Transferi

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
Red Marquis
Moderator

Re: Transferi

Post by Red Marquis »

Helm wrote:Nešto mi ne deluje ubedljivo njegova karijera. A još manje njegova pozicija na kojoj imamo Abua, Bojovića, Škuletića, Bilbiju i Šušnjara, a možda sam nekog i zaboravio.
Ubili se od realizacije prošle godine. Sem Abua nijedan od ovih ne zaslužuje prvu postavu.
Ali 110 mečeva, 13 golova je malo tanak skor ovog Gersona...
Io odio Belgrado
lexa

Post by lexa »

Red Marquis wrote:
Helm wrote:Nešto mi ne deluje ubedljivo njegova karijera. A još manje njegova pozicija na kojoj imamo Abua, Bojovića, Škuletića, Bilbiju i Šušnjara, a možda sam nekog i zaboravio.
Ubili se od realizacije prošle godine. Sem Abua nijedan od ovih ne zaslužuje prvu postavu.
Ali 110 mečeva, 13 golova je malo tanak skor ovog Gersona...
Nisam vise pametan.
Nemamo dobra iskustva sa vecinom "pojacanja" iz nase lige a sa druge strane i ti stranci
su "macak u vreci".
Struka nam je stvarno losa pri procenama novih igraca, ako uzmemo u obzir poslednjih deset godina,
stavimo na papir sve dovedene igrace, pa onda te igrace podelimo na pojacanja i "pojacanja",
mislim da bi dosli do sramotno porazavajuceg rezultata.
gospodinFKV

Post by gospodinFKV »

Ja i dalje govorim da Bilbiji (kao i Bosketu, i Mojsovu, i Vuku, i Poletanovicu,...) treba samo rigorozniji rezim ishrane i intenzivan rad u teretani, jer decko poseduje sjajnu tehniku, ali je kao grancica...
Vecito nas oduvaju neke seoske mrcine dole iz kojekakvih Borceva, Jagodina,...
Uz malo vise snage mozemo biti 20% jaca ekipa. Evo i ovaj Grin mi deluje nesto mrsavo i to mi se ne svidja. Kako Apiji niko nije mogao lako da uzme loptu? Zato sto je jak kao zivotinja...
Ne kazem da sada trebaju da budu napucani kao nenormalni, samo maaaalo vise snage... :cheers:
Helm

Post by Helm »

Ma nije to neophodno, ali mora onda da poseduje neke druge kvalitete. Recimo spanci, 50% su mali, slabi i spori. Ali zbog te svoje velicine su okretni, zuje kao osice, dodaju se bez greske u maksimalnom tempu na minimalnom prostoru, lopta im se lepi za noge i imaju perfektan osecaj za igru. A takodje su jaki i mentalno. Ne moraju svi biti stene kao Drogba ili sprinteri kao Ronaldo, nekad je prosto dovoljno da budes tehnicar kao Mesi. :mrgreen:

Klasican primer ti je Nejmar, po gradji je decko isti Bilbija, kad mu neko uklize svi mole Boga da je ostao u jednom komadu. Ali ima vrhunsku tehniku i finte telom sto ga cini mozda i najtrazenijim fudbalerom na svetu.
laki

Post by laki »

gospodinFKV wrote:Ja i dalje govorim da Bilbiji (kao i Bosketu, i Mojsovu, i Vuku, i Poletanovicu,...) treba samo rigorozniji rezim ishrane i intenzivan rad u teretani, jer decko poseduje sjajnu tehniku, ali je kao grancica...
Vecito nas oduvaju neke seoske mrcine dole iz kojekakvih Borceva, Jagodina,...
Uz malo vise snage mozemo biti 20% jaca ekipa. Evo i ovaj Grin mi deluje nesto mrsavo i to mi se ne svidja. Kako Apiji niko nije mogao lako da uzme loptu? Zato sto je jak kao zivotinja...
Ne kazem da sada trebaju da budu napucani kao nenormalni, samo maaaalo vise snage... :cheers:
Slazem se u potpunosti! Istosam ja to komentarisao puno puta. Apija je zivotinja, od njega se dvojica odbijaju u isto vreme, ali zato Apija ima obim butine kao Boske, Biblija i Poletanovic zajedno! Znamda su ovo mladi momci ali i Gojko Kacar je bio mlad je gazio, npr. On nije imao takvih problema. Stvarno mi nije jasno kako igraci ne rade na svojim nedostacima. Jel npr Boske i Biblija nisu svesni da su komarac gradje i da svaki duel gube i padaju zbog toga?! Svakom fali po 10kg bez preterivanja. Ajde da je Boske izrazito brz i prodoran po krilu pa da kazes da bi kilazom izgubio na nekom kvalitetu koji poseduje, ali to nije tako. On ima 2 poluprodora u proseku po utakmici. Neka mi neko kaze koji to igrac, komarac gradje, moze da uspe u profesionalnom fudbalu.
Image
Helm

