Razna desavanja...

Locked
Dejan

Post by Dejan »

VOJVODINA POLAŽE NOVI ISPIT

Kao glavni takmičarski cilj u tekućoj sezoni fudbaleri Vojvodine postavili su plasman u finale Lav kupa Srbije, a da bi do toga stigli sutra u četvrtfinalu moraju da eliminišu ekipu Radničkog u Pirotu. Posle fantastične igre i pobede na beogradskoj Marakani postavlja se pitanje hoće li Novosađani biti kadri da hladnih glava, bez euforije, uđu u taj duel?

Za trenera Milovana Rajevca dileme nema.
- Ne brine me toliko taj momenat, već koncepcija za Pirot - kaže šef struke Novosađana. - Fizički smo spremni, pokazali smo to i na Marakani, a verujem da ćemo ponovo biti i na psihološkom i na taktičkom planu na visini zadatka.

Vojvodinu će u Pirotu dočekati paklena atmosfera.
- Pobedom nad Zvezdom od 3:0 napravili smo istorijski rezultat. Sada u Pirotu treba da pokažemo koliko smo jaki. Kvalitet posedujemo, a spremni smo za svaku vrstu izazova. Raduje me da je tamo dobar teren i da naš domaćin igrom, a ne pritiscima druge vrste, nastoji da bude bolji od rivala. To nam odgovara - napominje Rajevac.

Vojvodina je u Pirot krenula juče posle treninga. Igrači i stručni štab dve noći provešće u Dimitrovgradu.
- Računam na istih 19 igrača koji su bili u kombinaciji za duel sa Zvezdom - kaže Rajevac. - Oporavio se i Kizito ali nije još dovoljno spreman. Kačar je dobio bolan udarac već u trećem minutu meča sa Zvezdom, ali poznavajući ga zanemariće bol i hteti da igra. Videću, ne moram još da žurim sa sastavom tima. Čitav dan je pred nama, a pred sam duel opredeliću se za startnu postavu. Od svega je najvažnije to da ko god dobije šansu, pruži maksimum i ne odstupi od dogovorenog modela koji nam je već doneo mnogo radosti. Verujemo u sebe i želimo plasman u polufinale Lav kupa Srbije. S. S.
Dejan

Post by Dejan »

PAUZA BAŠ DOBRODOŠLA

Mini-pripreme Vojvodine u Kanjiži
Novi Sad – Ekspedicija Vojvodine, kojoj nedostaju samo
mladi reprezentativci Damir Kahriman i Nikola Petković,

u Kanjiži je na mini-pripremama do ponedeljka.

- Pauza nam je zaista dobro došla, naročito ako se na umu ima poslednja takmičarska sedmica u kojoj smo imali tri više nego teške utakmice – kaže trener Milovan Rajevac. – Uslovi koje imamo su sjajni, šteta je samo što su se vremenske prilike pogoršale.

Kad je loše vreme, „lale“ rade u fitnes-sali, a ako se nebo razvedri, ponovo idu na teren.

- Kačar se zbog povrede zgloba vratio sa priprema mlade reprezentacije i radi smanjenim intenzitetom. Zbog nategnuća mišića punom snagom ne radi ni Stošić, dok su svi ostali zdravi i, moram to da naglasim, vrlo orni za rad – zaključio je Rajevac.
max

Post by max »

SPORTSKA CENTARA

Doping-kontrola u srpskom fudbalskom prvenstvu
06.04.2007 15:00

I pored činjenice da međunarodni propisi u fudbalu još uvek ne nalažu obavezu kontrole korišćenja nedozvoljenih supstanci u domaćim takmičenjima, za razliku od internacionalnih mečeva u kojima ta praksa već postoji, Fudbalski savez Srbije odlučio je da uvede doping-kontrolu u nacionalni šampionat naše zemlje.

- Ovo je "korak ispred vremena", istakao je prvi čovek naše kuće fudbala Zvezdan Terzić posle potpisivanja ugovora sa republičkom Anti-doping agencijom Srbije (ADAS) koju je predstavljao direktor Nenad Dikić. ADAS će, počev od subotnjih mečeva 23. kola Meridian Superlige, početi sa nenajvljenim kontrolama te će ubuduće na odabranom meču po jedan sportista iz oba kluba koja se sastaju - biti podvrgnut analizi.

- Ovim ugovorom smo napravili još jedan pozitivan iskorak napred. Pratimo evropske trendove i, iako propisi još uvek to ne nalažu, ali će po svoj prilici anti-doping kontrola biti obaveza od 2008. ili 2009. godine i u nacionalnim fudbalskim prvenstvima, rešili smo da prošlogodišnju ideju sprovedemo u delo. Ponavljam, ovo još uvek nije obaveza prema propisima UEFA i FIFA, ali naša želja je da se regularnost takmičenja dovede do najvećeg mogućeg nivoa, dodao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Nenad Dikić je otkrio da je tokom promotivne kampanje urađeno 57 testova i da je, nažalost, jedan srpski sportista već pao na kontroli. U pitanju je takmičar u bobu, koji je, verovatno nesvesno, uzimajući suplemente u svoj organizam uneo i testosteron, što je potvrdila dodatna supervizorska analiza u Kelnu.

