Turija wrote:@ N13
Cekaj, cekaj, kako pandemija ne menja stvari?
Npr, da li mozes da odes na unapred uplaceno i rezervisano letovanje ili nesto sto si pre mogao, a sad ne? Npr za te arazmane trazi se adekvatno resenje, tako i ovde.
Ne razumem kako arena zavisi od gledanosti, kad je sama vlasnik televizije, a nikom ne prodaje prenose? Mozda Telekomu i Sat- traktu ili je mozda sam Telekom vlasnik te televizije? A Telekom je jos uvek u vecinskom vlasnistvu drzave Srbije i mora voditi racuna o svim gradjanima, a ne samo komercijalno gledati na stvari. Drustveni interes postoji i za druge klubove. Koliko ima tv stanica kod kablovskih operatera i kolika im je gledanost, pa ipak, emituju program i dalje?
Ko je pravio statistiku gledanosti Vose u tv prenosima. Mi samo nesto pretposatavljamo, sto ne mora biti tacno.
To sto nema ljudi na stadionu Vojvodine, kao nekad, ne znaci da se ona ne gleda na tv.
Evo kontra primera: koliko partizan ima gledalaca na stadionu u Beogradu? Pa koliko to utice na tv prenose?
Kako moze pandemija da menja ugovore? Ako jedna strana prekrsi ugovor, svaki sud na svetu ce suditi u korist druge strane... tako funkcionisu pravne drzave (mada je diskutabilno koliko smo mi pravna drzava).
I kada preko agencije uplatis letovanje, ti potpisujes ugovor, gde ima clan sta se desava u slucaju da ako agencija iz nekog razloga ne moze da realizuje to letovanje (obicno je da se ponudi alternativa ili vrati novac). Ako agencija ne ispuni taj clan ugovora, korisnik moze tuziti agenciju, i zagarantovano presuda ide u njegovu korist.
Dakle, ako je klub potpisao ugovor sa Arenom u kojem stoji clan da prenose utakmica moze vrsiti samo i iskljucivo Arena, i da klub ne sme nikome davati pravo na prenos, niti sam vrsiti prenos, tu je jasno... ukoliko klub to uradi, bice drasticno kaznjen... bez obzira na pandemiju. Clan ugovora se ne sme krsiti.
Nisam nikakav branitelj arene (naprotiv, licno mrzim sve sto je telekomovo), cak bih sve dao da ih Sport Klub nekako zezne i dobije pravo na te prenose... ali to u ovoj drzavi nije moguce, jer nije moguce biti konkurencija bilo kom pravnom licu koji ima veze sa drzavom (kao sto su telekom i arena).
Tako da Turija, ne radi se ovde o volji kluba ili RTV-a, vec je ovo pravno pitanje.
Sto se tice 'kako arena zavisi od gledanosti', pa naravno da zavisi. Sve komercijalne televizije zavise od gledanosti. Mnogo skuplje ces naplatiti reklame kada pustis prenos utakmice Liverpul-Junajted, nego utakmice Vojvodina-Lucani... cena reklame zavisi od gledanosti. A reklame su televizijama jedan jedini prihod.
U pravu si da samo nagadjamo o statistici gledanosti Vose na tv-u. Ali sudeci po tome sta odlucuje Arena da prenosi, deluje mi da je slaba gledanost Vose. Nas prenose samo kada nemaju sta drugo. A cisto sumnjam da bi namerno stavili u programsku semu neku drugu utakmicu koja ce imati manju gledanost, nego pustiti Vojvodinu koju gleda vise ljudi... to ekvivalentno pucanju samom sebi u nogu.