Press / Dnevnik: Babić traži dobitnu kombinaciju

Babić traži dobitnu kombinaciju04.02.2010. 07:39

Dnevnik(0)
I

za fudbalera Vojvodine je prva kontrolna utakmica na pripremama u Turskoj. Remi s Košicama (1:1) nagovestio je neke novine, potvrdio da je Vojvodina angažovala interesantne novajlije i da ima perspektivne mlade igrače.

Šef stručnog štaba Branko Babić je poslovično oprezan i ne želi da daje direktnije ocene posle prve provere, ali se u njegovoj besedi mogu naslutiti pojedinosti kojima je zadovoljan, kao i one na kojima će nastojati da se mnogo toga popravi.

- Nismo smeli da primimo onako jeftin gol, naročito zato što smo na tom delu terena imali trojicu iskusnih odbrambenih fudbalera – jasan je Babić. – Za sve ostalo mogu da kažem da je utisak zadovoljavajući. Naravno, nije se moglo očekivati da u ekipi koja je istrčala sa šestoricom novih igrača i u potpuno novom osnovnom rasporedu 4-3-3 igra bude timski sređenija, jer imamo vremena i utakmica da se pronađu linije tima i po širini i po dubini.

Bilbija, Mrđa i Adams u datoj postavci mogli bi da budu pravo osveženje na proleće?

- Sva trojica su potpuno različiti igrači – kaže Babić. – Ima mnogo prostora za kombinovanje, jer je jasno da u takvom opredelenju njih trojica zahtevaju mnogo tačnih i pravovremenih pasova. U drugom delu utakmice naš osnovni raspored je bio sa četvoricom u poslednjoj liniji (Smiljanić, Karan, Lovrić, Faber), četvoricom u sredini (Tadić, Tumbasević, Ađuru, Katai), najisturenijim Mudrinskim (zatim Šušnjarom) i malo povučenijim Đurovskim iza napadača. Moguće je da već u sledećoj proveri sa Sigmom ( u petak), u postavci 4-4-1-1, na ta dva najisturenija mesta isprobam Bilbiju kao špica i Adamsa koji bi igrao iza njega. U svakom slučaju, za Vojvodinu kao klub a onda i za mene kao trenera je dobro to što imamo raznovrsnije igrače naspram jeseni, kao i plejadu mladih sa kojima je zadovoljstvo raditi – smatra Babić.

O SMILJANIĆU

U Vojvodini najveća nedoumica vlada na mestima bočnih igrača. Posle duela sa Košicama Babić ističe da je ekipa na dobrom putu da jednu dilemu skine s dnevnog reda.

- Pristup i igra kakvu je demonstrirao u meču sa Košicama Gorana Smiljanića ponovo nameće kao odličnu alternativu za mesto na kojem igra Miroslav Vulićević. Jasno je da je Smiljanić mnogo bolji u ofanzivnim dejstvima, ali ono što je pokazao daje mu za pravo da, ukoliko tako nastavi, ozbiljno konkuriše za mesto uz desnu aut liniju – veli Babić.

BAZEN I SAUNA

Dan posle utakmice sa Košicama igrači su pre podne imali obavezno merenje (nekolicini igrača vaga je pokazala kilogram viška, ali je nekoliko njih i izgubilo na težini), a posle toga lakši futing, saunu i bazen. Popodnevni termin iskorišćen je za odmor.

BILBIJA NE KRIJE SREĆU

Vojvodina je na pripremama u Antaliji fudbalskom svetu predstavila bogatu mladost. U prvoj trening utakmici sa slovačkim Košicama (1:1) viđena je plejada talenata od kojih bi većina trebala da joj garantuje lepu budućnost.

Šef struke Branko Babić odlučio se da utakimicu sa slovačkim timom počne u novoj formaciji, s četvoricom u poslednjoj liniji, trojicom u sredini i trojicom u napadu. Uz to, u prvih jedanaest uvrstio je čak šestoricu novajlija, pa je tim izgledao ovako: na golu je bio Brkić, uz desnu aut liniju Vulićević, uz levu Nestorović (stigao iz Rudara), a dvojica štopera Pleč i Đurišić (stigao s Kipra posle šestomesečne pauze). U vezi su igrali Medojević, povratnik iz Palića Mitošević i novajlija s Detelinare Novaković. Centralno mesto u špicu zauzeo je Mrđa, levak Bilbija igrao je po desnoj, a dešnjak Adams po levoj strani.

Da nije bilo olako primljenog gola zamerki bi bilo tek u naznakama. Ipak, mladi Vuk Mitošević, koji se nameće tačnim i pravovremenim pasom, ovako obrazlaže trenutnu sliku:

- Ne zaboravite da prekide još nismo uvežbavali, a mnogo je novih igrača. Doći će na red i vežbe prekida i u defanzivi i u ofanzivi – kaže Mitošević, napomenuvši da je potpuno zadovoljan onim što je ekipa prikazala u prvom meču.

Na pitanje kako obrazlaže sasvim dorbu saradnju s Medojevićem i Novakovićem, Mitošević odgovara:

- Znamo se mi veoma dobro, dugo smo zajedno. S Medojevićem sam igrao u Vojvodini, a Novakovića znam još iz škole RMR. Imamo odličnu komunikaciju na terenu i zato je to možda izgledalo bolje od očekivanog u ovoj fazi. Ono što mene posebno raduje je to što sam osećao da imam snage i za više od 45 minuta – ističe Mitošević, za čije su se kvalitete u Antaliji već raspitivali neki menadžeri kojih ovde ima na svakoj utakmici.

Nemanja Bilbija je iz fudbalske porodice. Otac Milorad bio je kapiten banjalučkog Borca, član generacije koja je trijumfovala u Kupu SFR Jugoslavije pobedom nad Crvenom zvezdom. Debi u dresu Vojvodine krunisao je golom i to kakvim.

- Namestio sam loptu na korner i odsekao je levicom, a ona je prevarila golmana i završila iza njegovih leđa u mreži. Mojoj sreći nije bilo kraja – ne krije oduševljenje i zadovoljstvo mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine. – Lepši početak zaista nisam mogao da poželim, pa mi preostaje da se trudim da ovako nastavim. I ja sam zadovoljan učinkom, iako mi je još uvek teško da se priviknem na nov način rada.

Zanimljivo je da se Mitošević i Bilbija znaju već deset godina.

- Igrali smo u Banjaluci 2000. na turniru, kada sam bio član RMR škole fudbala, a Bilbija bio pionir Borca – priseća se Mitošević, dok Bilbija dodaje da su se 2007. godine kao kadeti ogledali i na tradicionalnom Memorijalu „Stevan Nešticki“ u Novom Sadu, gde Reprezentacija Republike Srpske igra kao stalni učesnik nekoliko godina unazad.

Svaki napadač zna šta znači tačan i pravovremen pas.

- Vidim da je Vuk majstor za takve lopte, a ako ih bude trudiću se da ih što bolje iskoristim – veli Nemanja Bilbija.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...