U VOJVODINI SE JOŠ ČUDE KAKO SU IZGUBILI NA MARAKANI
U miru SC “Kovilovo” na domak Beograda fudbaleri Vojvodine pripremaju se za finalni meč Lav Kupa Srbije. U roku od pet dana Novosađani se dva puta suočavaju sa Crvenom zvezdom.
Prvi od ta dva duela, sticajem okolnosti manje važan, crveno-beli iz Novog Sada su izgubili. Još uvek Novosađani ne znaju kako su u prvenstvenom meču prokockali dvostruko vođstvo, kako su za pet minuta primili tri gola, kako su za nepun sat više puta (4) savladani nego za čitavu polusezonu i na kraju kako su, uprkos preokretu i pretrpljenom šoku, u samom finišu prokockali tri stopostotne šanse?!
O prvenstvenoj utakmici sa Crvenom zvezdom najbolji akter iz poraženog tima Vladimir Buač kaže:
- Na žalost, dominirali smo većim delom meča, ali smo za pet minuta primili tri gola, što je prelomilo utakmicu. Preostaje mi da se nadam i verujem da će nam se sve to vratiti u utorak u meču koji je za nas mnogo važniji. Iako će Zvezda sigurno opet ići na pobedu ni mi nismo inferiorni, jer mislim da imamo veći motiv i srećni smo šta bi za naš klub značio prvi osvojeni Kup - istakao je Buač.
Što se taktike za predstojeći meč tiče Buač kaže:
- Ne znam za kakvu igru će se opredeliti Crvena zvezda, ali je sigurno to da se mi nećemo ravnati prema njenom izboru. U ovoj sezoni oformili smo prepoznatljivu taktiku i snagom našeg kolektiva pokušaćemo da pobedimo velikog rivala. Naspram utakmice koju smo odigrali u petak očekujem ipak obostrano oprezniju igru, a pobednika bi mogao da odluči neki detalj ili inspiracija pojedinca - naglasio je Buač.
Povreda Nastića
Prvotimac Vojvodine Nenad Nastić ozbiljno je povređen u prvenstvenoj utakmici sa Crvenom zvezdom.
- Nastić je povredio ligamente kolena i već je zbrinut u Novom Sadu - kaže lekar Vojvodine dr Borko Vukosav. - Povreda je teže prirode, a posle preciznije dijagnostike tačno ćemo znati da li će morati da se podvrgne hirurškoj intervenciji.
Klemente kod Butorovića
Dan uoči finala Lav Kupa Srbije selektor naše fudbalske reprezentacije Španac Havijer Klemente biće gost predsednika FK Vojvodina Ratka Butorovića.
- Klemente dolazi kod mene u privatnu posetu direktno iz Španije, a na dan finalne utakmice zajedno ćemo krenuti na meč Crvena zvezda - Vojvodina, koji će se igrati na Patizanovom stadionu - rekao je Ratko Butorović.
Dušan Tadić listao je u ovoj sezoni u pobedu Vojvodine nad Crvenom zvezdom od 3:0. U prethodnom porazu nije bio na visini zadatka što i sam priznaje.
- Prihvatam da nisam odigrao onako kako znam i umem. Ko nosi dres Vojvodine mora da ima na umu da se u svakom meču maksimalno dokazuje. Ovaj poraz poklopio se sa mojim pozivom u mladu repezentaciju zbog čega mi je drago, ali bio bih srećniji da smo u petak rezultatski bolje prošli. Ipak, zaboraviću na ovaj poraz ukoliko u utorak uspemo da se revanširamo Crvenoj zvezdi.
Nekoliko utakmica odigranih sa Zvezdom u toku ove sezone daju zapravo Tadiću da se nada povoljnom ishodu.
- Od Zvezde smo izgubili dva puta (1:0, 4:2) jednom igrali nerešeno i jednom pobedili. Hrabri me to što nikada nismo bili u podređenom položaju. Hladne glave tvrdim da su nam šanse podjednake i pre početka finalne Kup utakmice. Zvezda će sigurno želeti da odbrani duplu krunu, ali s obzirom da mi nemamo često priliku da igramo u finalu Kupa uveren sam da je naš motiv veći. Očekujem kvalitetnu predstavu, sjajan ambijent za koji će se potruditi navijači oba tima i naravno našu pobedu - istakao je Dušan Tadić.
PREDSEDNIK NOVOSADSKOG SUPERLIGAŠA RATKO BUTOROVIĆ OTKLONIO DILEMU
Jučerašnji dan ni izbliza nije bio toliko dramatičan po pitanju učešća Fudbalskog kluba Vojvodina u evropskim klupskim takmičenjima kao što je to izgledalo pre nekoliko dana u Kovilovu. Podsećamo, tada je predsednik novosadskih crveno-belih Ratko Butorović bio vidno uzbuđen posle dopisa posredstvom FS Srbije, u kojem se Vojvodina od strane UEFA obaveštava da neće moći da igra u Evropi zbog neispunjenih uslova.
Ova informacija koliko god izgledala nedorečena bila je pokretač mnogih poteza koji su Vojvodininu situaciju iz naizgled bezizlaznog položaja, ipak, učinili rešivom.
- Tačno je, UEFA je imala primedbu na učešće FK Vojvodina u Evropi zbog neuplaćene kotizacije za učešće u evropskim takmičenjima. Evropska kuća fudbala nam je poslala odluku kojom se Vojvodini zabranjuje učešće u Evropi zbog neizmirenih obaveza, ali je u međuvremenu ova kotizacija izmirena i sa te strane glavna prepreka je premošćena - obrazložio je portparol FS Srbije Aleksandar Bošković.
Podsećamo čitaoce da je još ranije ova tema bila kamen spoticanja na relaciji grad - klub, jer je FK Vojvodina očekivala da kotizaciju za objekat uplati vlasnik stadiona, a to je grad.
- Vojvodina će igrati mečeve kvalifikacija za Kup UEFA u Novom Sadu - decidiran je juče bio predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović. - Ovom prilikom zahvaljujem se gradu na gestu dobre volje što je prionuo na otklanjanje nedostataka na stadionu na koje je delegacija UEFA takođe imala određene primedbe.