- Procedura je krajnje jednostavna. Sat vremena pre odabrane utakmice pojavićemo se, nenajavljeno, na stadionu na kome se meč održava. Na poluvremenu će biti "žrebano" koji fudbaleri će biti na anti-doping kontroli, a po završetku meča te koverte ćemo otvoriti i pristupiti analizi. Podsetio bih da je u pitanju jako važna stvar, toliko da je jedan Oliver Kan zbog nesportskog ponašanja na testu kažnjen i sa 20.000 € i sa jednom utakmicom zabrane igranja., rekao je Dikić, "doping oficir" UEFA koji je poslednju analizu obavio na meču Lige šampiona između PSV-a i Liverpula, dodajući:

- Kada se uzorci uzmu, oni se smeštaju u posebno pakovanje koje više ne može da se otvori. Tek razbijanjem posuda u kojima se uzorci nalaze moguće je analizirati ih, te je tako onemogućena bilo kakva kontaminacija uzetog materijala. Posude koje je praktično nemoguće otvoriti jednom kada se zatvore, zaštićene stiroporom da bi se izbegli uticaji temperaturnih promena tokom transporta, već sutradan će se naći na laboratorijskim stolovima u Seberzdorfu, Tu, pokraj Beča, biće urađene analize koje će konačne rezultate doneti za sedam do deset dana.

O anti-doping kontroli, koja će Fudbalski savez Srbije koštati od oko 250 do 300 evra po uzorku, govorio je i generalni sekretar Zajednice kluba Meridian Superlige, Miodrag Janković:

- Klubovi su još na početku sezone načelno upoznati da će tokom ovog šampionata početi da se rade kontrole. Sada predstoji da se samo reše još neki tehnički detalji, kako bi organizatori mečeva obezbedili neophodni prostor i, naravno, prisustvo "žrebanih" igrača na anti-doping kontroli koja će se obavljati posle utakmica.

Doktor Miljko Ristić, predsednik medicinske komisije naše kuće fudbala, je dodao:

- Anti-doping kontrola ima izuzetno veliki značaj zbog efekata koje proizvodi. Sportisti koji za nedozvoljenim supstancama posegnu rukovode se onim opšte-poznatim da će im "njihova stimulativnost brzo omogućiti bolje rezultate". To je tačno, isto kao što je tačno da tek posle nekoliko nedelja ili meseci, počinju da se javljaju neizbežne štetne posledice poput disfunkcija u radu kardio-vaskularnog sistema, mišića, bubrega. Ne treba posebno trošiti reči o tome koliko je opasno posle korišćenja dopinga u telo uneti alkohol, na primer tokom proslava sportskih uspeha, jer te posledice mogu da budu i kobne.
Dejan

Post by Dejan »

OČI U OČI: MILAN DAVIDOV (VOJVODINA) I SRĐAN BALJAK (BANAT)

U polufinalu Lav kupa Srbije 18. aprila u Novom Sadu igraće Vojvodina i Banat, a u Beogradu Crvena zvezda i Partizan. Nosiocima igre Novosađana Milanu Davidovu i Zrenjaninaca Srđanu Baljku postavili smo identična pitanja:

Da li je ishodom žreba polufinala Lav kupa Srbije zadovoljena sportska pravda?
Davidov: Spram partija koje u ovoj sezoni pokazuju polufinalisti, ovakav ishod žreba je najpravedniji. To znači da će u finalu igrati jedna vojvođanska ekipa i jedna iz Beograda.
Baljak: Reč je praktično o tri podjednake ekipe, tako da bi svaki rasplet ravnodušno prihvatio.

Da li je i zbog čega predstojeći rival u Kupu idealan za vašu ekipu?
Davidov: Ko god misli da je Banat autsajder vara se. Mi se, pre svega, uzdamo samo u naš kvalitet.
Baljak: Ne mislim da smo imali sreće time što smo za rivala dobili Vojvodinu. Oba tima s podjednakim šansama ulaze u ovaj značajan meč.

Koliko će se utakmica polufinala Kupa razlikovati od prethodna dva u Meridijan superligi (0:0 i 4:1 za Vojvodinu)?
Davidov: Mnogo će se razlikovati. U ligi uvek možete da se vadite, pošto je gomila bodova u igri. U Kupu, pak, nema popravnog.
Baljak: Kup je specifično takmičenje u kome svaka ekipa ima šansu. Sigurno je da će predstojeći meč biti potpuno drugačiji od prethodna dva.

Šta će u predstojećem susretu biti prednost vašeg tima?
Davidov: Naša prednost su naši navijači. Očekujem da napune stadion.
Baljak: Uzdam se u to što celu sezonu bolje igramo u gostima, a delom računam i na umor Novosađana koji će igrati u ritmu sreda-subota.

Ko će 16. maja igrati u finalu Lav kupa Srbije i koji tim će podići pehar?
Davidov: Verujem da će se u finalu sastati Vojvodina i Crvena zvezda, a da će pobediti moj tim.
Baljak: Voleo bih da to svakako bude Banat, a zaista ne mogu da predvidim ko će iz duela večitih rivala izaći kao pobednik.

Sava Savić
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Davidov: Verujem da će se u finalu sastati Vojvodina i Crvena zvezda, a da će pobediti moj tim.
:idea:
Dejan

Post by Dejan »

I POSLE DERBIJA DERBI

Za fudbalere Vojvodine meč sa Hajdukom u Kuli nije bio samo vojvođanski derbi, i šansa da pobedom zasluže mesto u klupskim analima, nego i generalna proba pred sutrašnji meč Superlige kada će na svom stadionu ugostiti Crvenu zvezdu. Vredan bod iz Kule značiće mnogo novosadskim crveno- belima za nastavak sezone, ali ostaje žal za propuštenim prilikama i što veoma lepa utakmica nije krunisana barem jednim pogotkom.

