DNEVNIK wrote:Vojvodina – Partizan 0:0
NOVI SAD: Stadion “Karađorđe”, gledalaca 10.000. Sudija: Krstić (Beograd). Žuti kartoni: Trivunović, Vukajlović, Pantelić (Vojvodina), Stevanović, Žuka i Diara (Partizan).
VOJVODINA: Brkić 7, Stošić 6, Kizito 6, Đurić 6, Mijatović 6, Popović 7, Trivunović 6, Buač 6, Tadić 7 (Pantelić -), Vukajlović 6 (Aleksić 6), Mrđa 6.
PARTIZAN: Božović 7, Stevanović 6, Fejsa 6, Žuka 7, Tošić 6 (Bogunović -), Jovanović 6, Lazić 7 (Petrović -), LJajić 6, Knežević 6 (Ngambi 7), Diara 6, Obradović 6.
Decembar kao da se smilovao fudbalu, pa je prelepim danom darovao igrače Vojvodine i Partizana, kao i desetak hiljada gledalaca koliko se okupilo na novosadskom “Karađorđu”. I sve je, na žalost, ostalo na tome. Dva naša najbolja tima u ovoj sezoni prikazala su premalo naspram silnih očekivanja njihovih navijača i prepune svečane lože. Ako je ovo “najbolje iz Srbije” onda ne treba da se čudimo izdanjima naših timova na evropskoj sceni. Rezultatski 0:0, a opisno: ništa – ništa. No, i za takav učinak, rivali su nagrađeni bodom.
Partizan je možda i imao razlog da kalkuliše. Remi mu je, bez Moreire i Đorđevića, donosio zimski san na tronu, koliko miran, pokazaće vreme. A šta je Vojvodini donosio nerešen rezultat? Priču kako je, eto, retko kad prezimila na drugom mestu i razdvojila beogradske večite. To se brzo zaboravlja. Istina, bila bi Vojvodina druga i da je pobedila, ali bodovno poravnata s Partizanom, bio bi to snažan vetar u jedra celom klubu i ambicioznoj novosadskoj priči, najavljenoj jesenas.
Nisu ovo prestroge reči, već samo realno sagledavanje trenutne situacije u kojima su se, uoči utakmice, nalazili vodeći timovi.
Bio je ovo derbi bez šanse koji je izneverio očekivanja. Najveća uzbuđenja dogodila su se u 62. minutu. Pošto je na signalizaciju drugog pomoćnika Radojčića arbitar Krstić dva puta za redom prekinuo beg Diare zbog ofsajda, trenera gostiju Slaviša Jokanović ja demonstrativno utrčao u teren. Zato je poslat u svlačionicu. Poletelo je tada s istoka na atletsku stazu par stolica od revoltiranih Partizanovih navijača.
U prva dva minuta dva žestoka starta, posle kojih su Vukajlović u Vojvodini i Diara u Partizanu kažnjeni kartonima, nagovestili su da ćemo malo videti od onoga što fudbal čini lepim. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati akcije u kojima je lopta išla od jednog do drugog igrača, a od udaraca na gol uzdahe je izmamio Đurićev u 39. minutu, kada je Božović zaplivao kroz vazduh a lopta prohujala pored gola. Bilo je još šuteva, ali toliko bezopasnih da nisu vredni pomena. Završni pas bio je nerešiv problem za oba tima, naročito za domaći. Partizan je u finišu pokušao da se domogne celog plena, a Vojvodina nije imala snage da gostujuće bezglave atake osmišljeno kazni iz kontre.
Gledaoci su stadion napustili nezadovoljni. Sumnjamo da njihov utisak dele akteri na terenu. Ali, i to je aktuelna slika našeg prvenstvenog fudbala.
S. Savić
Foto: F. Bakić
POGLED IZ LOŽE
Važnost sputala igrače
Mnogo poznatih lica bilo je u loži stadiona “Karađorđe”. Uglavnom su svi imali isto viđenje, a to je da su od igre videli malo.
LJubiša Tumbaković iz Kine je s titulom stigao na novosadski derbi.
- Važnost meča učinila je da akteri pruže manje od očekivanog i od sopstvenih mogućnosti. Partizan je možda bio bliži pobedi, ali je znao da mu i bod donosi zimovanje na prvom mestu, pa je tako i igrao.
Zoran Mirković(Partizan) nije odavao utisak zadovoljnog čoveka.
- Svi smo očekivali više. Timovi nisu bili na svom nivou i s obzirom na sve okolnosti, bodom nisam nezadovoljan, mada bih mnogo radosniji bio da je Partizan pobedio.
Vlatko Grozdanoski (Vojvodina) meč je zbog povrede pratio s tribina.
- Bila je ovo slaba utakmica. Partizan i Vojvodina mnogo više vrede nego što su pokazali u ovom meču.
Saša Hrnjački, skaut nemačkih klubova.