Naime, krajem aprila delegacija UEFA posetila je stadion “Karađorđe” i navela primedbe: stadion nema ženske toalete, ne poseduje dovoljno konfornu sobu za delegata i svlačionice za fudbalere prema standardima UEFA.
Jedinstvo
Predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović želeo je posebno da istakne atmosferu na stadionu Partizana:
- Znalo se da će Zvezda u Beogradu imati sjajnu podršku, ali smo mi na južnoj i istočnoj tribini sve učinili da budemo ravnopravni u podršci našim fudbalerima. Naši najvatreniji navijači više puta su dokazali privrženost igračima, ali su to učinili i članovi Upravnog odbora, Radne zajednice, veterani, a posebno mi je drago što su uz FK Vojvodinu bili i košarkaši i košarkašice Vojvodine, kao i košarkaši Radničkog - rekao je Butorović.
Jučerašnjom posetom stadionu “Karađorđe” uverili smo se da su radnici JKP “Stan” prionuli na posao. Upravna zgrada, u kojoj su svlačionice i kancelarije za delegate i sudije, se doteruje punom parom, baš kao i toaleti u podtribinskom prostoru zapadne strane. U prvi mah nam se učinilo da se stadion šminka isključivo zbog predstojeće revijalne oproštajne utakmice Siniše Mihajlovića, ali su sami radnici demantovali takve pretpostavke, rekavši da uređuju objekat zbog zahteva UEFA.
- To je de fakto činjenica - rekao je Ratko Butorović. - Jasno je da za revijalni meč nije neophodno da objekat odgovara standardima UEFA i mi ne želimo da prisvajamo nešto što nam ne pripada. Ovo zaista doživljavamo kao gest dobre volje grada prema FK Vojvodini, baš kao što smo ponosni na činjenicu što je gradonačenica Novog Sada Maja Gojković bila na finalnoj utakmici Lav kupa Srbije, a gradonačelnik Beograda nije. I zato nam je žao što gospođica Gojković nije dobila priliku da s našim kapitenom Ninom Pekarićem podigne pobednički pehar, što je bio naš scenario.
Vojvodina će, dakle, 19. ili 26. jula dočekati svog prvog rivala u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA. Ukoliko prođe igraće i drugi krug u Novom Sadu. Međutim, postavlja se pitanje:” Šta ukoliko se Novosađani plasiraju u Ligu UEFA?”
Pekarić: Navijači zaslužili evropske utakmice
Nino Pekarić nije lako podneo poraz u finalu Lav kupa, ali je i dan posle meča sportski čestitao Zvezdi.
- U prvom poluvremenu ostavili smo bolji utisak, ali nas je Koromanov gol totalno poremetio. Pokušao sam da ohrabrim saigrače, ali nismo imali ni snage, a ni psihološke stabilnosti da izjednačimo i eventualno načinimo preokret. Suparnik je bio bolji, a nama preostaje da se pripremamo za učešće u Evropi.
Kapitena je obradovalo saznanje da će Vojvodina kvalifikacije za Kup UEFA sigurno igrati u Novom Sadu.
- Upravo su nam takve utakmice nedostajale da budemo iskusniji za finale Lav kupa. Novosađani su se uželeli evropskih mečeva, pa će naši navijači imati priliku da svoj kolorit dočaraju i Evropi.
Hoće li Vojvodina evropsku premijeru dočekati sa Pekarićem ili bez njega?
- Ugovor me veže do sledećeg leta. Imam puno poverenje u klupsko rukovodstvo i kako ono odluči tako ću postupiti. Zavoleo sam Novi Sad, lepo mi je u Vojvodini i ukoliko odem u inostranstvo rado ću se jednog dana vratiti u ovaj klub - poručio je Pekarić.
I na ovo pitanje dobili smo odgovor od Aleksandra Boškovića.
- Svi naši klubovi koji se na evropskoj sceni izbore za Ligu UEFA, moraće svoje mečeve da igraju na stadionu Partizana ili Crvene zvezde. Ovo se, dakle, ne odnosi samo na Vojvodinu, već na sve naše klubove, jer i Liga UEFA od ove sezone postaje komercijalno takmičenje, čiji su sponzori bili izričiti da se mečevi igraju isključivo u noćnim terminima. Jasno je da je to izvodljivo samo na stadionima koji imaju reflektore - rekao je Bošković.
Predsednik FK Vojvodina realno procenjuje novonastalu situaciju, ali i ostavlja tračak nade navijačima na koje je ponosan.
- Naši navijači zaslužili su da svoj klub gledaju u svom gradu. Dakle, Vojvodina će kvalifikacije za Kup UEFA igrati u Novom Sadu, a još uvek tražimo način da “Karađorđe” dobije reflektore. Ipak, svesni smo realnog trenutka i rokova. Imamo nagoveštaje od gradskih vlasti da su spremni da pomognu u postavljanju reflektora ali i procenu da takav poduhvat nije realan u ovoj sezoni. Toga sam svestan i želim da verujem da Novi Sad postaje jedinstven po pitanju FK Vojvodina. Mi smo organizaciono, rezultatski i infrastrukturno vratili Vojvodinu na mesto koje joj pripada u srpskom fudbalu i nadamo se da će se taj trend nastaviti i ubuduće i da će u njega biti uključene sve novosadske strukture - istakao je predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović.
STADION „KARAĐORĐE” STRPLJIVO ČEKA U REDU ZA EVROPU
Godinama je Novi Sad imao odgovarajuća sportska borilišta ali se najveća prepreka sastojala u tome da nije imao odgovarajući smeštaj za brojne strane sportiste. Naime, svako značajnije međunarodno takmičenje u glavnom gradu severne pokrajine postavljalo je istovremeno i pitanje: “Gde smestiti goste”? Odgovor je unapred bio poznat - u Beograd, jer Novi Sad nije imao nijedan klimatizovan hotel.