Svakako najvatrnijim navijačima Vojvodine treba odati priznanje na zdušom bodrenju svojih miljenika na kulskom stadionu, a tek ostaje da se vidi šta su „firmaši“ pripremili za predstojeći meč sa šampionom.

Meč sa Bograđanima biće i svojevrstan ispit za crveno - bele, jer treba opravdati uspešan niz od 11 utakmica bez poraza iz kojih su Novosađani zaradili 29 bodova, u kojem je lovorom okićena i pobeda nad šampionom i to na Marakani. Krizni dani Crvene zvezde očigledno su prošli, pobeđen je Partizan, te se s pravom na stadionu „Karađorđe“ očekuje fantastična fudbalska predstava. Najuspešniji golgeter Vojvodine Ranko Despotović i drugari igraće meč za potvrdu kvaliteta i pre svega svojim navijačima morati još jednom da pokažu da imaju volje i umeća da s jednom Crvenom zvezdom odigraju kao nedavno u Beogradu. „Samo“ jedan osvojen bod u Kuli ne sme da ostavi traga na igračima Vojvodine, jer je raspored utakmica veoma gust, a u superligaški kalendar umešaće se i meč polufinala nacionalnog Kupa.

- U Kuli jednostavno nije bio naš dan. Mnogobrojne prilike nismo uspeli da realizujemo, ali moram da kažem da je i Hajduk imao svoje šanse.

Mnogo smo promašivali, bili smo bolji tim , ali to nismo materijalizovali. Za nas su to više dva izgubljena boda, nego osvojen jedan. Okrećemo se meču sa Crvenom zvezdom. Motivisani smo da pokažemo da smo odlična ekipa i da ponovimo igru iz Beograda i da ponovo trijumfujemo. Oni su pomalo umorni i nastupiće bez nekolicine standardnih prvotimaca, ali mi pre svega moramo da pokažemo da smo bolja ekipa od njih i da uz podršku navijača pokušamo da zabeležimo nove zlatne bodove - istakao je Ranko Despotović, vrsni golgeter Vojvodine.

Eventualna pobeda nad Crvenom zvezdom ispisaće novu istoriju u klupskim stranicama novosadskog prvoligaša. Naime, trofejna generacija iz sezone 65/66. imala je takođe uspešan niz, koji je sadašnja generacija već dostigla, a za prestiž nad generacijom koja je prva donela šampionski pehar u Novi Sad, potrebna je još jedna pobeda.

To je moglo već da se desi posle meča sa Hajdukom, ali je ovo još jedan razlog više zašto će Novosađani pokušati da skinu šampionski skalp i ponovo ispišu uspešne stranice ponosne klupske istorije.

M. Ristić
Dejan

Post by Dejan »

VOJVODINA ZADOVOLJNA SUBOTNJIM
BODOM U DERBIJU SA CRVENOM ZVEZDOM

Kako u Vojvodini gledaju na remi sa Crvenom zvezdom posle prespavane noći? Mirno i staloženo, jer su u Novom Sadu od skora naučili da se ne osvrću mnogo unazad, već da hrabro, uvereni u sopstvene mogućnosti, koračaju napred. Zato, između ostalog, i jesu od nezavidnog jesenjeg plasmana stigli među tri najbolje ekipe u Srbiji, gde im je, po svemu, i mesto.

Vojvodina se nije mnogo zanosila prethodnom pobedom na Marakani. Bila je svesna da će rival ovoga puta doći s poukama i silnom željom da se revanšira. Zvezda je zaista tako i igrala u Novom Sadu, ali se namerila na smelog suparnika, rešenog da na svom terenu pokaže ko je, zaista, domaćin. Novosađani su uspeli u osnovnoj nameri, pa je remi na kraju prijao i jednima i drugima.

Sa ovom konstatacijom slažo se i kapiten domaćeg tima Nino Pekarić.
- Zadovoljan sam i igrom i rezultatom - kaže Pekarić. - Meč sa Zvezdom stigao je za nas u nezgodno vreme. Ovo je paklena nedelja, a osvojeni bod u sudaru sa liderom na tabeli je odlična uvertira za Kup utakmicu sa Banatom.

Pekarić je svestan da je njegov tim u finišu prokockao pobedu, ali u proceni konačnog ishoda je maksimalno realan.
- Prema prikazanom na terenu poraženi tim u ovom duelu bio bi bukvalno kažnjen. Tačno je, Sikimić i Despotović mogli su da nam donesu pobedu u finišu, ali taman posla da sada bilo ko od nas može nešto da im zameri. Osvojeni bod pre svega je delo našeg kolektiva i samo na taj način možemo da nastavimo krupnim koracima napred, u prvenstvu i u Kupu.

U jednom trenutku prilikom požrtvovane intervencije Pekarić je ostao da leži na travi. U prvi mah se učinilo da se radi o težoj povredi.
- U skoku sam glavom loptu izbacio u korner preko Koromana. Prilikom pada sam se ugruvao, nagnječio rebra, ali posle lekarske intervencije stisnuo sam zube i nastavio. Trudio sam se da opravdam očekivanja naših navijača koji su bili sjajni.

Neuobičajeno za klasičnog štopera, Pekarić je u 85. minutu izveo sjajnu akciju.
- Presekao sam Zvezdin napad na našoj polovini, ugledao ispred sebe samo jednog suparničkog igrača i odlučio se za beg u brisan prostor.Kako sam pretrčao šezdesetak metara, izgubio sam dah, otišao za korak bliže korner liniji nego što sam želeo i iznudio samo korner. Ne znam kako bi se akcija završila da sam ranije uspeo da odigram povratnu loptu.

