog Vuleta, koji je iznudio korner. Nakon istog, gosti pokušavaju da igraju kontru koju seče Merebašvili i klizećim startom šalje loptu na drugu stranu – igra Tumbasević za Bilbiju, a ovaj pokazuje raskošan talenat. Okret i maestralan udarac za TV špice, lopta od prečke ide pola metra iza gol - linije. Banjalučanin nastavlja golgetersku seriju sa priprema, ali nema radosti njega i svih na stadionu – to ne dozvoljavaju Miletić i Vukadinović (prihvata pomoćnikovu odluku) i pokazuju da se igra nastavi. Opravdano protestvuju svi na stadionu.
13’ – Merebašvili hoće da novosadskoj publici pokaže svoj šut, po kome je poznat. Iako ima samog (i u boljoj poziciji) Tumbasevića na desnom boku, a sve su to kretanjem omogućili Mrđa i Bilbija koji razvlače odbranu Kuljana, proba sam, a šut mu je blokiran. Šteta.
15’ – Lakat u glavu kapitena Dragana, šalje half gostiju Mrđanin. Prvi ostaje na travi, a drugi prolazi bez kartona (a zaslužio ga je). Ipak je Mrđanin jači od Mrđe – bar za ono NIN.
16’ – Akcija Gruzijca i Tumbasevića, koju startom nad poslednjim prekida Fejsa – najstrože kazne nema.
18’ – Dobar pokušaj Kekezovića iz daljine, nakon akcije Stanića i Živanovića po desnom (čudno, zar ne?) boku, koju Karan nije uspeo da prekina, ali Brkić jeste.
20’ – Najbolji u redovima gostiju (iako je Marjanović postigao dva gola) Živanović, još jednom prebacuje loptom našu odbranu i u trk tera Kekezovića i Vuleta, koji ga prati. Naše čedo je brže, a ovaj ga šalje, nakon što je izgubio duel, preko reklame.
21’ – Prvi karton na utakmici – zaradio ga je Trajković, nakon prekršaja nad Tumbasevićem (i to je izborio). Usledio je loš pokušaj Bilbije nakon istog.
27’ – Dobra prilika za izjednačenje. Vule je izveo aut i produžio ka Merebašviliju, čiji šut Trajković blokira, a lopta dolazi do Bilbije. On je u izglednoj poziciji, desetak metara iskosa od gola, ali je loše zahvata.
29’ – Nema veze – EVO GA! Akciju igraju Nestorović i Ađuru po boku i to čak i ne izgleda opasno, ali onog momenta kad loptu preuzima Gruzijac, to je već nešto drugo. “Skuplja“ tri igrača na sebe i daje loptu Tumbaseviću. Sledi varka i prebacivanje lopte na levicu – prangija i gol za uživanje, sa ivice kaznenog. Jovšić se opružio koliko je dugačak, ali je i to nedovoljno. MAJSTORSKI, nema šta!!!
32’ – Baš se ne da Bilbiji. Sada JAKO dobra akcija po levom boku - Nestorović centrira, gosti čiste, prihvata Medojević i fantastično odigrava sa Mrđom. Ostavlja se i lopta, ali i prostor Nemanji, a on u trku loptu sa leve prebacuje na desnu nogu, vara igrača ispred sebe, ali i za koji santimetar gađa pored leve stative Jovšića.
34’ – Sad i Merebašvili traći dobru priliku. Ađuru ga je dobro uposlio, a Gruzijac vara nekoliko igrača u 16 – ercu gostiju i u odsudnom trenutku, lopta mu odskače, pa je šalje daleko od gola. Hteo je sve sam, iako je imao nekoliko boljih rešenja.
36’ – Sad je kolegijalan. Nakon što odbrana gostiju izbacuje loptu posle našeg kornera van kaznenog prostora, Mereba je vraća na bok i glavu Pleča, koji je spušta Medi u trku. Na njegovu žalost, brži jeTrajković koji je šalje u novi korner.
39’ – Evo i prve izmene – Lalević menja Maksimovića.
40’ – Sumnjiva odluka pomoćnika Ristića, a na našu korist. Opet sjajno odigravanje Stanića ka Marjanoviću. Pomislih – evo ga i Rodoljubov het – trik, jer je ispred Brkića sam kao duh. Ristić maše i sve zaustavlja. Nagradno pitanje – Šta mislite ko je “ispao“ (iz igre; naivan – kako vam volja)? Tako je – Nestorović! Treba da zahvali prvom pomoćnom sudiji na tome, što mu na dušu nije išao i treći gol za prvih 45 minuta u dresu Vojvodine!

