Radoye wrote:Nista se tu ne moze promeniti pukom smenom kadrova, ovde se ceo sistem mora menjati. A kako - to vec nisam pametan.
Sistem se menja deo po deo, sagleda se sta ne valja, pa se predloze resenja, izabere se najbolje i onda svi stanu iza implementacije tog resenja. Najveci fazon je u tome da resenja budu "ni po babu ni po stricevima" tj. moraju da podrze pozitvnu selekciju. Sta to ne valja u nasem klubu?
1.Skupstina? Kako se biraju clanovi skupstine? Pre godinu ipo dana smo imali situaciju da imamo i dve skupstine? Pa njihova borba za legitimitet? Da li se clanovi biraju po nekom kriterijumu? Da li u nju ulaze i oni koji to ne zasluzuju? Da li clanovi skupstine trguju svojim glasovima zarad licne koristi? Da li podrzavate da skupstina bira sama sebe? Ovo su samo neka od pitanja o kojima treba razgovarati kada je u pitanju Skupstina, pitanja zbog kojih treba sesti i naci resenje "ni po babu ni po stricevima". Moj predlog bi bio, da ako nam je klub udruzenje gradjana onda svi gradjani koji navijaju za Vosu treba da ucestvuju u izboru clanova Skupstine, jedan navijac = jedan glas, pa neka se izaberu clanovi skupstine na odredjen period. O tome koji bi kriterijum bio za odredjivanje birackog tela ne bih sada sirio temu.
2.Zaposljavanje u klubu? Koji je kriterijum za zaposljavanje? Koji bi kriterijum trebao da bude za zaposljavanje? Citamo da se navijaci zaposljavaju a da ni ne dolaze na posao? Da li je to tacno? Koliko nas klub treba da ima sektora? Koliko realno treba da ima zaposlenih? Ima jos pitanja ali po meni treba da se napravi sistematizacija radnih mesta, odrede se sektori, odredi se tacan broj zaposlenih po sektorima, odredi se koja strucna sprema, znanja i iskustva su potrebna za svako radno mesto, treba da se zna i u kom opsegu moze da se krece plata na nekom radnom mestu i onda kada je potrebno nekog zaposliti pogleda se sistematizacija, raspise se konkurs i izabere se najbolji kandidat. Za mene kriterijum jesi li ili nisi navijac ne treba da postoji kod zaposljavanja, najvazniji su profesionalni kriterijumi a onda i moralni koji se izmedju ostalog odnose i na to da osoba bez obzira za koga navija postuje kodekse ponasanja kluba a samim tim i klub u kojem radi.
3.Finansije? Ovo je siroka tema i mnogo pitanja, ja bih se samo osvrnuo na kontrolu finansija i transparentnost u finansijama koja je po meni jedna od vaznijih tema u ovom segmentu i odmah cu reci da sam jako RAZOCARAN svime onime sto se desavalo u vezi nezavisne revizorske kuce, o kojoj se pre smene Pavlovicevaca pricalo jako mnogo, to se spominjalo kao jedna od glavnih stvari koja se mora uraditi, na Spens smo svi pozvani sa recima da ce se to ispuniti, Skupstina je izglasala njeno dovodjenje i onda kada se uslo u Veternik ta prica je prestala kao da je nikada nije ni bilo, po neko jos pitanje na forumu oko toga na koje nije bilo odgovora, ali u sustini MUK. Prvi presek stanja je uradio navijac/covek od poverenja i taj izvestaj je i licio na nesto, mada ne znamo koliko je bio tacan jer je predsednik vrlo brzo podigao lestvicu duga, a posledica svega je da smo ove godine dobili "izvestaj" u kome ne moze ni kurs da se pogodi, moj licni utisak je da mi vise nikakav finansijski izvestaj od ovih dobiti necemo. Na nezavisnoj revizorskoj kuci za mene padaju sve "dobre namere" onih kojih su usli u klub. Ako zaista postoji volja i zelja za transparentnoscu, onda bih predlozio da se SVAKE godine, na pocetku godine, dovede nezavisna revizorska kuca, koja treba da utvrdi poslovanje kluba u prethodnoj godini, i da se kompletan izvestaj bez cenzure okaci na sajt kluba do 31.03. Znaci sad pocetkom 2016 za poslovanje u 2015 i objava do 31.03.2016. I tako svake godine, to da se usvoji kao STANDARD! I onda cemo moci da poredimo izvestaje i da tacno znamo kako je uprava radila, bez lazi i obmana.
I da ne sirim dalje, jer sam vec preterao a ovo nije ni tema za to, sledeci delovi bi bili, sportski sektor (dovodjenje i prodaja igraca, uticaj menadzera, omladinska skola...) marketing itd. za svaki deo videti koji su problemi i predloziti resenja.
Kao sto je medju navijacima/simpatizerima postignut konsenzus da nema prodaje igraca blizancima, tako treba da se postigne konsenzus i oko krupnih stvari u pogledu funkcionisanja kluba, sloziti se oko okvira a detalje ostaviti na razradu strucnijima i tek onda moze da se ide na pricu o personalnim resenjima. Moj licni utisak je da nama za predsednika kluba ne treba ni Slaninar ni biznismen, pogotovo ne neki koji daje pare jer se pokazalo da svi oni svoje pare vrate i to uz debelu proviziju, nama treba neko sa odlicnim organizacionim sposobnostima, neko ko je radio u uspesnim firmama i tamo uspesno rukovodio timom ljudi, vodio projekte, imao budzet i ciljeve koje treba da sprovede sa tim budzetom i to je uspesno radio, znaci neko ko moze i zna kako da uvede RED u klub.
A sto se tice utakmice Vosa - Ofka, posto je ovo ipak tema o tome

, meni je na celoj tekmi bila najbolja muzika sa razglasa na poluvremenu.