Marketing kluba

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
FCVNS

Re: Marketing kluba

Post by FCVNS »

Zaboravljate svi da je ova sezona veliki izuzetak za nas klub,po prvi put u od ko zna kad imamo sansu da nesto uradimo u evropi i da se sezonska zaista isplati,do sad je to sve bilo na misice,pa prosle godine su pustili ulaz za dzabe da bi bilo vise od 1500 ljudi na stadionu...proci ce i ta liga evrope(ako udjemo),i sta onda,ocekuju nas dueli sa cukom,vozdovcem,javorem i ostalim klubovima iz JSL...ko ce to da gleda,onaj isti sto si ga izjebo za propusnicu???
Da bi to funkcionisalo tako, trebalo bi biti propraceno suvenirima, rekvizitima, sitnijim i krupnijim, koji bi se mogli kupiti na stadionu u vreme utakmica, u klupskom sopu u ostalo vreme, preko interneta za one koji nisu u prilici da dodju u NS. Pa ketering - klopa i pice na stationu, ono hot dog, gricke, kola, sokovi, pa sto da ne i pivo. Kada cena ulaznice bude negde 20-30% od ukupne sume potrosene na stadionu, onda ce navijaci postati konzumenti (kao na zapadu).
Kad sve to bude ovako izgledalo praticu Slaviju i Proleter,jer i nisam bas ljubitelj iskrivljenog navijackog zivota,mada verovatno svi ovde to gledaju kao izdaju kluba za koji navijas,ja bih smatrao da me je izdao klub za koji navijam,zavoleo sam ga kao mucenika,a on se daje u fensere,ne ide to...
prijatelj fudbala

Post by prijatelj fudbala »

Nešto razmišljam:
Ove godine slavimo vek postojanja
Odigrali smo već 6 evropskih utakmica bez poraza, imamo još 2 sigurne i, ako Bog da, biće ih još 6
Velika je verovatnoća da budemo jedini srpski klub u Evropi ove jeseni
Novi Sad je grad od pola miliona ljudi, ima jedan prvoligaški (i Evroligaški 8) ) fudbalski klub
Liga Evrope se igra i redovno i pomno prati u najmanje 50 zemalja a samim učešćem u njoj klub je već zaradio nemale pare

Na osnovu ovih nekoliko činjenica, svaka marketinška agencija bi mogla da nam napravi kampanju da se useremo! Ne znam koliko koštaju usluge takvih agencija, ali siguran sam da bi efekat bio takav da bi se svako ulaganje isplatilo. u 21. veku promocija i reklama je sve, :shit: da lepo upakuješ prodaće se a kamoli nešto pozitivno...
Voja
Dežurni spiker

Post by Voja »

A koliko je za marketing nekada potrebno samo malo truda,pokazuje i jedan bilbord koji se nalazi u njivi kraj autopota tu negde u blizini Indjije i na kome samo nalazi internet adresa NK Maribor. I dan danas mi nije jasno,u cemu je fora.Na koji nacin smo im mi interesantni
Image
madda fakka

Post by madda fakka »

Voja wrote:A koliko je za marketing nekada potrebno samo malo truda,pokazuje i jedan bilbord koji se nalazi u njivi kraj autopota tu negde u blizini Indjije i na kome samo nalazi internet adresa NK Maribor. I dan danas mi nije jasno,u cemu je fora.Na koji nacin smo im mi interesantni
E to sam prvo cuo i rodjenim ocima i video i ne razumem kako i zasto? Gremo viole :)
I Bog je Slaninar...
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

FCVNS wrote:
Da bi to funkcionisalo tako, trebalo bi biti propraceno suvenirima, rekvizitima, sitnijim i krupnijim, koji bi se mogli kupiti na stadionu u vreme utakmica, u klupskom sopu u ostalo vreme, preko interneta za one koji nisu u prilici da dodju u NS. Pa ketering - klopa i pice na stationu, ono hot dog, gricke, kola, sokovi, pa sto da ne i pivo. Kada cena ulaznice bude negde 20-30% od ukupne sume potrosene na stadionu, onda ce navijaci postati konzumenti (kao na zapadu).
Kad sve to bude ovako izgledalo praticu Slaviju i Proleter,jer i nisam bas ljubitelj iskrivljenog navijackog zivota,mada verovatno svi ovde to gledaju kao izdaju kluba za koji navijas,ja bih smatrao da me je izdao klub za koji navijam,zavoleo sam ga kao mucenika,a on se daje u fensere,ne ide to...
Ja sam vec pomenuo, mislim u polemici sa shecky-jem, da treba odluciti "cijem se prikloniti carstvu" - ili raditi to sto trazi UEFA, ispunjavati infrastrukturne i organizacione uslove pa sta kosta da kosta (sto, na kraju neminovno vodi u komercijalizaciju na svim nivoima) ili odjebati sve i terati cisto amatersku pricu na ljubav i entuzijazam (sto je meni opet sasvim OK ali nisam siguran da bi velika vecina Slaninara - od ultrasa koji su redovni na svakoj utakmici do onih koji samo otprate rezultate utakmica u novinama - pristala na takvu varijantu).