Ide se na odmor, a Bilbija i Vule besede sa glavnim sudijom u vezi nepriznavanja Nemanjinog gola. Moramo što pre doći do još jednog, kako bi prvi put poveli i tako rešili meč. Treba neki dogovor oko toga utanačiti u svlačionici.

DRUGO POLUVREME :

Prva dubinska lopta Kuljana i opet “pliva“ (odluči se jel klizaš ili bi radije na bazen) Nestorović – Marjanović mu je “mast vadio“. Moj Dušane...(ovo se ranije odnosilo na Tadića, sad će ga kanda na Nestorovića).
50’ – Sjajan start Pleča kod aut linije nad Dukićem (Minja zabeležio fotoaparatom; vidi galeriju). Nema prolaza ni beku gostiju ni lopti. Herr Pleč, tako se igra.
51’ – Mrđa je odličnim šutem, nakon akcije Tumbasa i Mede, sa oko 20 – ak metara, loptom povredio Mrđanina. Vratio mu je za lakat iz prvog poluvremena. E jesi osvetoljubiv, Dragane...
54’ – “Grofe, pre bih da klizam“, veli Nestorović. Još jednom, nakon što mu Pleč pušta loptu da je otkloni, Dušan pada, pa šut oprobava Živanović. Lak posao za Brkića.
55’ – Još jednom ’Ajduci blokiraju šut Merebašvilija levicom, nakon dobrog odigravanja Janka ka Gruzijcu.
58’ -- Karan “požuteo“ – morao je da faulom zaustavi nalet Lalevića, nakon što su gosti kontru odigrali posle presečene lopte, kojom je Vule hteo da uposli Tumbasevića. Pametno, Dejane.
59’ – Mrđa loše zahvata loptu nakon što je PRVI PUT Nestorović probio bok i centrirao. Da je kapiten bolje odreagovao, još bi Dušan i asistenciju upisao.
61’ – Janko izvodi skraćeni korner koji je sam “zaradio“. Nakon istog, Ađuru pokušava šutem koji ne bi zadovoljio ni predstavnike NS Dukes – a (klub američkog fudbala), iako je u toku njihova akcija “Budi i ti Vojvoda“ (kako bi im se priključilo što više potencijalnog igračkog kadra).
65’ – Komazec na, Kekezović van terena.
66’ – Sjajnu priliku (No1) propušta Medojević da nas dovede u vođstvo. Bilbija je izveo prekid i nalazi Slobodanovu glavu u srcu kaznenog, a on istom, iz super šanse, šalje loptu pored gola.
69’ – Četiri minuta na terenu i već karton – Komazec ga dobija nakon oštrog starta nad Bilbijom.
70’ – Banjalučanin opet sjajno ubacuje loptu u 16 – erac, a nakon lošeg izbacivanja odbrane gostiju, Mereba pronalazi Tumbasa, koji proba atraktivno, ali i neučinkovito, da loptu smesti iza Jovšića.
71’ – Kako sami možemo sebi da zagorčamo život. Karan ne čisti loptu pre Živanovića i to jedva stiže da učini Brkić. Željko se sa pravom ljuti – 10 sekundi ranije, lopta je od Dejanova noge trebala da leti van terena i “mirna Bačka“. Ne treba za to fakultet, već malo logike....loptu šalji “u kukuruze“, moj Dejane.
72’ – Još jedna opasna kontra koju igraju Stanić i Živanović. Brka rešava uspešno, ali ovome se mora stati na put.
73’ – Slaven menja Ađurua.
74’ – I Maraš Marjanovića (dobro je, ne može do het – trika)
76’ – Mereba iz skraćenog kornera proba direktnim udarcem. Jovšić loše interveniše, ali nema nikoga od naših, da pospremi (što vele na HRT) loptu u mrežu. Ona nakon izbijanja ide u noge Vuletu, koji centrira, a Bilbija je šalje glavom pored gola.
78’ – Odlična lopta Maraša ka Živanoviću - on je već prešišao Karana, ali tu je Pleč stena, koji ne dozvoljava lopti da nastavi put ka našem golu.
79’ – Dva promašaja u istom minutu – Medojevića (No2) i Stjepanovića. Slaven je i odigrao prvo za Medu u desno, on vara igrača, ali ne i golmana, jer sa svega nekoliko metara, gađa direktno u njega. 100% šansa, nema šta. U nastavku je Slaven gađao, jako lepo, levicom kontra gornji ćošak i za malo promašio, nakon što je “izvrteo“ Trajkovića.
80’ – Dvostruka izmena Sose Babića – Đurovski menja Merebašvilija, a Smiljanić Nestorovića i hita na mesto levog beka.
82’ – Bilbija izvodi poslednji prekid na utakmici (preuzeće Mario) – iz kornera direkt Pleču na glavu, a sa gol linije je izbija Dukić. Dokle više?
83’ – Mario iz slobodnjaka sa 18 metara dobro gađa rašlje Jovšića, ali se glava nekog igrača u živom zidu isprečila na tom putu. Ovo je već OPSADA!
85’ – Karan još jednom ispada “malo dete“ nakon što ga time napravio Živanović, pa Smiljanić mora trkom sa kontra strane u dijagonalu da ga zaustavi...Ko zna šta bi bilo da nije.
89’ - Opet Pleč nema sreće da se upiše u listu strelaca – Mario je izveo korner, a Marselo glavom u padu pogađa šipku koja drži mrežu gola. Jel moguće?