- Razočaran sam učinkom potencijalnih kandidata za Bundesligu. Očekivao sam više, nadam se da je ovo bio samo njihov slab dan. S takvom igrom nemaju šta da traže u Nemačkoj - rekao je Hrnjački. S. S.
IZJAVE
Treneri zadovoljni
Publika je novosadski fudbalski meč napustila nezadovoljna tankim repertoarom, ali su treneri Vojvodine i Partizana drugačije videli duel najboljih timova.
- Čestitam igračima oba tima. Partizan je bio za nijansu bliži pobedi i verujem da publika nije zažalila što je došla na utakmicu. Ovakvi mečevi vraćaju veru u naš fudbal. Ne opravdavam moje isključenje i to što sam ušao u teren, ali sam bio revoltiran što je arbitar dosudio onakva dva ofsajda. Da sam sedeo na suprotnoj strani, pa još i nekako, ali bio sam oba puta u liniji – rekao je trener Slaviša Jokanović, dodavši da je pritisak u Partizanu svakodnevan i da će se s njim suočiti bilo koji trener, bio to on ili neko drugi.
Trener Vojvodine Dragan Radojičić ovako je prokomentarisao duel:
- Čestitam Partizanu na jesenjoj tituli. Pokazao je da je u ovom trenutku najbolji, od Vojvodine za nijansu, a od drugih poprilično. Ne mogu da budem nezadovoljan bodom, ali mi je žao što nekoliko situacija “jedan na jedan” nismo bolje iskoristili. Mnogo se prethodnih dana pisalo o Partizanovoj krizi, o tome da dolazi oslabljen i da odavno nije bio slabiji, ali Partizan je jedini tim od naših klubova koji je igrao značajniju ulogu u Evropi i najbliži je tom modelu. Zbog toga sam zadovoljan nerešenim rezultatom, ali i činjenicom da smo posle dugo godina opet razdvojili Partizan i Zvezdu – rekao je Radojičić, uz napomenu da ako bude trener i na proleće trudiće se da pre svega pobeđuje na “malim” utakmicama jer one rešavaju prvenstvo. S. S.
SUKOB NAVIJAČA U CENTRU NOVOG SADA
Jurnjava, kemenice i polupani prozori
Dve grupice navijača Vojvodine i Partizana sukobile su se juče, posle 11 časova, na Trgu slobode i u Ulici Modene u Novom Sadu.
Prema rečima očevidaca, jedna grupa je dolazila iz Zmaj Jovine ulice, dok je druga bila na Trgu slobode. Usledila je kraća jurnjava po centru, letele su kamenice i limenke, a ubrzo zatim došla je policija pa se gužva raščistila. Epilog ovog sukoba su nekoliko polupanih prozora kafea “Sistem” i polupano staklo na jednoj telefonskoj govornici.
Podsećamo, 12. aprila ove godine na istom mestu u Novom Sadu izbila je tuča između navijača Vojvodine i Partizana. Tom prilikom privedeno je 30 osoba, a bilo je teže i lakše povređenih. U Novom Sadu juče pred utakmicu na ulicama je bilo dosta policajaca, a duž Bulevara oslobođenja milicija je pratila navijače koji su dolazili iz pravca železničke stanice. Oni su dopraćeni do istočne tribine stadiona, a na Bulevaru nije bilo incidenata. B. M.
Vojvodina - Partizan 0:0
Čukarički - Banat 3:0 (2:0)
Borac - OFK Beograd 2:1 (0:0)
Javor - Jagodina 2:1 (1:1)
Rad - Napredak 2:0 (1:0)
Crvena zvezda - Hajduk 1:2 (1:1)
1. Partizan 17 11 4 2 32:8 37
2. Vojvodina 17 11 1 5 20:10 34
3. Crvena zvezda 17 9 3 5 29:18 30
4. Javor 17 8 6 3 23:15 30
5. Hajduk 17 6 5 6 14:14 23
6. Borac 17 5 8 4 16:17 23
7. OFK Beograd 17 6 3 8 14:26 21
8. Jagodina 17 6 2 9 15:26 20
9. Rad 17 3 8 6 12:16 17
10. Čukarički 17 4 4 9 14:20 16
11. Banat 17 4 4 9 12:22 16
12. Napredak 17 3 4 10 13:22 13
GRADJANSKI wrote:Juče su okršaj u Novom Sadu vodili lider i drugoplasirani, pa ga okončali bez golova, što znači da je za obe strane jedan bod nepovratno izgubljen, samo je slabo rasploženje aktera derbija sigurno u znatnoj meri popravilo to što im se četa beogradskih crveno-belih nije približila, pošto su je Kuljani dobili na "Marakani".