Danas je situacija bitno drugačija. Novi Sad ima reprezentativne smeštajne objekte na čelu s hotelom “Park”, zadovoljavajuću halu (SPC “Vojvodina”) ali nema i fudbalski teren koji odgovara propisima UEFA. Zato je naš najstariji fudbalski superligaš i došao u situaciju da će, ukoliko se izbori za Ligu UEFA, morati da bude domaćin u Beogradu.
Shvativši da je sport više od igre ali i dalje najbolji ovdašnji proizvod, u Novom Sadu su se bacili na rekonstrukciju stadiona “Karađorđe”. Mnogi nedostaci, ne treba sumnjati, biće otklonjeni, ali je nerealno očekivati da će Vojvodina 19. ili 26. jula (u zavisnosti od toga hoće li prvi meč igrati kod kuće ili u gostima) i prvi kvalifikacioni duel za Kup UEFA dočekati sa reflektorskim osvetlenjem. Doduše, ovaj uslov ne mora da bude ispunjen za kvalifikaciona kola (dva), no, ukoliko se novosadski crveno-beli domognu Lige UEFA, onda će morati da igraju na stadionu sa reflektorskim osvetlenjem.
Podsetićemo, stadion Vojvodine imao je reflektore četiri decenije. Najstariji navijači sećaju se 1. marta 1967. godine i meča četvrtfinala Kupa šampiona. Tog dana u Novom Sadu gostovao je čuveni Seltik iz Glazgova. Škote je dočekao pun stadion, a posebnu atrakciju predstavljali su - reflektori! I njihovo postavljanje imalo je svoju predigru. Naime, posle sjajnih partija Silvestera Takača i njegovog angažmana u francuski Sošo, kupljeni su reflektori. Vojvodina je tada eliminisana (1:0 u Novom Sadu i 0:2 u Glazgovu), a za utehu joj je ostalo to da je Seltik osvojio Kup šampiona.
Igrala je Vojvodina još važnih utakmica pod svetlošću reflektora, da bi bez njih ostala u julu 2004. godine. Tada se teren na stadionu rekonstruisao za Peti atletski kup Evrope. Postavljena je tartan staza, a sklonjena su dva reflektorska stuba koje je, de fakto, pregazilo vreme. Međutim, novi reflektori još nisu postavljeni iako je takvih obećanja bilo.
Uz opasku da su i stari “fenjeri” bili bolji od nikakvih, podsetićemo i na izjavu gradonačelnice Maje Gojković prilikom sastanka s delegacijom FK Vojvodina krajem marta ove godine.
- Podsetiću vas da je u vreme mandata Branislava Pomoriškog, tadašnjeg predsednika Izvršnog odbora grada, stadion ostao bez reflektora - rekla je tada delegaciji crveno-belih Gojkovićeva. - NJihovo uklanjanje, prema dokumentaciji koju posedujemo, povereno je “Mostogradnji”. Stadion je ostao bez stubova, električnih ormarića, kablova i reflektorskih kućišta. Pošto je to vlasništvo kluba, bilo bi u obostranom interesu da saznamo gde su reflektori završili.
Gradonačelnica je otišla i korak dalje:
- Novac za nabavku novih reflektora u iznosu od 25 miliona dinara je bio obezbeđen, ali je kasnije prebačen u stavku “suficit” i koliko smo upoznati, iskorišćen je za organizaciju Evropskog prvenstva u košarci - rekla je Gojkovićeva.
Bilo kako bilo, reflektorsko osvetlenje granuće 28. maja, kada se na “Karađorđu” bude igrao oproštajni meč Siniše Mihajlovića u kom će snage odmeriti milanski Inter i Sinišini prijatelji. No, za tu priliku biće postavljeni montažni reflektorski stubovi za čega je zadužena izvesna italijanska agencija. Navodno, ovaj luksuz koštaće 180.000 evra, pa su istovremeno počele raznorazne spekulacije i nagađanja u stilu: “Zbog čega se ne obezbedi još toliko novca pa se izgrade novi reflektori koji bi zauvek ostali u Novom Sadu itd?”
Ova priča, jednostavno, nije realna. Procenjuje se da kvalitetno reflektorsko osvetlenje, bilo ono na stubovima ili na krovnoj konstrukciji, zahteva 800 do 900 hiljada evra. Isto tako je i realno da bi se uložena sredstva pre ili kasnije sigurno vratila, jer Novi Sad sa svojim privrednim potencijalom i sportskim dostignućima zahteva objekat po evropskim standardima. Naravno, stadion u novom ruhu ne bi bio korišten isključivo u sportske svrhe, već i u koemrcijalne događaje poput organizacije koncerata i priredbi zabavnog karaktera.
Prema rečima predsednika FK Vojvodina Ratka Butorovića postoje naznake iz krugova gradskih vlasti da će Novi Sad učiniti sve da na stadionu “Karađorđe” ponovo zasvetle reflektori. Ipak, nerealno je očekivati da se to dogodi već ovog leta, ali bi 2008. to trebalo da se dogodi.
Ono što je izvesno je i to da će, ukoliko se ova predviđanja izjalove, stadion “Karađorđe” sigurno dobiti reflektorsko osvetlenje za Evropsko atletsko prvenstvo za juniore koje je Novom Sadu povereno u 2009. godini. Iza ovog projekta je čvrsto pored gradskih i pokrajinskih vlasti stala i Republika Srbija, što bi trebalo da bude dovoljan garant da će Novi Sad najkasnije za dve godine imati reprezentativni stadion.
VOJVODINA ŽELI DA PRETEKNE PARTIZAN
Pobeda za navijače
Od šefa stručnog štaba Milovana Rajevca pa do najmlađih prvotimaca Fudbalskog kluba Vojvodina Aleksića, Dobrijevića i Smiljanića, svi ističu doprinos navijača u tekućoj sezoni. Zaista, “Firma”, “Stara garda” i”Red firm” bodrili su igrače tokom svih iskušenja u Meridijan superligi i Lav kupu Srbije valjda kao nikada pre. Fudbaleri su im uzvratili dobrim igrama i rezultatima, a pobedu za rastanak žele da im podare u današnjem okršaju s Partizanom.
Duel novosadskih crveno-belih i beogradskih crno-belih ima draži, iako su oba tima obezbedila izlazak na evropsku scenu. Vojvodina je u ovoj sezoni dva puta nadvisila Partizan, a jednom su se radovali izabranici Miroslava Đukića.
