Uprava
Re: Uprava
Ok srusimo Kezmana sa njim odlazi i Balsa treba nam novo rukovodstvo bar par meseci cemo biti u vakuma , Docice neko ko voli Vojvodinu i ima 10 miliona da ulozi? Ili ce nas preuzeti politicari koji ce napraviti jos koji milion gubitaka pa ce preko drzave da to peglaju..Ili ce nas preuzeti neki drugi lokalni biznismen koji ce prati lovu preko nas? Treba utvrditi sta je cije U Vosi privatizovati nas staviti u ugovor da sveke godine vlasnik mora da ulozi bar 15 mil evra i videti kako ce biti..Drugacije je kad se igras sa svojom lovom a drugacije je sa tudjom...
Pa pazi .. ako bi dosao Mandaric ja se uopste ne bih bunio.
On je svetski covek ,ima veze ,frendove ,ne bi samo on ulagao pare ,doveo bi on sa sobom i more sponzora.
On je svetski covek ,ima veze ,frendove ,ne bi samo on ulagao pare ,doveo bi on sa sobom i more sponzora.
Izvini, ali koliko imas godina? Ozbiljno pitam, jer ako si mnogo mlad onda mogu da razumem ovakvo razmisljanje i naivnost.srkins wrote:Treba utvrditi sta je cije U Vosi privatizovati nas staviti u ugovor da sveke godine vlasnik mora da ulozi bar 15 mil evra i videti kako ce biti..Drugacije je kad se igras sa svojom lovom a drugacije je sa tudjom...
Ko jos u Srbiji ima 15 miliona da svake godine baci u bunar?
Da je ovo Premijer Liga sa ogromnim prihodima od TV prava, prodaje suvenira, ulaznica, sponzorskim ugovorima i sta ja znam sta jos sve ne, pa 'ajde. Ovde u Srbiji je i 1/10 toga OGROMNA lova, s obzirom na skoro nikakav povracaj kroz neke normalne ekonomske tokove. Jedina zarada od fudbala u Srbiji je prodaja igraca napolje, a i to je kao sto vidimo skoro pa stalo. Tamo gde su se nekada okretali milioni sada se okrene par stotina hiljada.
Zato klubovi i posluju tako kako posluju - da uz sto manji trosak sto brze zavaljaju preko grane sve sto vredi, zato i opada kvalitet fudbala sve vise i vise, pa je i roba svake godine sve slabija i sve se manje novca za nju moze uzeti. Niko normalan u to nece ni dinara uloziti, a ne 15 miliona evra na godisnjem nivou!
Pri cemu, i danas se vecina novca iz klubova ispumpava i ide u privatne dzepove, kako li bi tek bilo kada bi ih ti isti "bizmizmeni" privatizovali, pa da mogu sa njima da rade sta hoce? Najdalje za dve-tri godine na mestima svih stadiona nikli bi trzni centri.
Bolje se isplati...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Ljudi lupate gluposti.
Koji god klub da bude privatizovan ,nece moci to tek tako ..Eee evo ja doso kupicu vas i to je to ..
Svakakav ugovor moze da se napravi kao npr u nasem slucaju .. stadion ostaje gradski i tu si vec resio stvar,sem ukoliko novi gazda zeli da izgradi sam stadion od svojih para koji ako ode jednog dana moze prodati samo gradu,i tako si osigurao i taj novi stadion.
Takodje moze da stoji da obavezno mora da da neki depozit u slucaju da depozit ili sta ja znam .. nije bas da se razumem u te stvari ali ovolko znam.. tako da mante me tih prica o trznim centrima i slicno.
Druga stvar je to sto se ovde nikom ne veruje pa se ne bi ni znalo verovatno pod kojim uslovima je klub postao privatno vlasnistvo.
I ne treba nama 15mil godisnje..
