Uprava

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
Jole

Post by Jole »

Minja wrote:
Jole wrote:... osvedocenom Vojvodinasu i uspesnom biznismenu...
Biznis ne ide sa emocijama. U Engleskoj vecina vlasnika klubova su ljudi koji nikada u zivotu nisu navijali za te klubove. Narocito je takav trend izrazen u poslednjih 15-20 godina. Posao predsednika je da klub bude sto uspesniji, i to je jedino bitno sa aspekta svakog pravog zaljubljenika u klub, a da li navija za klub ili ne, koga briga. Ako navija, tim bolje...

OK, nisam pojasnio.

Osvedoceni Vojvodinas da bi imali garanciju da ne kupuje klub zarad placa u Veterniku, nego da ima ambiciju da unapredi klub, sad da li brzim ili sporijim putem zavisi od njegove spremnosti da ulozi novac u klub. Da se ne lazemo, nikome nije kocnica to sto se "nemoze" uzeti domaci trofej, jer on ni ne donosi neki profit klubu u ovakvoj ligi. Jedini profit koji klub iz Srbije moze da ostvari ide kroz evropska takmicenja, to je bar sasvim jasno. Titula ili kup Srbije ne vrede nista i to je valjda jasno, cak ni po pitanju sutrasnjih transfera, jedinu bolju prodaju igraca mogu obezbediti dobri rezultati u evro kupovima, tu se potvrdjuje kvalitet i omogucuje prodaja igraca, lepe sponzori i stvara veliko ime kluba.
Junior

Post by Junior »

Šta znači izuzimanje FK Vojvodine iz privatizacije?
http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Sta-zn ... acije.html
Jole

Post by Jole »

ja bi to preveo kao bleda kopija blizanaca.
Brick Liman

Post by Brick Liman »

Ja ne vidim nikakvu vezu sa statusom dvojca iz Beogradabada. Hoće li nama sponzori biti monopolističke državne kompanije? Hoćemo li mi ući u monopolističku raspodelu zastupljenosti u državnim, a i privatnim medijima?
Nema šanse, neće se to dogoditi nikad.
Sasvim je druga stvar pokroviteljstvo lokalne samouprave nad klubom. To je najpošteniji i, s aspekta navijača, najracionalniji svojinski odnos u kom klub može biti.
Voleo bih da mi pobornici privatizacije objasne ko polaže pravo da proda klub i njegovih 100 godina izuzetno specifične istorije, koja me čini ponosnim i koja je suština ljubavi prema Vojvodini, u privatne ruke? Eventualno da Kosta Hadži uskrsne imao bi pravo, a i oko toga bi ozbiljno pregovarali. Vojvodina je od 1914. sistematski jebana od struktura svih državnih oblika u kojima je obitavala i ni to je nije uništilo. I živeće večno dok je navijača, građana Novog Sada.
Neću ni da spominjem na šta jedino može da liči privatizacija u ovoj bednoj imitaciji države i u kakve i čije ruke može SVETINJA da padne.
Predlažem da svi zamislite situaciju u kojoj naš voljeni klub postaje vlasništvo pojedinca, tj. tipičnog domaćeg "preduzetnika" i da se duboko zamisli nad tom slikom. Da, može se na to reći da mi to u praksi već imamo. Ali pravno to nije tako što znači da je potencijalno promenljivo. Druga stvar je što smo mi takvi kakvi smo zbog čega ćemo teško konkretno menjati postojeće stanje. Ali to je već pitanje samokritike i introspekcije.
Shvatite da su to sudbinska pitanja za budućnost stogodišnje dame i da je plan za budućnost i vlasnički model u kom bi klub trebao da se nađe jedno od ključnih pitanja na koje nema lakog odgovora. Za to je potreban dug dijalog svih nas koji zapravo jesmo klub. Ja ću vas samo pitati da li zaista želite da svi mi zapravo više ne budemo klub?

