Download

Download

Prva šampionska krunaBorivoj Mirosavljević

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 433Mb

Ovo je šesnaesta knjiga u ediciji fotomonografija "Zlatno oko" izdavača Foto, kino i video saveza Vojvodine. Posvećena je jubileju, 40-godišnjici prve šampionske krune, Fudbalskog kluba "Vojvodina iz Novog Sada, koji je takav rezultat u svojoj istoriji, do sada postigao još samo 1989. godine kada je po drugi put bio prvak tadašnje Jugoslavije. Ovoj knjizi, koja je samo segment istorije uspešnog fudbalskog kluba, svakako je mesto u ediciji "Zlatno oko" jer je fotografija najubedljivijim nezamenjivi, svedok svih događaja u skoro stogodišnjem razvoju Vojvodine.


Almanah 2002/2003Edicija: Vojvodina - drugi vek

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 63Mb

Za nama je još jedna prvoligaška sezona vaše i naše Vojvodine. U almanahu čije ste listanje upravo otpočeli, želeli smo da rečju i slikom, zabeležimo sve što je bilo važno tokom sezone 2002/03, verujući da će pisani trag koji tako ostavljamo biti omiljeno štivo svima koji vole naše crveno-bele boje, ali i korisno svedočanstvo istoričarima sporta koji će, jednom, baš u ovoj publikaciji naći verodostojnu građu za istoriju srpsko-crnogorskog, vojvođanskog i novosadskog fudbala.


Almanah 2000/2001Edicija: Vojvodina - drugi vek

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 89Mb

U noći između 31. decembra 2000. i 1. januara 2001. i Fudbalski klub Vojvodina kročio je u novi vek, drugi u svojoj bogatoj istoriji započetoj davne 1914. godine. Stoga je i edicija čiji prvenac je ovaj almanah, naslovljena sa "Vojvodina - drugi vek".


Moja VošaKlupski magazin

Početkom ovog veka, klupske strukture su napravile strategiju podizanja marketinga na viši nivo. Između ostalog došlo se na ideju štampanja klupskog časopisa koji bi izlazio jednom u par meseci i u kojem bi bile sadržane kako aktuelne informacije, tako i neke činjenice iz bogate istorije kluba, intervjui sa igračima, osvrt na navijačke grupe koje su pratile FKV,...

Prva tri broja su se pojavila u junu, avgustu i decembru 2001. godine, a onda je, usled nedostatka materijalnih sredstava ili nezainteresovanosti vodećih struktura kluba, izlazak časopisa obustavljen. Poslednji trzaj da se časopis oživi desio se 2004. godine, kada je izašao četvrti, ujedno i poslednji, broj.

Broj: 4
Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 90Mb
Broj: 3
Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 90Mb
Broj: 2
Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 96Mb
Broj: 1
Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 80Mb

Jubilej ŠampionaBorivoj Mirosavljević

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 379Mb

O čemu čovek razmišlja na svoj sedamdeset peti rođendan? Da li da prebira po uspomenama i pokušava da nekadašnjim lepim trenucima odagna surovu istinu o onome što ga neminovno čeka?

"Vojvodina" nema takvih briga jer njena starost donosi nove mladosti. Ali, jubilej je prilika da se setimo onih koji su otišli i ostavili nam rezultate za nezaborav.


Šampion 1965-1966."Dnevnik"

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 7Mb

"Prošlo je preko pola veka od onog dana kada je grupa novosadskih mladića zaželela da ima svoj klub. Za to vreme ređale su se generacije u crveno-belim dresovima, a svaka od njih dala je svoj doprinos da boje Vojvodine postanu svetlije.

Danas, kada se to ime nalazi na vrhuncu. Kada se pedesetogodišnji barjak viori iznad svih, stisnimo ruku jedni drugima, čestitajmo onima koji su ga tako visoko digli, svima koji su dali svoj doprinos da se ostvari davnašnja želja. Šampionski trofej je utoliko draži ukoliko je borba za njega i njegovo osvajanje samo produžetak puta ka najvišem cilju svih onih koji su mu godinama stremili, gajili iluzije i nadali se.

Srećni smo što smo baš mi oni koji su imali tu čast da prime lovorov venac Vojvodina."