Poenta je da klub od osnova mora da bude zdrav, pa kad to bude jednog dana tako ,onda nece biti ni problem da dodje neki Mandaric i uzme stvari u svoje ruke.
A Kezmanu niko ne bi branio da bude sportski direktor ukoliko je zaista iskren i radi u interesu kluba a i u svom licnom sto je svakako logicna stvar.. sigurno nije doso u Vosu zato sto ima lepe oci..
Koji god klub da bude privatizovan ,nece moci to tek tako ..Eee evo ja doso kupicu vas i to je to ..
Svakakav ugovor moze da se napravi kao npr u nasem slucaju .. stadion ostaje gradski i tu si vec resio stvar,sem ukoliko novi gazda zeli da izgradi sam stadion od svojih para koji ako ode jednog dana moze prodati samo gradu,i tako si osigurao i taj novi stadion.
Takodje moze da stoji da obavezno mora da da neki depozit u slucaju da depozit ili sta ja znam .. nije bas da se razumem u te stvari ali ovolko znam.. tako da mante me tih prica o trznim centrima i slicno.
Druga stvar je to sto se ovde nikom ne veruje pa se ne bi ni znalo verovatno pod kojim uslovima je klub postao privatno vlasnistvo.
I ne treba nama 15mil godisnje..
Poenta je da klub od osnova mora da bude zdrav, pa kad to bude jednog dana tako ,onda nece biti ni problem da dodje neki Mandaric i uzme stvari u svoje ruke.
A Kezmanu niko ne bi branio da bude sportski direktor ukoliko je zaista iskren i radi u interesu kluba a i u svom licnom sto je svakako logicna stvar.. sigurno nije doso u Vosu zato sto ima lepe oci..
cifra nije bitna lupljena je kao primer...Vazan je princip ,ulozice neko pare tek kad bude od te osobe klub i onda ce paziti na svaki dinar...Pazice se ko se kupuje . A mi se mozemo zastiti klauzulama u kojima bi stavili minimalna ulaganja i da se ne moze promeniti svrha veternika... Zasto bi sad Kezman ulagao svoju lovu...To je ko kad bi dao lovu prijatelju da obnovi stan koji iznajmljuje i iz kojeg ga mogu za dva dana isterati...Radoye wrote:Izvini, ali koliko imas godina? Ozbiljno pitam, jer ako si mnogo mlad onda mogu da razumem ovakvo razmisljanje i naivnost.srkins wrote:Treba utvrditi sta je cije U Vosi privatizovati nas staviti u ugovor da sveke godine vlasnik mora da ulozi bar 15 mil evra i videti kako ce biti..Drugacije je kad se igras sa svojom lovom a drugacije je sa tudjom...
Ko jos u Srbiji ima 15 miliona da svake godine baci u bunar?
Da je ovo Premijer Liga sa ogromnim prihodima od TV prava, prodaje suvenira, ulaznica, sponzorskim ugovorima i sta ja znam sta jos sve ne, pa 'ajde. Ovde u Srbiji je i 1/10 toga OGROMNA lova, s obzirom na skoro nikakav povracaj kroz neke normalne ekonomske tokove. Jedina zarada od fudbala u Srbiji je prodaja igraca napolje, a i to je kao sto vidimo skoro pa stalo. Tamo gde su se nekada okretali milioni sada se okrene par stotina hiljada.
Zato klubovi i posluju tako kako posluju - da uz sto manji trosak sto brze zavaljaju preko grane sve sto vredi, zato i opada kvalitet fudbala sve vise i vise, pa je i roba svake godine sve slabija i sve se manje novca za nju moze uzeti. Niko normalan u to nece ni dinara uloziti, a ne 15 miliona evra na godisnjem nivou!
Pri cemu, i danas se vecina novca iz klubova ispumpava i ide u privatne dzepove, kako li bi tek bilo kada bi ih ti isti "bizmizmeni" privatizovali, pa da mogu sa njima da rade sta hoce? Najdalje za dve-tri godine na mestima svih stadiona nikli bi trzni centri.