Kad se to gurne u stranu, da bi se sagledao samo derbi, onda se mora istaći kako je jednodušna ocena juče na stadionu bila da najvažniji meč prvog dela šampionata nije ispunio očekivanja. U veoma lepom ambijentu "Karađorđa", na kome se odavno nije okupilo toliko gledalaca i tako dobro raspoloženih, nije bilo mnogo toga dobrog da se vidi. Čini se da je značaj utakmice sputao fudbalere na obe strane, koji, osim u retkim momentima, onda kad bi igra "pukla", nisu želeli da se upuštaju u naročit rizik. Na kocku skoro da ništa nisu stavili, s tim što je povremeno dolazilo do "pucanja" igre, obostranog naravno, kad bi se s jedne strane kidisalo na drugu. Ipak, ti napadi nisu bili plod smišljenih akcija, pa kako se brzo u njih polazilo, tako se lopta nepovratno gubila.Dakako, nepravedno bi bilo reći kako se igralo jedino po sredini terena. U više navrata opasno se pretilo, s tim što je iz greške započinjala skoro svaka kombinacija onih koje je vodila nada da bi mogli stići do pogotka. Ali, da ne bude zabune: samo je bilo valjanih najava toga da bi se eventualno nešto moglo desiti, ne i istinske opasnosti pred Božovićem ili Brkićem.
Nešto više "vatre" bilo je na početku, kad je pojedinim startovima domaćin želeo gostima da stavi do znanja da se zna ko je kod kuće, s tim što su crno-beli jednakom merom poslali znak da se nisu uplašili. O visokom pritisku na klupi Partizana i na istočnoj tribini, gde su bili smešteni njihovi navijači, moglo se govoriti i tek što je protekao prvi sat igre, kad su zbog ofsajd pozicije bila zaustavljena dva napada crno-belih. Čak, druga intervencija pomoćnog sudije Igora Radojičića toliko je iznervirala Slavišu Jokanovića da je barem desetak metara zagazio u teren i gestikulirajući pokazao šta misli o tome što je arbitar Dragan Krstić prekinuo igru, zbog čega mu je pokazan put u svlačionicu. Jasno, ni na "istoku" se posle toga nije mirovalo, pa je delegat susreta Dušan Vrakela zapretio da će tribina s navijačima beogradskog kluba biti ispražnjena ako nastave da ubacuju raznorazne predmete u teren i gađaju mahača. Podvuče li se crta pod viđeno za sat i po, ishod derbija kome nije nedostajalo borbenosti je realan, a ako bi se taknulo u pitanje kvaliteta...
Naravno, vredno posebnog pomena je da je Zoran Tošić, po svoj prilici, odigrao poslednji meč za crno-bele, pošto ga je posle derbija čekao avion Mančester junajteda, koji je trebalo da ga odvede na završne pregovore, zajedno s Ademom Ljajićem, s kojim Crveni đavoli imaju drugačiji plan. Po svoj prilici, pašće samo čvrst dogovor, dok će se posao praviti na leto.
Mišljenja
Od trenera Vojvodine Dragana Radojičića čulo se juče da se ponosi svojim igračima pošto su uspeli da ostanu neporaženi u duelu sa šampionom Srbije:
– Nema sumnje da smo protiv sebe imali najbolju ekipu u Srbiji i sigurno je da je Partizan zasluženo okončao polusezonu na vodećoj poziciji. Crno-beli su potvrdili kvalitet i u ovom meču, što znači da bi trebalo da budemo zadovoljni nerešenim rezultatom, s tim da bih bio srećniji da je na semaforu stajalo 2 : 2. Moja ekipa je pružila maksimum, a kako se borba uglavnom vodila na sredini terena, nije bilo izrazitih šansi ni na jednoj strani.
Kapiten novosadskih crveno-belih Aleksandar Popović takođe navodi da mu je derbi doneo satisfakciju:
– Iako je Partizan u nekoliko poslednjih susreta bio u slabijoj formi, pokazalo se da je opasan i kad sve u njegovim redovima ne štima najbolje. Derbi je, uveren sam, ispunio očekivanja i samo su mu nedostajali golovi pa da sve bude za odličnu ocenu. Kad se o našoj polusezoni radi, nema se za čim žaliti. Jesen smo na "Karađorđu" okončali bez poraza, a partije u poslednjih pet kola putokaz su kako treba da igramo.
Prvi stručnjak crno-belih Slaviša Jokanović okrivio je sudijsku trojku da je drastično oštetila Partizan u drugom poluvremenu:
– U dva navrata sudije su se ogrešile o nas, što kažem sasvim odgovorno, pošto sam se u oba ta momenta nalazio u liniji s Laminom Dijarom i Đorđem Lazićem, koji nisu bili u nedozvoljenoj poziciji. To ipak ne opravdava moj ulazak u teren i isključenje sam zaslužio. Moji fudbaleri su pružili sasvim zadovoljavajuću igru tokom čitavog susreta, a čestitke upućujem na obe strane. Zaslužile su ih.