Press / Dnevnik: Pavloviću četvrtina od prodaje Babića i Gaćinovića

Pavloviću četvrtina od prodaje Babića i Gaćinovića09.06.2014. 21:54

Dnevnik(0)
Z

vaničnim saopštenjem oglasio se novi Upravni odbor Fudbalskog kluba Vojvodina, upoznajući širu javnost s nalazima komisije za popis i ekonomsko-finansijski izveštaj.

Navedena komisija, kojom rukovodi Igor Sekereš, kontroliše zatečeno stanje u klubu, a evo šta piše u saopštenju UO FK Vojvodina koje je potpisao predsednik Kosta Hadži i koje prenosimo u celini:

- Postupajući u skladu sa odlukom Skupštine FK Vojvodina sa sednice održane dana 16. maja 2014. godine, Upravni odbor ovim putem obaveštava sve članove i navijače kluba, kao i sportsku javnost, da je komisija za popis i ekonomsko-finansijski izvešgaj pronašla dva veoma značajna ugovora koji dovoljno govore o stanju u našem klubu.

Naime, samozvani predsednik UO Zoran Pavlović je, kao zastupnik firme „Friends&football internacional LLC„ , dana 19. marta 2014. godine, zaključio sa našim klubom, koga je predstavljao Radislav Rabrenović, Ugovor o ustupanju ekonomskih prava br. 95/14, kojim je stekao 25 odsto prava koja pripadaju klubu prilikom transfera igrača Srđana Babića i Mijata Gaćinovića u inostranstvo i to za navodno dugovani iznos od 168.000 evra po osnovu provizije koja mu navodno pripada za transfer igrača Miroslava Stevanovića u špansku Sevilju. Potpredsedniku UO Dragoslavu Vukoviću, kao vlasniku DOO „Vuković 1967”, pripalo je 50 odsto prava za Sergeja Milinković-Savića za iznos od 360.000 evra, koji je, za razliku od svog predsednika, i uplatio, a na osnovu ugovora br. 129/14 zaključenog 28. aprila 2014. godine. Navedenim ugovorima predviđeno je da naš klub ne može zaključivati ugovore o transferima navedenih igrača bez njihove saglasnosti.

Možda sve ovo i ne bi bilo čudno da pomenuta lica u zaključivanju ovih ugovora nisu učestvovala i sa druge strane, tj. sa strane kluba i to kao članovi UO, koji su na tim sednicama glasali upravo za zaključivanje tih ugovora, što predstavlja klasičan primer sukoba interesa. O svojoj nameri nisu obaveštavali Skupštinu kluba, nisu konsultovali stručna lica u klubu, nisu bilo kome drugom, osim svojim firmama, omogućili učešće u eventualnom postupku prodaje prava iz ugovora. Prava iz tih ugovora su imovina kluba, ona predstavljaju skoro jedini izvor finansiranja kluba, a klub je bez ovih prava tj. svoje imovine ostao zaključivanjem ugovora koji su lica koja predstavljaju i vode klub zaključivali sa firmama u svom vlasništvu - sami sa sobom.

Ove pravne radnje navedenih lica su ništave sa stanovišta člana 49, stav 3. Zakona o platnom prometu, kojim se za vreme blokade poslovnog računa radi prinudne naplate zabranjuju sve transakcije (asignacija, cesija, pristupanje dugu, preuzimanje duga, ustupanje duga, kompenzacija i drugo). Sve ovo se odigralo u trenutku kada je poslovni račun kluba bio blokiran od strane mnogobrojnih poverilaca, uključujući i Ministarstvo finansija kao poverioca za neplaćene poreze i doprinose, kao i javno-komunalna preduzeća za neplaćeni gas, poslovne prostore u vlasništvu Grada Novog Sada i mnoge druge dugogodišnje dobavljače i poslovne saradnike našeg kluba. Ostali poverioci treba da ostanu bez svojih potraživanja, jer su odgovorna lica u klubu imovinu kluba prebacili na svoje firme, a dugove ostavili svima nama i državi.

Sada postaje konačno jasno da u našoj Voši ne postoje dve skupštine, dve uprave i dva ovlašćena lica. Postoji samo jedan legalno izabrani UO na sednici održanoj 16.maja 2014. godine, kojoj je prisustvovala većina članova Skupštine, a sa druge strane postoje lica koja su 11. maja 2014. godine, postavljanjem privatnog obezbeđenja na rampu u Veterniku, sprečavanjem izabranih članova Skupštine i održavanjem nelegitimne Skupštine, ustvari sprečavali da se sazna istina sa namerom da sačuvaju imovinu kluba koja postala suvlasništvo njihovih firmi.

Ostalim poveriocima su ostavili blokadu računa u iznosu od 103.801.161 dinara, zaposlene i fudbalere tri meseca bez plata, pokvaren sistem za zalivanje terena, kantinu fudbalske Akademije bez brašna i ulja, kao račun iz kafane u iznosu od 320.000 din koji su napravili samo dan pre nego što će novi UO stupiti na dužnost.

Kako su na osnovu ovih ugovora Sergej Milinković-Savić, Mijat Gaćinović, Srđan Babić i ko zna ko još, kao osvajači Kupa Srbije i učesnici završnice omladinskog Evropskog prvenstva i ponos našeg kluba, postali privatna svojina pomenutih lica, kako sada oni odlučuju o njihovoj budućnosti i njihovim karijerama, te kako je klub zbog izdatih im menica postao talac ovih lica, ovim putem obećavamo da ćemo u ime našeg kluba upotrebiti sva zakonom dozvoljena sredstva radi zaštite naših igrača i interesa kluba, te da ćemo do kraja sprovesti započeti postupak uspostave legaliteta poslovanja i revitalizacije našeg kluba - kaže se u saopštenju Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...