Osamdeset crveno-belih godina (1994)Vladimir Todorović, Miroslav Gavrilović

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 98,9Mb

"Nema sumnje da se periodi u životu jednog fudbalskog kluba ne pamte samo po titulama i trofejima. Zato smo se opredelili i za priče o četiri najznačajnije generacije fudbalera Vojvodine koje su se ciklično pojavljivale, skoro po pravilu, svakih desetak godina. Neke od generacija nisu imale odgovarajući učinak na takmičarskom planu, ali su svojim dugim trajanjem svakako ostavile dobok trag. To se pre svega odnosi na generaciju koja je nosila crveno-beli dres pedesetih godina. Nije imala sreću da dostigne rezultatske vrhove koje je po kvalitetu nesumnjivo zasluživala, ali je pojedinačna vrednost igrača iz tog vremena, posebno potvrđena u dresu reprezentacije, takva da predstavlja temelj na kojem je izrasla današnja Vojvodina."


Pola veka (1964)Vladislav Beljanski, Jovan Dejanović, Luka Dotlić, Kosta Hadži i Jovan Vilovac

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 90,8Mb

"Prošlo je pedeset godina od onog trenutka kada su neposredno pred početak I svetskog rata novosadski omladinci, predvođeni sportskim entuzijastom Jovanom Ljubojevićem, osnovali svoj fudbalski klub i dali mu ime Vojvodina.

Prohujalo je pola veka od dana kada su romantičarski zaneseni novosadski mladići istrčali na igralište u Koviljskom ritu i odigrali svoju prvu utakmicu. Tada, na jednoj širokoj poljani pored Dunava, prvi put je ostvarena želja mladih Srba iz Novog Sada da i oni imaju svoj fudbalski klub..."


"Vojvodina" naša ljubav (1996)Borivoj Mirosavljević

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 180Mb

Ova knjiga, značajan je doprinos istoriji jednog od naših najstarijih fudbalskih klubova.

Neposredan povod je smrt Joške Velkera, predratnog reprezentativca Jugoslavije, koji je umro 29. novembra 1995. godine u američkoj državi Ohajo. Sve do smrti, autor knjige se dopisivao sa Velkerom. Iz te prepiske, kao i iz Velkerovih pisama njegovim drugovima, sačuvana su značajna svedočenja o više generacija koje su nosile crveno-beli dres "Vojvodine".

Knjiga je posebno zanimljiva jere se u njoj prvi put, bez političkih predrasuda, govori o fudbalerima "Vojvodine" koji su za vreme rata, spašavajući svoje živote, igrali u dresu "UAK"-a.

Centralna ličnost, Joška Velker, rođeni vojvođanski Nemac, solidarisao se i za vreme rata sa svojim prijateljima, Srbima iz "Vojvodine". Tri puta je uvodio crveno-bele u najviši rang i "Vojvodini" ostao odan do kraja života.

Ova knjiga govori o tome koliko je "Vojvodina" uvek bila otvorena za sve prijatelje najpopularnijeg sporta, bez obzira kojoj su naciji pripadali.


Vedri dani crveno-belih (1987)Borivoj Mirosavljević

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 155Mb

FK "Vojvodina" je jedan od najstarijih fudbalskih klubova u zemlji. Osnovan je 1914. godine u trenutku kada su bili odbrojani dani Austro-Ugarskoj Monarhiji, ali je do slobode trebalo da proteče još mnogo krvi.

Kada je utihnuo ratni vihor, ponovo je zalepršala crveno-bela zastava. Mnoštvo generacija je prodefilovalo ispod nje i natapalo znojem dresove "Vojvodine".

Beskrajna je lista imena dečaka i omladinaca koji su u različitim selekcijama nosili dres "Vojvodine", kao što je beskrajan put kojim su prokrstarili svoju zemlju i mnoge države sveta. Na tim putovanjima bilo je i tuge i radosti, pobeda i poraza, ali je uvek ostajao nepobeđen vedri duh mladog čoveka. I u najtežim trenucima zbijale su se šale na tuđ, ali najčešće na svoj račun.

