Stadion "Karađorđe"

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
Stexman

Re: Stadion "Karađorđe"

Post by Stexman »

Ali zasto ne naprave tu tribinu u visini zapada i jugozapada? Zasto ove ulaze napraviti na pola tribine kada je potrebno samo 6 stepenica vise sa spoljne strane i da se ulazi od gore?
I za ovo je neko ucio skolu? :cry: cccc.
Kad vidim ovakva resenja onda je i meni zao kućice!
ДушанСП

Post by ДушанСП »

Људи немојте одмах мрачити.Можда због куће које се налази иза, тај средишњи део јужне трибине не може да буде вишљи,све у свему,баш ме брига како ће изгледати јужна трибина,јер она реално боље и не може да изгледа какву год да је склепају,у овом моменту источна трибина ми је најбитнија,ако се направи у висини севера биће добро.Што се југа тиче овај део са семафором има 885 столица,ова средишња ће бити најмања,очекујем неких 500,а на југозападном делу можда стане 1000 мада не верујем али ајде.Све у свему трибина за цирка 2500.
ragazzi di Neoplanta

Post by ragazzi di Neoplanta »

Kojom matematikom Karadjordje moze da dobije novih 10 000 mesta?
"Kontam da 99% mase sa ovog foruma stoji pola sata ispred rafa sa hlebom, ne znajuci koji da izabere."
Helm

Post by Helm »

Ja mogu da sracunam do 20.000 pod uslovom da se ne racuna jugoistok trenutno, ali one 2.000 mi se ne uklapaju nikako. I mene zivo zanima kako su dosli do te cifre.
Протомајстор

Post by Протомајстор »

podbara wrote:Кућица је најпрепознатљивији детаљ нашег стадиона и дом бројних генерација фудбалера нашег клуба. Изгубићемо нешто оригинално и јединствено и добићемо неку бетончугу која ће се распадати за мање од десет година. Живи били па видели.
Подржавам!
Основни проблем је што се улази у радове без озбиљног плана и пројекта. Клуб од националног значаја завређује и један национални конкурс за реконструкцију стадиона, а не ове буразерске варијанте. Чуо сам, поуздано, да суботички пројектни биро коме је поверен овај најновији крпеж има блиске пословне везе са Т. Караџићем (да не кажем: његов је).

Подсећам на пројекат који већ деценијама стоји изложен на СПЕНС-у у виду макете, али који очигледно није видео нико од војводинашких скоројевића који одлучују о клубу: (поглед са булевара)
Image
Да би се реализовало овако нешто озбиљно, потребно је озбиљно приступање локацији од стране Града, то јест, потребно је рушење објекта иза југа, изградња потребног броја паркинг места итд.
Тек тада бих, мада опет невољно, пристао и на рушење симбола стадиона - кућице.
Могуће је и помирљиво решење постмодерног типа, где би се у нову трибину уклопили препознатљиви мотиви наше кућице и мирна Бачка...

Овај предлог који креће са реализацијом од следеће недеље ништа не ваља, штавише - смешан је!
Ово одговорно тврдим и као навијач Војводине и као новосадски архитекта.
Daljac

Post by Daljac »

Кућицу је, у време фашистичке окупације и забране нашег клуба од стране мађарских власти, подигао за своје потребе тадашњи узурпатор ,,Карађорђа'', УАК, и колико год се ми за њу годинама везали, како смо могли пре 1941. без ње, и сада ћемо моћи. Фалиће нам свима првих пар година, као што смо на почетку и семафор тражили на супротној страни терена, па смо се и на овај Филипс са мртвим пикселима у етапама сад већ скроз навикли.

Пројекат који стоји на СПЕНСу је убедљиво најбољи, а остало све само таман употпуњава пејзаж суседне Грбавице: поред насеља идентичног имена и плана као што је оно у Сарајеву, Нови Сад ће добити још један сарајевски специјалитет: стадион са све четири потпуно другачије и несразмерне трибине. Има то и неког шмека, али је естетски дискутабилно за вјеки вјеков.