Post by Helm »

Gore sam ti napisao klasican primer. Nejmar - 174cm; 60kg.
Koral

Post by Koral »

Pa ne možemo baš reći da smo proteklih godina sa strancima uvek prolazili loše, ako uzmemo u obzir ostale naše klubove. Bilo je i kod nas promašaja, ali smo uspeli i da dovedemo neke igrače koji su ipak pokazali neki kvalitet, kao svojevremeno Kizito, pa i Pleč, sada Abu, naravno i Mereba, a Apija i Moreira nisu bili promašaj makar zbog marketinga, očekujemo da ovaj drugi sada nešto konačno pokaže i na terenu.

Vidim kako je recimo Rad doveo nekog Francuza koji je potpisao, pa odigrao samo jedan meč, Spartak sa nekim Kinezom je prošao slično. Kažu da i Javor dovodi nekog reprezentativca Farskih ostrva, pa se pitam da li je taj zaista bolji od domaćih igrača. Nećemo da ređamo i Partizanove, a naročito Zvezdine promašaje iz inostranstva. Strance dovodimo kada nismo zadovoljni domaćim tržištem i kada neko od njih može dovesti neki novi kvalitet, kako bi pojačao ekipu. Ne samo da bi bio "stranac".

Recimo kiparski klubovi Anortozis, Omonija, Larnaka, naročito Apoel redovno igraju grupne faze evro takmičenja. Oni su do revolucije klupskog fudbala stigli dovođenjem velikog broja stranih igrač, ali ne bilo kakvih i sa ne mnogo većim budžetima, i to uglavnom Holanđane, Portugalce, Brazilce, koji imaju od 28 do 33 godina i više ne mogu da igraju u najjačim evropskim ligama, ali sa velikim iskustvom mogu da dovedu do ovakvih rezultata. Oni i nemaju kvalitetne igrače na samom Kipru, pa su jedino ovako i mogli da dođu do boljih rezultata. Nama baš i ne treba toliki broj stranaca, ali za rezultat u Evropi, pored naših igrača koje već imamo, treba nam i 4-6 stranaca barem nešto boljeg kvaliteta i većeg iskustva.

Sa druge strane mi smo potpuno zaboravili i domaće tržište, iako se godinama govorilo kako ćemo razviti mrežu skautinga po celoj Srbiji, ne samo u Vojvodini. Ništa od toga se nije desilo. Čitam da neki Čaurević iz Bora prelazi u francuski Kretej koji će se naredne sezone boriti za ulazak u Drugu ligu. Iz naše četvrte, on odlazi u francusku treću ligu, u klub sa ambicijama za drugu ligu! Dakle nije tačno da su Zvezda i Partizan prigrabili baš sve po Srbiji i da su svi klubovi njima podređeni! Naš cilj treba biti i da se približimo takvim sredinama i klubovima, Loznici, Pirotu, Boru, Leskovcu, itd. Pa ako uspemo i samo jednog pravog igrača da nađemo u narednih nekoliko godina, eto uspeha.

Ovaj Holanđanin kako i rekoše Helm i Red Marquis se i nije proslavio svojim učinkom, ali videćemo. Meni je lično proteklih dana za oko zapao jedan drugi Holanđanin, po imenu Danny Schreurs. Razmišljao sam kako bi se uklopio negde iza Abua, mislim da bi on bio bolje pojačanje od ovog navedenog. Pogledajte..