Sudija pokazuje da će se igrati još 4 minuta i toliko ostaje za nadu da ćemo postići pogodak vredan tri boda
90’ + 2 – DELIRIJUM – Mario je izveo još jedan korner (izborio ga Meda, nakon što je Stanić leđima blokirao njegov šut), opet pronalazi Pleča (koliko odigrao puta glavom u napadu, za aplauz) koji je prebacuje ka Medi na drugu stativu. On je, srećom, viši od Kuljana, koje je taj let “bubamare“ sa jedne na drugu stranu skroz poremetio. Lopta, nakon što su se međusobno sudarili i jedno drugom zasmetali Fejsa, Mrđanin i Trajković, pada Tumbaseviću sa strane, pa on mora (dobro je da i može i zna) da manirom centarfora, iz okreta kroz šumu nogu, joj nađe put u mrežu. To i čini, za pobedu, za slavlje na tribinama, za uspešnu prolećnu premijeru. BRAVO JANKO!!!

Smiljanić je još oprobao svoj šut u posledenjm minutu (vrlo oštar i precizan), da bi nakon toga Vukadinović duvao u pištaljku i rukama uperio ka kući na polovini južne tribine. Počinje prelepo slavlje, danas vrlo dobre i glasne FIRME i svih igrača u nama najdražem crveno – belom dresu! Merebašvili grli Janka i stavlja do znanja koliko mu je zahvalan što mu je debi prošao pobedonosno, dok Vule ljubi grb na dresu i otpozdravllja zapadnoj tribini koja kliče njegovo ime. Još je puno rada pred ovim momcima (i ispravljanja svih grešaka i nedostataka), ali za samopouzdanje, koje je potreban uslov za sve to, ova pobeda jako puno znači. Na tome i nek se gradi taj mentalitet, koji mi svi očekujemo da vidimo kod onih koji imaju čast da nose boje “Stare dame“, kako bi njen imidž, skoro vekovni, bio potvrđivan i promovisan na najbolji način.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...