Moram priznati da je u ovom trenutku teško biti pametan i reći koji je najbolji model vlasništva za FKV. Pokušaću da iznesem svoje mišljenje (posle svega ovde pročitanog verovatno rizikujem da me pojedinci napadnu

). Elem, da krenem:
1. Stalno se pominje odnos vlasništva 51:49. Upravljanje se može vršiti i sa 25% i jednim glasom, čak i sa manje, sve zavisi od akata kluba. Neka istraživanja su pokazala da je u velikim korporacijama dovoljno i 16%vlasništva za aktivno upravljanje.
2. Državno vlasništvo se u Srbiji (i na drugim mestima) u velikom broju slučajeva pokazalo kao loše. Sad, šta je tu u pitanju, verovatno više stvari. Ponajviše odsustvo realnog (da ne kažem opipljivog) titulara nad tom imovinom i bahato ponašanje "upravljača". Kod nas je svojedobno funkcionisalo društveno vlasništvo (mislim da više po Ustavu RS ne postoji, ali da ga još uvek ima u praksi), koje se definisalo kao svačije (svi koriste) i ničije (niko ne vodi računa o tome). Ta definicija društvenog vlasništva mene neodoljivo podseća na današnja država i javna preduzeća... Naravno, nije privatna svojina idealan oblik svojine (tako nešto ne postoji) i da sve zavisi od upravljanja, ali nekako je praksa bila da postoji nedostatak kontrole nad tim "upravljačima". Naravno, propadaju i privatne firme...
3.Ne znam tačno ko je ovde pominjao suprotstavljanje gradskih političkih struktura tzv. centrima moći u Beogradu, pa me interesuje da li neko ovde zaista misli da će neki pojedinac koji bi imao većinsko vlasništvo u klubu "ustati protiv terora FSS"? Ja ne mislim, jer nešto ne gajim nadu da će klub kupiti šeik iz UAE ili ruski kontroverzni biznismen.
4. Gospodin Toma reče da je jedino Sale Jovanović čovek koji je u gradu spreman da nešto uradi za FKV. Ja mislim da je, nažalost, upravu. Pogotovo kada vidim bitnije gradske i pokrajinske političare (čak i pojedine gradske odbornike, članove UO bitnih preduzeća i slične) iz raznih stranaka (i vlast i opozicija) kako se šepure kao seoske mlade u obeležjima crvenog blizanca.
5. Takođe neko je pominjao i Španiju. Njihov model zaista deluje najbolje. Mogao bi neko da da detalje kako funkcionišu i na koji način se finansiraju Real, Barsa i drugi klubovi. Meni bi npr. bio interesantan Atletik Bilbao.
6. Bitna stvar kod privatnog vlasništva je i ta da taj ko bi došao kao vlasnik, ne bi bio smenjiv, osim u slučaju prodaje kluba (možda nekom isto takvom). Ima nekoliko sučajeva lošeg vođenja privatnih klubova - setimo se Fiorentine na čelu sa Čeki Gorijem.
7. Realnost je da je na sceni tzv. moderni fudbal i da u nekim evropskim okvirima za nas tu nema mesta (moje mišljenje). Prevelik novac je u igri i budžeti nekih klubova su skoro u rangu godišnjeg GDP Srbije, tako da kako god da se završi priča oko privatizacije bićemo +/- tu gde smo sada, što se tiče Evrope.
Suma sumarum, videćemo šta će biti.