Ova knjiga podseća na neke šale, zgode i nezgode, vedre dane crveno-belih. To je pokušaj da se otrgnu od zaborava oni trenuci koji su mamili osmehe igrača i simpatizera "Vojvodine". Mnogih ličnosti iz registrovanih anegdota više nema među nama, ali je ostala fotografija, priča, dosetka, šala, koja ih ponovo vraća među nas.

Autor ove knjige bio je neposredni svedok mnogih zgoda, a velik broj fotografija dočarava atmosferu i vreme događaja. Budućim generacijama neće biti teško da uz pomoć ove knjige prošetaju kroz sedam minulih decenija. Neka ona bude podstrek da se zabeleži ono što je ovom prilikom propušteno, kao i ono šsto tek dolazi.

Neka vedrih dana bude što više.


Šampionska sezona 1966

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 0,47Mb

...Izvrsnu partiju i potvrdu jedne Pantelićeve izreke, da Takač nije veliki igrač, već veoma veliki igrač, najbolji napadač Novosađana zaokružio je solo prodorom u času kada je najveći broj njegovih saigrača već mislio na kraj. Za Takačem je ostajala jedna prepreka za drugom, a kada je stigao do Škulja nije se odmah odlučio na udarac. I njega je prevario i tek potom postigao šesti gol.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije Slobodan Stojanovic je u utorak, 21. juna u Novom Sadu fudbalerima i članovima rukovodstva Vojvodine predao veliki pehar za osvojeni šampionat u sezoni 1965-66.


Šampionska sezona 1989

Tip fajla: pdf
Veličina fajla: 0,47Mb

...U drugom poluvremenu postignut je još jedan pogodak, odbrana Slobode je po četvrti put kapitulirala. To je definitivno rešilo pitanje pobednika. Mladi Dakić je na desnoj strani poslužio Šestica poslavši loptu u prazan prostor. Novosadski kapiten je u jurišnom naletu prvo predriblovao Čogurića, potom je fintom u prazno poslao i golmana Peštalica, da bi se na kraju, uz erupciju oduševljenja na tribinama, ušetao s loptom u gol. To je bio kraj. Definitivan. Titula je posle 23 godine ponovo u Novom Sadu!

"Ovo je najsrećniji dan u mom životu. Puno smo uložili u ovu titulu. Najveći deo prvenstva smo proveli na prvom mestu, imali smo najstandardniju formu, bili smo najjači kada je bilo najvažnije".

Ove reci kapitena Miloša Šestica izgovorene dok se okupan šampanjcem gušio u zagrljaju navijača potvrđuju da se titula našla u pravim rukama, da je Vojvodina u ovom prvenstvu bila ubedljivo bolja od svih, i da je sve utoliko lepše što je ovaj trijumf istinski kolektivni čin.


Himna ŠampionaVIS "Neoplanti"

Tip fajla: mp3
Veličina fajla: 4,7Mb

Te davne 1981. godine VIS "Neoplanti" snimio je navijačku himnu FK Vojvodina. Autor muzike je bio svima poznati Joca Adamov dok je za tekst bio zadužen Pavle Janković-Šole.

Uz ovu pesmu stasale su brojne generacije navijača i igrača Stare Dame srpskog fudbala. Ova pesma bila je svedok druge lige ali i šampionskog slavlja 1989. godine. Početkom devedesetih godina pesma je otišla u zaborav i evo tek sada je ponovo otkrivamo.

Za one starije da se prisete mladosti kao i za one mlađe da nauče staru himnu.

Pesma je zaštićena autorskim pravima tako da svako javno emitovanje ili korišćenje u komercijalne svrhe zahteva saglasnost uredništva ovog sajta!


Vaši radovi

Tema za Sony Ericsson K800by Dušan
Statistika 2006-2011by Aleksandar Marinković

Vesti
Filip Malbašić igrač sezone 2016/2017

Jedan rođeni Beograđanin, koji je u januaru 2016. godine „zadužio” dres naše Vojvodine, ove sezone je, po svim fudbalskim parametrima stekao naslov najboljeg u polovično crveno-belom dresu. Najviše datih golova sa jedne, te titula „Igrača...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Mihajlović8
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Okeuhie Eze4
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Jovanović1
Zličić1

Igrač sezone
Jovančić25
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Okeuhie Eze5
Vukasović5
Mihajlović4
Radovanović4

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...