[video]http://www.youtube.com/watch?v=4CYkl9JROBc[/video]
Grba_NS
Moderator

Post by Grba_NS »

Masa nema neke bitne veze sa uspehom u fudbalu. Fudbal nije igra u kojoj imate gradjenje za poziciju, bar ne izrazeno (tipa pivot-rukomet, centar-kosaraka). Rad na snazi u fudbalu se dijametralno razlikuje od onog kako vi mislite da to izgleda. Sustina jeste, da igraci moraju da rade na maksimalnoj snazi koja ne donosi neki znacajan misicni rast (estetski), ali zato znacajno povecava prirast snage, koja se kasnije transforimise (kroz sport specificne vezbe) u brzinu, eksplozivnost, hitrinu, sto je sustina fudbala...
Kacar recimo nema neku izrazeno veliku misicnu masu, cak sta vise rekao bih da se uklapa u (fudbalski) prosek, ali zato je u polju snage izrazito dominatan. I to ima veze sa onim sto sam vec mnogo puta rekao, genetika, sto samo po sebi opet u prvi plan izabacuje potrebu za kvalitetnom selekcijom.
Nije problem Bilbiji nabaciti masu, pa cak i tih 10 kg, ali pitanje je kakav bi to igrac posle bio, jer 10 kg je ogrooomna razlika. Morao bi totalno da promeni nacin svoje igre, razmisljanja na terenu itd. Ta masa se uglavnom radi pri prelasku iz kadeta u omladince kada se igraci pripremaju za seniorski fudbal u svakom smislu - takticki, fizicki, mentalno. Doduse, nikad to ne bude neka znacajno velika promena (u broju kg), ali je to svakako kljucni period za rad na tome. Dakle, Bilbija, rad na snazi pre svega!!!
gospodinFKV

Post by gospodinFKV »

Helm wrote:Gore sam ti napisao klasican primer. Nejmar - 174cm; 60kg.
Druze, ne mozes porediti nasu ligu i brazilsku, u kojoj je ogroman akcenat na lucidnosti, tehnici, gde se (osim umetnosti namestanja :mrgreen: ) neguje lepota igre...
Neymar je tamo nacionalno blago, taj koji njemu grublje uklize je ugasio...
On cim dodje u Evropu lomice ga kao majmuna, jer igra toliko atraktivno, a linija izmedju atraktivnog i bezobraznog je veoma tanka i on ume da je predje nekad...
Ne smem da zamislim sta bi mu neki Traks koji bas ne razmislja mnogo o protivnickim igracima uradio da mu ovaj proda tako neki fazon :mrgreen:

Zato je bitno da Bilbija i Boske rade na snazi, jer se u ovoj ligi atraktivnost (vec sama po sebi izuzetno retka) ostro kaznjava...primer: Krstajic - klasicna seljacina mesarska, prosto je izlomio Stevanovica, Abua i Kataija pre dve sezone...setimo se onih bezobraznih ulazaka u liniju Bosketu u onoj kontri na JNA, kad smo pobedili, i finale kupa i ista situacija nad Abubakarom...
Svaki treci prodor Kataija te sezone se zavrsio grubim obaranje i faulom... :)
Helm

Post by Helm »

Da budemo iskreni do kraja, u Brazilu nije retka pojava da ga neko rastavi zbog ponižavanja, ali dečko ustane i nastavi da igra na istom nivou. Ako će se bojati kontakta onda je pogrešio sport.
Po meni ključna reč koju je Grba pomenuo je genetika. Tih 10kg što se pominje... Ljudi verovatno nisu svesni šta znači 10kg mišićne mase! Ja lično ne znam koji bi to program morao da radi pa da dobije 10 kila mišića za godinu dana u njegovim godinama. Ako neko zna neka mi napiše! :mrgreen:
Koliko ja znam, a Grba neka mi potvrdi, crvenih mišićnih vlakana ima 50%, a belih i prelaznih po 25% u prosečnom čoveku. Trening može samo da utiče na usmerenje prelaznih vlakana, a genetika igra ključnu ulogu kod tog odnosa u startu. Bolt ima verovatno oko 50% belih, i na to je trening sigurno uticao, ali koliko god da je trenirao nikad ne bi postao vrhunski maratonac. I baš zato, ne treba forsirati "napucavanje" kod svakog već treba razvijati ono što je genetički najizraženije. Fudbal je sport koji podjednako iziskuje i aerobni i anaerobni kapacitet, i maksimalnu snagu i izdržljivost, i tehniku i taktiku...

