Press / Kapiten.rs: Koga zmija ujede, i guštera se boji...

Koga zmija ujede, i guštera se boji...19.07.2012. 15:07

Kapiten.rs(0)
F

udbaleri Vojvodine večeras igraju svoj prvi meč u novoj sezoni. Od 20:30 časova (RTV 1), u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, pod reflektorima stadiona “Karađorđe“ i pred njegovim, očekuje se, dobro ispunjenim tribinama, crveno-beli će “ukrstiti koplja“ sa litvanskom Suduvom, klubom koji je po svim fudbalskim parametrima ispod nivoa Novosađana, odnosno timom koji bi morao da bude samo zagrevanje za rivala u narednoj rundi.

Međutim, prošle godine, otprilike u ovo vreme, u Vojvodini su mogli da se uvere u ustaljenu frazu da “danas svi igraju fudbal“. Bolje reći, svi znaju da kazne one koji ga ne igraju, kao što ga domaći tim na “Karađorđu“ nije igrao u onom porazu od Vaduca. Sadašnji protivnik Vojvodine je, bar ako ćemo suditi po novčanoj vrednosti tima, još slabiji od “noćne more“ iz Lihtenštajna, ali koga zmija jednom ujede, kasnije se i guštera boji, stara je poslovica koja Novosađane ne bi trebalo da uplaši, već samo natera na ozbiljnost i oprez.

Sastav crveno-belih izmenjen je u odnosu na prošlu sezonu. Od standardnih igrača, klub više ne računa na Daniela Mojsova, ugovor je istekao Stefenu Apiji, a pozajmica Aleksandru Kataiju. Što se tiče pojačanja, dovedeni su štoperi Igor Đurić i Đorđe Jokić, Seržinjo Grin kao zamena za Apiju, napadač Nemanja Bilbija se vratio sa pozajmice, baš kao i Dejan Karan, a tu je i nemali broj omladinaca…

U svojoj 98-godišnjoj istoriji, Vojvodina je osvojila jedan evropski trofej i to Srednjoevropski kup 1977. godine. fudbalMeđutim, svoj najveći evropski uspeh, Novosađani su ostvarili 10 godina ranije, kada su bili učesnici četvrtfinala Kupa evropskih šampiona i u dvomeču bili slabiji od škotskog Seltika, kasnije šampiona Evrope. Nešto mlađi navijači pamte i finale Inter toto kupa u sezoni 1998/99, dok su, od kako je klub preuzeo Ratko Butorović krajem 2005. godine, Novosađani uglavnom ispadali u drugom ili trećem kolu kvalifikacija za Kup UEFA (Ligu Evrope).

S druge strane, litvanska Suduva je dvostruki osvajač Kupa svoje zemlje (2006. i 2009). Svoj prvi međunarodni nastup ostvarila je u sezoni 2002/03, kada je u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA eliminisala norveški Bran, da bi u drugom bila deklasirana od škotskog Seltika ukupnim rezultatom 10:1. U poslednjih šest godina, redovno učestvuje i redovno ispada u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Trener Vojvodine Zlatomir Zagorčić odlučio se da dan ranije javno saopšti sastav tima koji će zaigrati večeras: Supić – Vulićević, Trajković, Đurić, Pavlović – Mitošević, Ađuru – Stevanović, Moreira, Bilbija – Abubakar. S druge strane, očekuje se da će Litvanci zaigrati u postavi: Davidovs – Beniušis, Eliošius, Leimonas, Čvedukas – Loginov, Urbšis, Slavičkas, Urba – Ledesma, Šoblinskas. Sudija meča biće Robert Maden iz Škotske.

Treba naglasiti da će Abubakar Oumaru nastupiti na večerašnjoj utakmici, iako je pre nekoliko dana saznao da mu je umro otac, a klub mu ponudio da mu organizuje prevoz u Kamerun na sahranu. Međutim, ljubimac novosadske publike je to odbio, želeći da pomogne saigračima u svoj premijernom nastupu ove sezone. Saosećajući se s njim, oni će večeras oko ruke nositi crni flor, a sa razglasa na stadionu neće biti puštana muzika.

Ulaznice po ceni od 50 (sever), 70 (istok) i 100 dinara (zapad) mogu se kupiti na blagajnama “Karađorđa“ do početka meča, a iz kluba su još jednom ponovili da počasne i sezonske karte neće važiti za ovaj susret.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...