Pa ne možemo baš reći da smo proteklih godina sa strancima uvek prolazili loše, ako uzmemo u obzir ostale naše klubove. Bilo je i kod nas promašaja, ali smo uspeli i da dovedemo neke igrače koji su ipak pokazali neki kvalitet, kao svojevremeno Kizito, pa i Pleč, sada Abu, naravno i Mereba, a Apija i Moreira nisu bili promašaj makar zbog marketinga, očekujemo da ovaj drugi sada nešto konačno pokaže i na terenu.
Vidim kako je recimo Rad doveo nekog Francuza koji je potpisao, pa odigrao samo jedan meč, Spartak sa nekim Kinezom je prošao slično. Kažu da i Javor dovodi nekog reprezentativca Farskih ostrva, pa se pitam da li je taj zaista bolji od domaćih igrača. Nećemo da ređamo i Partizanove, a naročito Zvezdine promašaje iz inostranstva. Strance dovodimo kada nismo zadovoljni domaćim tržištem i kada neko od njih može dovesti neki novi kvalitet, kako bi pojačao ekipu. Ne samo da bi bio "stranac".
Recimo kiparski klubovi Anortozis, Omonija, Larnaka, naročito Apoel redovno igraju grupne faze evro takmičenja. Oni su do revolucije klupskog fudbala stigli dovođenjem velikog broja stranih igrač, ali ne bilo kakvih i sa ne mnogo većim budžetima, i to uglavnom Holanđane, Portugalce, Brazilce, koji imaju od 28 do 33 godina i više ne mogu da igraju u najjačim evropskim ligama, ali sa velikim iskustvom mogu da dovedu do ovakvih rezultata. Oni i nemaju kvalitetne igrače na samom Kipru, pa su jedino ovako i mogli da dođu do boljih rezultata. Nama baš i ne treba toliki broj stranaca, ali za rezultat u Evropi, pored naših igrača koje već imamo, treba nam i 4-6 stranaca barem nešto boljeg kvaliteta i većeg iskustva.
Sa druge strane mi smo potpuno zaboravili i domaće tržište, iako se godinama govorilo kako ćemo razviti mrežu skautinga po celoj Srbiji, ne samo u Vojvodini. Ništa od toga se nije desilo. Čitam da neki Čaurević iz Bora prelazi u francuski Kretej koji će se naredne sezone boriti za ulazak u Drugu ligu. Iz naše četvrte, on odlazi u francusku treću ligu, u klub sa ambicijama za drugu ligu! Dakle nije tačno da su Zvezda i Partizan prigrabili baš sve po Srbiji i da su svi klubovi njima podređeni! Naš cilj treba biti i da se približimo takvim sredinama i klubovima, Loznici, Pirotu, Boru, Leskovcu, itd. Pa ako uspemo i samo jednog pravog igrača da nađemo u narednih nekoliko godina, eto uspeha.
Ovaj Holanđanin kako i rekoše Helm i Red Marquis se i nije proslavio svojim učinkom, ali videćemo. Meni je lično proteklih dana za oko zapao jedan drugi Holanđanin, po imenu Danny Schreurs. Razmišljao sam kako bi se uklopio negde iza Abua, mislim da bi on bio bolje pojačanje od ovog navedenog. Pogledajte..
[video]
http://www.youtube.com/watch?v=4CYkl9JROBc[/video]