Pristanes li na pravila igre koje namece moderni komercijalizovani fudbal ti postajes deo njega i moras da igras kako oni sviraju. No uvek imas izbor da na ta pravila ne pristanes, ali to dolazi sa cenom.

Ali bar sacuvas dusu.

Meni se cini da mi trenutno sedimo na dve stolice, sa jedne strane godi nam rezultat u Evropi, zeleli bismo trofeje - a sve to zahteva stepen organizacije kluba na jednom visem nivou, iskorak u komercijalizaciju. Znaci, angazovanje strucnih i vrednih ljudi u marketingu koji ce svim silama da guraju klub i PRAVE NOVAC, surovi kapitalizam.

Sa druge strane, ne zelimo da se klub menja, zelimo da bude organizovan na principima ljubavi prema klubu (bitno je da voli klub a strucnost je sekundarna), da se sacuva stari smek (sve je bilo lepse i bolje "u vreme moje mladosti"), smetaju nam stolice (lepse je gledati utakmicu stojeci)... Znam, i sam sam ponekad podlozan lamentiranju na te teme :)

I jedan i drugi pristup imaju svoje pluseve i minuse.

Problem je sto jedno sa drugim jednostavno ne ide. Ako zelimo komercijalizaciju i rezultatske uspehe, onda nam fenseraj ne gine - to je cena toga.

Ako pak zelimo da furamo cistu i iskrenu pricu, onda smo se rezultata u startu odrekli. Jer nazalost po danasnjim pravilima igre do njega se na ovaj nacin vise ne moze doci.

Od izvora dva putica.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Minja wrote:
FCVNS wrote: Kad sve to bude ovako izgledalo praticu Slaviju i Proleter,jer i nisam bas ljubitelj iskrivljenog navijackog zivota,mada verovatno svi ovde to gledaju kao izdaju kluba za koji navijas,ja bih smatrao da me je izdao klub za koji navijam,zavoleo sam ga kao mucenika,a on se daje u fensere,ne ide to...
Bem ti, to je to, samo sto meni vec uveliko deluje da to i jeste tako.

ja bih smatrao da me je izdao klub za koji navijam,zavoleo sam ga kao mucenika,a on se daje u fensere,ne ide to...

Postajemo obicna kopija, sablon.
Mislim da je kljucni momenat kad se to desilo bio kad je pok. Bata usao u klub... Tada se krenulo tim putem.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
the Gari

Post by the Gari »

FCVNS wrote:... zavoleo sam ga kao mucenika...
Bez ulaženja u dublje analize, samo da ti kažem da se oko ovoga ne brineš. Svašta se desilo i verovatno ne možemo ni zamisliti šta će se sve još desiti sa voljenim klubom, ali mislim da nikada (ali nikada!) neće izgubiti epitet mučenika. Kao ni svi mi s njime zajedno.
;)
Tovari buraniju!

https://telepapatija.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Milan

Post by Milan »

Škule i Poletanovic gosti NS razglednica za koji trenutak...
POŠTO OBRAZ ???!!!
alkoholicar

Re: FKV memorabilija (kupujem, prodajem, menjam, poklanjam)

Post by alkoholicar »

Oce biti neki web shop ili neki shop uopste gde bi mogao da se nabavi dres?
salefkv

Post by salefkv »

alkoholicar wrote:Oce biti neki web shop ili neki shop uopste gde bi mogao da se nabavi dres?
To vec postoji, imas gift shop Vojvodine, ja sam bio juce, imaju jelkice i zastavice za kola, sorceve, dresove, jomine patike i trenerke, one kapitenske zastave i mogu da se uzmu besplatno prethodni brojevi revije "Vosa" ako neki broj fali(nemaju prvih pet), u principu imaju svasta, shop se nalazi u hotelu park, kada udjes u hotel park skrenes levo i na 10 metara ti je to... (samo mi nije jasno sto ne reklamiraju taj shop). Ako imas fejs evo ti njihov profil imas tu ponudu neku ;) https://www.facebook.com/tobacco.bu?fref=ts" onclick="window.open(this.href);return false;
alkoholicar

Post by alkoholicar »

salefkv wrote:
alkoholicar wrote:Oce biti neki web shop ili neki shop uopste gde bi mogao da se nabavi dres?
To vec postoji, imas gift shop Vojvodine, ja sam bio juce, imaju jelkice i zastavice za kola, sorceve, dresove, jomine patike i trenerke, one kapitenske zastave i mogu da se uzmu besplatno prethodni brojevi revije "Vosa" ako neki broj fali(nemaju prvih pet), u principu imaju svasta, shop se nalazi u hotelu park, kada udjes u hotel park skrenes levo i na 10 metara ti je to... (samo mi nije jasno sto ne reklamiraju taj shop). Ako imas fejs evo ti njihov profil imas tu ponudu neku ;) https://www.facebook.com/tobacco.bu?fref=ts" onclick="window.open(this.href);return false;
hvala puno, nadam se da nije neka gadna replika :D
salefkv

Post by salefkv »

alkoholicar wrote:
salefkv wrote:
hvala puno, nadam se da nije neka gadna replika :D
Nista, iskreno nisam im zagledao dresove, ne verujem da je replika ipak je to u hotelu park, a zna se ciji je taj hotel ...
Marcello

Post by Marcello »

Izeš ga, bio sam tamo. Imaju originale (dresovi, velike zastave - prelepe, kapitenske zastavice, neke bzvz šalove), ali i robu koju sam ja pazario na Futaji (crveni kačket sa grbom) i u Zmaj Jovinoj, na tezgi (privezak u vidu stilizovanog grba).

