Vesti / Mlađe kategorije / Buđenje "naših" Veterničana

Buđenje "naših" Veterničana22.09.2010. 10:30

Autor: ICE(5)
Z

a razliku od proteklog vikenda, iza nas je veoma uspešna nedelja što se tiče učinka našeg podmlatka i igrača na pozajmici u drugim klubovima. Četiri ekipe iz našeg podmlatka su tokom nedelje zabeležile čak 6 pobeda, a poprilično je bila uspešna i većina naših pozajmljenih igrača, neki su čak prvi put ove sezone na terenu ostavili upečatljiviji trag.

Nažalost, zbog određenih razloga ovaj izveštaj neće biti previše iscrpan kada je reč o opisu utakmica selekcija iz našeg podmlatka, ali će biti gledano da se to itekako nadoknadi već u narednom izveštaju. Kao neka zamena za to, biće predstavljeni igrači selekcije mlađih kadeta, odnosno oni koji uglavnom čine startnu postavu, a takođe u nekom od narednih izveštaja na red će doći i naši pioniri, taman da se malo više upoznamo sa njima kroz utakmice.


OMLADINCI

Važnu pobedu su ostvarili naši omladinci u daljem takmičenju Omladinske lige Srbije i to u Beogradu protiv BSK-a. Borčani su savladani sa 1:0 (1:0). Ova pobeda će našim momcima puno značiti za sticanje što većeg samopouzdanja nakon nekoliko slabijih rezultata.

Strelac za naš tim bio je Aca Jovanović u 8. minutu, a sastav Vojvodine je bio sledeći:
Pajović, Preveden, Nastić, Slijepčević, Ivanić, Radoja, Milićević, Poletanović, Grahovac (Ilić), Silađi, Jovanović (Kosić, Kaurin).

Konačno je proradio Jovanović i bio čovek odluke za naš tim. U teškoj utakmici, na njenom početku, na oko 25 metara od gola je primio loptu, oslobodio se čuvara varkom i kako on to već ume snažnim udarcem sa distance poslao loptu u gol. Naši momci su uspeli da sačuvaju rezultat do kraja i osvoje nova tri boda.

Po prvi put ove sezone za ekipu je nastupio i godinu dana mlađi Bojan Nastić koji je još proletos bio uz ovu ekipu. Vukaljević je i dalje povređen, a izostao je i Mejić, tako da je opet došlo do rokada na mestu desnog beka.

Omladinci se trenutno nalaze na petom mestu na tabeli sa 10 osvojenih bodova, ali je zaostatak za trećeplasiranom ekipom poprilično velik. U sledećem kolu u Veternik dolazi Sloga iz Kraljeva i to je odlična prilika da se konačno vežu dve pobede.


KADETI

I kadeti su se trgnuli posle poraza od Rada i savladali u gostima takođe BSK iz Borče sa 2:1 (2:0). Važna 3 boda za naš tim koji izgleda bolje partije pruža na strani nego kod kuće, za razliku od omladinaca.

Sastav Vojvodine je bio sledeći:
Rackov, Aleksoski, Dangubić (Božić), Simikić, Glumčević, Petrić, Baškalo (Banjac), Meleg (Šipovac), Ferati (Omčikus), Vojvodić (Mrđan), Krasin (Kosović).

Strelci za našu ekipu su bili Krasin u 41. i Baškalo u 45. minutu.

Andrej Krasin je postigao prvi gol za naš tim nakon odbijene lopte od strane golmana BSK-a, posle šuta Dejana Melega sa dvadeset metara. Drugi gol postigao je Slaven Baškalo (efikasan u gostima, kod kuće ga ne ide) nakon što je prihvatio jednu odbijenu loptu u gužvi pred protivničkim golom. Domaćini su do kraja utakmice samo uspeli da ublaže poraz pogotkom sa bele tačke.

U ekipu se vratio Dejan Meleg i to je odmah druga priča na terenu. Bojan Dangubić je opet bio prinuđen da “glumi” levog beka s obzirom na to da je Nastić igrao za omladince, a da tragičara meča sa Radom Dušana Soiljkovića nije bilo u timu. Njegovu poziciju na desnom beku ponovo je zauzeo desnokrilni Darko Aleksoski. Izgleda da je to ovoga puta funkcionisalo. U napadu nije bilo Damjana Marčete, tako da je ponovo starter bio Krasin, koga je u drugom poluvremenu po prvi put zamenio mladi Nebojša Kosović, inače jedna od uzdanica ekipe mlađih kadeta, odnosno godinu dana mlađe selekcije. Na golu je već treću utakmicu zaredom takođe mlađi kadet Emil Rackov.