Bolje se isplati...
Kakve klauzule, kada neko privatizuje klub on postaje NJEGOV, da s njim radi sta hoce i kako hoce... Nije on VD direktora sa kojim se potpisuje ugovor pa da ako ga ne ispostuje dovodis drugog. Kao sto kad ti neko proda auto ne moze posle da te uslovljava da ga vozis ovako ili onako.
Niko ne moze tebi da zabrani da stan ili auto u tvom vlasnistvu polupas ako hoces, ili da svoj telefon bacis u Dunav sa mosta, jer je on TVOJ, i dok god ne diras u neciju tudju imovinu ti sa svojim mozes da radis sta hoces.
Ono sto pokusavam da ti objasnim je da ovde ne postoji Spasitelj na belom konju, covek koji bi iskreno ulozio u fudbal sa namerom da ga unapredi i podigne na visi nivo pa samim tim dugorocno i zaradi, neko takav sigurno to nece raditi u Srbiji zato sto u Srbiji ne postoje uslovi za tako nesto. Vlada zakon sile, rezultati utakmica i ishod sampionata se cesto znaju i pre sudijskog zvizduka za pocetak 1. kola, timove diktiraju menadzeri, igrace otimaju, preti se trenerima...
Ovde ce jedino uleteti neko sa kratkorocnim interesom da brzo obrne lovu na trange-frange. A to odlicno funkcionise i ovako sa poluprivatizovanim klubovima (formalno neprivatizovani, ali po svemu drugom privatizovani). Kada bi se sutra ozvanicio status FK Vojvodine kao privatnog kluba porodice Butorovic (sto on de facto i jeste vec par godina unazad), ne bi se NISTA promenilo, ne bi Balsa odjednom poceo da se vise stara i poslovnije ponasa.
Sto je najgore, mnogima takvima koji se muvaju po srpskoj fudbalskoj kaljuzi bi se vise isplatilo da klubove likvidiraju i prodaju nekretnine. Ne pricam konkretno o Vosi, ali imas mali milion klubova u Srbiji koji vise vrede likvidirani nego dok funkcionisu.
Za nas slucaj konkretno, ako bi bilo privatizacije, ja mislim da bi nacin za nju bila transformacija u AD:
- 50% da ostane u vlasnistvu drzave (Grad ili Pokrajina, kakogod) koji bi bili neotudjivi. To bi garantovalo da se Klubu ne menja funkcija, jer institucija Grada je vecna (uvek ce postojati Novi Sad).
- 25% da se podeli zasluznima - veteranima, clanovima kluba, vlasnicima sezonskih karata itd. Ove akcije se mogu prodavati.
- 25% se ponudi u slobodnu prodaju na trzistu akcija.
Svim akcionarima se isplacuje dividenda. Odluke donosi Skupstina Akcionara (u kojoj svako ima onoliko glasova koliko poseduje akcija), koja izglasava Upravni Odbor i Predsednika Kluba.
Ako se odluci da Grad sa svojih 50% ima pravo glasa na Skupstini, onda se odluke donose preglasavanjem, a ako je odluka takva da glasaju samo ostali akcionari onda Grad ima pravo veta.
Mnogi najveci svetski klubovi su organizovani po principu AD, u nasem slucaju bi to garantovalo privatizaciju na nacin da se sacuva bar donekle taj duh Kluba - udruzenja gradjana, pod kojim je i osnovan.
Mozda sam i ja glup i naivan, jebemliga. Ali po meni je ovo jedini izvodljivi vid privatizacije koji bi nam garantovao da klub ne bude pretvoren u nesto sasvim 10-to ili komplet ugasen.
Barem ne dok se stvari u srpskom fudbalu (i celom drustvu na kraju krajeva) temeljito ne promene.