Prilikom diskusije bih molio ogroman deo forumaša da se odreknu svoje navike da menjaju mišljenje na dnevnoj bazi i da se ozbiljno i odgovorno diskutuje o ovome sa svešću o koliko krupnoj stvari se diskutuje.
Deca su posla u noc da se igraju ...
... MODERNA OMLADINA!

https://www.youtube.com/watch?v=Md0lG-4nTFc" onclick="window.open(this.href);return false;
Jole

Post by Jole »

Brick Liman wrote:...Predlažem da svi zamislite situaciju u kojoj naš voljeni klub postaje vlasništvo pojedinca, tj. tipičnog domaćeg "preduzetnika" i da se duboko zamisli nad tom slikom. Da, može se na to reći da mi to u praksi već imamo...
Zadrzacu se na ovom tvom delu i upitati:

Kome predsednik trenutno polaze racune?
Navijacima, Upravnom odboru, samom sebi... kome?

Da li predsednik ima kontrolu odgovornosti za poteze koje vuce u klubu i ko to kontrolise?

Da li su navijaci Vojvodine sposobni da se pobune protiv losih poteza uprave? Nisu.
Zato jedini put koji bi mogao (naglasavam jedini koji bi mogao) biti put uspeha je privatizacija. Sve ostalo je puko plivanje u zabokrecini u kojoj se sada nalazimo, sa gomilom autogolova uprave i odlicnim potezima samo kad ona ima interesa (kao sto je bilo sa finalom kupa). Nesumljivo je da sposobnost postoji, fali samo malo volje a volja bi trebala da bude da se igras sa tvojim novcem.
Friend

Post by Friend »

Da li neko može da mi objasni razliku između "tipičnog" domaćeg preduzetnika i "tipičnog" domaćeg političara?
Meni se čini da razlike nema,a vama?
Владика
Administrator

Post by Владика »

Friend wrote:Da li neko može da mi objasni razliku između "tipičnog" domaćeg preduzetnika i "tipičnog" domaćeg političara?
Наравно да нема али ваљда има и изузетака? Питање тотална приватизација или не је готовo! У септембру, како ствари стоје, и покрајина ће искористити своје законско право и прогласити Војводину клубом од посебног значаја за покрајину! После те одлуке треба да се направи систем, а не да нешто зависи од воље појединца, за кординисану сарадњу на релацији Бановина-Клуб-Град. За ентузијатске и способне приватнике(такође, молим да ми поборници тоталне приватизације напишу ко би то могао бити) увек је отворено 49 посто власништва док 51 посто остаје у власништву државе. Овај модел не искључује право и иницијативу приватном капиталу(како неки тврде) већ му поставља одеђена ограничења у циљу заштите интереса навијача Војводине и традиције Ф.К. Војводина.
Не постоји идеално решење али ћу слободно рећи да је ово мање лоше!
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Friend wrote:Da li neko može da mi objasni razliku između "tipičnog" domaćeg preduzetnika i "tipičnog" domaćeg političara?
Tipicnog domaceg politicara je makar teoretski moguce smeniti na izborima. Nije cest slucaj ali desava se, narocito na nizim nivoima vlasti.

Tipicni domaci preduzetnici se uglavnom smenjuju tako sto ih uhapse i osude na dugogodisnju robiju, kada izgube podrsku politickih struktura.
Friend

Post by Friend »

Da li "izuzetak" može da pobedi ovakav "sistem"?
Da bi se nešto promenilo u sportu,mora nešto korenito da se promeni i samom društvu i državi,a na to nećemo dočekati kakao sada stvari stoje nikada.Sva ova pisanija dotle neće imati nikakvu težinu,jer dok "tipični" privatniki i "tipični" političar iz međusobnog zagrljaja ne izađu,nama kao državi,društvu i klubu neće biti bolje.
Radoye wrote:
Tipicnog domaceg politicara je makar teoretski moguce smeniti na izborima. Nije cest slucaj ali desava se, narocito na nizim nivoima vlasti.