- Partizan je kvalitetan tim iako je redove poput nas znatno podmladio - kaže šef struke Novosađana Milovan Rajevac. - Posle poraza u Lav kupu i evidentnog pada forme, sada je najbitnije da se psihološki oporavimo. Uprkos tome što u ovom duelu ne mogu da računam na povređenog Nenada Nastića i Miodraga Pantelića koji je otišao u Peking, verujem da ću izvesti tim kadar da nadmudri velikog rivala.
Vojvodina želi drugo mesto. Isti cilj ima i parni valjak.
- Verujem da će gledaoci uživati - dodaje Milan Davidov, kreator mnogih pobeda Vojvodine u ovom prvenstvu. - Prilika je ovo da i gosti i mi odigramo za dušu navijača, pa neka pobedi bolji. Pokazali smo svima u ovoj sezoni da umemo da se nadigravamo. Kao nikada ranije naši navijači su se radovali pobedama nad Crvenom zvezdom, Partizanom i OFK Beogradom. Zato verujem da imamo još toliko snage da im i u poslednjem meču ovog proleća na stadionu “Karađorđe” podarimo pobedu.
I u rukovodstvu FK Vojvodina žele da se oduže najvernijim pristalicama. Za sve navijače novosadskih crveno-belih ulaz na severnu tribinu danas se neće naplaćivati. Oni koji žele da susret posmatraju sa istočne tribine moraće da izdvoje 300 dinara, a užitak sa zapada koštaće 500 dinara. Milovan Rajevac po običaju nije izdiktirao tim, ali se može očekivati ova postava: Kahriman, Stošić, Pekarić, Đurić, Petković, Kačar, Popović, Buač, Davidov, Tadić i Despotović.
STRELCI: Despotović 9. i 60. minutu iz penala. Stadion "Karađorđe". Gledalaca: 7.000. Sudija: Ninoslav Spasić (Surdulica) 7.
VOJVODINA: Kahriman 8, Stošić 7,5, Pekarić 7,5, Đurić 7,5, Cvetković 7, Kačar 7,5, Popović 7,5, Buač 6,5 (od 57. Milutinović -), Babić 6,5, Davidov 7,5 (od 78. Sikimić -), Despotović 8,5 (od 86. Krivokapić -).
PARTIZAN: Asprogenis 6, Rukavina 6, Bajić 6, Lomić 6,5, Lazić 6, Nebojša Marinković 7 (od 74. Bosančić -), Rnić 6, Nenad Marinković 7, Smiljanić 6,5, Jovetić 6,5, Gulan 6 (od 62. Zajić -).
Ranko Despotović za trijumf Vojvodine, rokadu na tabeli i čelnu poziciju na listi strelaca. Novosađani su u nedelju u derbiju zahvaljujući pogocima svog centarfora pobedili Partizan i preuzeli crno - belima drugo mesto na tabeli - 2:0 (1:0).
U predivnom ambijentu stadiona "Karađorđe" novosadski crveno-beli ovacijama su ispraćeni sa tribina. Dresovi su poleteli" na sever za oproštaj u pretposlednjem kolu od publike.
Vojvodina je krenula žestoko u prvom minutu šansom Davidova, koji je igrao maestralno. Tadić je pet minuta kasnije napravio potez više, ali je sve to nadomestio Despotović u devetom minutu. Popović ga je proigrao, a najbolji strelac se u dva poteza oslobodio čuvara Rnića, šutirao snažno i efektno - 1:0.
Partizan je uzvratio preko braće Marinković - Nebojša je šutirao preko gola, a Nenad u spoljašni deo mreže.
Drugi deo uvodnog poluvremena pripao je gostima koji su, međutim, imali jalovu inicijativu. U nastavku ista slika i pokušaji crno belih. Ponovo su na sceni bili Marinkovići, najpre Nenad u 48. minutu čiji je odličan šut Kahriman odbranio, a pet minuta kasnije pokušao je i Nebojša, ali opet u Kahrimana. U 59. minutu usledila je kontra Novosađana preko Popovića koji je pronašao driblera Davidova, a ovaj se jednostavnim potezom oslobodio Rnića, koji ga je obema rukama oborio za penal. Siguran sa bele tačke bio je Despotović poslavši loptu u donji levi ugao. U tim trenucima na istočnoj tribini gde su bili smešteni navijači Partizana poletele su polomljene stolice na teren uz povike "Zeko odlazi". Partizan je i dalje pokušavao bezuspešno a Vojvodina pretila iz kontri.
Šanse su imali u 71. minutu Nenad Marinković, koji je iz blizine šutirao glavom, ali je ponovo na sceni bio Kahriman "golman sa sto ruku". To je potvrdio i u 79. minutu odbranivši šut Jovetića.
OVACIJE
BEĆARAC na terenu ali i na tribinama. Dok su navijači Partizana skandirali "Uprava napolje" i "Zeko odlazi" navijači Vojvodine su terali bećarac svom predsedniku Ratku Butoroviću "Levo desno opa Bato". Predsednik je iz svečane lože pozdravio navijače i zaradio aplauz na otvorenoj sceni.
GOJKO KAČAR, JEDAN OD JUNAKA TRIJUMFA NAD PARTIZANOM
Zvuči paradoksalno, ali je istinito: igra koju je demonstrirao u meču s fudbalerima Partizana trebalo bi da bude najbolja preporuka Gojku Kačaru kod selektora mlade reprezentacije Miroslava Đukića. Ko misli da se radi o “pobrkanim lončićima” predomisliće se čim se seti da nas tek nešto više od dve sedmice dele od Evropskog prvenstva za mlade u Holandiji.
Do kraja prvenstva Meridijan superlige preostalo je da se odigra još jedno kolo, a onda će aktuelni šef stručnog štaba crno-belih i selektor reprezentacije Srbije “ispod 21” odrediti imena kandidata za nacionalni tim sprskih nada.