Ипак, реконструкција нам је насушна, и то свако мора да призна. Како се и некада дограђивањем тада гостујућег севера почело са радовима, и сада почињемо од трибине за госте, и надам се да ту нећемо стати (под условом да у понедељак Лаки јави да је видео булдожере како се приближавају, млатећи куглама за рушење :) ).
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Stexman wrote:Meni nije zao ni malo te kucice, red je da imamo konacno normalan stadion. Ili bar da lici na normalan.
Ako UEFA-i bude dobar i po propisima, bice dobar i meni.
Ako ovaj stadion nema problema sa propisima UEFA i ako je on dovoljno noramalan onda definitivno nije kucica bila problem zbog kojeg nas stadion nije bio "normalan":

Image

A evo ga jos jedan bez kompletnog kruga tribina:

Image

Image

I nikome ne smeta!
Daljac wrote:Кућицу је, у време фашистичке окупације и забране нашег клуба од стране мађарских власти, подигао за своје потребе тадашњи узурпатор ,,Карађорђа'', УАК, и колико год се ми за њу годинама везали, како смо могли пре 1941. без ње, и сада ћемо моћи.
Izvini brate ja tebe izuzetno cenim kao sagovornika ovde na forumu ali ovo je najbljutavija demagogija.

Jeste, izgradili su je Madjari pa sta? Izgradili su oni jos stosta po Novom Sadu i Vojvodini pa to ne znaci da sve treba porusiti. Uostalom tu kucicu su svojim znojem i krvlju oprale generacije nasih igraca, ako ju je okupator i gradio ona je sada NASA.

A pre 1941. smo mogli i sa samo jednom tribinom, nepokrivenom, jel' to znaci da i sada mozemo tako?

Najgore je sto i nakon ove "rekonstrukcije" nas stadion i dalje nece biti ni za jotu blizi potrebnim standardima UEFA. Samo ce se neko usput "ugraditi" i opariti...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
borrissey

Post by borrissey »

Протомајстор wrote: Могуће је и помирљиво решење постмодерног типа, где би се у нову трибину уклопили препознатљиви мотиви наше кућице и мирна Бачка...
Ja sam o ovako nečemu pričao već dosta dugo. Tako bi lepo sela neka posmoderna varijanta integrisanja motiva kućice u tribinu, samo što to čini se ovde nema ko da podrži (mislim na onog simpatičnog sedog čikicu u trenerci New York Yankees). Ja, istina, nisam arhitekta, ali ovo što sam video izgleda užasno, blago rečeno. Zbog čega mi ništa normalno ne možemo da uradimo, meni to stvarno nije jasno...
Milan

Post by Milan »

I ja pripadam zagovornicima pokreta za ocuvanje kucice, a pogotovo sam protiv predlozenog resenja izgleda nove (ili najnovije :roll: ) tribine. Mozda i prva stvar urezana u secanje na stadion mi je, pored stare blagajne sa gelenderima na severu, upravo kucica.

Da je srece, pa da grad dise za Vojvodinu, odavno bi se ovaj stadion sravnio sa zemljom i napravio novi, pravi fudbalski, bez staze, kapaciteta 15-20 hiljada, a atletiku bi preselili na djacko ili na mesto pomocnog terena. Eh da, kada bi grad disao za Vosu...
POŠTO OBRAZ ???!!!
VOSAMOJA

Post by VOSAMOJA »

Dali se zna sta ce biti sa Juznim delom Zapadne tribine ( pod tim mislim na garazicu i tribinu iznad nje koja je cela ulegla). Bilo bi lepo da se i to sad sredi kad se vec ceo Jug stavlja nov. Bilo bi glupo da se taj deo tribine ostavi takav, a totalno je neupotrebljiva.
Daljac

Post by Daljac »

Ништа лоше нисам желео да кажем ни за један грађевински подухват који је ико икада предузео у намери побољшања икакве инфраструктуре у нашем граду, али колико год се идентификовали сви ми са том зградом у оквиру стадиона, хтео сам да кажем, лако ћемо се привикнути и на пејзаж без ње, поготово узевши у обзир чињеницу да икаква воља за очувањем било којих аспеката споменичке баштине на стадиону не постоји: лично, мени стари семафор још увек фали на свом месту, или било где на целокупном објекту, и на појединим стадионима је традиција да се такве ствари задржавају и подвргавају конзерваторским радовима, али код нас за то нема пре свега разумевања, а затим ни воље.

Из сентименталног угла гледано, ја бих лично највише волео да се у неком пројекту стадиона осмисли решење које би кућу сачувало без њене примарне функције свлачионице, него као простор у којем би клуб могао да смести свој музеј и похрани богату историју коју баштини, али, како смо ми у стању и да пехар Средњоевропског купа загубимо негде у ходницима исте те куће, јасно ми је да од Вошиног музеја, бар за стогодишњицу, неће бити ништа.