Tipicni domaci preduzetnici se uglavnom smenjuju tako sto ih uhapse i osude na dugogodisnju robiju, kada izgube podrsku politickih struktura.
Kada dođe do smene,pojavi se još uspešniji tipični političar koji tera opet onako kako je sistem već od ranije postavljen.Ako se kojim slučajem tipičnom političaru slučajno ne dopadne tipičan domaći preduzetnik onda će ga ovaj prvi uhapsiti i posle toga staviti drugog još uspešnijeg tipičnog domaćeg preduzetnika koji će ga verno pratiti u "sistemu",sve dok se opet ne dođu neki novi izbori i tako opet u krug.
TomaNS

Post by TomaNS »

Nije tacno da posten i uspesan covek ne moze da ulaze i investira kako treba u klub, a da se pritom neguje i sistem i tradicija i da to daje rezultate...Cekajte da vidite sta ce za dve, tri godine biti sa Indjijom!
Trajce kapiten, jedan je Trajce kapiten!
Kizo, MAESTRO, hvala na svemu!
igoork

Post by igoork »

TomaNS wrote:Nije tacno da posten i uspesan covek ne moze da ulaze i investira kako treba u klub, a da se pritom neguje i sistem i tradicija i da to daje rezultate...Cekajte da vidite sta ce za dve, tri godine biti sa Indjijom!
Samo mi reci da li sam ja sada trebao da zakljucim da je Jesic posten? :shock:

Da li se ti salis sa nama ili si mislio na nekog trecec coveka koji ce tek uci u taj klub? :?
U Novom Sadu ima klub kojem se svi divimo !
TomaNS

Post by TomaNS »

Mislim da je u Indjiji trenutno najzdravija prica u celokupnom srpskom fudbalu, a taj treci koji ce uci (Vladimir Jugovic), ne bi ulazio tu, da je situacija drugacija...
Trajce kapiten, jedan je Trajce kapiten!
Kizo, MAESTRO, hvala na svemu!
slanobarac

Post by slanobarac »

Nudim opkladu. Ako Vojvodina bude izuzeta iz privatizacije u roku manjem od 5 godina se neće ni milimetar primaći blizancima ali će je zato drugi preteći ( oni što se privatizuju). Pitanje za forumaše je: Imali ikoga ko bi uložio svoj novac i imao 49% udela u klubu a da se ništa ne pita? Mislim da takav sistem nigde ne postoji a ni takav investitor takođe.
DOLE UPRAVA! DOLE SKUPŠTINA!
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Ima raznih modela privatizacije, ne mora to biti da jedan pojedinac kupi klub u apsolutno 100% svoje raspolaganje. Ja sam ovde spomenuo jednu varijantu transformisanja u AD sa 50%+1 u javnom vlasnistvu (grad i pokrajina) a ostatkom sto podeljenim legendama kluba sto pustenim u slobodnu prodaju na berzu.

A ni tih 50%+1 ne moraju vecito ostati u javnom vlasnistvu.
Владика
Administrator

Post by Владика »

slanobarac wrote:Nudim opkladu. Ako Vojvodina bude izuzeta iz privatizacije u roku manjem od 5 godina se neće ni milimetar primaći blizancima ali će je zato drugi preteći ( oni što se privatizuju).
:D
Опклада прихваћена, на п.м. ћемо се договорити у шта се кладимо!
slanobarac wrote:Pitanje za forumaše je: Imali ikoga ko bi uložio svoj novac i imao 49% udela u klubu a da se ništa ne pita? Mislim da takav sistem nigde ne postoji a ni takav investitor takođe.

Уз дужно поштовање, правиш један огроман превид. Овде нема деобе профита између већинског власника(град и покрајина) и потенцијалног мањинског власника. Град и покрајина свакако неће узимати лову већ ће је давати. Можда ће само надзирати како се средства троше и улагају. Приватник, бизнисмен или предузимач, може да уложи лову и да очекује да му се иста оплоди, односно врати.
Уосталом, фудбал је скупа играча. Погледајте који то клубови у Европи послују успешно то јест позитивно....спорт је место где појединци, фирме или неко трећи могу да дођу до позитивног имиџа у јавности и пореских олакшица.
Фудбал није бизнис(сем за менаџере и играче), то је флоскула која је наметнута код нас.
Post Reply