Naša ekipa zauzima trenutno četvrto mesto na tabeli Kadetske lige Srbije, ali postoji mogućnost da je prestignu Teleoptik i OFK koji imaju zaostale mečeve. Narednog vikenda u Veternik dolazi kraljevačka Sloga.


MLAĐI KADETI

U okviru Kadetske lige Vojvodine, nađi mlađi kadeti su bili poprilično zaposleni, ali i uspešni. Prvo su u pomerenom meču prethodnog kola u sredu na Detelinari savladali gradskog rivala Novi Sad sa 2:0, a zatim su za vikend u Veterniku bili ubedljivi protiv Radničkog iz Sremske Mitrovice i slavili sa 5:1.

Momci se nalaze u zaista odličnoj formi, imaju maksimalan učinak od svih 6 pobeda i konačno su preuzeli prvo mesto na tabeli. Usput, sve češće daju i ponekog igrača za godinu dana stariju selekciju.

Startna postava ove naše ekipe obično je u sastavu koji će upravo biti opisan.

Na golu je sigurni i stameni Emil Rockov, koji je poprilično visok i snažno građen. Jedan je od golmana koji ne vole da se drže gol linije već da što češće izlaze na loptu. Bekovski par čine Uglješa Joksimović na desnoj i Stefan Jorgić na levoj strani. Reč je o jednoj možda i najvećoj snazi ove ekipe. Njih dvojica su jednostavno primer odličnih, brzih, borbenih i modernih bekova koji su konstantno prisutni u ofanzivi, a ne retko su se nalazili u ulozi asistenata pa čak i strelaca. Dešavaju se čak i situacije da asistiraju za pogodak jedan drugom što današnji moderni bekovi itekako treba da rade, da ne misle samo na svoj bok već i da prate šta se dešava i na onom drugom. Obojica su nižeg rasta, brzi i dobre tehnike, upravo onakvi kakvi bekovi i treba da budu.

Štoperski tandem čine Radovan Pankov i Bojan Kremenović. Radi se o različitim štoperima, Kremenović je dosta visok i čvrst igrač, specijalista u igri glavom, dok je Pankov ipak nešto niži i bolji u igri sa loptom na zemlji, gde odlično ume da iznese loptu na protivničku polovinu, pa čak se priključi i napadu, a poseduje i za štopera zavidnu tehniku. Ovo su dva veoma dobra štopera koji bi možda malo mogli da porade na boljoj međusobnoj komunikaciji u igri jer se ponekad dešava da panično reaguju u pojedinim situacijama.

Na poziciji zadnjeg veznog igrača je Mirko Drinić. Reč je o klasičnom zadnjem veznom igraču čija je osnovna uloga kvarenje protivničke igre i on to dobro radi. Jak je u duelu, ali čini se da bi u pojedinim momentima mogao da krene češće i u ofanzivu što on poprilično retko čini, kao i to da bude malo otresitiji.

Ispred Drinića na poziciji centralnog veznog igrača nalazi se Milan Makarić. Radi se o specifičnom igraču, relativnom višljem i nešto sporijem, ali sa zavidnom tehnikom. Makarić je neumoran i ako možda nije previše brz, jeste zato izdržljiv i uvek daje sve od sebe na terenu. Odličan je i u skoku i ima dobar njuh i za postizanje pogodaka pa tako voli često i da se ubaci pred protivnički gol. Tokom prošle sezone na pojedinim utakmicama je igrao čak i napadača, a ume sasvim lepo da se snađe i na poziciji zadnjeg veznog. U svakom slučaju, radi se o polivalentnom igraču. Makarić je bio i na širem spisku reprezentacije mlađih kadeta, nažalost nije ušao u uži izbor, to je od naših igrač uspeo samo Milan Spremo, bar je trenutno tako, a verujemo da će se takva situacija itekako promeniti. Makarić je malo slabije počeo ovu sezonu s obzirom na to da je u prošloj blistao, ali je veoma brzo uhvatio pravi zalet što se kaže.