Поред свега тога, узимајући у обзир архитектонска решења која дочаравају изглед стадиона у форми арене који немају уједначену форму свих трибина, јасно је да се на нашем стадиону могло применити мноштво бољих решења, од којих би оно које је Манчестер Сити направио на свом стадиону било можда и најпрактичније: грађани су укопавањем лишили свој терен атлетске стазе која га је окруживала, и тако трибине спустили до терена, и на тај начин приближавајући публику самом борилишту добили додатано на простору лишавајући се садржаја који су проценили као у потпности сувишан и непотребан (ако су Енглези то видели тако, енма разлога н идам и себе лажемо, јер смо у развоју атлетике и пажњи посвећеној истој иза пегавих Острвљана бар два дебела столећа). Уз поштовање атлетског првенства Европе за јуниоре које је одржано на нашем стадиону, ја мислим да светла будућност новосадске краљице спортова не мора бити нужно везана уз наш стадион, и да је и ово решење, у потпуности занемарено, могло да доведе до тога да стадион некако уклопи кућу у свој целокупни изглед, не морајући да је користи као свлачионицу (која би била изграђена на некој од реконструисаних трибина, или подно саме куће, у тунелу, или на новом нивоу терена), него макар и као одвојени музеј у позадини терена, преседан у светској стадионској архитектури. Ако се у Португалу толеришу онакве архитектонске бравуре, код нас се могло барем размислити о овоме. Ипак, они који треба да мисле, препустили су то другима, и сад имамо пројекат какав је урађен (иако видно и још увек подложан разуним сугестијама и изменама), и то је то, надајмо се само да ће и он бити спроведен у дело у блиској будућности...
Red Marquis
Moderator

Post by Red Marquis »

Jedina dobra stvar ovde je sto će cigani i groblje da se baš usreće ovde. Nisam vezan za kućicu, prevashodno zato što ne želim tuđe navijače na istoku.
Po meni sem keja (koji je izgrađen tuđim parama), u Novom Sadu ništa normalno se nije napravilo 20 godina, pa ne možemo ni očekivati ništa dobro ovde.
Io odio Belgrado
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Evo ga jos jedan "nenormalan" stadion, iz mog sela:

Image

Image

Kapacitet 22.000, bez obzira sto ima samo 3 tribine i sto nije kompletno pokriven, dovoljno je bio "normalan" da ugosti utakmice omladinskog svetskog prvenstva 2007.

A tek ovo da ni ne spominjem:

Image
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Владика
Administrator

Post by Владика »

Daljac wrote: Из сентименталног угла гледано, ја бих лично највише волео да се у неком пројекту стадиона осмисли решење које би кућу сачувало без њене примарне функције свлачионице, него као простор у којем би клуб могао да смести свој музеј и похрани богату историју коју баштини, али, како смо ми у стању и да пехар Средњоевропског купа загубимо негде у ходницима исте те куће, јасно ми је да од Вошиног музеја, бар за стогодишњицу, неће бити ништа.
Да ти одговорим духом времена, Брате јел Музеј дискотека? Кога је више брига за традицију, она се користи само кад је потребно неко сликање ради стицања јефтиних маркетиншких поена.
Само да покажем како то раде код наших северних суседа. Најпопуларнији клуб уу Мађарској је Ференцварош, погледајте како су они решили проблем своје кућице!
http://tgsphoto.photoshelter.com/image/I0000MWTA80a5Y.4
Не мора да се уђе, да се руши туђе...ред је ред.
Mackycool

Post by Mackycool »

Evo da dam moj pogled na sve ovo.
Na FB stranici kluba je objavljena slika stadiona kad se i istok podigne na nivo severa, i tako stadion izgleda prilično lepo, a ovaj novi centralni deo juga uopšte ne odskače time što je niži, jer je, jelte, centralni deo, pa samim tim ima neke logike. Koga ne mrzi, nek pogleda.
Naravno, dovodi se sad u pitanje KAD će se uopšte podići istok, ali sam ovde hteo da prokomentarišem samo finalni projekat...
Sostengono gli eroi: "Se il gioco si fa duro, è da giocare"
Post Reply