Nazalost treba uzeti u obzir gde zivimo.
Pozicija stopera je vrlo specificna, iz vise razloga.
Za razligu od ostalih pozicija, stoperima i golmanima je vrhunac karijere izmedju 26 i 33 godine.
A taj vrhunac se moze dostici samo ako je pre toga igrao i trenirao u nesto kvalitetnijim ligama i uslovima.
U nasoj ligi talentovan stoper ne moze da se razvija, nema uslova. Moze samo da stagnira.
Previse mlad stoper ne moze da donese neki kvalitet prvom timu, jednostavno nema dovoljno iskustva i snage u tim godinama da igra za prvi tim na visokom nivou.
Sedenjem na klupi ili pozajmljivanjem u nizeligaske klubove je opet kontraproduktivno - niti se razvija, niti mu skace trzisna vrednost.
A nazalost nemamo ligu B timova, ili neku ligu namenjenu igracima koji su izasli iz omladinskog tima a jos uvek nisu zreli za prvi tim (nesto tipa Primavere u Italiji).
Tako da kada se uzme u obzir sve, ako je izvucen milionski iznos za stopera u tim godinama, onda je to dobar posao. Pogotovo ako su tu i procenti.
Mi nismo u poziciji da cekamo nekog 7-8 godina da dovoljno sazri za prvi tim. Nazalost stoperi se moraju toliko cekati, a tu je onda rizik, koliko je napredovao taj igrac u tih 7-8 godina cekanja i da li ce zaista posle toga uopste vredeti milione? Verovatno nece.
Uzmimo Bogdana Planica kao primer... po meni sigurno najbolji stoper kojeg smo imali u poslednjih 10 godina. Pravio razliku, mozda igrao i najkvalitetnije u celoj ligi u tom trenutku. Prodali smo ga kad je imao 25 godina za 300.000 samo. Znaci jos nije ni dosao u najbolje godine za stopera, igrao vrhunski, a nismo izvukli ni pola miliona za njega. Jednostavno kasno je, stoper u ovoj ligi ne moze dostici ogromnu cenu. On najvise vredi upravo kada ima epitet talentovanog omladinca koji je bio medju najboljima u svojoj generaciji. Selidbom u prvi tim u ovoj ligi cena moze samo da mu pada, osim u nekim ekstermnim izuzecima (Vidic), sto je bas retkost.
Sa ostalim pozicijama to nije slucaj. Talentovani napadaci, veznjaci, krila mogu i sa nepunih 20 godina da igraju u prvom timu i da prave razliku i time sebi podizu cenu.
Ono sto mi u svemu ovome malo cudno jeste kud bas Rusija u ovom trenutku. Ne pratim rusku ligu, ne znam kakvi su tamo uslovi za razvoj mladih igraca, ali dobro. Ako su igrac i roditelji procenili da je ta liga dobra za njega, neka je sa srecom.
Ne brinem se za prodaju igraca iz Rusije... dok on ne dodje u neke zrelije godine, smirice se situacija u svetu