Ulogu organizatora igre ove naše ekipe ima Nebojša Kosović, kadetski reprezentativac Crne Gore. Reč je o zaista izvanrednom igraču, itekako fudbalski "potkovanom". On ume da radi ono što većini igrača ovog uzrasta teško uspeva da pođe za nogom. Ima izvanrednu dugu loptu, fantastično i izuzetno precizno ume da prebaci loptu sa jedne na drugu stranu terena, izvodi skoro sve prekide i ima izuzetno (ali baš izuzetno) razoran udarac. Naravno Nebojša ume itekako da pošalje i dobar pas po zemlji. Nije od onih igrača koji dosta toga polažu na dribling, kod njega nema puno razmišljanja, već munjevito reaguje u svakoj situaciji. Izuzetno je fizički razvijen i zreo za te godine i to koristi. Takođe je i relativno višlji.

Dva izutetno ofanzivna krilna napadača (može se reći da ekipa igra u formaciji 4-3-3) su Milan Spremo na levoj i Elvir Asani na desnoj strani. Spremo je reprezentativac Srbije, on inače ume da igra i klasičnog napadača, ali i da se naše u sredini veznog reda, iza napadača. Šta reći o ovom momku? Spremo poseduje izuzetno dobru tehniku, ima izuzetan dribling gde mu je specijalnost "prodavanje lažnjaka" protivničkim igračima. Svoju dobru tehniku uglavnom koristi u pokretu neprestano osvajajući prostor pred sobom. Niži je rastom, čak i sitnije građe, ali to može da zavara, jer je poprilično snažan i iznenađujuće jak u duelima. Ima i poprilično dobar i jak šut, ume da odapne loptu ka protivničkom golu na jedan specifičan i neverovatan način da ona dobija izuzetno ubrzanje i postepeno se blago diže gore. Zna da sakrije šut i iznenada ga uputi kada to niko ne očekuje, a takođe ima odličan osećaj za gol jer su mu šutevi ka golu neverovatno precizni. Ume da šalje i dobre lopte saigračima, zaista je malo toga što ovaj momak ne zna. Ono na čemu bi svakako trebao da poradi jeste malo kolektivnija igra u pojedinim momentima i takođe u određenim trenucima obuzdavanje prgavog temperamenta na terenu (mada ga i to u neku ruku čini jedinstvenim). U svakom slučaju, paklen igrač.

Drugog ofanzivnom krilnog igrača, na desnoj strani, igra Elvir Asani, inače sin našeg bivšeg igrača Halila Asanija. Za razliku od Sprema, on je isključivo krilni igrač, ali se po boku snalazi kao riba u vodi. Izuzetno je ofanziv, ekstremno brz i probojan i jednostavno njegovim čuvarima na terenu nikako nije lako. Konstantno se ubacuje protivničkim igračima iza leđa, pretrčava ih, a ima izvanredan centaršut, pogotovo ume jako dobro da nakon prodora uz gol-aut liniju pošalje povratnu loptu saigračima. Zajedno sa Joksimovićem čini da desni bok naše ekipe bude strahovito ubojit. Mana mu je to što je zbog izuzetno sitne građe slabiji u duelima.

Jedinog isturenog napadača igra Georgije Ilić. Kod njega nema puno filozofije, kad god dobije loptu on gleda da je što je moguće pre pošalje ka protivničkom golu. Ume ponekad da napravi i dobar "lažnjak". Ali realizacija mu je problem, potrebno mu je dosta šansi da bi postigao pogodak, često promašuje iz nekih poprilično izglednih pozicija.

U nekim narednim izveštajima biće reči i o igračima koji uglavnom mečeve počinju sa klupe. Ekipa mlađih kadeta je jedna od najkompaktnijih u podmlatku našeg kluba.

U narednom kolu kadetske lige, naši momci gostuju u Bačkoj Topoli.


PIONIRI

Naši pioniri nastavljaju da suvereno gaze u okviru Pionirske lige Vojvodine. U odličnoj su formi i prvo su u sredu savladali Novi Sad na Detelinari sa 3:0, a zatim za vikend Radnički iz Sremske Mitrovice sa 4:0. Zauzeli su prvo mesto na tabeli sa svih šest pobeda i impresivnom gol-razlikom od 33:1. U narednom kolu opet u sredu, gostuju u Bačkoj Topoli istoimenoj ekipi.