Predsednik kluba Ratko Butorović umeo je u sličnim situacijama da nagradi prvotimce. Da li je ovog puta bilo premiranja za bod sa Zvezdom?
- Ne. Lepo nam je rečeno da nas premija sleduje za osvojeno mesto koje vodi u Kup UEFA, ili pak za plasman u finale Lav kupa Srbije ukoliko nam rasplet donese igranje u Evropi, bez obzira na rezultat finalnog duela. Ja se nadam da ćemo biti nagrađeni za prvi osvojen kup u istoriji Vojvodine.

Pekarićeva nada ujedno i otvara novu temu - meč polufinala Lav Kupa Srbije.
- Za nas je utakmica s Banatom u sredu meč godine. To je valjda svima jasno. Svi naši snovi s početka sezone u sredu mogu da postanu stvarnost ili da se pretvore u noćnu moru, od koje se ne bimo lako oporavili. Zato greše svi koji misle da ćemo lako izaći na kraj sa Zrenjanincima. Tačno je, prednost Vojvodine su domaći teren, verni navijači i kvalitetniji tim. Ali, podsetiću, u Kupu su iznenađenja uvek moguća. Na nama je da se potrudimo da još jednom pokažemo da vredimo i da zajedno s najvernijim pristalicama proslvaimo plasman u finale - rekao je Pekarić.

S. Savić
Dejan

Post by Dejan »

DAMIR KAHRIMAN, ČUVAR VOJVODININE MREŽE

Stigao je Damir Kahriman iz Zemuna u Novi Sad kada je Saša Todić otišao u Ukrajinu. Brzo je stao na gol Vojvodine, mučio se zajedno s novim klubom, da bi posle godinu i po dana doživeo najlepše trenutke.

- Sigurno je da se lepo osećam, jer sam deo ekipe koja je takoreći od svih bila jesenas prežaljena, a sada se nalazi u samom vrhu srpskog fudbala. Vojvodina je treća na tabeli i očekuje polufinalni meč Lav kupa Srbije s Banatom. Kao pride, član sam mlada reprezentacije koja će u junu igrati na Evropskom prvenstvu u Holandiji. Zar mi treba više u ovim godinama - pita se vrsni golman.

Na primer, da Vojvodina bude vicešampion, da osvoji Kup i da s mladom reprezentacijom donesete medalju s EP, provociramo Kahrimana?
- Polako, polako, ne mogu odjednom o svemu da mislim. Postoji i neki redosled u svemu, a prvi ispit je Banat.

Hajde da ipak prvo rezimiramo duel sa Crvenom zvezdom.
- Zbog čega da se vraćamo na tu utakmicu? Dočekali smo je odlično psihički pripremljeni, odigrali vrlodobro, sačuvali svoj gol, a onda i dobili šansu da još jednom kaznimo velikog rivala. Nismo uspeli, osvojili smo bod, zadovoljni smo i okrećemo se novom susretu.

Zar niste strahovali od Đokića koji vas je prošli put u Novom Sadu iznenadio?
- Ma, pustite me više s tim Đokićem. Pogrešio sam tada, pa šta? Zar život nije satkan i od grešaka, a ko radi - taj i greši. Bitno je da greške što ređe ponavljamo, da se na njima učimo i da iz svake situacije izlazimo čvršći. Trudim se da držim nivo, a tako razmišlja i cela naša ekipa. Zato smo i primili najmanje golova u ligi, a meni je kao golmanu to najvažnije. Nama iz odbrane je da obezbedimo 0:0, a na napadačima je da postignu gol. Zaista, s Pekarićem, Đurićem, Stošićem i Petkovićem odlično se razumem.

Da se stvari u fudbalu preokrenu za čas pokazuje i primer Vojvodine.
- Sećam se jesenjeg meča sa Zemunom. Gubili smo 0:1 i u finišu uspeli da preokrenemo rezultat. Samo mi na terenu znamo kako smo se osećali dok je gost vodio. Da je tako ostalo moji bivši klupski drugovi bi nas sustigli na tabeli i ko zna kako bi se prvenstvo dalje odvijalo. No, kada je samopouzdanje počelo naglo da nas napušta, predsednik Butorović nam je verovao. Hrabrio nas je, ubeđivao da možemo mnogo više, što smo na kraju i pokazali. Hvala mu na tome i na svemu što čini da danas većina domaćih fudbalera mašta o dresu Vojvodine.

Kačket

Beli kačket postao je zaštitni Kahrimanov znak.
- Ne nosim kačket iz hira, već iz potrebe. Kada sunce uprži oči mi zasuze, a za golmana valjda nema ništa gore. Ovako mi je lakše, a u svakom slučaju više mi prija da me pamte po odbranama nego po kačketu .

Prevodilac

Kao i svaki mladi fudbaler i Kahriman se nada da će jednog dana nastaviti karijeru u inostranstvu.
- Mladost je moja prednost. Branim standardno u klubu i mladoj reprezentaciji, pa je to šansa da nekome zapadnem za oko. Kada dođe taj čas, ne strepim za pregovore. Tu je moja devojka koja studira jezike u Novom Sadu. Ona će biti zadužena za prevod.

Učitelj

Sa nepunih 17 godina Damir Kahriman prekomandovan je u prvi tim užičke Slobode.
- Prilikom potpisivanja prvog ugovora ispunjena su mi obećanja: da mi klub pere opremu i da dobijem trenera golmana. Zato ću uvek pamtiti Blagoja Gojkovića, koji je tada uveliko trenirao Radišu Ilića, a ja sam dodavao lopte iza gola. Sada imam sreću da uz mene bude Dragan Vasić, sjajan trener i čovek.

