Press / Večernje novosti: Vujke, legenda za sva vremena: Uzvišen i čovek od ugleda (5)

Vujke, legenda za sva vremena: Uzvišen i čovek od ugleda (5)07.05.2014. 13:47

Večernje novosti(0)
O

D kad se fudbal igra u Novom Sadu, a to je 100 godina, Vujadin Boškov je najveće fudbalsko ime. Tvrdnja dr Radivoja Mike Radosava, Vujketovog igrača iz prve šampionske generacije Vojvodine, sada kandidata za predsednika skupštine novosadskog superligaša, ogledalo je ugleda koji je legendarni igrač i trener uživao u njegovom gradu, ali i širom sveta.

- Zaista, mnogi su imali sjajne i bogate karijere, ali Boškovu niko po tom pitanju nije ravan. Bio je vrhunski fudbaler sa 512 odigranih utakmica za Vojvodinu i 57 za reprezentaciju Jugoslavije. O njegovim trenerskim uspesima sa čuvenim evropskim klubovima, sve se zna, kao i da je upravo on osmislio trenažni fudbalski centar Vojvodine koji nosi ime "Vujadin Boškov". Počasni selektor naše reprezentacije postao je 2001. godine, dobitnik je "Zlatne značke" našeg fudbala i kada se sve sabere, daleko prevazišao sve okvire.

Ilija Pantelić, legendarni golman prve šampionske generacije Novosađana, bio je vezan za Boškova, kojeg je doživljavao kao starijeg brata i rado prepričava zajedničke anegdote.

- Nikada neću zaboraviti kada me je 1969. pratio u Pariz, da potpišem ugovor sa Rasingom. Na rastanku mi je obećao da će mi Vojvodina, čiji je tada bio sportski direktor, već u januaru 1970. prirediti oproštajnu utakmicu u Novom Sadu. U tom momentu, nisam bio siguran da će se to ostvariti, ali je Vujke, kao i uvek, održao reč i za moj oproštaj od dresa Vovjodine doveo brazilski Korijantes. To mu nikada neću zaboraviti - priča Pantelić.

Dragan Džajić, naša fudbalska legenda, takođe s mnogo emocija govori o saradnji s Boškovim, koji mu je bio selektor u reprezentativnom dresu.

- Vujketa sam dugo poznavao, kompletnu njegovu uspešnu karijeru i mogu da kažem da je bio svuda uzvišen. Najbolje sam ga upoznao kao trenera, kada smo verovali u njega i u njegov veliki autoritet. Imao je čvrstu reč i držao do nje, jer je sve što je rekao, uvek ispunio. Takođe, gde god je radio, bio je omiljen. Zaista, bila je privilegija poznavati ga - priča Džajić.

Partizanova legenda, Momčilo Moca Vukotić, sarađivao je sa Boškovim u trenerskoj komisiji i isticao da je reč o izvrsnom stručnjaku i čoveku.

- Vujke je slavu srpskog fudbala pronosio širom Evrope i jedan je od najuspešnijih naših stručnjaka - zaključio je Vukotić.


KARADžIĆ: SAČUVAĆEMO USPOMENU NA NjEGA

TOMISLAV Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, najavio je da će u čast Vujadina Boškova biti organizovana manifestacija pod njegovim imenom.

- Do sada smo govorili da imamo Čiču i Vujketa, a ostali smo i bez počasnog predsednika FSS i bez počasnog selektora, dve ikone, dva gorostasa i dva simbola fudbala naše zemlje. Ostajemo u obavezi da sačuvamo uspomenu tako što ćemo u čast Boškova organizovati manifestaciju pod njegovim imenom - poručio je Karadžić.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...