Press / Večernje novosti: Merebašvili: Zaljubljen u Srbiju, ali srce vuče kući

Merebašvili: Zaljubljen u Srbiju, ali srce vuče kući31.12.2011. 18:28

Večernje novosti(1)
N

a svom je terenu i u Novom Sadu i u Tbilisiju. U oba grada je kod kuće. Giorgi Merebašvili (25), reprezentativac Gruzije, kreator igre Vojvodine, novogodišnje praznike sa porodicom slavi u rodnom gradu, a Božić će, kako ističe, da dočeka u „Srpskoj Atini“. Gde će biti za Srpsku novu godinu, još ne zna.

U dresu Vojvodine, koji nosi dve godine, pobrao je simpatije publike dokazavši se u finišu jeseni, kada je sjajnim partijama potvrdio vrhunski talenat kao plejmejker velikih mogućnosti na koga Novosađani računaju na proleće u pohodu na Kup. S druge strane, njegov matični klub Dinamo, u kojem je, kao jedan od mlađih igrača, gospodario terenom, bio centralna figura, miljenik navijača... želi da ga vrati.

- Pitanje gde ću da dočekam Pravoslavnu novu godinu, zapravo, odnosi se na to gde ću da nastavim karijeru – poručuje Merebašvili iz glavnog grada Gruzije. - Pravoslavac sam i svakako ću da obeležim taj praznik sa familijom u jednom od moja dva grada. U kojem, još ne znam. Verujte, u velikoj sam dilemi. Voleo bih da ostanem u Novom Sadu, ali i srce me vuče u Tbilisi. Ima mnogo razloga i da ostanem, i da odem. Nije mi lako... U svakom slučaju, Vojvodina će mi pomoći da odlučim.

Kako Vam se dopada život u Srbiji?

- U Novom Sadu se osećamo kao kod kuće. Naša ćerka Natalija je rođena u Srbiji. Grad je veoma lep i miran, veoma dobar za porodičan život. Ljudi u njemu su prijateljski raspoloženi. Moja supruga Sofija,takođe, obožava Novi Sad.

S kim se družite od fudbalera Vojvodine?

- Skoro sa svima. Svi iz ekipe su veoma druželjubivi. Nekako najviše vremena provodim sa Vladanom Pavlovićem, koji je naš komšija. Živimo u blizini, pa gotovo svako veče provodimo zajedno u porodičnom okruženju. On je mnogo dobra osoba.

Pravoslavac ste, da li idete redovno u crkvu?

- Svake nedelje idem u crkvu sa suprugom. Mi smo ortodoksna porodica. Bog je uvek sa mnom.

Kako provodite odmor u Tbilisiju?

- Nisam bio u Tbilsiju šest meseci i nedostaju mi familija i prijatelji. Sada, na odmoru, provodim sve vreme i sjajne dane sa omiljenim ljudima.

Razgovarate, verovatno, i o fudbalu, pa, gde se igra bolje: ovde ili tamo?

- U Gruziji ima više tehničke igre nego u Srbiji, to je jedina razlika. Meni odgovaraju obe lige, a više volim onu u kojoj publika uživa, kako vi kažete, igra za oko navijača.

Ranije zamereke pojedinih da loptu duže držite u nogama su nestale?

- Taj potez više je želja da posao organizatora odradim što bolje. Ima tu i navike, ali želja mi je da na svakoj utakmici pogodim mrežu suparnika i tu nema nikakve dileme. Istina je, volim loptu u posedu i dribling i u svakoj situaciji se trudim da to bude i korisno za ekipu, ali i lepo za oko navijača koji me podržavaju. Uvek tražim pogodan trenutak da uputim loptu onako kako valja, da napad završi akciju na fudbalski način.

U reprezentaciji Gruzije ste imali neprikosnoven status koji je trenutno malo poljuljan?

- Iz određenih razloga, nisam igrao poslednjih par utakmica. Pre toga, uvek sam bio deo reprezentacije i verujem da će tako biti u budućnosti.

Da li zbog toga želite da se vratite u Tbilisi?

- Da, želim, ali nije to osnovni razlog. Smatram da trenutno Dinamo ima više ambicije da igra u Ligi Evrope, a i finansijska situacija je, čini se, bolja nego ranije. Klub ima novog predsednika, razgovarali smo, ambiciozni su, žele me ponovo u timu... Ne znam, videćemo...

Potrebni ste klubu i teško da će Vas pustiti da se vratite u Dinamo?

- Znam, Vojvodina odlučuje. Verujte, lepo mi je u Novom Sadu, organizovanom klubu, a najvažniji je fudbal. To je za mene smisao života. Nisam ništa bez fudbala i porodice, ne mogu da živim bez ovoga. Bez obzira na to gde igram, moja porodica će uvek biti sa mnom.

Poruka za čitaoce „Sporta“ i ljubiteljima fudbala?

- Najpre želim samo da kažem „hvala“ svim ljudima koji me podržavaju i koji veruju u mene. Takođe želim da kažem „hvala“ i „Firmi“, navijačkoj grupi, jer uvek osećam njenu podršku. Zaista volim Srbiju i ljude Srbije. Želim svima sve najbolje u Novoj godini i srećne Božićne praznike – poručio je Merebašvili na kraju telefonskog razgovora za „Sport“.


HVALE SAIGRAČIMA I TRENERU

Vojvodina je veoma dobar klub i svi fudbaleri su na visokom nivou. Ipak, glavni razlog je taj što Vojvodina ima veoma dobrog trenera, Dejana Vukićevića. Po mom mišljenju, on je jedan od najboljih u Evropi!


VOJVODINA UZIMA KUP

Merebašvili sa Vojvodinom ima šansu da osvoji trofej u nacionalnom kupu, prvi u njenoj istoriji.

- Imamo velike šanse. Najveće koje je Vojvodina ikada imala. To je za sve njene igrače veliki izazov. Za mene poseban izazov. Na velikim utakmicama se prepoznaju dobri igrači.

Pa, u tom slučaju, zar ne biste voleli da igrate finale?

- Svakako, ali ne znam da li da odem ili da ostanem u Vojvodini.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...