Sutra Vojvodina igra meč sezone. Po šesti put će vojevati u polufinalu nacionalnog Kupa, a u svojoj devedesettrogodišnjoj istoriji dva puta domogla se finala. Jednom je izgubila od Dinama, a drugi put od Crvene zvezde.
- Zar treba veći motiv od činjenice da nam se pruža prilika da budemo prva generacija fudbalera Vojvodine koja je osvojila pehar Kupa? Pored toga, ulaskom u finale pruža nam se mogućnost da budemo korak bliže Kupu UEFA, koji nam se smeši i kroz prvenstvo. Na kraju ili na početku, svejedno, izlazak u Evropu doneće nam i bogatu novčanu premiju od desetak hiljada evra. Sve su to motivi zbog kojih ćemo u meču s Banatom pružiti 120 posto mogućnosti.

Slične najave stižu i od ostalih fudbalera Vojvodine. Da vam se ne osveti prevelika želja i činjenica da ste favoriti.
- Ne priznajem favorizovanje na papiru. Na terenu ćemo pokazati da smo bolji. Domaći teren je prednost, pune tribine takođe, a onda će stići i taj gol koji će nas odvesti u finale.

Od koga strepite u Banatu?
- Ni od koga. Ne zbog toga što mislim da naš rival nema dobre igrače, već iz razloga što se isključivo koncentrišem na svoje odbrane. Ukoliko odigramo kako znamo i umemo, a nema razloga da bude drugačije, ponovo ćemo se radovati - uverava Damir Kahriman.

S. Savić
Dejan

Post by Dejan »

POLUFINALNI MEČEVI FUDBALSKOG LAV KUPA SRBIJE

Na konferenciji za novinare, uoči današnjeg polufinalnog susreta u Lav kupu Srbije s Banatom u Novom Sadu, trener fudbalera Vojvodine Milovan Rajevac i centarfor Ranko Despotović bili su jednoglasni:

- Igramo za istoriju i premiju. Značilo bi nam da po treći put u klupskoj istoriji igramo u finalu i da budemo prva generacija koja će osvojiti nacionalni kup. Ni premija nije zanemarljiva, naravno, jer nam trijumf u Kupu donosi 15.000, a eventualni poraz u finalu ukoliko nas odvede u Evropu - 5.000 evra!

Dakle, motivi su evidentni, ali Rajevac je naglasio i ovo:
- Trijumf bi imao za nas daleko veći značaj od novca i kada bih mogao da biram uvek bih pre izabrao pehar.

Despotović je takođe jasno poručio:
- Od prvog gola, kada smo pobedili BASK, pa do danas nismo igrali za novac nego za pehar. S takvim motivom ulazimo i u današnji susret.

Banat je javnost takoreći prežalila. Vojvodini, dakle, ostaje da samo čeka pobednika meča Crvena zvezda - Partizan.
- Ne slažem se sa takvom konstatacijom - ne dozvoljava opuštanje Rajevac. - Naši rezultati su pokazali da bolje igramo na strani. S druge strane, zbog čega bismo se više radovali Banatu u Novom Sadu kada smo nedavno pobedili i Partizan i Crvenu zvezdu u Beogradu?

Ranko Despotović ne razmišlja o Zrenjanincima.
- Samo mislim o igri Vojvodine i mom učinku. U mečevima sa Hajdukom i Crvenom zvezdom nije me hteo gol. Nadam se da će danas biti drugačije.

Ne opterećuju ga ni sve češće posete menadžera mečevima Vojvodine.
- Samo me još više podstiču da pokažem vredim li ili ne za veću scenu. Za sada sam zadovoljan kako mi ide, kao i Vojvodini - kaže Despotović.

Milovan Rajevac upozorava da u Kup utakmicama nema popravnog.
- Ne želim ni da spomenem mogućnost kiksa. Igraćemo isključivo na rezultat, jer drugačije ne sme da se razmišlja. Iz tog razloga tim još ne mogu da saopštim, osim da su u kombinaciji ponovo Popović, Krivokapić i Milutinović.

Naravno, nije uspeo pokušaj da saznamo hoće li bar jedan od ove trojice početi današnji susret. Ipak, bar smo nešto iz Rajevčevih reči naslutili:
- Popović je ove jeseni bio standardan igrač, Krivokapić je u poslednje tri utakmice pokazao da može da bude veoma bitan za ekipu, naročito kada igramo u Novom Sadu, a svoju šansu ponovo čeka i Milutinović - otkrio je procentualne šanse trilinga za startnu postavu strateg novosadskih crveno-belih.

Mogući tim Vojvodine: Kahriman, Stošić, Pekarić, Đurić, Petković, Kačar, Popović, Buač, Davidov, Pantelić, Despotović.
Današnja utakmica na stadionu „Karađorđe“ počinje u 15.30 časova, a rukovodstva dva kluba saglasila su se da kapije budu širom otvorene. Dakle, ulaznice se neće naplaćivati, a taj gest, značaj utakmice i lepo vreme trebalo bi da doprinesu da tribine budu pune.

S. Savić
max

Post by max »

Deo izjave Klementea koju je objavio MONDO:

Klemente je naveo da je dva puta ove sezone gledao utakmice Vojvodine i naveo da, po njegovom mišljenju, taj tim igra "lepši fudbal od Crvene zvezde".

