Veliko hvala KORALu na dobrodoslici
i izvinjavam se administratoru za prekrsaj.
Da vas pitam, da li ste sigurni da Bilbija nije potencijal kao sto se najavljivao i da mozda decko nije malo prerano dosao onaj prvi put pa sada se mozda zreliji bolje pokaze? Mislim, malo je cudno da ga tamo toliko hvale i cak ga imaju kao kapitena BIH mlade reprezentacije, a kod nas ispade copav...
A moram da kazem da se uopste ne slazem sa Playmakerom sa unapred teorijama da su po nasim livadama sve svetske zvezde a da vani nema nista jer bi ih "vec neko zapazio". To je samo kod nas u Srbiji izmisljeno to da se misli da su kao svetski klubovi toliko silni da im ne omane nijedan talentovan i kvalitetan fudbaler. Svet je toliko veliki a klubovi nemaju mesta da dovedu sve igrace. A evo Luvannor moze da bude tipican primer igraca koji je omakao svima jer je igrao bas u skoro seoskoj ligi u Brazilu, da bi odjednom iznenadio sve u Moldaviji... Pa imate primer i naseg Matica koji je kod nas svima omanuo da bi postao igrac u Slovackoj i odatle ni manje ni vise nego Celzi. Nema tu pravila. Jedino pravilo sto postoji je da ima regiona koje odredjene zemlje prate vise a druge manje (recimo, Portugal redovno skuplja sve brazilce pa opet ih ima jos duplo vise sto u svakoj beritvi im omanu i pobegnu drugima), Rusija skuplja vecinu igraca iz svoje bivse SSSR, Nemci centralnu Evropu, francike Severnu Afriku, itd.
A upravo se ne slazem sa tim radikalizmom "Ma samo domaci" ili " samo stranci", zasto? Svi talentovani treba da budu dobrodosli i nikad ne znas odakle ce doci sledeci Krasic (ili ce biti Omaru?)
Slazem se sa Koralom sto se delova koje je spomenuo tice, a dodao bi Centralnu Ameriku (Honduras a nova trzista koja su jeftina a kvalitetna su Gvatemala i Panama - Panama je pre par dna tukla Honduras u gostima sa 2-0) Onda, zemlje odakle nijedan igrac nije dosao kod nas a imaju brojne solidne igrace su Mali, Gvineja (Gvineja Konakri, ne Bisau), Burkina Faso i Niger. To su zemlje sa istim kvalitetom igraca kao Obala Slonovace, Senegal ili Gana ali sa duplo ili vise manjih cena. Mali ima veoma talentovane igrace, a tamo je gradjanski rat tako da igraci jedva cekaju da dobiju poziv iz Evrope. Niger je narocito interesantan jer je odmah severno od Nigerije isti su cak narod a igraci su triplo jeftiniji. Rusi su vec poceli malo tamo da gledaju. I da zavrsim za sada: Magreb (Egipat, Libija, Tunis, Alzir i Maroko). Egipcani i Tunizani su za zaborav jer su dobro placeni u svojim ligama, ali ostali, narocito alzirci i marokanci su jeftiniji a cak i jaci od ovih drugih. Neverovatno je da na prostor bivse Juge nije nijedan niti marokanac niti alzirac ikad igrao, a u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj i Grckoj su se veoma dobro snasli. Mentalitet nam odgovara, vole nasu klopu, muziku, njima je zaista lepo na balkanu zaradjuju dosta skromno i realni su za nase klubove sa tim da su tehnicki veoma rzvijeni Drug oblast vredna da se spomene je Venecuela, Bolivija i Peru. A u Evropi su balticke drzave. Ali kazite mi, sem levog beka, koja je jos pozicija potrebna ovog leta?
Ako neko voli, ja sam napravio jedinu postojecu listu svih stranaca u ligama bivse Juge, evo ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fo ... azil.7D.7D" onclick="window.open(this.href);return false;
A upravo mislim da Vojvodina treba da radi sa svojim mladima (prvacima!) i na njih da dovodi dobre uvoze, jer bolje sdobri stranci nego otpadci od vecitih ili neki povratnici sa omanulim karijerama vani. Tako da bas vredi gledati razna trazista i dovesti sto bolje igrace da se ukombinuju sa nasim mladima.