IGRAČI NA POZAJMICI

Kada su u pitanju naši mladi igrači, privremeno ustupljeni drugim klubovima, svakako su u prvi plan iskočili momci koji igraju za Veternik, pogotovo što im do sada i nije najbolje išlo u toj sredini. Takođe, igrači koji se nalaze u Cementu su zablistali posle dužeg vremena.

Hajduk iz Kule nastavlja sa lošim partijama u Jelen superligi Srbije, Kuljani su i dalje bez ijednog osvojenog boda prikovani za dno tabele. Svetlu tačku u ekipi Hajduka predstavlja Slobodan Novaković koji je trenutno praktično i najbolji igrač ekipe, trudi se, ali ne ide. Hajduk je poražen u Beogradu od Rada sa 1:0, a gosti su na kraju utakmice bili blizu izjednačenja upravo kada je Novaković namestio idealnu priliku Radanoviću koji je bio neprecizan. Ovu utakmicu je kao rezerva od 65. minuta odigrao i Vladimir Kovačević, dok Ognjena Mudrinskog (vratio se u Novi Sad) nije bilo u timu.

Novi Sad je u Prvoj Telekom ligi Srbije kod kuće remizirao sa Banatom 1:1, a Aleksandra Jovanovića ovoga puta nije bilo u ekipi, verovatno zbog povrede ili kartona.

U istom takmičenju Proleter je u Somboru igrao 1:1 sa Radničkim i trenutno zauzima posle 7 odigranih kola senzacionalno prvo mesto na tabeli. Velike zasluge za to pripadaju i Danilu Sekuliću koji pruža standardno dobre partije i ovoga puta je odigrao skoro celu utakmicu, zamenjen je u 86. minutu.

U okviru Srpske lige Vojvodina odigran je veliki derbi u Pećincima gde su se sastali Donji Srem i Veternik. Meč je iznenađujuće bio nezanimljiv, jer su gosti u potpunosti u svim elementima igre nadvisile domaćina i slavili sa 2:0 i tako se iskupili za par kikseve iz prethodnog dela sezone. Za Donji Srem celu utakmicu je odigrao Đorđe Šušnjar, omladinski reprezentativac Srbije i nažalost, uklopio se u sivilo svoje ekipe. Za Veternik su nastupila čak četvorica naših igrača i to kao starteri. Radi se o golmanu Damiru Driniću, Srđanu Bečeliću, Siniši Babiću i po prvi put ove sezone Aleksi Mijailoviću, polušpicu. Babić je odigrao utakmicu sezone, postigao veoma lep gol nakon proboja po boku, imao još jednu priliku i par puta asistirao saigračima. Proglašen je za igrača utakmice. Dobru partiju je pružio i Bečelić koji je imao takođe jedan pokušaj da ugrozi gol domaćina, kao i Mijailović koji je bio zamenjen u drugom poluvremenu. Damir Drinić je bio siguran na golu, mada bez puno posla. Danijela Fabera, Damira Zeljka i Dejana Dejanovića nije bilo u ekipi.

U istom takmičenu Palić je sa Stefanom Zogovićem u ekipi teško poražen kod kuće od Solunca sa 3:0. Taman kada su se posle boda u Veterniku očekivale bolje partije "jezerdžija", usledio je raspad sistema. Zogović je čak bio i zamenjen u drugom poluvremenu.

Konačno je posle par poraza krenulo i Cementu koji je u gostima savladao Slobodu iz Novih Kozaraca sa 2:0. Izvanrednu partiju koja ga je promovisala u igrača utakmice je pružio golman Darko Ristić koji je odbranio nekoliko teških šuteva domaćina. Dobru partiju pružili su i standardni Aleksandar Tanasin i Aleksandar Grković, kao i Marko Stančetić koji je zamenio u drugom delu igre upravo Grkovića.

Za Tekstilac u iznenađujuće visokoj pobedi nad Dolinom kod kuće od 4:0 nije nastupio Levajac zbog povrede.


Konačno je krenulo našim mladim momcima kako valja, izuzetno uspešan vikend je iza nas, a nadamo se da je samo jedan u nizu.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...