- Pričali smo pre utakmice ali više o izgubljenom finalu Lav kupa nego o meču koji nam predstoji. Mislim da smo na terenu pokazali da smo u ovom času bolji od Partizana, a zadovoljan sam i time kako je odigrao ceo tim, a i ja lično. Bila je to baš naša dobra partija koja će mi, nadam se, omogućiti da budem među kandidatima za reprezentativni dres - kaže Kačar.
Zar postoji sumnja da bi selektor možda mogao da vas preskoči?
- Ne bi trebalo tako nešto da se desi, ali biću siguran tek kada vidim Đukićev spisak - kaže Kačar.
Vojvodina je pokazala da ima još igrača na koje bi selektor mogao da obrati pažnju?
- Ne želim da se mešam u Đukićev posao, ali mogu da kažem da ga mnogo, mnogo volim, iako kod njega nisam odigrao ni minut! Da me pogrešno niko ne razume, ovo nije cinična izjava, već moje najiskrenije osećanje. Miroslav Đukić i Dejan Govedarica stvorili su sjajnu atmosferu poverenja i međusobnog bodrenja u mladom timu, što je doprinelo da se naša zemlja opet nađe u završnici EP.
A da se selektor ne naljuti na vas i Damira Kahrimana?
- Neće sigurno, jedino mu ne bih bio u koži kada se sretne s Govedaricom.
Drugo mesto
Za Gojka Kačara posao u prvenstvu još nije završen.
- Nije mnogo generacija u istoriji Vojvodine završilo sezonu kao finalista Kupa i vicešampion. Pobedom nad Bežanijom u poslednjem kolu obezbedili bismo taj status - podseća Kačar.
Pojasnite?
- Mislim da niko ne ume tako da ga pecne kao Dejan. Eto, nedavno kada je Partizan izgubio od Hajduka, Govedarica je rekao Đukiću kako je “tačno to da Kula ima malo stanovnika, ali zato ima mnogo dobar tim”. Siguran sam da mu ni sada neće ostati dužan.
Loža je u vreme utakmice bila puna stranih menadžera. Priča se da odavno nije bilo prisutno toliko Portugalaca?
- Dobro je što mi to niko nije rekao pre utakimice. Čim mi neko kaže da utakmicu gledaju menadžeri ne mogu da se skoncentrišem na igru.
Menadžeri su navodno gledali Pekarića i Davidova?
- Uh, onda mi je lakše. Pa, ne znam zaista šta da kažem? LJudski je da im poželim da pronađu inostrani angažman i reše engzistenciju. Sa druge strane, želim da Vojvodina i sledeće sezone ima jak tim, a to se ne postiže rasprodajom. U razgovoru s predsednikom uverio sam se da u klubu postoji jasna želja da se sledeće godine osvoji jedan trofej. Za mene, kao profesionalca, veći izazov ne postoji - uverava Gojko Kačar, biser u timu Vojvodine.
Proverili smo veći broj igrača. u Ove dve utakmice, u Kaću 2 : 0 i Čurugu 6 : 1, igrali su i oni koji su pozajmljeni drugim klubovima na dvojnu registraciju, kao i naši juniori i kadeti. Želeli smo da steknemo uvid u mogućnosti pojedinaca, kako bismo na vreme krenuli s formiranjem ekipe za narednu sezonu.
Ni na kog, posebno, Milovan Rajevac nije upro prstom, pa ni na bivšeg kapitena Vojvodine Lea Lerinca, s kojim njegov matični klub još pregovara o povratku:
- Svi su korektno obavili zadatke. Lerinc takođe.
Toliko, ali na naše insistiranje da se nastavi razgovor o Lerincu, prvi stručnjak novosadskih crveno-belih pokazuje sjajnu snalažljivost:
- Njegovi kvaliteti su svima veoma dobro poznati i izlišno je o njima voditi razgovor. A kada se bude završilo prvenstvo, sigurno je da će vrlo brzo znati stav kluba ne samo po tom pitanju, već i o toma kako će izgledati ekipa s kojom ćemo igrati u sledećoj sezoni, pošto nas za kratko vreme očekuju iskušenja u kvalifikacijama za Kupu Uefe.
A kako govori Lerinc, uskoro bi trebalo da se nastave pregovori:
- Poštujem dogovor da treniram i da igram u prijateljskim utakmicama. Jasno, razumem i stav da sačekam kraj sezone, pa da potom opet razgovaramo o mom budućem statusu, a ukoliko bude došlo do dogovora, u Vojvodinu bih se vratio kao slobodan igrač.
Izvor: Gradjanski List
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Novosadski crveno-beli gosti na kraju sezone, Bežanija - Vojvodina
Voša za vicešampionsku čast
Kakva utakmica! Bežanija za Kup Uefe, Vojvodina za drugo mesto. Uz sve to još i želja Ranka Despotovića da sačuva lidersku poziciju na listi strelaca.
- Naravno, to je skoro nevažno u odnosu na mogućnost da budemo vicešampioni. Uostalom, na meni je da pružim koliko god mogu i izvesno je da ću pružiti maksimum i na kraju šampionata, da posle toliko godina večiti rivali budu razdvojeni na tabeli - kaže strah i trepet Vojvodine.
Pored požutelih Vladimira Buača, Igora Đurića i Miodraga Stošića, trener Milovan Rajevac u ovoj utakmici neće moći da računa ni na omladinske reprezentativce Dušana Tadića i Dragomira Vukobratovića:
- I Aleksandar Popović, kao pride, ima povredu butnog mišića. Ipak, trebalo bi da nastupi na ovako važnoj utakmici.
Rajevac ne krije kako se nada pobedi:
- Imali bismo još jednu satisfakciju kad bismo postali vicešampioni. Pod uslovom da trijumfujemo, zadržaćemo poziciju najbolje ekipe prolećnog dela prvenstva. Dosad smo osvojili 33 boda, dok Crvena zvezda ima bod manje, a Partizan šest.
Sastaju se
U poslednjem, 32. kolu Plej-of grupe sastaće se danas u 17: Partizan - Mladost, Bežanija - Vojvodina; u 18.15: Crvena zvezda - Hajduk. Tabela: Crvena zvezda 73 (54 : 26), Vojvodina 54 (36 : 22), Partizan 54 (40 : 30), Bežanija 45 (33 : 26), Hajduk 45 (28 : 29), Mladost 41 (24 : 26).
