Fudbal: Posejao sam povratak
17.08.2005
dnevnik
MILAN ĐURIČIĆ PO ODLASKU IZ VOJVODINE
Izutetno emotivno primio je odlazak s mesta šefa stručnog štaba FK Vojvodina Milan Đuričić. Još jednom ističući slogan “jednom za Vošu, uvek uz Vošu”, Đuričić je najavio da je onim što je uradio tokom svog boravka u Novom Sadu, praktično posejao povratak u crveno-bele redove.
Rastanak je usledio brže nego što ste mogli da ga očekujete?
- Dogovor s rukovodstvom bio je drugačiji. Pričali smo o podmlađivanju ekipe po svaku cenu, a onda je jasno da moraju da trpe i rezultati. Da sam s igračima koji su mi sada na raspolaganju i zdravim Dunđerskim, Pekarićem i Popovićem prošao pripreme i izgubio od Borca, sam bih podneo ostavku - istakao je Đuričić.
Vama je bar poznato fudbalsko pravilo, da prvi za rezultate ceh plaća trener?
- Rekao sam i na početku prvenstva da snosim punu odgovornost za rezultate. Ipak, fudbalerima sam napomenuo da ćemo grdnih problema imati u prva četiri kola, baš zbog specifične situacije u vezi s igračkim kadrom. Još tada sam naglasio, da “ako preživim” te mečeve, Vojvodina će sigurno obezbediti plasman na evropsku scenu. I sada čvrsto stojim na tom uverenju.
Navijači
Đuričić se zahvalio na izuzetnoj saradnji celokupnom stručnom štabu, a posebno navijačima.
- Imao sam sve vreme njihovu iskrenu podršku. Hvala svima, a posebno bih istakao navijače s klupskog internet foruma, koji predstavljaju pravu avangardu FK Vojvodina.
Pomoć
Po dolasku u Vojvodinu, Milan Đuričić je rekao da će pocepati ugovor kada u klubu ocene da nisu zadovoljni njegovim radom.
- Obećanje sam ispunio. Očekujem da mi Vojvodina isplati ono što sam zaradio do momenta kada mi je saopšteno da sam smenjen. U klubu dobro znaju koliko mi je sledovalo ugovorom, a sveznalice i kritičare, takozvane prijatelje kluba, savetujem neka se odrknu bar deset posto od onog koliko sam ja, pa će Vojvodina brzo izaći iz finansijske krize.
Po malo nekorektno zvuči prema vašem nasledniku?
- Zbog čega? Mogu mene da osporavaju takozvani stručnjaci koji nemaju treninga u saveznom rangu koliko ja imam utakmica. Ali, ne mogu da mi ospore da sam istrajao na sistemu “4-4-2” uprkos silnim otporima, ne mogu da mi ospore afirmaciju Kačara i Pavlovića, a neka se kritičari prisete u kakvim sam okolnostima radio. Ne krijem, očekivao sam da ću dobiti šansu i u utakmici s Radom, ali prihvatam da je ovo sastavni deo posla. Jedino neću da prihvatim omalovažavanje i nekorektnost.
Olako ste obećali Evropu?
- Ovaj tim Vojvodine ima kvalitet. Ja sam udarao temelj, ali nestrpljivi su kometarisali krov. Stvaranje tima je dug proces, za koji u Vojvodini, očigledno, nisu imali dovoljno sluha. Uostalom, vreme će pokazati da li sam bio u pravu. Podmlađivanje tima nosi u sebi ogroman rezultatski rizik, ali i zahteva međusobno poverenje. Kada sam podneo izveštaj posle prošlog prvenstva, dobio sam jednoglasnu podršku. Sada se ispostavilo da je goli rezultat u prvom planu. Zato i nisam hteo da ponudim ostavku jer bih time preuzeo odgovornost za učinjeno. Ovako, posle smene, odgovornost je preuzelo klupsko rukovodstvo.
Niko Vam ne osporava rad i uvođenje mladih igrača iz podmlatka u prvi tim, ali mnogo zamerki ima na igrače pristigle zimus iz drugih klubova?
- Maslić je morao da ode jer nije bio prihvaćen i nije iskoristio šansu. Đurić je veliki potencijal i budućnost je Vojvodine. Kizito je reprezentativac Ugande, a njegovo igranje, uprkos kašnjenju na pripreme, iznudila je povreda Popovića. Milutinović ima ubedljivo najbolje fizičke predispozicije u klubu i očekujem da potvrdi kvalitet. Ocena da je Todić za mene najbolji golman u zemlji, dovoljno govori o Ristićevim pozicijama. Drakulić, Milosavljević, Stošić i Nastić, koji su nedavno stigli, opravdaće epitet pojačanja.
Najviše ste želeli Milana Davidova, a upravo je njegov gol za Borac u prvom kolu nagovestio ovakav epilog?
- Reč je o sjajnom igraču koji je bio spreman da dođe u Novi Sad. Nije došao, jer Vojvodina nije mogla da mu odmah isplati ponuđenih 15.000 evra.
Koliko je rastanak s Govedaricom uticao na vaše pozicije?
- Vojvodini nedostaje igrač tipa Govedarice. Time sam sve rekao.
Šta dalje planirate?
- Na redu je sticanje “profi licence” u septembru, a onda, videćemo. Sigurno je da ću u subotu biti na istočnoj tribini i sa “Starom gardom” navijati za Vojvodinu u meču s Radom - rekao je Milan Đuričić, iza kojeg će pored afirmacije Gojka Kačara i Borislava Pavlovića, izborenog opstanka u prošloj sezoni, ostati i skor od: pet pobeda, četiri remija i osam poraza, uz gol razliku 13:20, koliko je zabeležio u 17 prvenstvenih nastupa kao šef stručnog štaba Vojvodine.
Sava Savić