Niko ne moze tebi da zabrani da stan ili auto u tvom vlasnistvu polupas ako hoces, ili da svoj telefon bacis u Dunav sa mosta, jer je on TVOJ, i dok god ne diras u neciju tudju imovinu ti sa svojim mozes da radis sta hoces.
Ono sto pokusavam da ti objasnim je da ovde ne postoji Spasitelj na belom konju, covek koji bi iskreno ulozio u fudbal sa namerom da ga unapredi i podigne na visi nivo pa samim tim dugorocno i zaradi, neko takav sigurno to nece raditi u Srbiji zato sto u Srbiji ne postoje uslovi za tako nesto. Vlada zakon sile, rezultati utakmica i ishod sampionata se cesto znaju i pre sudijskog zvizduka za pocetak 1. kola, timove diktiraju menadzeri, igrace otimaju, preti se trenerima...
Ovde ce jedino uleteti neko sa kratkorocnim interesom da brzo obrne lovu na trange-frange. A to odlicno funkcionise i ovako sa poluprivatizovanim klubovima (formalno neprivatizovani, ali po svemu drugom privatizovani). Kada bi se sutra ozvanicio status FK Vojvodine kao privatnog kluba porodice Butorovic (sto on de facto i jeste vec par godina unazad), ne bi se NISTA promenilo, ne bi Balsa odjednom poceo da se vise stara i poslovnije ponasa.
Sto je najgore, mnogima takvima koji se muvaju po srpskoj fudbalskoj kaljuzi bi se vise isplatilo da klubove likvidiraju i prodaju nekretnine. Ne pricam konkretno o Vosi, ali imas mali milion klubova u Srbiji koji vise vrede likvidirani nego dok funkcionisu.
Za nas slucaj konkretno, ako bi bilo privatizacije, ja mislim da bi nacin za nju bila transformacija u AD:
- 50% da ostane u vlasnistvu drzave (Grad ili Pokrajina, kakogod) koji bi bili neotudjivi. To bi garantovalo da se Klubu ne menja funkcija, jer institucija Grada je vecna (uvek ce postojati Novi Sad).
- 25% da se podeli zasluznima - veteranima, clanovima kluba, vlasnicima sezonskih karata itd. Ove akcije se mogu prodavati.
- 25% se ponudi u slobodnu prodaju na trzistu akcija.
Svim akcionarima se isplacuje dividenda. Odluke donosi Skupstina Akcionara (u kojoj svako ima onoliko glasova koliko poseduje akcija), koja izglasava Upravni Odbor i Predsednika Kluba.
Ako se odluci da Grad sa svojih 50% ima pravo glasa na Skupstini, onda se odluke donose preglasavanjem, a ako je odluka takva da glasaju samo ostali akcionari onda Grad ima pravo veta.
Mnogi najveci svetski klubovi su organizovani po principu AD, u nasem slucaju bi to garantovalo privatizaciju na nacin da se sacuva bar donekle taj duh Kluba - udruzenja gradjana, pod kojim je i osnovan.
Mozda sam i ja glup i naivan, jebemliga. Ali po meni je ovo jedini izvodljivi vid privatizacije koji bi nam garantovao da klub ne bude pretvoren u nesto sasvim 10-to ili komplet ugasen.
Barem ne dok se stvari u srpskom fudbalu (i celom drustvu na kraju krajeva) temeljito ne promene.
nije tacno da ne mogu da se stavljaju klauzule...drugo je kad privatnik prodaje drugo je kad drzava prodaje...gasprom se obavezao da ce u pet godina imati investicije 400mil. u naftnu industriju ovde...pogledaj svaku privatizaciju drzavne imovine pa ces videti da postoji stavka cena i stavka koliko se obavezuju da ce uloziti u razvoj firme...tipa za jat novi avioni obuka pilota itd..to ima u svakom ugovoru o prodaji drzavne imovine..drzava se na taj nacin stiti jer da toga nema mogao bi neko da kupi eps pa da se bavi pecenjem prasica da kad se nesto pokvare ne zamenjuje nista pa za par meseci da citava Srbija bude romanticna uz svece...kola kad kupujes to je licni interes samo tebe i onog od kojeg kupujes zanima...Prodaja kluba interesuje mnogo siri sloj ljudi ...