U 31. kolu Plej-aut grupe sastaće se danas u 17: Borac - OFK Beograd, Smederevo - Banat, Voždovac - Zemun. Tabela: OFK Beograd 50 (46 : 23), Banat 41 (32 : 39), Smederevo 37 (28 : 37), Borac 34 (19 : 29), Voždovac 31 (27 : 41), Zemun 7 (17 : 55).
Roditeljski sastanak
Novi pomak u organizaciji najstarijeg šampiona. Predsednik Vojvodine Ratko Butorović sinoć je održao sastanak s roditeljima prvotimaca:
- Okupili smo se da bismo roditelje naših fudbalera upoznali ne samo s učinkom kluba nego i sa zaradama fudbalera, stambenim i drugim problemima. Posebno sam istakao stav da Vojvodina neće nikog ko nije završio bar srednju školu, dok je obaveza mlađih da redovno pohađaju nastavu. Tražimo, takođe, i da se studira ili da se makar završavaju više škole, pošto treba voditi računa o budućnosti, a sigurno je da neće svi moći finansijski da se obezbede od fudbala. Te troškove snosiće klub, s tim što će se dati razuman rok do koga ćemo čekati diplome.
Najavljeno je da će biti sastanaka i s roditeljima igrača iz ostalih kategorija.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
NAŠA BUDALAŠTINA NA KVADRAT!
Fudbaleri Ranko Despotović i Srđan Baljak podeliće titulu najboljeg strelca Meridijan Superlige, iako je igrač Banata postigao gol više, ali u plej-autu
Odlukom da titulu najboljeg strelca Meridian Superlige podele Ranko Despotović i Srđan Baljak napravljen je neviđen presedan! Najbolji strelac Vojvodine je postigao 17 golova, ali je, za razliku od fudbalera Banata, koji je jednom više zatresao protivničku mrežu, 10 mečeva igrao u plej-ofu, pa je njegov učinak daleko značajniji.
Srđan Baljak
Ranko Despotović
Branislav Delić, komesar za takmičenje Meridian Superlige, ovu, najblaže rečeno smešnu situaciju, pokušava da predstavi kao "solomonsko rešenje".
- Kad se takmičenje završilo, shvatili smo da u propozicijama nije precizirano kome pripada titula najboljeg strelca, pa smo se odlučili za "solomonsko rešenje". Vi novinari imate pravo da se ne slažete s tim, ali smatram da smo uradili dobru stvar - kaže Delić.
Ovakve situacije nema ni u ligama iz kojih su čelnici Zajednice Superligaša prepisali sistem takmičenja s plej-ofom i plej-autom.
- Zatečeni smo ovom situacijom. Svi smo krivi što je do ovoga došlo, ali za narednu sezonu ćemo precizirati propozicije, da se tako nešto ne bi ponovilo.
Kako mislite da precizirate takvu situaciju, kad je već sada jasno da se sledeće godine Liga neće igrati po sistemu plej-ofa i plej-auta?
- Mi ćemo napraviti propozicije za sledeću sezonu i tako precizirati sve, kako ne bismo došli u sličnu situaciju. Slažem se da je odluka pomalo čudna, ali sam uveren da smo doneli dobro rešenje - zaključuje Delić.
Janković: Nelogično
Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice klubova Meridian Superlige, takođe tvrdi da je odluka o "solomonskom rešenju" nelogična.
- Slažem se da je takva odluka nelogična. Najbolje bi bilo da je titula prvog strelca otišla u ruke Ranka Despotovića, ali za to morate da pitate Branislava Delića, jer to potpada pod njegovu nadležnost - rekao je Janković.
Lale potvrdile odlazak Nikole Petkovića u Tursku
Novi Sad – Tehnički direktor Vojvodine Radisav Rabrenović potvrdio
je ono što je Sport objavio juče, da je mladi reprezentativac
Nikola Petković, uz saglasnost kluba, postao novi član Genčlerbirligija iz Ankare i da će, već danas, biti predstavljen turskoj sportskoj javnosti.
- Realno, u ovom trenutku smo nekoga morali da pustimo, a ponuda za Petkovića je, bez obzira što klubovi tek treba da se dogovore oko tačnog iznosa obeštećenja, bila i najkonkretnija i najpovoljnija – objašnjava tehniko Vojvodine.
Tokom prethodne sezone, 21-godišnji Petković odlično je odigrao na poziciji levog beka, stigavši i do mlade reprezentacije Srbije. Ipak, njegov odlazak, po Rabrenovićevim rečima, za Vojvodinu ne bi trebalo da bude prevelik hendikep.
- Za tu poziciju i sada imamo odgovarajuće alternacije u Džozefu Kizitu i Đorđu Čotri. Istovremeno, vrlo je izgledno i dovođenje još jednog igrača koji može uspešno da deluje po levom boku. Reč je o fudbaleru iz domaćeg kluba, ali je za ime još rano – zaključio je Rabrenović.
Kao što je i do sada činio od kada je stao na čelo FK Vojvodina, Ratko Butorović je juče obelodanio listu želja,preciznije preneo je odluku klupskog Upravnog odbora da i zvanično uputi ponude beogradskim večitim rivalima. Nije šala, Vojvodina je zainteresovana da dovede, ni manje ni više, nego sedmoricu prvotimaca Partizana i trojicu iz Crvene zvezde.
- Zvaničnu ponudu na gospodu Stojkovića i Damjanovića na Marakanu i Popovića i Zečevića u komšiluk na Topčidersko brdo poslali smo za angažovanje: Nemanje Rnića, Ivice Kralja, Milivoja Ćirkovića, braću Marinković, Alberta Nađa i LJubišu Vukelju iz redova crno-belih, kao i za Dušana Bastu, Milanka Raškovića i Aleksandra Pantića iz Crvene zvezde - šokirao je prisutne novinare presednik FK Vojvodina.
Ratko Butorović je zatim potvrdio da je Vojvodina spremna da za Dušana Bastu plati milion evra!
