Press / Sportski žurnal: Butorović spasilac „kanarinaca“

Butorović spasilac „kanarinaca“10.02.2011. 08:50

Sportski žurnal(12)
K

ako se vremena menjaju!? Ko bi pre dvadesetak i više godina rekao da će jednoga dana „kanarinci“ spas od gašenja potražiti u zagrljaju Vojvodine? Generacijama koje su odgajane na animozitetu dva kluba, a nije preterivanje ako se kaže da je rivalstvo između Vojvodine i Novog Sada često prelazilo i u otvorenu mržnju, to bi izgledalo kao naučna fantastika.

U vreme kada su u dva najpopularnija novosadska kluba vedrili i oblačili Vujadin Boškov i Hugo Ruševljanin, išlo se čak dotle da niko u Vojvodini nije smeo da nosi deo garderobe u žutoj boji, a u isto vreme je među „kanarincima“ bilo zabranjeno na sebi imati išta crveno!?

Vrhunac rivalstva dogodio se u sezoni 1986/87 kada su se Vojvodina i Novi Sad, kao članovi tadašnje Druge lige „Zapad“, žestoko borili za plasman u Prvu ligu. Tada je u oba gradska derbija Vojvodina slavila s 1:0, a na Detelinari su tvrdili da nije pobedio bolji nego jači. Pri tome se mislilo na snagu tadašnjih političkih moćnika, među kojima je uvek neuporedivo više bilo „crveno-belih“ nego „žutih“.

U međuvremenu se toliko toga promenilo da je na poslednjoj sednici Skupštine Novog Sada, kluba pritisnutog dugovima i do te mere iznemoglog u nemaštini da mu je zapretilo gašenje, otvoreno pozvana u pomoć Vojvodina, odnosno njen predsednik Ratko Butorović kao spasilac. Po toj ponudi, superligaš bi pomogao da se saniraju nagomilani dugovi (pominje se cifra od 15 miliona dinara) i preuzeo kompletnu brigu o daljem funkcionisanju „kanarinaca“, dok bi zauzvrat Novi Sad postao filijala u kojoj bi se kalili mladi igrači, budući prvotimci Vojvodine.

Shvatajući ozbiljnost situacije, a doživljavajući moguće gašenje „kanarinaca“ kao istorijsku sramotu za fudbalski Novi Sad, Ratko Butorović je u načelu prihvatio poziv s Detelinare. Očekujući i pomoć grada, čije ime nosi klub, prvi čovek Vojvodine najavio je da će konačnu odluku o ovoj inicijativi doneti rukovodstva dva kluba. Pre toga pune ruke posla imaće advokati i finansijski stručnjaci, kako bi se izvršio presek stanja i dobila potpuno jasna slika o preuzetim pravima i obavezama.

Gledajući iz današnje perspektive ono što se događalo u prošlosti između Vojvodine i Novog Sada, neizbežno je podsetiti se dobro poznate izreke – nikad ne reci nikad. Baš tako. Ma koliko izgledalo nestvarno.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...