Press / Dnevnik: SKUPŠTINA FK VOJVODINA: Butorovićeva ostavka nije usvojena

SKUPŠTINA FK VOJVODINA: Butorovićeva ostavka nije usvojena01.09.2011. 23:37

Dnevnik(2)
R

atko Butorović još jednom je hteo da napusti mesto prvog čoveka FK Vojvodina, ali mu 46 članova Skupštine, koliko ih je od 55 bilo prisutno na sednici, to nije dozvolilo.

To je epilog redovnog zasedanja Skupštine novosadskog fudbalskog superligaša, koje je trajalo oko dva i po sata i gde je Ratko Butorović, u svojstvu gosta zbog aktuelne suspenzije, izneo presek poslovanja od 2006. godine do današnjeg dana.

- Podsetiću da je 29. marta 2006.godine Cvetko Riđošić na tadašnjoj sednici rekao da je Vojvodina na pragu da doživi sudbinu zrenjaninskog Proletera, jer aktuelni Upravni odbor nema više načina da rukovodi klubom. Dakle, Vojvodina je bila pred gašenjem, a kada sam izabran za predsednika, zatekao sam minus od 1.990.732 evra. Od prvog dana sam bio volonter u klubu. Klub se samofinansirao, bez ijednog dinara pomoći od lokalne samouprave ili pokrajine. Kada je klub stao na noge, usledilo je moje hapšenje. To se dogodilo 28. januara 2008. godine, a klub je tada bio u plusu 4.550.000 evra i 150.000 dolara. Nasledio me je Mirko Dubroja, koji je podigao zgradu u realnoj vrednosti od oko 500.000 evra i dogovoreno je da mu taj novac bude vraćen onoga trenutka kada zgrada bude uknjižena i bude prošla tehnički prijem. To se do sada nije desilo – rekao je Butorović.

Zatim je na red došao presek perioda kada je predsednik FK Vojvodina bio Vojislav Gajić.

- Na dužnost je stupio 24. juna 2008. godine kada je na računu kluba bilo 752.210 evra, 30.566 dolara i 306.566 dinara. Njegov mandat trajao je do 1. juna 2009. godine kada sam ponovo izabran za predsednika FK Vojvodina. I kako je rečeno da dolazim na „pozitivnu nulu“, zatekao sam minus od 2.037.324 evra! Zapitao sam se tada „da li sam osuđen da u FK Vojvodinu uvek dolazim na minus?“ Za vreme Mirka Dubroje i Vojislava Gajića nijedan evro nije zarađen od transfera, sponzorskih ugovora ili reklama. Samo su se gomilali rashodi i dugovi. Uzeti su krediti od 550.634 evra, što je bilo u suprotnosti sa Statutom kluba. „Karin komerc“ je klubu pozajmio 168.595 evra, a „Aleksandar gradnja“ 138.607 evra, što je takođe bilo u suprotnosti s odlukom UO, jer je od ranije odlučeno da „pozajmice koje daju članovi UO mogu da se vrate samo ako se klub privatizuje ili se proda "trećem licu“. Tako se desilo da su prve pare koje su zarađene posle mog povratka bile blokirane, a blokade su pljuštale jedna za drugom...

Ratko Butorović je istakao da je FK Vojvodina na ime poreza državi uplatio 810.000 evra.

- To smo platili u kešu, jer su nam rekli da je objekat u Veterniku „društvena svojina“, a na stadionu od službenih prostorija i svečane lože koje posedujemo na zapadnoj tribini priznali su nam tek nekih 60 kvadrata!

Današnje stanje na računu FK Vojvodina prema rečima Ratka Butorovića je takvo da može da služi na ponos klubu. Ukupni rashodi su 6.298.967 evra, a prihodi 5.527.000. Klupska potraživanja, međutim, iznose 2.028.000 evra, dok su dugovi oko 588.000 evra. Kada sve saberemo i oduzmemo, dolazimo do zaključka da će Vojvodina krajem oktobra, kada sva potraživanja treba da pristignu, biti u plusu oko 1,4 miliona evra.

- Još pre mesec dana na sednici UO sam podneo ostavku. Od večeras ja više nisam predsednik FK Vojvodina. Zahvaljujem se članovima UO i navijačima uz napomenu da ja stvarno volim ovaj klub. Zahvaljujem se i gradu na reflektorima, uz napomenu da za vreme mog mandata nije bilo zloupotreba u klubu. Podsetiću dušebrižnike koji su strahovali „da će Bata da kupi Vojvodinu“, da je na našu inicijativu klub proglašen od posebnog značaja za grad i pokrajinu i kao takav izuzet iz privatizacije. Igrali smo za proteklih šest godina tri puta u finalu Kupa, a u celoj istoriji (97 godina) ukupno pet puta. Na terenu smo u prošloj sezoni pokazali da smo bolji od beogradskih rivala, ali su oni pokazali da su van terena jači. Mi nikada nismo imali političare u klubu, a ja sam u životu slušao samo oca i majku. Od kad njih više nema, slušam samo sebe. Verovatno se zato mnogima i ne sviđam, jer sa mnom ne može niko da manipuliše.

Na kraju je Ratko Butorović poručio skupštinarima:

– Nemojte dati da unište FK Vojvodinu!

Potom su članovi Skupštine izglasali i 4. tačku dnevnog reda - izjašnjavanje o ostavci predsednika Ratka Butorovića.

Usledila je prvo diskusija u kojoj su članovi UO Stevan Lalošević (ujedno i potpredsednik Skupštine), Dušan Vlaović i Milenko Damjanić, članovi Skupštine Miloš Zemljanac, Slavko Obadov, Radivoj Radosav i Aleksandar Posnov obrazložili zbog čega Ratko Butorović ne sme da uradi ono što je naumio, jer je zbog svega učinjenog potreban klubu u nastojanju da se osvoji jedan trofej i 100. rođendan klub dočeka u pobedničkom raspoloženju. Kada se prešlo na glasanje, jednoglasno nije usvojena ostavka Ratka Butorovića na mesto predsednika kluba.


Niko iz grada i pokrajine

Dug je spisak političara koji su pozvani na sednicu Skupštine FK Vojvodina, ali se nisu odazvali. To su: Šandor Egereši, Bojan Pajtić, Modest Dulić, Igor Pavličić, Aleksandar Kravić, Aleksandar Jovanović, Milorad Mirčić, Dušan Elezović, Siniša Sević, Miloš Vučević, Dušan Bajatović, Tomislav Stantić, Igor Mirčić, Maja Gojković, Miroslav Španović, Vladimir Jelić i Zoran Radoman.

Jedini koji je došao na Skupštinu je Milan Đukić (SPO).


Radna grupa

Oformljena je i Radna grupa na čelu sa članom UO kluba, generalnim direktorom „Dnevnik Vojvodina pres“ Dušanom Vlaovićem i članovima Milenkom Damjanićem, Aleksandrom Posnovim, Đerđom Balatonom i Ognjenom Krsmanovićem, koja će obići sve gradske i pokrajinske strukture i pokušati da uspostavi bolju saradnju i podršku s FK Vojvodina.


Panonija

Prema rečima Stevana Laloševića, koji je bio član UO i kada je Vojvodina bila pred gašenjem, bilo je suludih ideja.

- Pored one da budemo filijala nekog ruskog kluba, predloženo je da se klub ugasi i osnuje novi pod imenom Panonija?!

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...