- Ne znam i ne zanima me koliko Zvezda dobija od Herenvena. Naša ponuda je konkretna, tačna i na čelnicima Crvene zvezde je da je odbiju, prihvate ili predlože nešto treće. Za ostale igrače smo zainteresovani, a na klubovima je da ispostave račun. U zavisnosti od toga koliko budu objektivni vući ćemo dalje poteze.
Rajevac da se izjasni
Za mnoge je iznenađujuće odjeknula i vest da se Milovan Rajevac lomi oko toga hoće li i u sledećoj sezoni sedeti na klupi Vojvodine.
- Tražio sam napismeno od našeg trenera uslove pod kojima će voditi prvi tim u novom prvenstvu. Isto će učiniti i Upravni odbor FK Vojvodina. Ono što sada traži Rajevac Vojvodina nije spremna da mu ispuni. Uskoro će se znati hoćemo li nastaviti saradnju ili ćemo morati da potražimo dugo rešenje.
Na pitanje otkud Vojvodini toliki novac, Butorović je dodao:
- Verujte, ako Zvezda za Bastu kaže „da“, za pola sata imaće novac na računu!
U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da je polovina sume za Zvezdinog plavušana već obezbeđena.
- Prodali smo Turcima Nikolu Petkovića za 450.000 evra i Rumunima (Uta, Arad) Predraga Sikimića za 50.000 evra. Za njih dvojicu prilikom dovođenja u Vojvodinu izdvojili smo jedan evro.
Kosanović ili Bekvalac
Ukoliko se Vojvodina ne dogovori s Milovanom Rajevcom, nezvanično, najveće šanse da sednu na klupu novosadskog superligaša imaju Milorad Kosanović i Dragoljub Bekvalac. Kao jedna od mogućnosti pominje se i Slobodan Krčmarević.
Predsednik Vojvodine nije, poput naših najtrofejnijih klubova, lud za strancima.
- Stranci ne mogu da igraju za našu reprezentaciju, a sa druge strane siguran sam da na našem tržištu ima mnogo dobrih i talentovanih fudbalera kojima je potreban pravi rad. Mis smo samo sa DŽozefom Kizitom, koji je praktično godinu dana bio na ledu, napravili vrlodobar rezultat. Kizito će u sledećoj sezoni imati više prilike da igra, a na njemu je da se opravda poverenje - veli Butorović.
Nova fudbalska sezona počinje 11. avgusta
Sreda, 6. jun 2007. 17:30
Nova fudbalska sezona u Meridijan Superligi Srbije počeće 11. avgusta, a Prve lige Telekom Srbija 18. avgusta, kada će startovati i takmičenje trećih liga, odlučeno je u sredu na sastanku Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije (FSS).
Kalendar takmičenja u celosti će biti usvojen na narednoj sednici Izvršnog odbora FSS 27. juna.
FSS ima i nova akta - pravilnike o fudbalskim takmičenjima, bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim takmičenjima, statusu igrača, registraciji klubova i igrača, načinu utvrdjivanja naknade troškova uloženih u razvoj igrača, licenci i statusu trenera, sudijama i sudjenju, fer-pleju, medjunarodnim poslovima, dodeljivanju javnih priznanja, agentima za igrače, medicinskoj zaštiti članova FSS, Disciplinski pravilnik i Osnovni pravilnik o stručno-pedagoškom radu.
Odbor za hitna pitanja odlučio je i da ukine Kup takmičenja za mladje kategorije na teritoriji FS Srbije, na inicijativu Stručnog odbora, a to je bila želja svih klubova. Razlozi su veliki broj utakmica u mladjim uzrastima, česta učešća na domaćim i internacionalnim turnirima, poklapanje odigravanje finalnih susreta sa završetkom školske godine...
Fudbalski savez Srbije formirao je i preduzeće "Kuća fudbala" radi koordinisanja svih aktivnosti nacionalnog saveza, a osnivač i stopostotni vlasnik preduzeća je FSS.
POVODOM INTERESOVANJA NOVOSAĐANA ZA IGRAČE PARTIZANA
Ako je za sada relativno mirno u Partizanu po pitanju dolaska novih igrača, naredni dani mogli bi otkriti ko će od fudbalera napustiti redove crno - belih. Navikli smo već da su Partizanovi igrači interesantni evropskom tržištu, ovoga puta u trku da se pojača nekolicinom njih uključila se i Vojvodina. Ambiciozni predsednik Novosađana Ratko Butorović rukovodstvuparnog valjka obratio se u želji da angažuje: Ivicu Kralja, Milivoja Ćirkovića, braću Marinković, Alberta Nađa, Nemanju Rnića i LJubišu Vukelju.
- Dobili smo pismeno obaveštenje od Vojvodine da su Novosađani zainteresovani da pregovaraju oko kupovine naših igrača. Dakle, nikakvih konkretnih ponuda nije bilo, već je samo uspostavljen prvi kontakt. Ovih dana ćemo sesti za pregovarački sto, a epilog ćemo videti – prokomentarisao je novonastalu situaciju pomoćnik sportskog direktora Partizana Ivan Tomić.
Dakle, što se Partizana tiče svaki scenario je moguć.
Kralj iznenađen
Vest o interesovanju Vojvodine Ivicu Kralja je zatekla na odmoru, u Crnoj Gori.
- Iznenađen sam, ali i počastvovan zanimanjem Novosađana za mene. NJihovo novo rukovodstvo je pokazalo da je izuzetno ambiciozno i već je uradilo dosta dobrih stvari za ovaj klub. Trenutno ne znam šta da mislim, jer sam malo zatečen, ali uskoro ću imati definisan stav – rekao je Kralj.
Albert Nađ je istakao da mu je trenutni prioritet skorašnji porođaj supruge.
- Iskreno, o svemu ovome sam saznao od vaših kolega. Mene lično još niko nije kontaktirao pa zbog toga ne bih ništa pričao. Supruga uskoro treba da mi se porodi i time sam u potpunosti zaokupljen.
Do ostalih igrača sa liste želja Novosađana, na žalosta i pored velike upornosti, juče nismo uspeli da dođemo.