"Vojvodina ima mladju ekipu i igra lepši fudbal. To ne znači da će pobediti Zvezdu u finalu Lav Kupa Srbije, ali mi se dopada kako igra, jer u svakom trenutku zna šta hoće", kazao je Baskijac.

On je naveo i da je u Belgiji na meču Standard - Anderleht primetio nekadašnjeg igrača Vojvodine Milana Jovanovića, dodajući da se od ostalih igrača on izdvaja po brzini i da je bio vrlo iznenadjen kada je čuo da je ranije bio igrač Novosadjana.

Klemente, koji je u Novom Sadu prisustvovao utakmicama mladjih kategorija na memorijalnmom turniru "Pera Jocić", još je rekao da "nikome ne podnosi račune za svoj rad" i da "svi mogu da vide kako radi" jer je njegov rad javan.
Dejan

Post by Dejan »

VOJVODINA I CRVENA ZVEZDA IGRAĆE 16. MAJA U FINALU LAV KUPA

Tri činjenice svrstavaju tekuću sezonu u jednu od najuspešnijih u istoriji Fudbalskog kluba Vojvodina. Novosađani, na čelu s predsednikom kluba Ratkom Butorovićem, najzad su stvorili optimalne uslove za život i rad u FC “Vujadin Boškov”, zauzimaju treće mesto u plej-ofu u Meridijan superligi s izglednim šansama da možda učine i korak više, a po treći put od osnivanja igraće u finalu nacionalnog kupa!

Prilika je to zato da se, posle pobede Vojvodine nad Banatom u polufinalu (1:0, strelac Ranko Despotović), podsetimo na to kako su crveno-beli u prethodna dva navrata stizali na prag trijumfa, ali i nisu uspevali da podignu pobednički pehar.

Modri od Dinama

Prvi put Vojvodina je igrala u finalu 1951. godine. Bio je to čuveni Kup maršala Tita, a do finalne utakmice Novosađani su stigli pobeđujući redom: beogradski Milicionar 4:1, Srbobran 6:0, skopski Rabotnički 4:1, beogradski Partizan 2:0 i splistki Hajduk 2:0. Harao je tada tim najčešće u postavi: Vasić, Selena, Ristić, Živković, Milovanov, Boškov, Šereš, Veselinović, D. Krstić, Rajkov i R. Krstić, ali nije uspeo da u dva završna meča bude bolji i od Dinama. Pomodrili su Novosađani i od zime i od Zagrepčana.

Dva apsurda vezana su za ovo finale. Prvi, koji ničim ne može da se opravda je taj da su finalni dueli igrani po ciči zimi (stariji pričaju da je tih dana bilo deset stepeni ispod nule) i poledicom prekrivenom terenu - 21. i 27. decembra, a po scenariju su valjda trebali da se uklope u nekada naveliko proslavljani “Dan jugoslovenske narodne armije” - 22. decembar. Drugi apsurd, koji traje do današnjih dana, je taj da se revanš obavezno (!?) igra u Beogradu. Vojvodina je dakle doživela da prvu utakmicu odigra u Zagrebu pred četrdesetak hiljada gledalaca i izgubi u finišu meča - 0:2 (strelac Dvornić), a revanš je morala da igra - ne u svom gradu, već u Beogradu na stadionu JNA! I u toj utakmici slavili su Zagrepčani, ponovo golovima u drugom poluvremenu (strelci Velfl u 62. i Ž. Čajkovski u 82. minutu).

Suze na Marakani

Čak 46 godina Vojvodina je čekala na svoje drugo finale. Bila je to sezona u kojoj je ekipa najčešće sastavljana od ovih igrača: Mijanović, Dragić, Grujić, LJ. Aleksić, Bjegović, Dunđerski, Halilagić, Cilinšek, M. Aleksić, Kozoš, Vasković, Ž. Jovanović, Miloševski, Mudrinić, Đurković, Drinčić i Stojak.
Do završnih mečeva sa Crvenom zvezdom (naravno, prva utakmica igrana je 7. maja u Novom Sadu, a revanš 21. maja na beogradskoj “Marakani” - čemu nije doprineo žreb već “pravilo” da se završni meč igra u prestonici) u sezoni 1996/97 Vojvodina je eliminisala: beočinski Cement 2:0, niški Radnički 2:0 i 2:1, zrenjaninski Proleter 1:0 i 2:2 i paraćinsko Jedinstvo Cement 1:0 i 0:0.

Treneru LJupku Petroviću (krajem 1996. preuzeo tim od Dragoljuba Bekvalca) malo je nedostajalo da i drugi boravak u Novom Sadu ovekoveči trofejom (1989. pod njegovom palicom Vojvodina je osvojila drugu titulu). U novosadskoj utakmici iznenadio je javnost ukazvaši poverenje današnjem prvotimcu apatinske Mladosti, a tada nadi pristigloj iz Solunca Igoru Kozošu, kojeg je doajen fudbalskog novinarstva Dobrivoje Janković posle meča nazvao srpski Dela Penja. Isticao je Petrović da će i 0:0 za njega u prvom meču biti dobar rezultat, pa se tim ishodom novosadski duel i završio. Sa mnogo nade otputovali su Novosađani na revanš. Bili su našpanovani za uspeh, taktički sjajno pripremljeni, ali ih je prvo poremetio gol iz penala u nastavku, dosuđenog posle napucane lopte u ruku Dunđerskog, da bi kulminacija bila u poslednjim sekundama. Posle centaršuta Mudrinića, NJeguš je postigao auto-gol. Međutim, pogodak je poništen zbog navodnog ofsajda Stojaka! Tih 1:1, zbog gola u gostima, doneli bi Vojvodini prvi nacionalni kup. Ovako, sa suzama u očima, pozdravljajući svoje navijače, Novosađani su napustili “Marakanu”.

