Press / Politika: Mrđa tobdžija godine

Mrđa tobdžija godine12.01.2010. 08:07

Politika(0)
N

apadač Vojvodine i povremeni reprezentativac Srbije postigao dva gola više, ali je Senegalac bolje „rasporedio” pogotke. – Po efikasnosti naša liga na dnu Evrope

Mnogo je vode Dunavom i Savom proteklo otkako je Slobodan Santrač okačio kopačke o klin, tako da njegove golgeterske vragolije pamte samo stariji ljubitelji fudbala. Čak 218 golova u dresovima OFK Beograda, Partizana i Galenike na 365 prvenstvenih utakmica, ostaće još zadugo u analima našeg najpopularnijeg sporta upisani kao nedostižan rekord.

Današnji fudbalski šampionat Srbije potpuno je drugačiji od onog u vreme popularnog Sanija, a po svemu sudeći njegov rekord će još dugo odolevati. Po mnogo čemu naše najjače takmičenje je na evropskom začelju pa tako i po efikasnost. Na 215 utakmica u 2009. godini (meč između Borca i Vojvodine odigran 2. maja registrovan je službenim rezultatom 3:0 u korist Novosađana) postignuto je 460 golova, ili u proseku 2,14 po susretu. Proletos su na 95 mečeva viđena 203 pogotka, a jesenas na 120 utakmica 257.

Senegalski internacionalac Lamin Dijara okitio se s dve ovogodišnje golgeterske titule, koje su mu verovatno bile i ponajbolja preporuka da debituje za nacionalni tim popularnih „lavova iz Terange” u Seulu 14. oktobra protiv Južne Koreje (0:2) kada je u 80. minutu igru napustio Đemba Ba. Najpre je s 19 golova u 29 utakmica postao prvi stranac najbolji strelac našeg prvenstva, a jesenas je s devet pogodaka (14 mečeva) vodeći na listi tobdžija.

Iako je slava pripala Partizanovoj „crnoj mambi”, kako od milošte navijači „crno-belih” nazivaju ovog tamnoputog igrača, prvi tobdžija Srbije u predmundijalskoj godini ipak je Dragan Mrđa. Od 172 fudbalera, koji su se upisali u listu strelaca, napadač Vojvodine je u 2009. najefikasniji s 19 golova na 29 mečeva. Mrđa je proletos deset puta matirao protivničke golmane (14), a jesenas devet (15). Dijara je na 26 utakmica dao dva gola manje.

Daleko iza njih dvojice su Andrija Kaluđerović (Rad), Gabrijel Kordova Kleverson Kleo (Crvena zvezda i Partizan) i Dušan Tadić (Vojvodina), koji dele treće mesto sa 11 pogodaka.

U godini, koju smo upravo ispratili, postignuto je samo pet het-trikova, od kojih su tri Mrđina. On je najpre 9. maja za 42 minuta savladao golmana OFK Beograda, zatim 3. oktobra za samo 12 izrešetao mrežu BSK-a, a 21. novembra je tri puta pogodio i gol Borca za 40 minuta. Dijara je samo protiv Čačana 15. avgusta bio tri puta precizan, ali za 42 minuta. Drugi najbrži het-trik delo je Nenada Milijaša. Srpski reprezentativac, sada član engleskog Vulverhemptona, 16. maja je za 38 minuta tri puta matirao čuvara mreže Jagodine.

Među 460 pogodaka je i 14 autogolova. Šestorica igrača uspela su da matiraju i svoje i protivničke golmane. To su: Nenad Višnjić i Nikola Krčmarević (oba Čukarički Stankom), Aleksandar Komadina (Smederevo), Aleksandar M. Petrović (Rad), Nikola Simić (kao član Habitfarma Javora) i Srđan Simobić (Metalac).

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...