I. Lazarević
- Apsolutno. Ovo je biznis i ko god izađe sa pravom ponudom za naše igrače, imaće velike šanse da ih na kraju i angažuje. Novosađani su do sada pokazali da imaju profesionalni manir i ne sumnjam da su ozbiljni u svojoj nameri – zaključio je Tomić.
ZORAN DAMJANOVIĆ O PONUDI VOJVODINE
Odgovor za nekoliko dana
Upravni odbor Vojvodine, na čelu sa predsednikom Ratkom Butorovićem u predvečerje prelaznog roka prosledio je na „Marakanu“ u zvaničnoj formi ponudu za realizaciju transfera Baste, Raškovića i Pantića za čije usluge su zainteresovani Novosađani.
- Stigla je pismena ponuda iz Vojvodine i mi ćemo je kao ozbiljan klub razmotriti, a zatim uzvratiti istom merom, odnosno poslati pismeni odgovor - istakao je za „Dnevnik“ u telefonskom razgovoru generalni sekretar Crvene zvezde, Zoran Damjanović.
Može li se već sad naslutiti epilog ?
- Ne, zaista je preuranjeno da dajem bilo kakav komentar. Procedura je jasna. Uslediće konsultacije svih relevantnih struktura u našem klubu. Predsednik Stojković i sportski menadžer Stojanović su trenutno odsutni, ali i ne postoji neki vremenski tesnac da bismo žurili, i za dan- dva odgovorili Novosađanima - smatra Damjanović.
Na stolu je konkretna cifra, milon evra obeštećenja za mladog reprezentativca Dušana Bastu, dok bi cena „slobode“ Raškovića i Pantića bila predemt dogovora.
- Ništa tu nije sporno, ali mi smo se pre nedelju dana zahvalili Herenvenu koji je takođe želeo u svoje redove Bastu, i to pod još povoljnijim uslovima. Dakle, to je stav kluba i nije bilo prostora za dalju priču sa Holanđanima - dodao je Damjanović.
Na kraju, kad se može očekivati Zvezdin odgovor Vojvodini?
- Sasvim izvesno za nekoliko dana- zaključio je prvi operativac osvajača duple krune, Zoran Damjanović.
Z. Rangelov
MILOVAN RAJEVAC PORUČIO
Želim da ostanem u Vojvodini
Ostaje li ili odlazi? To pitanje ovih dana kopka i rukovodstvo i navijače Fudbalskog kluba Vojvodina, kada je reč o šefu stručnog štaba Milovanu Rajevcu. Stručnjak koji je dobrim delom uticao da se Vojvodina preporodi rekao je svoje uslove. Sa druge strane, Upravni odbor novosadskog superligaša rekao je svoje uslove i sada se čeka odgovor sa Zlatibora. Pri tome, ne treba zanemariti jasan stav predsednik Butorovića koji nije spreman na cenkanje i natezanje.
Istovremeno, krenula su i nagađanja o mogućem Rajevčevom nasledniku. Spisak nije kratak, od Bekvalca, preko Kosanovića i Krčmarevića do Petkovića.
No i poruka Milovana Rajevca navodi da je rasplet blizu:
- Rekao sam svoje uslove ali u skladu s dogovorima na duge staze. Želim da ostanem u Vojvodini, predstoji nam takmičenje u Evropi što je svojevrstan izazov, pa već sada, što se mene tiče, mogu da kažem da smo blizu toga da se definitivno dogovorimo - poručuje Rajevac. S. S.
Igrači "večitih" ne beže od Vojvodine
Cetvrtak, 7. jun 2007. 10:20
Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, koje je Vojvodina pre dva dana i zvanično poželela da vidi u svojim redovima, podeljeni su u razmišljanjima da li bi sjaj i puls glavnog grada i najvećih stadiona u zemlji bili spremni da zamene za mir Novog Sada.
Pored golmana crno-belih Ivice Kralja, na kog Partizan više ne računa, spremnost da obuku crveno-beli dres "lala" iskazali su Milanko Rašković i Nenad Marinković, dok je Albert Nadj ostavio otvorena vrata za transfer na sever.
"Drago mi je da postoji interesovanje Vojvodine. Predsednika Ratka Butorovića odlično poznajem, doživljavam ga skoro kao oca. Trenutno sam na odmoru u Turskoj i ne znam šta se konkretno dogadja. Klubovi su ti koji bi trebalo da se dogovore", rekao je za "Sport" Rašković, u finišu sezone veoma zapaženi vezni fudbaler Zvezde.
Mladji od braće Marinković kaže da mu je Partizan prva opcija, ali i da bi rado prešao u Vojvodinu, u slučaju da matični klub ne računa ozbiljno na njega.
"Godi mi ponuda Vojvodine, jer se radi o organizovanom klubu sa dugom tradicijom. Ako u Partizanu ne računaju ozbiljno na mene, drage volje bih prešao u Novi Sad. Opet, ako me klub ima u vidu, nemam dileme - ostajem da se dokazujem u crno-belom dresu".
Doskorašnji kapiten Partizana trenutno nije "u fazonu" da razmišlja na ovu temu, i to sa najlepšim razlogom.
"Supruga svakog trenutka treba da se porodi. Posle dva sina očekujemo ćerku, tako da sam preokupiran time. Samo neka to prodje kako treba pa će biti vremena da razmišljam o drugim stvarima", ističe Nadj.
Generalni sekretar Zvezde Zoran Damjanović rekao je da prvi "pik" Vojvodine, Dušan Basta, sigurno neće otići sa Marakane, pošto je osvajač "duple krune" već odbio dvostruko bolju ponudu holandskog Herenvena.
Zamenik sportskog direktora Partizana Ivan Tomić kaže da je iz Novog Sada stiglo "maksimalno profesionalno obaveštenje", a ne ponuda, s obzirom na to da se u pismu ne pominju nikakve cifre, koje je Vojvodina spremna da izdvoji za igrače crno-belih pod ugovorom - Nadj, Nemanja Rnić, Nenad i Nebojša Marinković.
"Uzećemo to (obaveštenje) u razmatranje, a narednih dana, kada budemo imali još detalja, sešćemo i videti kako da postupimo", izjavio je Tomić