Press / Večernje novosti: FK Vojvodina: Minusi cure iz šuplje kase

FK Vojvodina: Minusi cure iz šuplje kase29.06.2014. 21:19

Večernje novosti(0)
U

PRAVNI odbor novosadskog superligaša predočio je javnosti zvaničan finansijski izveštaj u kom se nalaze sve sami minusi, i to u stotinama miliona dinara. Analiza je urađena na osnovu dokumenata koje su revizori uspeli da pronađu i onih koji su im dostavljeni.

Klupsko rukovodstvo predvođeno Zoranom Šćepanovićem, naglašava da će takođe o svim dodatnim saznanjima o poslovanju kluba koje dobije od nadležnih institucija blagovremeno obelodaniti.

- Kao što smo obećali, vodićemo klub transparentno i pošteno i u to ćemo javnost uveriti u najkraćem mogućem roku - poručuje Šćepanović.

Po izveštaju, koji je sačinio Igor Sekereš, ekonomista, problema ima na pretek.

- Uvidom u ekonomsko-finansijske podatke za period 2008. do 2013. godine nije teško zaključiti da se položaj Vojvodine stalno, iz godine u godinu, dramatično pogoršavao - ističe Sekereš. - Rast zaduženosti, kao najalarmantniji pokazatelj, možemo sagledati kroz stavku kratkoročnih obaveza koje su sa 111 miliona dinara na kraju 2008. godine narasle na 526 miliona na kraju 2013. godine.

Uzroke za nastanak ovakve "galopirajuće" nelikvidnosti i prezaduženosti Sekereš nalazi u analizi nastalih troškova.

- Ako možemo naći opravdanje za značajna sredstva uložena u građevinske radove za rekonstrukciju sportskih objekata, u ovom momentu oko 155 miliona dinara neizmirenih obaveza odnosi se na ovu vrstu obaveza, teško je naći opravdanja za neke druge troškove. Neprihvatljivi i neprimereni sa finansijskog aspekta, a i sa aspekta sportskih rezultata su troškovi nastali dovođenjem igrača.

Istaknuto je da klub sa raspoloživim sopstvenim izvorima novčanih sredstava nije bio u mogućnosti da servisira nastale troškove dovođenja igrača - transfere koji uključuju i značajne menadžerske provizije, kao i neprimereno velika mesečna primanja tih igrača. Menadžeri, klubovi i igrači od Vojvodine po ovom osnovu potražuju oko 82 miliona dinara (75 miliona knjigovodstveno evidentirano) i oko 780.000. evra koji se ne vode u knjigovodstvenoj evidenciji (dva menadžera i 13 igrača).

- Kao neprimereno velike troškove za posmatrani period možemo smatrati i troškove za hotelsko-ugostiteljske usluge -oko 160 miliona dinara, i troškove kamata na neblagovremeno izmirivane poreske obaveze. Za kraj bih samo citirao deo iz Izveštaja nezavisnog revizora za 2013. godinu: Ovakvo stanje u FK Vojovodina, Novi Sad, ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti - zaključio je Sekereš.


PUT NA ZLATIBOR

FUDBALERI Vojvodine nastaviće pripreme na Zlatiboru od 2. do 10. jula, gde će, kako potvrđuje Mladen Jovanić, sportski direktor Novosađana, odigrati nekoliko prijateljskih mečeva.

- Ekipa će biti smeštena u hotelu "Palisad" i treniraće na tim terenima. Za sada je izvesno da će odigrati trening utakmicu sa Sutjeskom iz Nikšića, a na licu mesta, s obzirom na to da tamo trenira veliki broj timova, dogovorićemo još nekoliko pripremnih utakmica - kaže Jovanić i potvrđuje da će Zoran Marić, trener Vojvodine, na put povesti 32 igrača.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...