Vreme za revanš

U Vojvodini dakle imaju silan motiv za sportski revanš. Milovan Rajevac oformio je tim od 17-18 podjednako dobrih igrača, pa se Kahrimanu, Stošiću, Đuriću, Pekariću, Petkoviću, Kačaru, Popoviću, Davidovu, Panteliću, Despotoviću, Sikimiću, Buaču i ostalim prvotimcima pruža prilika da zlatnim slovima ostanu upisani u klupske anale. Taj tim je počeo sezonu pod vođstvom Zorana Marića, a Rajevac je iz njega izvukao maksimum i doveo ga pred pobedničko postolje u najmasovnijem takmičenju.

Činjenica da će se finale, opet, igrati u Beogradu (razlika je samo u tome što će se igrati na neutralnom Partizanovom stadionu) ne raduje Novosađane, ali ih previše i ne zabrinjava. U ovoj sezoni Vojvodina je u sportskoj borbi nadvisila večite rivale na njihovom terenu, pa će to pokušati da učini i 16. maja. Ovoga puta uz fudbalere će biti ne samo najverniji navijači, već i brojni poklonici fudbala koje je Vojvodina jednostavno igrama i rezultatima naterala da ako već ne navijaju za nju, da je bar simpatišu. Zanimljivo je i to da je pre deset godina Miodrag Pantelić igrao za Zvezdu, a sada će u duelu istih rivala biti u dresu Vojvodine.

Novosađani su već učinili mnogo, s obzirom na slab rezultatski start. Učešće u Evropi je praktično obezbeđeno, pa je time stvoren novi “problem”, zvan reflektori i uslovi koje diktira UEFA. Predsednik Ratko Butorović je kategoričan da mečeve na evropskoj sceni neće igrati u Beogradu. Ukoliko Novi Sad ne dobije zeleno svetlo, postavlja se pitanje - gde će Vojvodina dočekati svoje evropske rivale? Čini se da bi u odgovoru mogli da pomognu i Pokrajina i grad Novi Sad, baš kao što su predstavnici pokrajinske i gradske vlasti svoj glas za fudbal dali i u vojvođanskom polufinalu.

Sava Savić
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Jos malo od Klementea:
Slaba materijalna baza i mali budžeti klubova osnovni su uzroci zaostajanja srpskih ekipa na međunarodnoj sceni, rekao je na konferenciji za novinare u Novom Sadu selektor fudbalske reprezentacije Srbije Havijer Klemente. On je naveo primer Barselone koja, po njegovom saznanju, ima godišnji budžet od 450 miliona evra. Za toliki novac Barselona bi, recimo, u Srbiji mogla da kupi sve stadione.

"Takva materijalna situacija ima reprekusija na omladinski fudbal. Bez većeg ulaganja i porasta budžeta ne može se occekivati da se srpski fudbal u dogledno vreme primakne najrazvijenijim evropskim zemljama"...

...Boravak u Srbiji selektor je iskoristio i da prisustvuje polufinalnim utakmicama nacionalnog kupa Vojvodina - Banat i Crvena zvezda - Partizan.

"Kup je kao i svuda u svetu specifično takmičenje. Inače, utakmica Crvena zvezda -Partizan bila je veoma slaba. Upućen je samo jedan šut na gol i osim poslednjih deset minuta igre Partizana, ništa u tom meču nije bilo vredno pažnje. Pratio sam i igre drugog finaliste Kupa, ekipu Vojvodine, koja igra lepršavo i vidi se da je dobro vođena. Trenutno mi se igra tog tima mnogo više dopada od onoga što pokazuje Crvena zvezda", rekao je Klemente.
Bio sam na tribinama i u Novom Sadu, gde su igrali Vojvodina i Banat, taj susret bio je na veoma visokom nivou", prokomentarisao je Klemente.

Selektor „orlova“ bio je upitan i za prognozu ishoda finalnog duela.
"Uvek je nezahvalno prognozirati, ali meni se jako sviđa kako igra ekipa Vojvodine. Novosađani igraju lepršavo, na momente i spektakularno. Njihova ekipa zna šta hoće i Crvenoj zvezdi sigurno neće biti nimalo lako."
Turija

Post by Turija »

KULJANI NEZADOVOLJNI DELJENJEM PRAVDE NA UTAKMICI U NOVOM SADU

Vojvođanski derbi u Novom Sadu između Vojvodine i Hajduka pripao je domaćinu rezultatom 1:0. Rukovodstvo superligaša iz Kule tvrdi da je glavni sudija Milan Karadžić svojim greškama direktno uticao na krajnji ishod, zbog čega je službeni predstvnik Hajduka Nikola DŽomba nakon meča stavio primedbe na suđenje i taksativno pobrojao sporne detalje koji su uticali na poraz njegove ekipe.
Dva dana nakon utakmice direktor Hajduka Aleksandar Vlaškalić na konferenciji za novinare je komentarisao događanja u Novom Sadu.
- Budući da je utakmica sa Vojvodinom za nas imala veoma veliki značaj u borbi za izlazak na evropsku scenu očekivali smo da će sudijska organizacija poveriti delenje pravde čoveku koji će suditi u interesu fudabala, a ne u interesu Vojvodine. Zvanični predstavnik našeg kluba je u zapisnik stavio prigovor na suđenje i zaista nam je krivo što ni jedan od novinara prisutnih na utakmici, kao i televizijske kuće koje su snimale susret nisu u svojim izveštajima istakli sporne detalje koji su direktno uticali na rezultat - rekao je Vlaškalić.
Vlaškalić je posebno apostrofirao dva detalja:

- Sudija je direktno uticao da domaćin pobedi kada je dosudio prekršaj našeg igrača nakon kojeg je domaćin postigao pogodak. Odgovorno tvrdimo da prekršaj nije postojao, a ovim gestom je sudija pokazao koliko je bio naklonjen domaćinu. Drugi detalj , još bitniji, dogodio se u 45. minutu kada je igrač domaćih broj 22 (Pantelić) sa obe ruke u svom kaznenom prostoru oborio našeg Davidova i pregazio ga, odnosno pao preko njega. Sudija je ostao nem na taj prekršaj, a bio je to čist penal. Naš predstavnik je naveo i druge detalje, ali ovi su najdrastičniji. Mi ne želimo da se u javnosti stvara slika da se mi žalimo na svaku utakmicu i da uvek imamo primedbe jer smo jedini klub u ovoj zemlji koji je sve utakmice u ovom prvenstvu odigrao pošteno. Protiv svih smo igrali da pobedimo, nismo se obazirali na druge rezultate i nismo igrali nameštene utakmice. Svi koji su bili u Kuli videli su kako smo igrali protiv Crvene zvezde, tako smo igrali i protiv Partizana. Od Zvezde smo izgubili, a Partizana pobedili i do kraja prvenstva ćemo se boriti da sve utakmice odigramo maksimalno, ne obazirući se na svakodnevne prozivke po sredstvima informisanja. Zaista nam je žao da takvom sudiji kao što je Milan Karadžić delegat susreta u Novom Sadu da ocenu „vrlo dobar“. To je sramno, ali nas interesuje kako je kontrolor ocenio suđenje - podvukao je Vlaškalić.

Ne očekuju Kuljani da će tu biti neke razlike zbog još jednog detalja.
- Šta je gospodin Žutić nakon susreta tražio u službenim prostorijama gde se pravio zapisnik, a tamo mu nije mesto? Samo da podsetim javnost da pomenuti Žutić učestvuje u radu komisije koja delegira sudije. I taj detalj sam po sebi govori kakvo smo suđenje imali u Novom Sadu - napomenuo je Vlaškalić.

Rukovodstvo Hajduka ne može da shvati rad sudijske organizacije, a evo i zašto.
- Sudija Vićentijević koji je sudio utakmicu Partizan-Hajduk dobio je slabu ocenu, a već se pojavio na listi sudija u prethodna dva kola. Šta je sa njegovom kaznom i da li je moguće da čovek posle takvog suđenja ponovo dobije šansu da se nađe u elitnom sudijskom društvu - upitao je Vlaškalić.

Obraćanje novinarima direktor prvoligaša iz Kule Aleksandar Vlaškalić je završio konstatacijom:
- Igra Hajduka u Novom Sadu bila je najbolja naša partija na gostujućim terenima i da smo imali pošteno suđenje ovaj susret ne bi izgubili. U drugom poluvremenu smo sabili domaćina u njihovih šesnaest, ali jednostavno sudije nam nisu dozvolile da svoju dobru igru i rezultatski valorizujemo.

Đ. Bojanić
Foto: F. Bakić

Ja sad,stvarno, ne znam što Kuljani traže dlaku u jajetu.
Kad god izgube krive sudije.Jako bih voleo da se Vojvodini tako sudi u Kuli, kao njima u Novom Sadu.Svaki kontakt faul za hajduk na bilo kom delu terena, a naročito u zoni šuta.Svaki kontranapad Vojvodine iole ozbiljniji :OFSAJD(setite se Kuljani kako je dizao barjače pomoćnik na Zapadu), a faul za Vojvodinu u drugom poluvremenu se ne sećam da je sviran.
Uhvatili se za Pantu na boku šesnaesterca, kao krunske stvari.A, baš bih voleo da vidim gde je i kakav je kontakt bio.Golijat otreso Davida, a sudija nije svirao.
Šta im to treba?Imaju solidnu ekipu, imali su sudijsko navlačanje, celo drugo poluvreme na gol Brkića, promašili su 2 ZICERA I SAD SU IM SVI KRIVI.Sramotno je službeno optuživati nekog (pogotovo komšiju) za umišljenu ili izmišljenu krađu.Malo razuma i dostojanstva unesite u emocije.
POLAKO KOMŠIJE,
NE MOŽE TO TAKO DA SE UĐE
DA SE RUŠI TUĐE.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Cika_toma

Post by Cika_toma »

odlican komentar, turija! Ali, na to smo vec navikli - i na lazne optuzbe u nasem fudbalu i na tvoje sjajne komentare ;)
Cause

Post by Cause »

To je isto kao kada bi se mi žalili na suđenje u BG protiv Partizana. Isto je navlačio ali smo imali čini mi se tri stopostotne šanse. Nije bilo fer ali i mi smo malo krivi. Čovek se ljuti sa pravom ali izgleda džaba, jer su ljudi kojima je ovaj njegov apel uputio ostali isto nemi i na naše žaljenje od prošle godine kada smo i mi uputili žalbu na suđenje ,opet protiv Partizana (1:0 za nas!!!). A o utakmici u NS gde smo izgubili 2:3 od istih ne treba trošiti reči. Onu krađu ne bi pustili ni na TV "DUGA". Klasični kičeraj !!!
" Dečko je pun zmajova! "
Locked