Plus, imaju gomilu Joma opreme, koja nije Vošina, nego ono, sportska, tipa patike indoor, šuškavci i slično.

P.S. Prilično su skupi. Dres je, ako se ne varam cca 4 crvene (ako ne i jedna zelena pride). A tek sa štampom - mogu misliti...

Da ne zaboravim - imaju i FRIZBIJE!!! :mrgreen:
grobari su avangarda, tačno onoliko koliko smo mi mejnstrim...
Turija

Post by Turija »

Marketing Voše danas postoji samo pred neku jako važnu utakmicu (koju naravno izgubimo, skoro uvek, pod dosta čudnim okolnostima) i onda ta reč u Vojvodini ne postoji do sledeće godine.A ta sledeća godina sada je, za divno čudo, 100ta; dok je marketing na nivou prve.
Čak i u situacijama kada imamo nešto da ponudimo, to se drži pod 7 ključeva i još više velova.Pišem ovo zato, što sam juče kupio knjigu ,,Vujke, jedan jedini" (nama ne baš omiljenog, ali mislim da se i on prilično promenio) autora Miroslava Gavrilovića i to, da apsurd bude veći, morao sam da je kupim u Beogradu, u Veru (možda je ima i u Novom Sadu, pa ja nisam informisan, s obzirom kakav nam je marketing nije nikakvo čudo).
Ne znam da li je neko od forumaša čitao tu knjigu i kakve utiske nosi, ali naš marketing ne ume da plasira ni svoj najveći fudbalski brend, evropski i svetski, svoju živu Legendu Vujadina Boškova.
Knjiga kao knjiga je pristojna Legendi: od formata, poveza, kvaliteta hartije i fotografija.Autor je bez velike patetike, činjenicama ispratio životno delo najvećeg fudbalskog imena kojeg je iznedrila ova Ravnica.
U njoj se nalaze i izjave, o velikom Vujketu, njegovih bivših (sa)igrača Vojvodine, pa Den Haga, Roterdama, Madrida, Hihona, Askolija ,Đenove, Rima, Napulja, Ženeve i Peruđe u kojoj je okačio svoju čuvenu trenersku pištaljku (nasleđenu od trenera Pateka u švajcarskom Jang Felouzu) o svoj evropski klin.Zatim i vođenje reprezentacije SFRJ i SRJ (i događanja oko istih).
Mogu se pročitati izjave o Vujketu i velikih fudbalskih imena poput Del Boskea, Manćinija, Vijalija, Predsednika Reala Luisa De Karlosa, Kataneca, Antića, Brzića Ilije Pantelića, Džajića, Savića Mihajlovića…
Zato sam ovu knjigu, od 241 stranice ( i 1100 dinara) pročitao u dahu.Čita se lako i brzo, a donosi dosta zanimljivih podataka o velikom trenerskom magu, sa jednostavnom (a u toj jednostavnosti je i veličina trenera) fudbalskom filozofijom koja pleni čitaoca.

Pod utiskom ove knjiga sam promenio i svoj signature na forumu, ali bih za ovaj put citirao Vujketovu sumarnu izjavu o svom sportskom putu:
,,Svuda je lepo, ali ipak je kod kuće najlepše.Kako su godine prolazile i kako se moj profesionalni put bližio kraju, sve više su me privlačili Novi Sad, Fruška Gora, vojvođanska ravnica…To je moje, tu pripadam.Odrastao sam u Begeču, a mladost proveo u Novom Sadu.Odatle sam otišao u svet.Godine prolaze, ali osećanja prema zavičaju su kao da nikad nisam ni odlazio”.

PS
U sledećem pisanju izneću neke visprene Vujketove misli o fudbalu, sjajne anegdote i fudbalske obseravacije (kao npr: bolje je izgubiti jednu utakmicu sa 9 primljenih golova, nego 9 utakmica sa jednim primljenim golom, a datu povodom poraza Reala od Bajerna u toj pripremnoj utakmici). Naravno, sve u meri da ne narušim autorska prava Miroslava Gavrilovića, kao i Izdavača.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Sima Strahota

Post by Sima Strahota »

Imao sam priliku da prelistam tu knjigu kod čoveka koji je istu dobio kao poklon na promociji u Veterniku, i sa onog što sam u tih 5-10 minuta video mogu samo da potvrdim, knjiga je izuzetna. Ako zaista ne može da se nabavi u Novom Sadu, to je velika sramota. Ako neko ima suprotna saznanja, neka napiše.
Post Reply