ПРИЧЕ О БУЏЕТИМА, ФОРМИ, КВАЛИТЕТУ - КРЕЋЕ СЕ ОД НУЛЕ: ШАПЧАНИ БИ ДА РУШЕ ВОШИНУ ТВРЂАВУ
Почиње финална серија Супер рукометне лиге Србије: Први меч данас (19.00, РТС 2, Арена Спорт 3) на Сланој бари. Игра се на две добијене
Време је за расплет сезоне у Супер рукометној лиги Србије. Време је за велико финале, судар браниоца круне Војводине и изазивача Металопластике. Улог је велики – Лига Европе, другорангирано такмичење на тлу Старог континента.
Новосађани су суверени владари наше земље пуну деценију, нападају 11. везану титулу, а 12. у историји. Шапчани никада нису били шампиони Србије, чекају на круну од 1988. године и славних дана “Ванземаљаца” из града на Сави.
Игра се на две добијене, а прва утакмица је данас (19.00, РТС 2, Арена Спорт 3) у дворани Слана бара. Пре почетка шампионата Лале су биле апсолутни фаворити. И сада су ближи титули, али пољуљана је Војводина после губитка Купа Србије на свом терену, партизан је успео да откине пехар чети Бориса Ројевића.
После тога увукао се у страх у редове Новосађана. Имали су Танталове муке у полуфиналу плеј-офа против Динама. Панчевци су у Српској Атини пали после пенала, у дворани Стрелиште је било +2, иако је на почетку другог полувремена било пет голова разлике за жуто-црне.
Војводина нема ниједан пораз у шампионату. До борбе за титулу је стигла са скором од 21 победом и ремијем у Шапцу у лигашком делу сезоне.
Металопластика је целе сезоне била костантна, дувала за врат Лалама. Није поражена на свом терену у овом шампионату. У полуфиналној серији су Шапчани елиминисали партизан после три меча. У мајсторијци је тим Владана Матића доминирао, до ногу дотукао индиспониране црно-беле са 34:24.
Две најбоље екипе током овог шампионата одмериће снаге за титулу. Предност Новосађана је сада мање него на почетку сезоне када су сви видели да ће Лале да се прошетају до нове титуле. Ове сезоне ови тимови су одмерили снаге три пута. Воша је два пута добила на свом терену, у првенству и полуфиналу Купа Србије, док је крајем фебруара у дворани Зорка било нерешено (29:29).
Црвено-бели су одиграли већи број утакмица ове сезоне. Европа је исцрпела Лале, па је свежина сигурно на страни Шапчана који после финалне серије остају без тренера Владана Матића који ће убудуће да предводи с клупе мађарски Чурго. Лале су у Лиги Европе играли 10 мечева, Шапчани у ЕХФ купу само четири.
После три недеље паузе због репрезентативних активности, све је спремно за шлаг сезоне. Шта је било досад, заборавља се – креће се од нуле.
Трофејни стручњак Лала Борис Ројевић истиче да је његов тим пољуљан губитком Купа у Новом Саду, али да је сигуран да ће играчи да се подигну и стигну до нове титуле.
“Желимо да завршимо сезону са титулом. Приче о буџетима неће нас заварати, да упадамо у ту клопку. Да је тако ми против Шпаније не бисмо ни излазили на терен, а заслужили смо да прођемо велику светску силу. Нисмо апсолутни фаворити против Металопластике као што се прича. Играмо против тима који је добро играо целе сезоне, добро је вођен с клупе, погодила је Металопластика са појачањима ове сезоне. На свакој позицији има одличне играче, притом није поражена ниједном на свом терену”, рекао је Ројевић.
Шампион је имао неколико фаза када је темпирана форма. Одлично је јесенас одрађена прва рунда Лиге Европе, зимус је један гол фалио за нокаут фазу, падали су Силкеборг и Кадетен Шахфаузен на Сланој бари. После испадање из Европе, црвено-бели су имали лаган посао у финишу лигашког дела сезоне. Дошао је силно мотивисан партизан и успео да слави у драматичном финалу Купа Србије.
“Нисам присталица плеј-офа. Целе сезоне смо први, без пораза, са само једним ремијем, а сад морамо то да потврдимо. Моји играчи су истрошени после напорне сезоне, нису се штедели. Имамо много проблем с повредама, нећемо бити комплетни у финалу. И ова дужа пауза између полуфинала и финала нам не одговара, али морамо да задржимо фокус. Улог је велики. Верујем у добру одбрану, да ће голмани да буду расположени”, истакао је тренер Војводине.