Stoga, bar po meni, svaka građa je dobra za fudbal ako se na odgovarajući način trenira. Za Bosketa svi stalno govorite kako preore teren, i za Vuleta isto, a ni jedan ni drugi nisu nešto specijalno brzi. Ja garantujem, kad bi im se uradila biopsija mišića, da bi imali veći procenat crvenih vlakana od Apije npr. Da istog tog Bosketa napucamo na nivo Apije, trebalo bi nam puno vremena i steroida, a onda bi trebali biti zadovoljni da izdrži do 60. minuta.
Nikola

Post by Nikola »

Ako ne stigne jedan rasni golgeter mozemo na svim poljima da se oprostimo sa narednom sezonom.
Moj predlog je Collins John! Bisi golgeter Fulama, koji je jos mlad, a karijera mu je u padu. Ima ciste papire.
ПУШТАМ КИШУ!
Andreyos

Post by Andreyos »

S obzirom da ćemo igrati sigurno sa jednim isturenim napadačem,neka to bude Abu,pa neka ga po potrebi menjaju Bojović,Škuletić,Bilbija....
Ono što nama fali je levo krilo i desni bek,i to već godinama
Jer nas su osnovala gospoda, a njih drugovi!
Grba_NS
Moderator

Post by Grba_NS »

Helm wrote:Po meni ključna reč koju je Grba pomenuo je genetika. Tih 10kg što se pominje... Ljudi verovatno nisu svesni šta znači 10kg mišićne mase! Ja lično ne znam koji bi to program morao da radi pa da dobije 10 kila mišića za godinu dana u njegovim godinama. Ako neko zna neka mi napiše! :mrgreen:
Koliko ja znam, a Grba neka mi potvrdi, crvenih mišićnih vlakana ima 50%, a belih i prelaznih po 25% u prosečnom čoveku. Trening može samo da utiče na usmerenje prelaznih vlakana, a genetika igra ključnu ulogu kod tog odnosa u startu. Bolt ima verovatno oko 50% belih, i na to je trening sigurno uticao, ali koliko god da je trenirao nikad ne bi postao vrhunski maratonac. I baš zato, ne treba forsirati "napucavanje" kod svakog već treba razvijati ono što je genetički najizraženije. Fudbal je sport koji podjednako iziskuje i aerobni i anaerobni kapacitet, i maksimalnu snagu i izdržljivost, i tehniku i taktiku...

Stoga, bar po meni, svaka građa je dobra za fudbal ako se na odgovarajući način trenira. Za Bosketa svi stalno govorite kako preore teren, i za Vuleta isto, a ni jedan ni drugi nisu nešto specijalno brzi. Ja garantujem, kad bi im se uradila biopsija mišića, da bi imali veći procenat crvenih vlakana od Apije npr. Da istog tog Bosketa napucamo na nivo Apije, trebalo bi nam puno vremena i steroida, a onda bi trebali biti zadovoljni da izdrži do 60. minuta.
Nije problem napucati igraca, nabaciti mu 10 kg misicne mase, ALI... Sama hipertrofija (rast) misica moze da se desava na dva nivoa:

-sarkoplazmatskom
-miofibrilarnom

Sarkoplazmatska hipetrofija je karakteristicna za bodibilding, gde samu masu ni priblizno ne prati prirast snage. Recimo, za ovaj vid hipetrofije nije potrebno neko znacajno vreme, zato sto uz povecan unos kalorija (ne samo proteina), suplementaciju (dve vrste aminokiseline, protein, kreatin) i uz odgovarajuci trening (8-12 ponavljanja na tezinama 70-80% od rep max) hipetrofija se poprilicno brzo dogadja. Moguce je i tih 10 kg za godinu dana, bez neke preterane mudrosti. E sad, problem je taj sto ovakva hipetrofija nema funkciju u vecini sportova, u fudbalu narocito, jer nju (hipertrofiju) ne prati (bitno) prirast snage (na ovom nivou opterecenja ne ukljucuju se znacajno brza misicna vlakna u rad), a samim tim nema mogucnosti da se taj rad kasnije transformise u sustinu-brzina, ekspolozivnost, agilnost. Dakle, ovo nas ne interesuje!