- churguzijanac
Nemoj da zaboravis da iza tih 25%, pa i onih 50% uvek moze da stoji neka siva eminencija koja vuce konce iza zavese!
Varijanta sa AD je ok, ako u skupstini sede ljudi koji nisu kopmromitovani, kao sto je slucaj u sadasnjoj. Kakvu god raspodelu da napravis, uvek treba da postoji neko telo koje ima vise od 50% i koje moze da donese odluku u slucaju da postoji neslaganje u donosenju odluka.
Varijanta sa AD je ok, ako u skupstini sede ljudi koji nisu kopmromitovani, kao sto je slucaj u sadasnjoj. Kakvu god raspodelu da napravis, uvek treba da postoji neko telo koje ima vise od 50% i koje moze da donese odluku u slucaju da postoji neslaganje u donosenju odluka.
Jako komplikovana priča, kako je već Radoje objasnio.
Klub je zakonski Udruženje građana ( na neki način u osnovi privatizovan tj u vlasništvu Skupštine osnivača), ali i da nije, takođe smatram, kao i Radoje, da je AD dosta dobro rešenje za Vošu (pa i ostale naše klubove). Čak mislim da je Radoje i procente korektno odredio.Jedino što smo, realno, još uvek jako daleko od nekog takvog rešenja, iako se čini da bi pomirilo emocije navijača i interese biznisa.
Klub je zakonski Udruženje građana ( na neki način u osnovi privatizovan tj u vlasništvu Skupštine osnivača), ali i da nije, takođe smatram, kao i Radoje, da je AD dosta dobro rešenje za Vošu (pa i ostale naše klubove). Čak mislim da je Radoje i procente korektno odredio.Jedino što smo, realno, još uvek jako daleko od nekog takvog rešenja, iako se čini da bi pomirilo emocije navijača i interese biznisa.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Pa moze. Naravno da moze, narocito iza onih gradskih 50%. No to se resava na izborima.churguzijanac wrote:Nemoj da zaboravis da iza tih 25%, pa i onih 50% uvek moze da stoji neka siva eminencija koja vuce konce iza zavese!
U Skupstini bi sedeli vlasnici akcija. Na primer, ja kupim samo 1 akciju, imam 1 glas, ti kupis 10 akcija imas 10 glasova u skupstini, Pera ima 15, Steva 5. Neko kupi 1500, taj ima 1500 glasova. Jebiga, tako to funkcionise.churguzijanac wrote:Varijanta sa AD je ok, ako u skupstini sede ljudi koji nisu kopmromitovani, kao sto je slucaj u sadasnjoj. Kakvu god raspodelu da napravis, uvek treba da postoji neko telo koje ima vise od 50% i koje moze da donese odluku u slucaju da postoji neslaganje u donosenju odluka.
Kao sto rekoh, ako se Gradu (Pokrajini, drzavi... tj. onom subjektu od 50%) da pravo da glasa na Skupstini, onda vazi pravilo preglasavanja. Dovoljno je jos samo jedan glas da imaju u ovih drugih 50% pa da Grad ima vecinu. Nece se valjda stvoriti takva situacija u kojoj su bas svi pojedinacni akcionari na jednoj strani a Grad na drugoj.
No postoji opasnost da se Grad utali sa jednim od akcionara i da na taj nacin ima obezbedjenu vecinu za ne znam ni ja cije interese. U tom slucaju treba dizati dreku i menjati gradsku vlast. Kako vec to biva u Srbiji ko je dobar sa jednom politickom partijom retko bude dobar sa drugom.
