Press / Večernje novosti: LE: Sjajna Vojvodina slavila u Turskoj sa 3:0 i prošla u baraž!

LE: Sjajna Vojvodina slavila u Turskoj sa 3:0 i prošla u baraž!09.08.2013. 08:09

Večernje novosti(0)
B

ećarac u bari punoj „zelenih krokodila“. Fudbaleri Vojvodine plasirali su se u četrvrto kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, briljantno! U u Bursi nadigrali su predstavnika Turske, Bursaspor 3:0 (2:0) u meču koji su odigrali po najavi, potpuno takmičarski. Napokon, Vojvodina, pored igre za oko i dušu navijača, uspeva da se takmiči, da odigra na rezultat, disciplinovano, motivisano, s mnogo odgovornosti ali i lepršavosti u igri.

Izabranici trenera Marka Nikolića ubacili su „trojku“ u mrežu predstavnika Turske koji je pre nedelju dana na „Karađorđu“ u prvom meču veoma dobro prošao i srećno izborio remi 2:2. Tada je novosadski tim upoznao rivala sa višestruko većim budžetom, timom koji je pravljen za Ligu šampiona i „legiju stranaca“ koju predvode fudbalski asovi iz Argentine, Francuske, Čilea, Češke... i sveukupno ga nadvisio sa 5:2. Svaka čast fudbalerima Vojvodine koji su verovali u sopstvene mogućnosti, bili optimisti i dostojno reprezentuju naš fudbal.

Žestoko su startovali Novosađani i već u drugom minutu jasno stavili domaćinu do znanja šta im je cilj. Tada je, međutim, posle kornera Vranješa, Oumaru zasmetao Trajkoviću u soku, iako je bio u punom naletu. Narednu priliku imao je Škuletić koji je namerio da uposli Oumarua, ali je golman Frej loptu izbacio u korner, koji je konačno pretvoren u prednost. Poletanović je centrirao sa leve strane a Oumaru udarcem glavom matirao Francuza među stativama turskog tima.

Odlična igra izabranika trenera Marka Nikolića ogledala se u ofanzivi i posedu lopte s kojom su novosadski fudbaleri u svakom trenutku znali šta žele. Takav pristup, u kojem su se smenjivale šanse, najčešće Oumarua, Novosađani su ponovo „materijalizovali“ u 29. minutu. Oumaru je s pozicije levog krila gurnuo loptu u prostor Vranješu, a „ poslovođa“ Novosađana“ komotno pogodio cilj za prednost od 2:0.

Turci su nastupili sa dva nova igrača u odnosu na prvi, novosadski meč, Jildrim je igrao ispred „zadnje linije“ a Kiraz na levom boku u napadu, međutim, ništa nisu uspeli da doprinesu saigračima niti da iznenade našeg predstavnika. Iz igre su izostavili Argentinca Belušija, i promenili sistem samo sa jednim napadačem, Čileancem Pintom 4-2-3-1, što, međutim, nije mnogo iznenadilo niti uzbudilo Novosađane. Vojvodina je igrala u identičnom sastavu kao i pre nedelju dana na „Karađorđu“ i nametnula igru iz drugog poluvremena tog duela, baš kao što su njeni fudbaleri najavljivali. Brzo, ofanzivno, s mnogo trčanja, borbe i zalaganja.

Alivodić, sjajni napadač Vojvodine, bio je dva puta u prilici, u 16. i 44. minutu ali je gađao zamalo neprecizno, jednako kao i levi bek Leković, koji je minut pre odlaska na odmor takođe promašio cilj. Prvo poluvreme, u potpunosti je pripalo srpskom timu koji je na travnjaku odradio sve po želji i dogovoru iz svlačionice. Rani gol opustio je novosadske fudbalere, koji su znalački i koncentrisano držali loptu i prednost.

U nastavku, Turci su krenuli mnogo odlučnije, ali, bezuspešno. Pretili su, imali nekoliko prilika, ali su fudbaleri Vojvodine stoički podneli pritisak i jednako tako predstavljali stalnu opasnost za gol domaćina. Trener Nikolić je u igru uveo veznjaka Tumbasevića i u špic ubacio Kaluđerovića, što je donelo nove probleme turskom predstavniku. Istina, imali su domaćini prilike preko Juldirima u 58. minutu, koja je bila najizglednija, ali je ostala samo na pokušaju. Probao je Batalja, kao i Šestak, ređali su se pokušaji domaćina koji je međutim, zahvaljujući sjajnoj odbrani Novosađana, mogao da dopre samo do njihovog šesnaesterca.

I, za finiš, jagoda na šlag. „Rezervista“ Kaluđerović postigao je treći pogodak u 83. minutu, efeknto, u njegovom stilu, kada je spretno reagovao na loptu koju mu je namestio Radoja.

Žreb parova baraža za Ligu Evrope biće održan u petak.

BURSA – VOJVODINA 0:3
Stadion: „Bursa Ataturk stadion“. Gledaca: 25.000. Sudija:Havijer Estrada (Španija) 7.
STRELCI: 1:0, Oumaru 9. Minut, 2:0, Vranješ, 29. Minut, 3:0, Kaluđerović 83. minut.
Bursaspor: Frej 6, Teivo 6, Siveli 6, Ozturk 6, Ozbajrakli 5,5, Sinaz 5,5 (od 35. Unal), Jildirim 6,5, Šestak 6, Batalja 6,5, Kiraz 6,5 (od 70. minuta Deniz), Pinto 6.
Vojvodina: Delač 8, Vulićević 8,5, Đurić 8,5, Trajković 8,5, Leković 8,5, Radoja 8,5, Poletanović 8,5 ( od 89. Minuta Nastić), Vranješ 9, Alivodić 8,5, Škuletić 8 (od 62. Tumbasević 8), Oumaru 9 ( od 69. Minuta Kaluđerović 8,5).
Žuti kartoni: Šestak, Sanli (Bursaspor)

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...