Miofibrilarna hipetrofija karakterise se povecanjem velicine misicnih vlakana kao rezultat povecanja broja miofibrila, odnosno aktinovih i miozinovih niti (koje cine misic). Istovremeno, sintetisu se kontraktilni proteini i raste zbijenost filamenata, odnosno ispoljvanje misicne sile-ovaj deo sam napisao za Helm-a, jer znam da ce razumeti. Karakteristicno za ovaj trening jeste, velika opterecenja (90-100% od rep max, u nekim posebnim varijantama i 150%), sa malim brojem ponavljanja. Zasto je ovaj trening/nacin rada dobar? Zato sto velika opterecenja dominantno u rad ukljucuju brza misicna vlakna, ona koja nas interesuju u fudbalu. Za fudbal su karakteristicni kompleksni treninzi snage (transformacioni) gde se vezbe izvode od najjednostavnijeg polucucnja do recimo nekog za fudbal karakteristicnog pokreta-skok, sprint (polucucanj-polucucanj skok-skok jedan primer transformacionog/kompleksnog treninga). Zato ovaj vid hipertrofije jedino treba da nas interesuje, jer od njega imamo konkretne benefite. Kod ove hiprtrofije misicni rast nije u toj meri uocljiv "golim okom", ali to i nije toliko bitno.

Sto se tice Bolt-a, pogresio si u vezi jedne stvari Helm. Brza misicna vlakna i mogu da se transformisu u mesovita i spora (dobrim delom), ali spora NIKAD ne mogu u brza. Dakle Bolt bi mogao da bude solidan maratonac, ali martonac nikad ne bi mogao da bude ni blizu norme za ucestvanje u trkama na kratke staze. I da, svi vrhunski sprinteri imaju preko 50% brzih misicnih vlakana, sto je najvecim delom uslovljeno genetikom, naravno i trening je pomogao, ali genetika igra dominatnu ulogu.
Helm

Post by Helm »

Ja sam i mislio na miofibrilarnu hipertrofiju, pošto je ona ta koja je funkcionalna, sarkoplazmatsku sam uvek povezivao sa edemom kao posledicom porasta osmotskog pritiska u miocitima. Ali razumeli smo se, 10kg miofibrila mogu da nabace samo LeBron Džejms i Dvajt Hauard! :mrgreen:
Znam i za teoriju po kojoj usled ogromne mišićne hipertrofije (miofibrilarne) dolazi i do hiperplazije miocita (nešto slično što se dešava sa adipocitima).
E sad, ovo za Bolta. Znam da postoji ta teorija da bela prelaze u crvena i da je drugačije nemoguće, ali ja znam za teoriju da se to dešava vremenom, ne treningom. Pa se u skladu sa tim očekuje da Bolt obori rekord i na 400m pred kraj karijere. E sad, da može treningom to nisam znao, ali ti si više u toj materiji tako da verovatno imaš novija saznanja. ;)
Grba_NS
Moderator

Post by Grba_NS »

Helm wrote:E sad, ovo za Bolta. Znam da postoji ta teorija da bela prelaze u crvena i da je drugačije nemoguće, ali ja znam za teoriju da se to dešava vremenom, ne treningom. Pa se u skladu sa tim očekuje da Bolt obori rekord i na 400m pred kraj karijere. E sad, da može treningom to nisam znao, ali ti si više u toj materiji tako da verovatno imaš novija saznanja. ;)
Odlicna konstatacija i zapazanje.
Istina je da za formiranje sporih misicnih vlakana treba vremena i vremena, i zato su svetski maratonski prvaci retko kad mladi. Naravno, da trening pomaze u transformaciji belih u crvena m.v., ali kao sto si i sam rekao, kljucna stvar je vreme. Ono sto karakterise rad na crvenim misicnim vlaknima jesu veeelikiii obimi, malo opterecenje i veoma veliko strpljejne/volja :D . No to sad i nije tako bitno, uglavnom teoretski je moguce.
Post Reply