Press / Dnevnik: Sigma novi test za Novosađane

Sigma novi test za Novosađane05.02.2010. 07:24

Dnevnik(1)
A

NTALIJA: Pred fudbalerima Vojvodine u Turskoj je novi test. Posle remija s Košicama (1:1), Novosađane danas očekuje duel s ekipom sličnog stila, češkom Sigmom iz Olomuca.

Prošle godine Vojvodina se takođe sastala sa Sigmom, kada je boje češkog tima branio nekadašnji štošper crveno-belih iz perioda kada su stigli do finala Intertoto kupa – Darko Šuškavčević. Novosađani su prošle zime slavili 2:0 i niko u redovima našeg tima ne bi imao ništa protiv da tako bude i danas.

No, kako je šef stručnog štaba Branko Babić rekao, prevashodno ga zanima taktička disciplina, odnos prema igri i tek potom rezultatski učinak.

- Uglavnom sam zadovoljan kako su igrači do sada pristupali obavezama. Dobro je da su svesni težine zadataka koji su pred njima. Nekima to ide lakše, nekima teže, ali u celini gledano, pripreme dobro protiču. Nema težih povreda, vreme nas uprkos naglim promenama za sada služi, pa sve ide prema planu, što je za ovu fazu izuzetno važno – smatra Babić.

Meč sa Košicama pokazao je neke mane. Pre svega to se odnosi na postavljanje prilikom prekida, pa će se o tom segmentu povesti više računa, naročito iz razloga jer su Česi tim koji odlično koristi slobodne udarce i kornere.

Kada je o današnjem rivalu Vojvodine reč, jasno je da je to ekipa koja pripada drugoj polovini češke elitne lige. Sigma je polusezonu završila na 9. mestu od 16 timova s učinkom od po šest pobeda i poraza, četiri remija i gol razlikom 27:17 i 22 osvojena pobeda u 16 utakmica. Vodeći tim u Češkoj su Teplice s 32 boda, a poslednjeplasirani Bohemians sakupio je svega 10 bodova. Sigma je do dolaska u Tursku odigrala tri kontrolna meča u svojoj zemlji. Pobedila je nižerazredne Karvinu 3:0, Breclav 4:2 i Hlučin 3:1, dok je Vojvodina pre ove utakmice pobedila Metalac iz Futoga 3:0 (strelci Mudrinski, Karan i Adams) i remizirala s Košicama 1:1 (strelac Bilbija).

Lako je moguće da Vojvodina, za razliku od duela s Košicama, današnju utakmicu počne u formaciji: 4-4-1-1, gde bi u jednoj varijanti iza najisturenijeg Bilbije igrao Adams, a u drugoj iza Mrđe – Đurovski. Skoro je sigurno da će Babić kombinovati i na štoperskim tandemima, a podsećamo da su po poluvremenu u remiju s Košicama dobili Pleč i Đurišić, odnosno Lovrić i Karan, dok je Makedonac Mojsov pauzirao zbog lakše povrede. On je u međuvremenu s takođe lakše povređenim Stjepanovićem radio po posebnom tretmanu, potom se juče redovno uključio u trening, pa se očekuje da Mojsov sigurno, a možda i Stjepanović, ukoliko tako proceni lekar ekipe dr Borko Vukosav, danas dobije šansu.

Meč Vojvodina–Sigma igra se na centralnom terenu Sportskog centra „Titanik“, (14), gde će Novosađani odigrati i preostala dva duela u Antaliji, 8. s ukrajinskom Vorsklom iz Poltove i 11. februara s rumunskim Temišvarom.

AĐURU: Plakao sam noćima

Dvadesettrogodišnji Naemeka Ađuru stigao je letos iz Javora kao veliko pojačanje u Vojvodinu, ali posle šest provedenih meseci taj epitet nije opravdao. Nije razlog njegov kvalitet ili promašaj onih koji su se opredelili da ga angažuju, već neugodna povreda koja ga je odvojila od terena kada je timu bio najpotrebniji.

Činjenice jasno govore: slučajno ili ne, tek, Vojvodina je pobeđivala dok je u timu bio Naemeka Ađuru. U prva tri kola Voša je osvojila svih devet bodova, a u dva susreta s Austrijom iz Beča u kvalifikacijama za Ligu Kupa UEFA, njegov učinak takođe je bio među najboljima.

- Želim jesen da zaboravim što pre – kaže Ađuru, koji je odmah po dolasku dobio nadimak Đura, što odgovara i njemu i saigračima. – Kada sam se povredio i saznao da ću morati da pauziram skoro celu polusezonu, nisam mogao da se smirim danima. Noćima sam plakao ne shvatajući zašto je to moralo da mi se desi kada sam počeo dobro da igram i opravdavam ukazano poverenje.

Pripreme u Antaliji su šansa za sve kandidate za tim, pa tako i za Ađurua. U meču s Košicama odigrao je drugo poluvreme, a ocene o njegovom učinku su podeljene, od onih da je sasvim dobro odigrao prvi meč, do tvrdnje da mora i može bolje.

- Naravno da mogu bolje, pa zato i nisam potpuno zadovoljan. Šef mi je sugerisao da moram još više da trčim i da se borim, a ja kažem samo neka bude zdravlja, biće i dobrih igara. Najbolje znam koliko mogu – samokritičan je nigerijski internacionalac.

U hotelu „Titanik“ cimer je s novajlijom iz Gane Sadikom Adamsom.

- Dobar je momak, a odličan je i igrač. Vidi se to i biće nam pojačanje. Čudno mi je to što drugovi misle da se lako sporazumevamo. Međusobno pričamo na engleskom jer se jezici u Gani i Nigeriji potpuno razlikuju – objašnjava Ađuru.

Pre dolaska u Vojvodinu igrao je u Javoru.

- U Ivanjicu me je iz Druge nigerijske lige doveo Igbodo, fudbaler koji je, ako se sećate, svojevremno u dresu Javora dao fantastičan gol Crvenoj zvezdi. Tri i po sezone proveo sam u Javoru, a onda s Vulićevićem stigao u Vojvodinu. Miroslav je imao bolju polusezonu od mene. Sada je red da se i ja pokažem – smatra Nigerijac.

Ugovor s Vojvodinom ima još godinu i po dana, ali očekuje da bi sredinu mogao da promeni već na leto.

- Ako budem igrao dobro, biće i ponuda. Kada bih mogao da biram, bez razmišljanja bih izabrao Španiju. Ta zemlja me oduševljava, pa i fudbal koji se tamo igra – ne krije Ađuru, dodavši da bi eventualan poziv u reprezentaciju Nigerije za Svetsko prvenstvo doživeo kao najveće priznanje.

RIBA

Uprkos raznim đakonijama na trpezi hotela „Titanik“, Naemeka Ađuru kaže da on nema mnogo izbora.

- Meso takoreći uopšte ne jedem, pa mi je glavno jelo u tanjiru uvek riba. Dobro je da svaki dan ima bar jedna vrsta. U Nigeriji jedemo mnogo ribu i ta navika mi je ostala. Izbor salata, svežeg voća i povrća je dobar pa sam s te strane zadovoljan – kaže Ađuru.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić12
Ivanović9
Vukanović8
Radulović7
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Korać2
Savićević2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović23
Zukić22
Zady Sery20
Korać18
Petrović16
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...