Zato se meni ipak bolje svidja varijanta da glasaju samo ovih 50% akcionara i donose odluke njihovom vecinom (znaci 25% minimum), a Grad sa svojih drugih 50% nema pravo glasa ali ima pravo veta da blokira pojedine odluke koje se procene kao stetne. Naravno, i tu je mogucnost za malverzacije ali ipak mi se cini znacajno manja.
Na kraju krajeva ako svaki od Slaninara kupi makar po jednu akciju tesko da ce bilo koji pojedinac moci da navuce neku apsolutnu vecinu da samovoljno vlada. A ako se ipak desi tako nesto - onda smo sami sebi krivi i bolje nismo ni zasluzili.
Postoji li mogucnost da se otvori zasebna tema vezana za privatizaciju, gde se moze otvoriti anketa da forumasi mogu glasati da li su za privatizaciju ili su protiv nje, i da se iznesu stavovi sta pozitivno klubu moze doneti privatizacija, sta negativno, pa da vidimo kakav je stav navijaca sto se toga tice. Da ne gusimo ovu temu.
Ali jedno je sigurno... struktura i nacin funkcionisanja klubova se MORA menjati. Ogromna besparica, sve veci dugovi, sve slabiji ugovori igraca, sve teze zadrzavanje mladih talenata, sve losija pojacanja iz inostranstva... sve cesce se plasimo kada izvucemo timove iz fudbalski slabijih zemalja (vrhunac je po meni prosle godine kad su Jagodinci izvukli neke Kazahstance, pa izjavili da su izvukli najtezeg moguceg protivnika, a na kraju im nisu dali ni jedan gol u 2 meca). Stvarno je jeziva pomisao da je doslo vreme da se plasimo klubova sa farskih ostrva i jermenije... a sa druge strane kad pogledas, i oni se razvijaju, neverovatno ulaganje u fudbal, odlicna infrastruktura, i dobri finansijski uslovi.
Ali jedno je sigurno... struktura i nacin funkcionisanja klubova se MORA menjati. Ogromna besparica, sve veci dugovi, sve slabiji ugovori igraca, sve teze zadrzavanje mladih talenata, sve losija pojacanja iz inostranstva... sve cesce se plasimo kada izvucemo timove iz fudbalski slabijih zemalja (vrhunac je po meni prosle godine kad su Jagodinci izvukli neke Kazahstance, pa izjavili da su izvukli najtezeg moguceg protivnika, a na kraju im nisu dali ni jedan gol u 2 meca). Stvarno je jeziva pomisao da je doslo vreme da se plasimo klubova sa farskih ostrva i jermenije... a sa druge strane kad pogledas, i oni se razvijaju, neverovatno ulaganje u fudbal, odlicna infrastruktura, i dobri finansijski uslovi.
- Tony Starks
http://www.fkvojvodina.com/forum/viewto ... ?f=4&t=813" onclick="window.open(this.href);return false;N13 wrote:Postoji li mogucnost da se otvori zasebna tema vezana za privatizaciju, gde se moze otvoriti anketa da forumasi mogu glasati da li su za privatizaciju ili su protiv nje, i da se iznesu stavovi sta pozitivno klubu moze doneti privatizacija, sta negativno, pa da vidimo kakav je stav navijaca sto se toga tice. Da ne gusimo ovu temu.
Od ugovora sa Benfikom nema ništa, još jedna obmana od strane Kežmana. Igrači ogorčeni situacijom u klubu gde vlada totalno rasulo. Predsednika nema nigde.
Zapad ,jel to neko licno vidjenje stvari ili "pouzdana" informacija od kojih mi se .....?
Ako je ovo drugo onda budi ljubazan pa dostavi i izvor informacija
Ako je ovo drugo onda budi ljubazan pa dostavi i izvor informacija
Jel neka informacija koju sam izneo do sada nije bila tačna?