Лево крило српског шампиона Стефан Сунајко добро је кренуо сезону, али последњх месеци је у сенци искуснијег Бојана Рађеновића. Верује да ће дворана Слана бара да буде добро испуњена.
“Ово је круна сезоне и свесни смо колико ће то да буде тешко, али спремали смо се за велика искушења. Шапчани имају одличан састав, константна су нам претња ове сезоне. У оваквим мечевима фаворит не постоји. Публика нам је била важан фактор у досадашњим походима и сигуран сам да ће нам њихова подршка значити и дати додатни ветар у леђа. Сада је тренутак да покажемо да смо најбољи у држави”, рекао је некадашњи мађарски репрезентативац, овосезонско појачање Лала из Панчева.
Петар Ђорђић се Новосађанима прикључио после Европског шампионата у Немачкој и до сада је у дресу Војводине, у Супер рукометној лиги, забележио 41 погодак. Познат по разорном шуту са дистанце, искусни леви бек се после дугогодишње иностране каријере вратио у Србију. Иако сурови професионалац, признаје да му није свеједно што ће се за трофеј борити са тимом из свог родног града.
“Лагао бих када бих рекао да ми је свеједно, али као професионалац научио сам да блокирам емоције у оваквим ситуацијама. У Зорки сам тренирао готово сваког лета када бих дошао у Србију и за родни град ме вежу најлепше успомене, али то је спорт. Наш посао је да побеђујемо и освајамо трофеје. Јако поштујемо Металопластику. Ко год победи Партизан са десет голова разлике, мора да се поштује. Као тим имају много квалитета, али имамо и ми. Добро смо се припремили и циљ је тријумф пред нашим навијачима. Морамо да се сконцентришемо на нашу игру и задатке које нам је тренер дао. Ако то успемо, сигуран сам да ћемо изаћи као победници из сутрашње утакмице”, рекао је искусни леви бек.
Као бранилац трофеја и екипа која нема пораз у шампионату, Војводина је фаворит у финалној серији, али јој та улога не представља терет.
“У Новом Саду се утакмице за трофеје играју сваке године и Војводина деценију уназад влада српским рукометом. Искуство играња важних мечева је свакако на нашој страни, а кроз наступ у Европи ове сезоне тим је додатно добио на квалитету. Са друге стране, мислим да је Металопластици та победа над партизаном дала ветар у леђа. Логично је да ће они на терен изаћи растерећенији, јер је на нама да оправдамо улогу фаворита. Играће без притиска и то може да буде њихов велики плус, али Војводина уме да се носи са епитетом фаворита и да притисак претвори у снагу, која је потребна за велике успехе”, закључио је Ђорђић.
Тренер Металопластике Владана Матић прошле сезоне је стигао до трећег места са клубом из родног места, сада је већ обезбеђена степеница више, али не памте се вицешампиони. Чак 36 година Шабац чека на круну.
“Момци раде вредно откад сам се вратио. За пример су. Покушао сам да им донесем нешто ново из друге средине. Надам се да сам успео у томе. Дошли смо у ситуацију да се боримо за титулу. Очекују нас утакмице сезоне. Не треба да трошимо речи о Војводини. Она улаже много више него сви остали, више него сви остали заједно. Зато толико дуго доминира. Ми ту дођемо као уљези, да покушамо да освојимо оно што она чува 10 година. Покушавамо да темпирамо форму као против Партизана. И Новосађани су пољуљани после губитка Купа. Њима је ова финална серија под морањем, нама није, нама је за уживање”, истакао је Матић.
Искусни леви бек Милан Дакић улогу фаворита је препустио ривалу.
“Очекујем утакмицу са чврстим одбранама, са много контаката, утакмицу на мали број голова. Ми смо у досадашња два финала у Купу Србије и Суперкупу победили Војводину, па верујем да ће тако да буде и овог пута. Војводина јесте фаворит, али не побеђују увек фаворити”, рекао је Дакић.
Млади Врањанац Матеја Додић биће опасност за Лале на десном крилу.
“После много година има прилику да титулу вратимо у Шабац. Борићемо се до последњег тренутка”, обећава леворуки Додић.